Ūūlę ([info]chimera) rakstīja,
@ 2017-09-29 09:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
neesmu aiks k., bet šis ieraksts, šķiet, arī būs klaji mizogīnisks (un tad dzimumtēmām gan uz kādu laiku varētu mest mieru).

ja vīrietis attiecībās skandalē, skaidrs, viņš ir agresīvs varmāka. ja nekad neskandalē - viņš ir pasīvi agresīvs*. ja sieviete pēc šķiršanās paliek ar bērniem, nabadzīte velk vezumu. ja bērni paliek tēva aizgādībā un aprūpē, kā tas ir noticis lielu daļu pasaules vēstures un joprojām notiek arābu pasaulē, tas ir rupjš sievieštiesību pārkāpums. ja vīriec palaiž sievieti pa priekšu, viņš akcentē viņas nevarību un šādā veidā pazemo viņu. ja sieviete tipina aiz viņa metru tālāk ka labākajās indiešu ģimenēs - nu, arī nav labi. man tādu piemēru ir desmitiem. simtiem.

visbeidzot, ja sieviete slikti izturas/izsakās pret sievieti, arī pie tā ir vainīgi vīrieši, jo viņa ir vergs, kas kļuvis par ļaunāko vergturi. tā kā ja kādai dzimummāsai šis ieraksts nepatiks, nekomentē šeit, labāk pagriezies un iespļauj sejā tam mūlāpam.

*http://pics.ru/a-ne-svyazalas-li-ty-s-passivnym-agressorom-prover-po-7-priznakam


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]lennay
2017-09-29 09:31 (saite)
Man liekas, apmaini vietām "vīrietis" un "sieviete", un rezultāts/netaisnības/tonis būs apmēram tāds pats. tb skandalēšana un bērnu dalīšana nekad nav smuka - neatkarīgi no tā, kas un ko.

Vot zin kas pietrūkst publiskajā telpā? Geju pāru šķiršanās škandalēšanas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2017-09-29 09:32 (saite)
es tev pilnīgi piekrītu, vnk es atrodos ļ. sieviešķīgos internetos, tāpēc arī šī puse vairāk lec laukā.

par viendzimuma pāriem jāpadomā...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2017-09-29 10:16 (saite)
Lūk, lūk.
Piemēram, ja pēc šķiršanās sieviete uzņemas rūpes par bērniem - pašsaprotama lieta, citādāk nemaz nevar būt; bet, ja vīrietis - omg, varonis, priekšzīme un īpašs gadījums. Utt.

Tas, ka pastāv gūzma dubultstandartu, nav nekāds noslēpums. Ja tos atlasa selektīvi un balstoties emocijās, tad arī rezultātā mums ir primitivizēts feminisms vienā pusē un primitivizēts MRA otrā pusē, kas bļauj viens uz otru nesaprotot, ka vispār jau mērķis viņiem viens - izskaust sociālajās dzimumlomās balstītos aizspriedumus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]snauts
2017-09-29 10:29 (saite)
Es reiz [info]sirdna atzinos komentāros, ka viņš ir mans mīļākais cibiņš, bet nupat viņa tituls tiek mainīts uz mīļākais vīrieškārtas cibiņš.

(Atbildēt uz šo)


[info]divi_g
2017-09-29 10:44 (saite)
Atsauca atmiņā to vecu austrumu pritču par vīru, dēlu un ēzelīti, kur apkārtējie bija neapmierināti, lai arī ko viņi darītu.

(Atbildēt uz šo)


[info]hedera
2017-09-29 10:54 (saite)
"ja sieviete pēc šķiršanās paliek ar bērniem, nabadzīte velk vezumu. ja bērni paliek tēva aizgādībā un aprūpē, kā tas ir noticis lielu daļu pasaules vēstures un joprojām notiek arābu pasaulē, tas ir rupjš sievieštiesību pārkāpums."

Apples and oranges, apples and oranges. Tu paņem piemēru no mūsu kultūras, kur aizspriedums pauž: par bērniem rūpēties ir sievietes pienākums un dabiskais talants, bet vīrieši ir pārāk visi tādi vīrieši, lai to darītu. Un tad pretī tu nostādi piemēru no citas kultūras, kur ģimene ir vīrieša īpašums, savukārt sievietei pēc šķiršanās nav tiesību uz šo īpašumu.

"ja vīriec palaiž sievieti pa priekšu, viņš akcentē viņas nevarību un šādā veidā pazemo viņu. ja sieviete tipina aiz viņa metru tālāk ka labākajās indiešu ģimenēs - nu, arī nav labi."

Abos gadījumos sieviete tiek uzskatīta par kaut ko atšķirīgu no standarta cilvēka - vīrieša. Pirmais gadījums ir salīdzinoši sīka problēma un mūsdienās jau drīzāk izpaužas kā sociāls rituāls, kas parasti tiek pildīts neaizdomājoties, ko tas implicē. Otrs gadījums - nu, tur man grūtāk spriest, cik lielā mērā tāda sociālā rituāla pildītāji apzināti signalizē, ka sieviete ir mazvērtīgāka, bet, ņemot vērā pārejo izteikti mizogīnisko indiešu kultūras kontekstu, sliecos domāt, ka apzinātāk nekā pirmajā gadījumā.

"ja vīrietis attiecībās skandalē, skaidrs, viņš ir agresīvs varmāka. ja nekad neskandalē - viņš ir pasīvi agresīvs*"

Da labi, te taču skaidrs, ka runa ir par dažāda veida disfunkcionālām attiecībām, un, kamēr pasīvi agresīva tipa viena no pazīmēm var būt "demonstratīvi nekad neskandalē, lai visi redz, cik viņš nosvērts, kamēr tu esi psiha kuce", tas nenozīmē, ka "nekad neskandalē" automātiski nozīmē pasīvu agresivitāti.

"visbeidzot, ja sieviete slikti izturas/izsakās pret sievieti, arī pie tā ir vainīgi vīrieši, jo viņa ir vergs, kas kļuvis par ļaunāko vergturi. tā kā ja kādai dzimummāsai šis ieraksts nepatiks, nekomentē šeit, labāk pagriezies un iespļauj sejā tam mūlāpam."

Heh, tā kā es neparakstos zem maindseta, ka sievietes nav atbildīgas par savu rīcību, tad atļaujos komentēt šeit, nekā meklēt kādu mūlāpu, kam iespļaut. :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2017-09-29 11:03 (saite)
1) un pasaki vēl, ka sievietes neuzskata bērnus par savu īpašumu. btw, tik tikko izlasīju kādas emirātos rezidējošas eiropiešu dāmas rakstu, kas rakstija par to, kāpēc tie ir labākā dzīvesvieta sievietei - sak, nav saūda arābija, strādāt un vadīt auto var vēsi, sievietes ir mazākumā un problēmu nokārtot pers. dzīvi nav, bet bērnus pēc šķiršanās mierīgi atstāj vīram un dricelē vien tālāk.

2) labākajās indiešu ģimenēs sieviete ne tikai tipina pakaļ, bet arī nes veča bieži vien smago somu, tātad vismaz par nevarīgu uzskatīta netiek, hiphipurā! bet jā, šajā piemērā es mazliet āzējos.

3) tajā rakstā par pasīvo agresiju ir viens labs moments - uzsvars uz to, ka bēdīgā tūtā savilktās lūpas ARĪ ir agresija, un tas, grozi kā gribi, ir populārākais sieviešu agresijas veids. un arī tāds, kas raisa man momentālu vēlmi gāzt pa seju, jo sievietes to mēdz piekopt ne tikai romantiskās attiecībās, pret mani to ir izvērsušas radinieces un ķipa draudzenes. bet tas tā, liriskā atkāpe.

bet vispār tu lien neskandalētājam galvā. iespējams, viņš par tevi totāli nedomā, dzer savu alu uz dīvāna, spēlē datorspēlīti, un viņam vnk ir izturīāki nervi, nevis kovarnijs plāns pārvērst tevi par psihu kuci.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 11:16 (saite)
1) Protams, ka uzskata, that's not my point. My point is, ka te ir runa par kultūru, kur atšķiras tiesības saistībā ar pretenzijām uz bērnu audzināšanu un par citu kultūru, kur par šo jautājumu ir līdztiesība, bet atšķiras šo tiesību izmantošanas rezultāts lokālo aizspriedumu dēļ.

2) Bij tādas aizdomas. :)

3) Piekrītu, pasīvā agresivitāte un emocionālā/psiholoģiskā vardarbība biežāk ir sieviešu uzvedības paterns. Bet tas taču nenozīmē, ka neeksistē pasīvi agresīvi vīrieši un vardarbīgas sievietes.
Un mums taču te ir runa par teorētisku tipu, tāpat, kā tajā pop-psih rakstā. Nav piesaukta neviena konkrēta galva, kurā es vai tu varētu ielīst.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2017-09-29 11:18 (saite)
uz treniņu jāskrien!!1 to be cont.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chimera
2017-09-29 14:21 (saite)
1) nu es neuzskatu, ka mums ir baigā līdztiesība bērnu aprūpes jautājumā. sievietēm ir nesalīdzināmi lielāka vara/teikšana. jā, ar visu "nabadzītes" vezumu, bet bērnu viņa patur gandrīz 100 proc. gadījumā, mātei ir jābūt psc kādai noziedzniecei vai narkomānei, lai tiesa nopietni apsvērtu iespēju uzticēt bērna aprūpi tēvam.

also, mātes-bērna saikne tiek celta debesīs un stimulēta, kamēr tēva-bērna saikne - not so much. foto, kur māte ar bērnu vannā -- awww, tēvs ar bērnu - pedofils!!1 vīrieši vispār tiek turēti no bērniem pa gabalu, to neesamība pirmsskolas izgltītības iestādēs nav saistāma tikai ar sūdīgām algām, viņi strādā citos darbos par tikpat sūdīgām algām.

2) btw, tev ir taisnība, abos gad. vīrietis neizturas pret sievieti kā pret sev līdzīgu, lasi, vīrieti. bet te rodas jautājums - a kā tie vīrieši izturas viens pret otru? nonstopā klapē viens otram pa plecu?

3) nav tāda teorētiska cilvēku tipa, ja tu par to, ir teorētiskas disfunkcionālas attiecības. būs cita tipa attiecības - būs cits cilvēks. bet ar to ielīšanu galvā... sievietēm (pārsvarā) ir tendence traktēt visu saistībā ar sevi, es esmu saņēmusi visādus dzēstus komentārus un vēstulītes ar aizvainotiem "vai tu to par mani" (jā, vai zini, caurām dienām sēžu par tevi domāju un Dodu Mājienus), un romantiskās attecībās šī tendence plaukst plašumā. 20 minūtes neuzmeti aci - pasīvā agresija!!!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 15:26 (saite)
1) Ar "līdztiesība" es saprotu likumdošanas aspektu, kur Latvijā šajā jautājumā ir līdztiesība. Pēc šķiršanās bērni visbiežāk paliek pie mātēm tādēļ, ka vairumā gadījumu tēvi nemaz nevēlas vai necenšas realizēt savas tiesības. Un tas jau ir kultūras aizspriedumu jautājums, kurus tu arī apskati savā otrajā rindkopā.
Protams, neapšaubu, ka izpaužas arī tiesu darbinieku aizspriedumi tajos retajos gadījumos, kad tēvs vēlas būt primārais audzinātājs. Bet tie atkal ir kultūras, ne līdztiesības jautājumi.

"Mātei jābūt nez kādai narkomānei" gan ir idiotisks un no gaisa paķerts pārspīlējums. Zinu konkrētu gadījumu no dzīves, kad šķirtā sieva aizgāja no savas iemīļotās profesijas uz nemīļu, bet krietni labāk apmaksātu darbu, lai viņas pretenzijas uz primāro aizbildniecību pār bērnu tiesa vispār izskatītu, jo šķirtais vīrs bija krietni labāk finansiāli nodrošināts nekā viņa.

2) Nu, pāris metrus aiz sevis toč neliek tipināt. :D

3) Es īsti neuztveru tavu nostāju - vai ar šo visu tu gribi teikt, ka neeksistē vīrieši, kuri izturas pasīvi agresīvi, un viss vienmēr ir tikai beibēm galvā?

Lai nu kā, mēs te diezgan jau aizgājām padziļināti specifiskās blakustēmās (kas pats par sevi nav slikti, man ir interesanti), tādēļ es gribu atgādināt, ka sāku es komentēt ar kritiku, ka izvēlētie piemēri pa lielam ir falšas līdzības un virspusēji, vai tā "pasīvās agresijas pazīmes" raksta gadījumā - pat klaji pārspīlēti (nav nav tas raksts par to, ka "viņš netaisa skandālus? tātad pasīvi agresīvs"). Bez iedziļināšanās problēmu aspektos, toties ar lielu potenciālu izraisīt neveselīgi siltas jūtas cilvēkos, kuriem jau tā pat ir skaidrs, ka tās sievietes ir divkosīgas kuces. Bet izpratni tas veicina un sociālo plaisu mazina tik pat lielā mērā kā piemēri, kas atlasīti ar vēstījumu "vīrieši ir cūkas".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2017-09-29 15:55 (saite)
1) viņa varēja arī turpināt strādāt iemīļoto darbu un kļūt par svētdienas māti. daudzi vīrieši iet tam cauri, kur traģēdija?

2) esi droša? vīriešu vidū nav sāncensības, hierahijas?

3) daudz kas noteikti ir galvā. bet eksistē, eksistē, promska, varbūt pat biežāk par tādiem, kuri uzreiz ņem un sit (tas tomēr sociāli nesmuki un tā), reaģējot uz lietām, kuras savukārt viņi uztver kā agresiju, presingu un laušanos savā teritorijā.
turklāt esmu dzirdējusi sieviešu sūdzības no sērijas "nav emocionāls, nerunā par jūtām, vismaz sakliedzis kaut reizi būtu, savādāk nezinu, ko domā". es šo uztveru personīgi un solidarizējos, lol, jo arī esmu lamāta par aukstu un bezjūtīgu :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 16:18 (saite)
1) Ē, kāda tam nozīme? Kāda vēl traģēdija? Tu rakstīji, ka jābūt nez kādai narkomānei, lai tiesa uzticētu primāro aizbildniecību tēvam. Es pastāstīju piemēru no dzīves, ka tā nav.

2) Sāncensība un hierarhijas veidošanās =/= defaulta pārliecība, ka persona ar pežu ir sūdīgāka par personu ar pimpi.
Bet durvju atvēršana patiešām ir triviāls sociālais rituāls, kas mūsu sabiedrībā netiek lietots ar apzinātu mesidžu. Es par to neiespringstu. Tā pat kā es arī neiespringstu, ka mani tur aizdomās par indēšanas mēģinājumu brīdi, kad grib saskandināt ar mana dzēriena glāzi.

3) Nu ja. Un tādēļ tādus pop-psih rakstiņus jāuztver tik pat nopietni kā pop-medicīnas rakstiņus "nogurums, dzīves apnikums un citi aknu cirozes simptomi". Respektīvi, būs cilvēki, kuru situācijai tas atbildīs, pievērsīs uzmanību, dos iespēju noformulēt vārdos to, kas notiek, bet katram pašam tomēr jāizvērtē, vai tas ir attiecināms un tiešām jāskrien pie ārsta jātur mīļotais aizdomās par pasīvu agresiju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2017-09-29 16:30 (saite)
1) man tas šķiet ārkārtīgi rets, lv tiesvedībai netipisks gadījums, jā. nu, un mazliet subjektīvas intereses, kāpēc bija jāatsakās no iemīļotā darba, bet tas tā.

2) klau, a tu nopietni domā, ka vidējā statistiskā persona ar pimpi tā reāli no rīta pamostas un domā "tā persona ar pežu gan ir sliktāka par mani, un es to šodien noteikti apliecināšu. vairākkārt, ja būs iespēja"?

bet tas tā. bodīšemings būtu baisāks, manuprāt, ja vīrieši sievietes uztvertu kā vīriešus. vīrieši viens otram izsaka ļ. aizvainojošas piezīmes par lietām. a par sievietēm visi tak zina, ka "viņas par mazāko nieku apvainojas"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 16:44 (saite)
1) Nu, viņa gribēja, lai bērns dzīvo pie viņas, un viņai tas bija svarīgāk par profesiju.

2) Es tā nedomāju gan. Vidējā statistiskā persona nenodarbojas ar aktīvu kultūras aizspriedumu pārdomāšanu, bet tas nenozīmē, ka to aizspriedumu videjā statistiskajā prātā nav un ka vidējā statistiskā persona reizi pa reizi tos aizspriedumus neapliecina.

Es negribu, lai vīrieši sievietes uztvertu kā vīriešus. Vai otrādāk.
Tas, pret ko man ir pretenzijas, ir visa tā gūzma ar aizspriedumiem, kuru dēļ indivīdi - arī vīrieši, ne jau tikai sievietēm tā "laime" - bieži vien automātiski tiek ielikti kastītē, turklāt kastītē ar tik izturīgām sienām, ka dažreiz pat pārcilvēcīgi nopūloties neizdodas pierādīt, ka kastīte neatbilst.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2017-09-29 16:50 (saite)
1) es te vēl tikai piebildīšu, ka es ļoooti gribu sagaidīt to brīdi, kad arī lv vīrieši par bērnu aprūpes tiesībām cīnīsies ar sievietēm tikpat aktīvi kā tajā pašā asv. un man ir ļoooti interesanti, kā tas ietekmēs mūsu šito, ē, diskursu

2) stereotips ir laika taupīšanas veids. tu redzi kaut ko un reaģē uz to automātiski. mēs to darām visu laiku, un runa nav tikai par dzimumiem. un tad individuāla keisa gadījumā stereotips tiek lauzts vai apstiprināts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 16:57 (saite)
1) Es arī ļoti gribu sagaidīt to brīdi.

2) Cilvēka prātam ir raksturīgi ne tikai meklēt paternus, bet arī confirmation bias, kā rezultātā ar to stereotipu laušanu iet, ui, cik grūtāk nekā apstiprināšanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2017-09-29 17:01 (saite)
2) jā-bet-ne gluži piekrītu-bet... mans diskusijas pulveris laikam ir izbeidzies :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 17:02 (saite)
Tas nekas, nedēļas nogale toties sākusies. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chimera
2017-09-29 16:02 (saite)
1) bet tas tomēr ir ļ. rets gadījums (ja kļūdos, labprāt ieapzītos ar statistiku). izņēmums - ja šķirtais vīrs ir ārzemnieks, tiem tiešām atdod bieži/biežāk. varbūt tieši šīs finansiālās plaisas dēļ?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 16:22 (saite)
Šaubos, vai Lv ir par šo apkopota statistika.
ASV tas ir darīts, un tur secināts, ka tiesu bias pret tēviem ir maznozīmīgs, jo no gadījumiem, kad abi vecāki piesaka savas pretenzijas uz custody, tēvi uzvar tuvu pusei gadījumu. Bet ASV nav Latvija, protams.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2017-09-29 16:31 (saite)
oo, nu par asv es nešaubos

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chimera
2017-09-29 11:08 (saite)
1)pat tādā mērā, ka kāda man labi zināma dāma, šķiroties ar vīru, mēģināja viņam attiesāt 3/4 īpašuma - par sevi un diviem bērniem, lai gan bērni sen jau bija pilngadīgi. bet tā totāla saaugšana. par laimi, tiesa viņas vēlmes vērā neņēma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]banderlogs
2017-09-29 14:20 (saite)
turklāt aizspriedumi, priekšstati, sauc, kā gribi, balstīti idejās par tā, ka katram dzimumam ir jāuzvedas, piemīt kā vīriešiem, tā sievietēm. tas pats par visādu neveselīgu komunikāciju - es esmu personīgi pazinusi džekus, kas praktizē pasīvo agresiju tā ka prieks un citādi nemaz nemāk, tāpat zinu meitenes, kurām nav problēmu visu izlikt skaļi un uzreiz.
es pati kā feministe esmu sevī uzsūkusi gana daudz visādu priekšstatu par to, kā katram dzimumam vajadzētu uzvesties, ir maldīgi domāt,ka tas tikai tiem briesmīgajiem seksistiem raksturīgs.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2017-09-29 14:22 (saite)
nu es sevi čista regulāri pieķeru dažādos dubult, triple- un vēl nezin kādos standartos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2017-09-29 18:31 (saite)
Uzskats, ka abi dzimumi ir vienādi ir vēl lielāks un kļūdaināks aizspriedums. Pieļauju, ka jebkurš evolucionārais psihologs paskaidros kāpēc dzimumu uzvedības caurmērā atšķiras un kādi ir to cēloņi. ''Aizspriedums'' vai ''stereotips'' ir vienkārši vēstures gaitā uzkrātās zināšanas par bioloģiskajiem fenotipiem. Tas, ka tie perfekti neatbilst katram individuālajam tipam nemazina to dibinātību un noderīgumu ikdienas dzīvē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 19:07 (saite)
Viss jau būtu jauki un nekaitīgi, un pat evo-psihologi manis pēc lai netraucēti ņemas ar savām fantāzijām, ja ne tāda "problēmiņa", ka sabiedrībā ir paradums nevis vienkārši stereotipizēt savā nodabā, bet arī nevāji "lauzt" tos īpatņus, kuru neatbilstība šai idealizētajai dihotomijai ir pārāk manāma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-09-29 19:13 (saite)
''Lauzt'' cilvēkus ir jebkuras strukturētas sabiedrības sekas. Es pats esmu ''lauzts'' un kaut kādā ziņā salauzts kaut kādā ziņā un nekādi sjw par mani necīnīsies. Jādīlo ar faktu, ka cilvēki vispār ir ļoti dažādi un jebkura sistēma kaut kādā ziņā ir labvēlīgāka viena tipa dīvaiņiem un nelabvēlīgāka citiem tipiem. Fucking deal with it or not. Nebūs nekad nekāda leiputrija, kur visiem labi. Attiecībā uz dzimumiem jau nu vispār vajadzētu tā kā beigt. Mūsdienu Rietumu sievietes ir priviliģētākā cilvēku sociālā grupa kāda jebkad eksistējusi uz šīs planētas. Enjoy while it last.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 19:15 (saite)
Ko vajadzētu beigt - publiski paust savas domas? :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-09-29 19:25 (saite)
Pasarg dies, nē. Kā reiz nepārtraukta publiska rīvēšanās ir labākā lieta, ko mums piedāvā demokrātiska, liberāla (nevis liberastiska) sabiedrība. Beigt ar mēģinājumiem sociāli inženierēt sabiedrību sākot ar izglītības iestādēm, beidzot ar likumdevējiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 19:37 (saite)
Mainās paradigmas, mainās sabiedrības uzskati, likumsakarīgi, ka līdzi mainās arī likumdošana, izglītības saturs utt. Protams, ka vienmēr ir daļa sabiedrības, kas ar izmaiņām nav mierā. Bet personīga nepatika pret izmaiņām nav pierādījums sociālai inženierijai.

Bet man ir jautājums par iepriekšējo komentu: kāds būtu tavs pamatojums, ka, piemēram, Latvijā sievetes ir priviliģētākas par vīriešiem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2017-09-29 19:40 (saite)
stc, tavs koments par sievieti, kas mainīja darbu, to pat pierāda. pie vienādiem finanšu parametriem bērnu atstāj sievietei.

bet patiesībā es neuzskatu, ka lv sievietes būtu superpriviliģētas, tā kā sorz, nejaukšos vairs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2017-09-29 19:54 (saite)
(es teiktu, ka dzimumpiederība, tāpat kā nacionālā, vispār ir overrated privilēģiju ziņā. šķiriskums pāri visam. bagātai melnādainai lesbietei būs nesalīdzināmi vairāk iespēju un privilēģiju, nekā nabadzīgam baltam urlēnam no vecmīlgrāvja. ja kāds grib empowerot meitenes, lai mudina viņas strādāt, pelnīt, bīdīt ģēlas. nu, vai saplūst ar dabu un nelikties ne zinis)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 19:59 (saite)
Ot, tieši tā - laba ilustrācija tam, ko es mēģināju samocīti pārgudri pateikt komentārā zemāk. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2017-09-29 19:56 (saite)
Starp citu, es nemaz nezinu, kā tā lieta beidzās un pie kā tad palika bērns, jo man ar viņu kontakts bija tikai prof ietvaros, un pēc viņas aiziešanas uz citu darbu kontakts pārtrūka.

Es personīgi domāju, ka valstīs, kur ir līdztiesība likumdošanā (un mums pa lielam ir), jautājums par priviliģētajām/marginalizētajām grupām jau kļūst krietni sarežģītāks par vienkāršu "jā/nē" jautājumu. Tad ir jāskatās, par kādām jomām/aspektiem/izpausmēm ir runa konkrētajā gadījumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2017-09-29 20:01 (saite)
Latvijā, nedomāju. Latvija ir tipiska postsovjet valsts, kur visiem ir vienlīdzīgi sūdīgi kā jau kreisie to iecerēja.:) T.s. ''attīstītajās'' Rietumu valstīs sievietes ir priviliģētas ar to, ka tiek aplaimotas ar dažāda veida uķi-puķināšanu sistēmiskā līmenī, nemaz nerunājot par atklātiem affirmative action gadījumiem, kas ir atklāta diskriminācija, tajā pašā laikā, atstājot tiesības uz īpašu statusu atšķirībā no vīriešiem attieksmes ziņā. Nu t.s. ''chivalry'' efekts, ko čimēra iezīmēja ar rokas padošanu etc. Vīrieši nekad nepieprasīs no sievietes to pašu spēju, kā fizisko tā psiholoģisko, kas vajadzīgs smagā fiziskā vai stresainā situācijā, vienmēr uzņemsies nastu uz sevis, jo redz, pienākums. Tajā pašā laikā neiebildīs pret muļķīgām egalitārisma normām, piemēram, piespiedu kārtā uzņemt tik pat daudz sieviešu kādā amatā, kas nereti korelē ar iestājprasību pazemināšanu pretendentiem.

Tl;dr: es vēl ar vien gaidu sievietes ceļu racējas, mūrnieces, sdūdu izvedējas vai kaut vai inženierus, elektriķus un galdniekus (mana sfēra). Kā likums sievietes parādās šādās sfērās tikai kā ''menedžeres'' vai, ja ņem blue collar darbus, vieglajās sfērās, kā krāsošana utml.
Ticiet man, uzņēmumi labprāt ņemtu superkvalificētas un spējīgas sievietes visur, kur vien var, īpaši ņemot jūsu dzimuma mazāko tieksmi uz kaitīgiem ieradumiem un vēlmi padarīt savus darbiņus daudz rūpīgāk, nekā dažreiz vīrišķi, kuri bliež ātruma pēc. Bet nu nav tāda egalitārisma, jo nav iniciatīvas no maigā dzimuma. Tad jau sovdepa variants bija krietni tuvāks šai vīzijai, kur sievietes strādāja metālapstrādes cehos un lika ķieģeļu kladku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-29 20:12 (saite)
Jā, es neatbalstu affirmative action idejas. Līdztekus tam, ka tā ir diskriminācija, tas vēl turklāt marginalizētajām grupām nodara vairāk ļauna kā laba, jo tad tie, kuri "tiek vietās" personīgo spēju dēļ, ar vieglu roku tiek norakstīti kā "diversity hiring" un netiek uztverti nopietni.

"Ticiet man, uzņēmumi labprāt ņemtu superkvalificētas un spējīgas sievietes visur, kur vien var.."

Hm, tiešām? Mēs šito, protams, tagad empīriski nepārbaudīsim, tādēļ tas drīzāk jautājums tavam godaprātam: ja tu būtu galdnieku ceha vadītājs un starp vīriņu cv tev iekristu kādi pāris sieviņu cv - tiešām nepadomātu, nu gan, duras, kur lien, viņas tak netiks ar darbiem galā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-09-29 21:54 (saite)
Par pirmo, piekrītu 100%.
Par otro, no savas marginālās pieredzes zinu, ka mums pat nekvalificētas sievietes tikušas pieņemtas un pēc pārbaudes laika palikušas tieši tāpēc, ka darīja savu darbu ļoti godprātīgi un čakli. Problēma tāda, ka ''vīrišķajos'' darbos sievietes ļoti maz piesakās un pārsvarā tās nav gājušas tehniskajās skolās vai pat kursos. Esmu ievērojis, ka galdniecības cehos samērā daudz lakotāju/krāsotāju sieviešu, kas pašmācības ceļā to iemācījušās. Secinājums - fiziski mazāk prasīgs darbs (lai gan kaitīgs veselībai). Tāpat elementāra slīpēšana vai pakošanas. Tīri tehniskajos nav nemaz, jo nevēlas. Nav spēju. Vadības darbos, pat ja ir, tad tikai dēļ pazīšanās, nevis aiz spējas saprast štelli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]adinkra
2017-09-30 08:15 (saite)
Viens no iemesliem kāpēc maz piesakās ir tā nemitīgā apspriešana, cik gan tas viss ir drausmīgi fiziski grūti, sievietes baidās netikt galā, zina, ka būs zem lupas(nolažoja? ak nujā, kota no sievietes var gribēt, nekas, ka džeks blakus lažo nemitīgi), un pameklē darbu, kur nebūs baltais zvirbulis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-09-30 09:01 (saite)
Nu fiziski jau ir arī pagrūti daudz kas. Ja sieviete speciāli nekačājas, tad miesa ir mīkstāka un ļenganāka by default.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-09-30 12:20 (saite)
emm, baidos ka šite vārdu ``sieviete`` var izlaist

un teksts būs

Ja speciāli nekačājas, tad miesa ir mīkstāka un ļenganāka by default.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-09-30 12:33 (saite)
Priekš jakobi ķīmiķa tev ir ļoti vājas zināšanas par dzimumu bioloģiju vai arī spried pēc savām ļumīgajām, gadiem krēslā izsēdētajām skinny-fat tauku kaudzēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chimera
2017-09-30 12:51 (saite)
vidēji statistiskais vīrietis ir spēcīgāks par vidēji statistisko sievieti, tas tomēr ir fakts. muskuļu masas procents n šit.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?