Vecmāmiņu (vai vectētiņu) ēdieni

« previous entry | next entry »
Apr. 15., 2023 | 11:48 am

Tviterī kāda sieviete uzdeva visgaršīgāko un siltāko jautājumu: kāds ēdiens asociējas ar vecmāmiņu gatavoto?

Man (tagad visu to gribas):
Ceptas, marinētas reņģītes tomātu mērcē.
Komm Morgen wieder pankūkas ar "meža" gaļu.
"Meža" gaļas "irbītes" ar speķīti, rupjmaizi un žāvētu plūmi viducī.
Kāpostu pīrāgs.
Ogu maize jeb kliņģeris ar rozīnēm un safrānu.
Kotletes (bērnībā reiz vakariņās apēdu 7 1/2, to pēdējo pusīti man izrāva no rokām, lai neesot slikti. Kaut kāda neģēlība!)
Gaļas un arī zivs galerts.
Siļķe kažokā.
Sviesta zivs salāti (izvirtība!!!)

Bet apaps gatavoja krāsnī ceptas antonofkas ar sviestu, cukuru un kanēli, cepti kartupeļi ar daudz sīpoliem, tomāti ar krējumu un sīpoliem (gan tomātus, gan sīpolus vajadzēja griezt ļoti plāni). Un, protams, uzraudzīja amammas gatavošanas procesu! Brigadieris bija! Smags un atbildīgs darbs :)

Savukārt ar mammu man asociējas: skābputra (mmm, nereāli garšo, pati arī taisu), biezpiena klimpas, biezpiena torte, kuru vienmēr taisīja uz Vecgada vakaru, "Melnais Džo" - kefīra kūka ar kakao un skābenu zapti pa vidu, kartupeļu sacepums ar biezpienu, olu un ķimenēm, kāpostu tīteņi. Daudz biezpiena :D Bet tas viss garšoja. Un tad viņa vēl gatavoja ne/bezgaršīgus dārzeņu sautējumus :D, meh.

Un jums?
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {28}

(bez virsraksta)

from: [info]ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:23 pm
Link

speciāli nelasīšu pārējos komentārus, lai neietekmētos. No Tevis nosauktā faktiski viss, izņemot kāpostu pīrāgu, jo to mums netaisīja. Un tad cūku pupas zupītē, kas gatavota no rūgušpiena+skābā krējuma+svaigiem sīpoliem. Cepts jaunpiens ar kanēli un cukuru. Vienkārši baltmaizes šķēle ar plūmju zapti un krūzi svaiga, vēsa piena.

Ā, un vēl mežasiļķe.

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 08:38 pm
Link

Nezināju meža siļķi! Tik īpatnēji, bet gribētos pamēģināt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


(bez virsraksta)

from: [info]ernuerna
date: Apr. 17., 2023 - 10:43 am
Link

es neesmu pārbaudījusi,bet man ir aizdomas, ka tas ir kas radniecīgs ebreju foršmakam. Manā bērnībā ome bieži taisīja. Samalta siļķe+speķītis+maize. Svaigi sīpoli, ja nemaldos. Un tad samaisa tādā kā pastētē, smērē uz maizes un bauda. Foršmaka receptes var atrast internātos.

Atbildēt | Iepriekšējais