Vecmāmiņu (vai vectētiņu) ēdieni

« previous entry | next entry »
Apr. 15., 2023 | 11:48 am

Tviterī kāda sieviete uzdeva visgaršīgāko un siltāko jautājumu: kāds ēdiens asociējas ar vecmāmiņu gatavoto?

Man (tagad visu to gribas):
Ceptas, marinētas reņģītes tomātu mērcē.
Komm Morgen wieder pankūkas ar "meža" gaļu.
"Meža" gaļas "irbītes" ar speķīti, rupjmaizi un žāvētu plūmi viducī.
Kāpostu pīrāgs.
Ogu maize jeb kliņģeris ar rozīnēm un safrānu.
Kotletes (bērnībā reiz vakariņās apēdu 7 1/2, to pēdējo pusīti man izrāva no rokām, lai neesot slikti. Kaut kāda neģēlība!)
Gaļas un arī zivs galerts.
Siļķe kažokā.
Sviesta zivs salāti (izvirtība!!!)

Bet apaps gatavoja krāsnī ceptas antonofkas ar sviestu, cukuru un kanēli, cepti kartupeļi ar daudz sīpoliem, tomāti ar krējumu un sīpoliem (gan tomātus, gan sīpolus vajadzēja griezt ļoti plāni). Un, protams, uzraudzīja amammas gatavošanas procesu! Brigadieris bija! Smags un atbildīgs darbs :)

Savukārt ar mammu man asociējas: skābputra (mmm, nereāli garšo, pati arī taisu), biezpiena klimpas, biezpiena torte, kuru vienmēr taisīja uz Vecgada vakaru, "Melnais Džo" - kefīra kūka ar kakao un skābenu zapti pa vidu, kartupeļu sacepums ar biezpienu, olu un ķimenēm, kāpostu tīteņi. Daudz biezpiena :D Bet tas viss garšoja. Un tad viņa vēl gatavoja ne/bezgaršīgus dārzeņu sautējumus :D, meh.

Un jums?
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {28}

cukursēne

(bez virsraksta)

from: [info]saccharomyces
date: Apr. 17., 2023 - 03:35 pm
Link

ja ar manas vecmāmiņas gatavoto - pretīgs un eļļains :D

līdz ar to, man laikam fails "vecmāmiņu ēdiens" ir gandrīz tukšs, un tas nedaudzais, kas tur ir iekšā, nav ne garšīgs, ne emocionāli silts.

babiņa gan bija daudz, daudz labāka, taisīja tādus garšīgus ceptus kartupeļus ar biezpienu (visu kopā saceptu), bet īstenībā negatavoja īpaši daudz vai bieži. un babiņa ir babiņa, tā nav vecmāmiņa, pat, ja abi vārdi tīri tehniski apzīmē līdzvērtīgu radniecību.

Atbildēt | Diskusija


cukursēne

(bez virsraksta)

from: [info]saccharomyces
date: Apr. 17., 2023 - 03:40 pm
Link

vispār, tagad tā pareflektējot - mātes pusē pilnīgi visa mana ģimene lielākoties vai nu negatavo(-ja), vai gatavo(-ja) tiešām negaršīgi, un tēta pusē ir tikai babiņa. interesanti, vai mana ārkārtīgā advancētība ēdiena gatavošanā ir radusies kā pretreakcija šim, vai arī kā kompensējošais mehānisms.

Atbildēt | Iepriekšējais