Vecmāmiņu (vai vectētiņu) ēdieni

« previous entry | next entry »
Apr. 15., 2023 | 11:48 am

Tviterī kāda sieviete uzdeva visgaršīgāko un siltāko jautājumu: kāds ēdiens asociējas ar vecmāmiņu gatavoto?

Man (tagad visu to gribas):
Ceptas, marinētas reņģītes tomātu mērcē.
Komm Morgen wieder pankūkas ar "meža" gaļu.
"Meža" gaļas "irbītes" ar speķīti, rupjmaizi un žāvētu plūmi viducī.
Kāpostu pīrāgs.
Ogu maize jeb kliņģeris ar rozīnēm un safrānu.
Kotletes (bērnībā reiz vakariņās apēdu 7 1/2, to pēdējo pusīti man izrāva no rokām, lai neesot slikti. Kaut kāda neģēlība!)
Gaļas un arī zivs galerts.
Siļķe kažokā.
Sviesta zivs salāti (izvirtība!!!)

Bet apaps gatavoja krāsnī ceptas antonofkas ar sviestu, cukuru un kanēli, cepti kartupeļi ar daudz sīpoliem, tomāti ar krējumu un sīpoliem (gan tomātus, gan sīpolus vajadzēja griezt ļoti plāni). Un, protams, uzraudzīja amammas gatavošanas procesu! Brigadieris bija! Smags un atbildīgs darbs :)

Savukārt ar mammu man asociējas: skābputra (mmm, nereāli garšo, pati arī taisu), biezpiena klimpas, biezpiena torte, kuru vienmēr taisīja uz Vecgada vakaru, "Melnais Džo" - kefīra kūka ar kakao un skābenu zapti pa vidu, kartupeļu sacepums ar biezpienu, olu un ķimenēm, kāpostu tīteņi. Daudz biezpiena :D Bet tas viss garšoja. Un tad viņa vēl gatavoja ne/bezgaršīgus dārzeņu sautējumus :D, meh.

Un jums?
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {28}

(bez virsraksta)

from: [info]ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:29 pm
Link

o jē, pankūkas es pati sen kā vairs neēdu, bet turpinu cept, kā bērnībā iemācījos. Un fundmentāls moments, ka iet iekšā visi tie piena produkti, kuri paši par sevi jau so so. Un pankūkas aiziet uz urrā. Vēl jau otro gadu ar ilūziju ar "mazliet veselīgāku" pārtiku, es taisu uz kliju bāzes, bet kviešu miltus tāpat drusku jāber klāt, jo citādi pankūkas nelīp un izšķīst uz pannas neglītā gļeckā. Mums kaimiņos ir lieliska z/s, kas pati ražo visus šos miltus un klijas, un citi kaimiņi ražo govspiena produktus, esmu sajūsmā, ka varu dabūt visu pa tiešo, un izmantot savā šodienas ģimenē, mazliet pārvērsti turpinot savu bērnības sakni.

Atbildēt | Iepriekšējais