Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Valoda 

crescendo (crescendo)
Amizanti ;)
Iztraucēju māsu sarunājoties ar kādu pa telefonu, un ātri piebildu, lai neliekas traucēta.

Vien dzirdu, diskusiju pēc tam "nē, es esmu mājās. Jā, tā bija mana māsa. Nu jā, viņa teica angliski - klau, mēs taču ik pa brīdim sarunājamies angliski. Jo mēs tā arī domājam".

Interesantākais šajā situācijā - izbrīns nāk no tāda personāža puses, kas jau kuro gadu apgūst japāņu valodu. Par relatīvi brīvu angļu un arī sarunvalodas līmeņa krievu nemaz nerunājot. 

Kā šādam cilvēkam var radīt izbrīnu atklāsme, ka mēs brīvprātīgi ikdienā sarunājamies angliski?  Visjautrākie momenti ir tad, kad pēc pāris stundu sarunāšanās angliski tiek pāriets atpakaļ uz latviešu valodu... Runā, runā, un tikai pēc frāzes pabeigšanas pamana, ka tā atkal bija angliski.

Un diskusija ar kursabiedru, par kāda autora patieso tautību. "viņš ir krievs, jo domā krieviski.  Mēs visi piederam pie tās tautības, kuras valodā domājam". Kursabiedrs, kas 4 gadu laikā no latviešu valodas līmeņa "un tāpat mēs neko nesaprotam, pat ja viņš runā latviski"  ir nonācis līdz visai brīvai runai.

Be ja jau valoda=tautība....
  Ir izveidojusies visai konkrēta visai noslēgta cilvēku kopa ar kuriem es ikdienā sarunājos.   Šādai noslēgtai kopai ir radušies pašai savi valodas modeļi - kas satur arī aforismus, citātus no visiem zināmām grāmatām un filmām. Ir pierasti vārdi un frāzes, kas tiek lietoti biežāk, nekā normāli.  Latviešu valoda tajā visā ir proceni 70?  60?  *galvenais, runājot ar citiem paturēt prātā, ka latviski "spekulācija" nozīmē pavisam ko citu, kā angliskais "speculation"*

Vai sarunāšanās ikdienā svešvalodā palīdz apgūt valodu?
Šaubos. Tajā brīdī, kad tu svešvalodā sarunājies tādēļ, ka tā vienkārši ir ērtāk un ātrāk, tas vairs nepalīdz... Varbūt sākumā, kad nepieciešams nostiprināt gramatikas un leksikas zināšanas no pasīvās atmiņas aktīvajā - bet tad... tad ir ļoti grūti runāt.

Comments 

8.-Mar-2005 12:32 pm
sarunaashanaas ikdienaa, apguustot kaadu sveshvalodu paliidz gan. personiigaa pieredze-pieprasu privaatskolotaajam aka miiljcilveekam sarunaaties ar mani iespeeju robezhaas tikai lietuviski. tas, ka pati paarsvaraa atbildu latviski, nav shkjeerslis vismaz saprast un uztvert skaneejumu/jaunus vaardus/tml.
8.-Mar-2005 12:36 pm
Mmm... tas nav gluži tas, par ko es runāju. Tādā līmenī kā tu saki - palīdz; pasīvās zināšanas pārvērst aktīvajās arī palīdz (un brezmē tendenci aktīvajām pārvērsties pasīvajās)

Bet ir atšķirība, vai citā valodā runā tāpēc, ka mācās valodu, vai tāpēc, ka tā ir ērtāk.
Un tad, kad runā tāpēc, ka ērtāk un tā, kā ērtāk, tad valodu apgūt tas nepalīdz.
8.-Mar-2005 02:15 pm
nujaa, nujaa. ar to es nemaz nestriidos. bet vai taadaa gadiijumaa nevar eetu teikt, ka valoda jau ir apguuta? protams, vienmeer var labaak un vairaak, un galu galaa bez 5 minuuteem slaavu valodu bakalaurs (es tb:) ne tik sen ielaida 3 gramatiskaas kljuudas paarsimts vaardu garajaa krievu tekstaa, bet tomeer. liimenis tevis aprakstiitajaa variantaa ir pietiekoshi augsts, lai runaatu nevis par apguushanu, bet par pilnveidoshanu/noslipeeshanu.
8.-Mar-2005 03:36 pm
3 gramatikas kļūdas pārsimts vārdu krievu tekstā.. *nošņurkājas*
Kaut es tā varētu :)

Pieslīpēšanu - varbūt - bet risks ir ieslīpēt diezgan pamatīgas nelabas kļūdas - nepareizas izrunas, nepareizu gramatiku utml....

Neaizmiršanu labākajā gadījumā.
This page was loaded Sep 21. 2024, 8:18 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09