Vecmāmiņu (vai vectētiņu) ēdieni

« previous entry | next entry »
Apr. 15., 2023 | 11:48 am

Tviterī kāda sieviete uzdeva visgaršīgāko un siltāko jautājumu: kāds ēdiens asociējas ar vecmāmiņu gatavoto?

Man (tagad visu to gribas):
Ceptas, marinētas reņģītes tomātu mērcē.
Komm Morgen wieder pankūkas ar "meža" gaļu.
"Meža" gaļas "irbītes" ar speķīti, rupjmaizi un žāvētu plūmi viducī.
Kāpostu pīrāgs.
Ogu maize jeb kliņģeris ar rozīnēm un safrānu.
Kotletes (bērnībā reiz vakariņās apēdu 7 1/2, to pēdējo pusīti man izrāva no rokām, lai neesot slikti. Kaut kāda neģēlība!)
Gaļas un arī zivs galerts.
Siļķe kažokā.
Sviesta zivs salāti (izvirtība!!!)

Bet apaps gatavoja krāsnī ceptas antonofkas ar sviestu, cukuru un kanēli, cepti kartupeļi ar daudz sīpoliem, tomāti ar krējumu un sīpoliem (gan tomātus, gan sīpolus vajadzēja griezt ļoti plāni). Un, protams, uzraudzīja amammas gatavošanas procesu! Brigadieris bija! Smags un atbildīgs darbs :)

Savukārt ar mammu man asociējas: skābputra (mmm, nereāli garšo, pati arī taisu), biezpiena klimpas, biezpiena torte, kuru vienmēr taisīja uz Vecgada vakaru, "Melnais Džo" - kefīra kūka ar kakao un skābenu zapti pa vidu, kartupeļu sacepums ar biezpienu, olu un ķimenēm, kāpostu tīteņi. Daudz biezpiena :D Bet tas viss garšoja. Un tad viņa vēl gatavoja ne/bezgaršīgus dārzeņu sautējumus :D, meh.

Un jums?
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {28}

only after dark

(bez virsraksta)

from: [info]tvarj
date: Apr. 16., 2023 - 11:33 am
Link

man vajadzēja kādu diennakti parakties savās smadzenēs, lai atbildētu uz šo jautājumu. :D
badapankūkas, kuras cepa speciālajā badapankūku pannā
biezpiena pīrāgi (tādi kā lieli pelmeņi, pildīti ar zaļumu biezpienu, vārīti) ēd ar skābo krējumu, vai aukstus cep taukos ar speķi
speķa pīrāgi, biezpiena plātsmaize, kanēlbulciņas
plānās pankūkas
biezpiena pončiki
cūku bēru produkti - aukstās gaļas, pildītās pankūkas, vārīta gaļa
trīslitrenēs marinēti gurķi

Atbildēt | Diskusija


Princese Zeltīte

(bez virsraksta)

from: [info]elina
date: Apr. 16., 2023 - 03:24 pm
Link

kā izskatījās speciālā badapankūku panna?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


(bez virsraksta)

from: [info]ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:26 pm
Link

vai Tu nāc no Kurzemes puses? Es tagad šeit jau 4 gadus dzīvojot aizvien biežāk sastopos, ka tas ir topa ēdiens. + Skābputra. Nebiju agrāk nekad ēdusi, bet man ļoti garšo, burtiski aizvakar izvārījām.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 08:43 pm
Link

Es ilgu nevarēju saprast, no kurienes mums ģimenē skābputra, jo tā nāk no maniem Vidzemes (Sējas pagasta) vec-vec-vecākiem. Un izrādās, ka kara un izsūtīšanu laikā, kad viņi bēga uz Latvijas rietumiem, Kurzemes katlā nodzīvoja vairākus gadus un no turienes arī ienāca skābputra.

Atbildēt | Iepriekšējais


only after dark

(bez virsraksta)

from: [info]tvarj
date: Apr. 16., 2023 - 10:31 pm
Link

nē, nemaz - pats Zemgales vidiņš + Leišmalīte


Atbildēt | Iepriekšējais