Vecmāmiņu (vai vectētiņu) ēdieni
« previous entry | next entry »
Apr. 15., 2023 | 11:48 am
Tviterī kāda sieviete uzdeva visgaršīgāko un siltāko jautājumu: kāds ēdiens asociējas ar vecmāmiņu gatavoto?
Man (tagad visu to gribas):
Ceptas, marinētas reņģītes tomātu mērcē.
Komm Morgen wieder pankūkas ar "meža" gaļu.
"Meža" gaļas "irbītes" ar speķīti, rupjmaizi un žāvētu plūmi viducī.
Kāpostu pīrāgs.
Ogu maize jeb kliņģeris ar rozīnēm un safrānu.
Kotletes (bērnībā reiz vakariņās apēdu 7 1/2, to pēdējo pusīti man izrāva no rokām, lai neesot slikti. Kaut kāda neģēlība!)
Gaļas un arī zivs galerts.
Siļķe kažokā.
Sviesta zivs salāti (izvirtība!!!)
Bet apaps gatavoja krāsnī ceptas antonofkas ar sviestu, cukuru un kanēli, cepti kartupeļi ar daudz sīpoliem, tomāti ar krējumu un sīpoliem (gan tomātus, gan sīpolus vajadzēja griezt ļoti plāni). Un, protams, uzraudzīja amammas gatavošanas procesu! Brigadieris bija! Smags un atbildīgs darbs :)
Savukārt ar mammu man asociējas: skābputra (mmm, nereāli garšo, pati arī taisu), biezpiena klimpas, biezpiena torte, kuru vienmēr taisīja uz Vecgada vakaru, "Melnais Džo" - kefīra kūka ar kakao un skābenu zapti pa vidu, kartupeļu sacepums ar biezpienu, olu un ķimenēm, kāpostu tīteņi. Daudz biezpiena :D Bet tas viss garšoja. Un tad viņa vēl gatavoja ne/bezgaršīgus dārzeņu sautējumus :D, meh.
Un jums?
Man (tagad visu to gribas):
Ceptas, marinētas reņģītes tomātu mērcē.
Komm Morgen wieder pankūkas ar "meža" gaļu.
"Meža" gaļas "irbītes" ar speķīti, rupjmaizi un žāvētu plūmi viducī.
Kāpostu pīrāgs.
Ogu maize jeb kliņģeris ar rozīnēm un safrānu.
Kotletes (bērnībā reiz vakariņās apēdu 7 1/2, to pēdējo pusīti man izrāva no rokām, lai neesot slikti. Kaut kāda neģēlība!)
Gaļas un arī zivs galerts.
Siļķe kažokā.
Sviesta zivs salāti (izvirtība!!!)
Bet apaps gatavoja krāsnī ceptas antonofkas ar sviestu, cukuru un kanēli, cepti kartupeļi ar daudz sīpoliem, tomāti ar krējumu un sīpoliem (gan tomātus, gan sīpolus vajadzēja griezt ļoti plāni). Un, protams, uzraudzīja amammas gatavošanas procesu! Brigadieris bija! Smags un atbildīgs darbs :)
Savukārt ar mammu man asociējas: skābputra (mmm, nereāli garšo, pati arī taisu), biezpiena klimpas, biezpiena torte, kuru vienmēr taisīja uz Vecgada vakaru, "Melnais Džo" - kefīra kūka ar kakao un skābenu zapti pa vidu, kartupeļu sacepums ar biezpienu, olu un ķimenēm, kāpostu tīteņi. Daudz biezpiena :D Bet tas viss garšoja. Un tad viņa vēl gatavoja ne/bezgaršīgus dārzeņu sautējumus :D, meh.
Un jums?
(bez virsraksta)
from: begemots
date: Apr. 15., 2023 - 10:55 pm
Link
Atbildēt | Diskusija
(bez virsraksta)
from: bljanna
date: Apr. 15., 2023 - 11:05 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
(bez virsraksta)
from: ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:21 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais
(bez virsraksta)
from: neraate
date: Apr. 15., 2023 - 11:00 pm
Link
ar vecamammu bērnu kafija un rīvēts ābols apkaisīts ar cukuru.
opaps - belaši, Bārbeles/Starts/Piparmētru ledenes un bezē cepumi
omamma taisīja visādas šausmas - ceptas zivis, sēņu piena zupu, kupātus, zivju zupu ar pienu. es ēdu tikai tomātus un gurķus ar krējumu un svaigi taisītu sieru vai baltmaizi ar sviestu
mamma - karbonādes/kotletes ar vārītiem kartupeļiem un brūno sakasnīšu mērcīti. ķūķis. miežu biezputra, šķelto zirņu biezputra, melnā tēja, kam ar karoti ēd klāt ievārījumu
Atbildēt | Diskusija
(bez virsraksta)
from: bljanna
date: Apr. 15., 2023 - 11:04 pm
Link
Kas ir ķūķis?
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
(bez virsraksta)
from: neraate
date: Apr. 15., 2023 - 11:13 pm
Link
https://www.delfi.lv/tasty/receptes/koc
ļoti garšīga, ja klāt kefīrs vai mazsālīts gurķis. bet nav obligāti. skaitās Ziemassvētku ēdiens, bet mēs ēdam visu gadu
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
(bez virsraksta)
from: neraate
date: Apr. 16., 2023 - 02:41 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
(bez virsraksta)
from: bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 08:43 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
(bez virsraksta)
from: neraate
date: Apr. 16., 2023 - 08:45 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais
(bez virsraksta)
from: tvarj
date: Apr. 16., 2023 - 11:33 am
Link
badapankūkas, kuras cepa speciālajā badapankūku pannā
biezpiena pīrāgi (tādi kā lieli pelmeņi, pildīti ar zaļumu biezpienu, vārīti) ēd ar skābo krējumu, vai aukstus cep taukos ar speķi
speķa pīrāgi, biezpiena plātsmaize, kanēlbulciņas
plānās pankūkas
biezpiena pončiki
cūku bēru produkti - aukstās gaļas, pildītās pankūkas, vārīta gaļa
trīslitrenēs marinēti gurķi
Atbildēt | Diskusija
(bez virsraksta)
from: elina
date: Apr. 16., 2023 - 03:24 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
(bez virsraksta)
from: tvarj
date: Apr. 16., 2023 - 07:18 pm
Link
http://gadalaikuskices.blogspot.com/201
Atbildēt | Iepriekšējais
(bez virsraksta)
from: ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:26 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
(bez virsraksta)
from: bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 08:43 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais
(bez virsraksta)
from: tvarj
date: Apr. 16., 2023 - 10:31 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais
(bez virsraksta)
from: _zirgs
date: Apr. 16., 2023 - 12:00 pm
Link
ātro klopsi - maltās gaļas mērce (bez miltiem biezināšanai)
kotletes, kurās sīpoli ir diezgan jūtami.
frikadeļu zupu
pati viņa ēda lietas, no kā man rauj uz augšu, bet atmiņā palicis:
rūgušpiens
auksti kūpinātas siļķes
sardeles
mammas ēdieni:
biezpienkūka, kas ir biezpiena plātsmaize ar sviesta mīklas pamatni. šito es prasu regulāri, kad braucu ciemos
pankūkas (kurās iet iekšā visi ledusskapja piena produkti, kam termiņš so so, noņem pē daļu nost un cep tā pat). par laimi no šiem laikiem esam laukā.
vārīti kartupeļi ar biezpienu un krājumu (nav siļķes, ir daudz dilles).
nūdeļzupa (buljona kubiciņš ar mazajām nūdelēm)
ziemassvētkos sautēti kāposti ar cūkas cepeti, kas cepts pīlē.
mēs laikam esam bijuši riktīgi nabagi, jo gaļas ēdienos ir gandrīz nemaz :D
Atbildēt | Diskusija
(bez virsraksta)
from: bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 04:48 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais
(bez virsraksta)
from: ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:29 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais
(bez virsraksta)
from: esplanade
date: Apr. 16., 2023 - 04:52 pm
Link
Mammasmammas virtuve asociējas ar tomātiem+gurķiem kefīrā un ļoti daudz dillēm. Un tomātiem želejā, un ar aliču zapti un vispār vis kaut ko konservētu. Ā, un ar t.s. Rojas delikatesi, ko viņa gan tikai gādāja, nevis pati taisīja.
Atbildēt | Diskusija
(bez virsraksta)
from: bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 04:54 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
(bez virsraksta)
from: simamura
date: Apr. 16., 2023 - 05:00 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais
(bez virsraksta)
from: ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:24 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais
(bez virsraksta)
from: auksts_entelekt
date: Apr. 16., 2023 - 06:58 pm
Link
Atbildēt
(bez virsraksta)
from: ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:23 pm
Link
Ā, un vēl mežasiļķe.
Atbildēt | Diskusija
(bez virsraksta)
from: bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 08:38 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
(bez virsraksta)
from: ernuerna
date: Apr. 17., 2023 - 10:43 am
Link
Atbildēt | Iepriekšējais
(bez virsraksta)
from: saccharomyces
date: Apr. 17., 2023 - 03:35 pm
Link
līdz ar to, man laikam fails "vecmāmiņu ēdiens" ir gandrīz tukšs, un tas nedaudzais, kas tur ir iekšā, nav ne garšīgs, ne emocionāli silts.
babiņa gan bija daudz, daudz labāka, taisīja tādus garšīgus ceptus kartupeļus ar biezpienu (visu kopā saceptu), bet īstenībā negatavoja īpaši daudz vai bieži. un babiņa ir babiņa, tā nav vecmāmiņa, pat, ja abi vārdi tīri tehniski apzīmē līdzvērtīgu radniecību.
Atbildēt | Diskusija
(bez virsraksta)
from: saccharomyces
date: Apr. 17., 2023 - 03:40 pm
Link
Atbildēt | Iepriekšējais