Vecmāmiņu (vai vectētiņu) ēdieni

« previous entry | next entry »
Apr. 15., 2023 | 11:48 am

Tviterī kāda sieviete uzdeva visgaršīgāko un siltāko jautājumu: kāds ēdiens asociējas ar vecmāmiņu gatavoto?

Man (tagad visu to gribas):
Ceptas, marinētas reņģītes tomātu mērcē.
Komm Morgen wieder pankūkas ar "meža" gaļu.
"Meža" gaļas "irbītes" ar speķīti, rupjmaizi un žāvētu plūmi viducī.
Kāpostu pīrāgs.
Ogu maize jeb kliņģeris ar rozīnēm un safrānu.
Kotletes (bērnībā reiz vakariņās apēdu 7 1/2, to pēdējo pusīti man izrāva no rokām, lai neesot slikti. Kaut kāda neģēlība!)
Gaļas un arī zivs galerts.
Siļķe kažokā.
Sviesta zivs salāti (izvirtība!!!)

Bet apaps gatavoja krāsnī ceptas antonofkas ar sviestu, cukuru un kanēli, cepti kartupeļi ar daudz sīpoliem, tomāti ar krējumu un sīpoliem (gan tomātus, gan sīpolus vajadzēja griezt ļoti plāni). Un, protams, uzraudzīja amammas gatavošanas procesu! Brigadieris bija! Smags un atbildīgs darbs :)

Savukārt ar mammu man asociējas: skābputra (mmm, nereāli garšo, pati arī taisu), biezpiena klimpas, biezpiena torte, kuru vienmēr taisīja uz Vecgada vakaru, "Melnais Džo" - kefīra kūka ar kakao un skābenu zapti pa vidu, kartupeļu sacepums ar biezpienu, olu un ķimenēm, kāpostu tīteņi. Daudz biezpiena :D Bet tas viss garšoja. Un tad viņa vēl gatavoja ne/bezgaršīgus dārzeņu sautējumus :D, meh.

Un jums?
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {28}

Skabičevskis

(bez virsraksta)

from: [info]begemots
date: Apr. 15., 2023 - 10:55 pm
Link

Hmm... plātsmaize. Aliču vai citu ogu plātsmaize ar drumslām.

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 15., 2023 - 11:05 pm
Link

Drumslas are the best!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


(bez virsraksta)

from: [info]ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:21 pm
Link

drupačmaizē drupačas bija vislabākās!

Atbildēt | Iepriekšējais


porcelāna lellīte

(bez virsraksta)

from: [info]neraate
date: Apr. 15., 2023 - 11:00 pm
Link

kāda bija tam Skābajam Džo recepte? kko pa miglu atceros

ar vecamammu bērnu kafija un rīvēts ābols apkaisīts ar cukuru.

opaps - belaši, Bārbeles/Starts/Piparmētru ledenes un bezē cepumi
omamma taisīja visādas šausmas - ceptas zivis, sēņu piena zupu, kupātus, zivju zupu ar pienu. es ēdu tikai tomātus un gurķus ar krējumu un svaigi taisītu sieru vai baltmaizi ar sviestu

mamma - karbonādes/kotletes ar vārītiem kartupeļiem un brūno sakasnīšu mērcīti. ķūķis. miežu biezputra, šķelto zirņu biezputra, melnā tēja, kam ar karoti ēd klāt ievārījumu

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 15., 2023 - 11:04 pm
Link

Man šķiet, ka tikai milti, soda, cukurs, šķipsniņa sāls un kefīrs + kakao. Olu, man šķiet, ka nav. Kad gatavs, pārgriež uz pusēm, un iesmērē skābenu zapti.

Kas ir ķūķis?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


porcelāna lellīte

(bez virsraksta)

from: [info]neraate
date: Apr. 15., 2023 - 11:13 pm
Link

mammai drusku cita recepte laikam (es neatceros par tiem slāņiem un bieži vien speķi un sīpolus sataisa atsevišķi, kad gatavs un uzliek pa virsu)
https://www.delfi.lv/tasty/receptes/koca-jeb-kukis.d?id=43624127
ļoti garšīga, ja klāt kefīrs vai mazsālīts gurķis. bet nav obligāti. skaitās Ziemassvētku ēdiens, bet mēs ēdam visu gadu

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


porcelāna lellīte

(bez virsraksta)

from: [info]neraate
date: Apr. 16., 2023 - 02:41 pm
Link

Vēl aizmirsu mammas ceptos kartupeļus - ripās sagriezti, sacepti uz pannas un pielikts vwcs biezpiens, kas garšīgi sakūst krēmīga masā un zeltaini piecepas pie pannas

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 08:43 pm
Link

Es vispār manu, ka pavec biezpiens šeit ir bijusi manta - taupība, kā nekā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


porcelāna lellīte

(bez virsraksta)

from: [info]neraate
date: Apr. 16., 2023 - 08:45 pm
Link

Bet sirņiki vai jebkas uz pannas cepts ar svaigu biezpienu nesanāk tik garšīgi!

Atbildēt | Iepriekšējais


only after dark

(bez virsraksta)

from: [info]tvarj
date: Apr. 16., 2023 - 11:33 am
Link

man vajadzēja kādu diennakti parakties savās smadzenēs, lai atbildētu uz šo jautājumu. :D
badapankūkas, kuras cepa speciālajā badapankūku pannā
biezpiena pīrāgi (tādi kā lieli pelmeņi, pildīti ar zaļumu biezpienu, vārīti) ēd ar skābo krējumu, vai aukstus cep taukos ar speķi
speķa pīrāgi, biezpiena plātsmaize, kanēlbulciņas
plānās pankūkas
biezpiena pončiki
cūku bēru produkti - aukstās gaļas, pildītās pankūkas, vārīta gaļa
trīslitrenēs marinēti gurķi

Atbildēt | Diskusija


Princese Zeltīte

(bez virsraksta)

from: [info]elina
date: Apr. 16., 2023 - 03:24 pm
Link

kā izskatījās speciālā badapankūku panna?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


(bez virsraksta)

from: [info]ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:26 pm
Link

vai Tu nāc no Kurzemes puses? Es tagad šeit jau 4 gadus dzīvojot aizvien biežāk sastopos, ka tas ir topa ēdiens. + Skābputra. Nebiju agrāk nekad ēdusi, bet man ļoti garšo, burtiski aizvakar izvārījām.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 08:43 pm
Link

Es ilgu nevarēju saprast, no kurienes mums ģimenē skābputra, jo tā nāk no maniem Vidzemes (Sējas pagasta) vec-vec-vecākiem. Un izrādās, ka kara un izsūtīšanu laikā, kad viņi bēga uz Latvijas rietumiem, Kurzemes katlā nodzīvoja vairākus gadus un no turienes arī ienāca skābputra.

Atbildēt | Iepriekšējais


only after dark

(bez virsraksta)

from: [info]tvarj
date: Apr. 16., 2023 - 10:31 pm
Link

nē, nemaz - pats Zemgales vidiņš + Leišmalīte


Atbildēt | Iepriekšējais


_zirgs

(bez virsraksta)

from: [info]_zirgs
date: Apr. 16., 2023 - 12:00 pm
Link

Vecmāmiņa taisīja:
ātro klopsi - maltās gaļas mērce (bez miltiem biezināšanai)
kotletes, kurās sīpoli ir diezgan jūtami.
frikadeļu zupu
pati viņa ēda lietas, no kā man rauj uz augšu, bet atmiņā palicis:
rūgušpiens
auksti kūpinātas siļķes
sardeles

mammas ēdieni:
biezpienkūka, kas ir biezpiena plātsmaize ar sviesta mīklas pamatni. šito es prasu regulāri, kad braucu ciemos
pankūkas (kurās iet iekšā visi ledusskapja piena produkti, kam termiņš so so, noņem pē daļu nost un cep tā pat). par laimi no šiem laikiem esam laukā.
vārīti kartupeļi ar biezpienu un krājumu (nav siļķes, ir daudz dilles).
nūdeļzupa (buljona kubiciņš ar mazajām nūdelēm)
ziemassvētkos sautēti kāposti ar cūkas cepeti, kas cepts pīlē.

mēs laikam esam bijuši riktīgi nabagi, jo gaļas ēdienos ir gandrīz nemaz :D

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 04:48 pm
Link

Mums gaļa bija tikai un vienīgi tāpēc, ka apaps bija mednieks. Es uzaugu ar "meža" gaļu. Mājas lopus gandrīz nepazinu. Bet tas biezpiens arī, redz, figurē. Vēl bija soja! Neatceros, vai tāpēc ka nebija naudas, kas bina norma, vai tāpēc ka bija arī kaut kāda modes lieta.

Atbildēt | Iepriekšējais


(bez virsraksta)

from: [info]ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:29 pm
Link

o jē, pankūkas es pati sen kā vairs neēdu, bet turpinu cept, kā bērnībā iemācījos. Un fundmentāls moments, ka iet iekšā visi tie piena produkti, kuri paši par sevi jau so so. Un pankūkas aiziet uz urrā. Vēl jau otro gadu ar ilūziju ar "mazliet veselīgāku" pārtiku, es taisu uz kliju bāzes, bet kviešu miltus tāpat drusku jāber klāt, jo citādi pankūkas nelīp un izšķīst uz pannas neglītā gļeckā. Mums kaimiņos ir lieliska z/s, kas pati ražo visus šos miltus un klijas, un citi kaimiņi ražo govspiena produktus, esmu sajūsmā, ka varu dabūt visu pa tiešo, un izmantot savā šodienas ģimenē, mazliet pārvērsti turpinot savu bērnības sakni.

Atbildēt | Iepriekšējais


esplanade

(bez virsraksta)

from: [info]esplanade
date: Apr. 16., 2023 - 04:52 pm
Link

O, jā, tēvamammas ceptās reņģes marinādē ar daudz sīpoliem. Vēl tagad tas ir etalons, kuram tuvu vairs neesmu ēdis. Un viņa cepa ļoti mazas, ļoti tumšas frikadeļizmēra kotletītes, kuras bija specifiski rūgtas vai nu pastāvīgas piededzināšanas vai kāda citas sastāvdaļas dēļ. Bet līdzīgs, pat baudāms rūgtums bija arī viņas ceptajām aknām un melnajai tējai.
Mammasmammas virtuve asociējas ar tomātiem+gurķiem kefīrā un ļoti daudz dillēm. Un tomātiem želejā, un ar aliču zapti un vispār vis kaut ko konservētu. Ā, un ar t.s. Rojas delikatesi, ko viņa gan tikai gādāja, nevis pati taisīja.

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 04:54 pm
Link

Kas ir Rojas delikatese?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


būs, kam patiks

(bez virsraksta)

from: [info]simamura
date: Apr. 16., 2023 - 05:00 pm
Link

tā plati atvērtā, auksti kūpinātā skumbrija, kas astoņdesmitajos bija baigais deficīts, faktiski statusa simbols. No tā laikam arī nosaukums, kas vēl tagad lietošanā.

Atbildēt | Iepriekšējais


(bez virsraksta)

from: [info]ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:24 pm
Link

io jā, piekrītu simim, ja māte Mītavas tirgū dabūja izkarot Rojas delikatesi, tas bija buržuāzu dzīres, kas no tā mazā zives gabaliņa tika izstieptas uz nedēļu.

Atbildēt | Iepriekšējais


Inde

(bez virsraksta)

from: [info]auksts_entelekt
date: Apr. 16., 2023 - 06:58 pm
Link

ceptas kabaču šķēlītes apviļātas olā un rīvmaizē, saldais "peldošās salas" un debess mannā, karsts un vēl lipīgs jāņu siera gabaliņš tūlīt no katla, pirmo palodzes lociņu maize uz svaiga krējuma un ar sālli, tomāti želejā.

Atbildēt


(bez virsraksta)

from: [info]ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:23 pm
Link

speciāli nelasīšu pārējos komentārus, lai neietekmētos. No Tevis nosauktā faktiski viss, izņemot kāpostu pīrāgu, jo to mums netaisīja. Un tad cūku pupas zupītē, kas gatavota no rūgušpiena+skābā krējuma+svaigiem sīpoliem. Cepts jaunpiens ar kanēli un cukuru. Vienkārši baltmaizes šķēle ar plūmju zapti un krūzi svaiga, vēsa piena.

Ā, un vēl mežasiļķe.

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 08:38 pm
Link

Nezināju meža siļķi! Tik īpatnēji, bet gribētos pamēģināt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


(bez virsraksta)

from: [info]ernuerna
date: Apr. 17., 2023 - 10:43 am
Link

es neesmu pārbaudījusi,bet man ir aizdomas, ka tas ir kas radniecīgs ebreju foršmakam. Manā bērnībā ome bieži taisīja. Samalta siļķe+speķītis+maize. Svaigi sīpoli, ja nemaldos. Un tad samaisa tādā kā pastētē, smērē uz maizes un bauda. Foršmaka receptes var atrast internātos.

Atbildēt | Iepriekšējais


cukursēne

(bez virsraksta)

from: [info]saccharomyces
date: Apr. 17., 2023 - 03:35 pm
Link

ja ar manas vecmāmiņas gatavoto - pretīgs un eļļains :D

līdz ar to, man laikam fails "vecmāmiņu ēdiens" ir gandrīz tukšs, un tas nedaudzais, kas tur ir iekšā, nav ne garšīgs, ne emocionāli silts.

babiņa gan bija daudz, daudz labāka, taisīja tādus garšīgus ceptus kartupeļus ar biezpienu (visu kopā saceptu), bet īstenībā negatavoja īpaši daudz vai bieži. un babiņa ir babiņa, tā nav vecmāmiņa, pat, ja abi vārdi tīri tehniski apzīmē līdzvērtīgu radniecību.

Atbildēt | Diskusija


cukursēne

(bez virsraksta)

from: [info]saccharomyces
date: Apr. 17., 2023 - 03:40 pm
Link

vispār, tagad tā pareflektējot - mātes pusē pilnīgi visa mana ģimene lielākoties vai nu negatavo(-ja), vai gatavo(-ja) tiešām negaršīgi, un tēta pusē ir tikai babiņa. interesanti, vai mana ārkārtīgā advancētība ēdiena gatavošanā ir radusies kā pretreakcija šim, vai arī kā kompensējošais mehānisms.

Atbildēt | Iepriekšējais