Vecmāmiņu (vai vectētiņu) ēdieni

« previous entry | next entry »
Apr. 15., 2023 | 11:48 am

Tviterī kāda sieviete uzdeva visgaršīgāko un siltāko jautājumu: kāds ēdiens asociējas ar vecmāmiņu gatavoto?

Man (tagad visu to gribas):
Ceptas, marinētas reņģītes tomātu mērcē.
Komm Morgen wieder pankūkas ar "meža" gaļu.
"Meža" gaļas "irbītes" ar speķīti, rupjmaizi un žāvētu plūmi viducī.
Kāpostu pīrāgs.
Ogu maize jeb kliņģeris ar rozīnēm un safrānu.
Kotletes (bērnībā reiz vakariņās apēdu 7 1/2, to pēdējo pusīti man izrāva no rokām, lai neesot slikti. Kaut kāda neģēlība!)
Gaļas un arī zivs galerts.
Siļķe kažokā.
Sviesta zivs salāti (izvirtība!!!)

Bet apaps gatavoja krāsnī ceptas antonofkas ar sviestu, cukuru un kanēli, cepti kartupeļi ar daudz sīpoliem, tomāti ar krējumu un sīpoliem (gan tomātus, gan sīpolus vajadzēja griezt ļoti plāni). Un, protams, uzraudzīja amammas gatavošanas procesu! Brigadieris bija! Smags un atbildīgs darbs :)

Savukārt ar mammu man asociējas: skābputra (mmm, nereāli garšo, pati arī taisu), biezpiena klimpas, biezpiena torte, kuru vienmēr taisīja uz Vecgada vakaru, "Melnais Džo" - kefīra kūka ar kakao un skābenu zapti pa vidu, kartupeļu sacepums ar biezpienu, olu un ķimenēm, kāpostu tīteņi. Daudz biezpiena :D Bet tas viss garšoja. Un tad viņa vēl gatavoja ne/bezgaršīgus dārzeņu sautējumus :D, meh.

Un jums?
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {28}

porcelāna lellīte

(bez virsraksta)

from: [info]neraate
date: Apr. 15., 2023 - 11:00 pm
Link

kāda bija tam Skābajam Džo recepte? kko pa miglu atceros

ar vecamammu bērnu kafija un rīvēts ābols apkaisīts ar cukuru.

opaps - belaši, Bārbeles/Starts/Piparmētru ledenes un bezē cepumi
omamma taisīja visādas šausmas - ceptas zivis, sēņu piena zupu, kupātus, zivju zupu ar pienu. es ēdu tikai tomātus un gurķus ar krējumu un svaigi taisītu sieru vai baltmaizi ar sviestu

mamma - karbonādes/kotletes ar vārītiem kartupeļiem un brūno sakasnīšu mērcīti. ķūķis. miežu biezputra, šķelto zirņu biezputra, melnā tēja, kam ar karoti ēd klāt ievārījumu

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 15., 2023 - 11:04 pm
Link

Man šķiet, ka tikai milti, soda, cukurs, šķipsniņa sāls un kefīrs + kakao. Olu, man šķiet, ka nav. Kad gatavs, pārgriež uz pusēm, un iesmērē skābenu zapti.

Kas ir ķūķis?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


porcelāna lellīte

(bez virsraksta)

from: [info]neraate
date: Apr. 15., 2023 - 11:13 pm
Link

mammai drusku cita recepte laikam (es neatceros par tiem slāņiem un bieži vien speķi un sīpolus sataisa atsevišķi, kad gatavs un uzliek pa virsu)
https://www.delfi.lv/tasty/receptes/koca-jeb-kukis.d?id=43624127
ļoti garšīga, ja klāt kefīrs vai mazsālīts gurķis. bet nav obligāti. skaitās Ziemassvētku ēdiens, bet mēs ēdam visu gadu

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


porcelāna lellīte

(bez virsraksta)

from: [info]neraate
date: Apr. 16., 2023 - 02:41 pm
Link

Vēl aizmirsu mammas ceptos kartupeļus - ripās sagriezti, sacepti uz pannas un pielikts vwcs biezpiens, kas garšīgi sakūst krēmīga masā un zeltaini piecepas pie pannas

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 08:43 pm
Link

Es vispār manu, ka pavec biezpiens šeit ir bijusi manta - taupība, kā nekā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


porcelāna lellīte

(bez virsraksta)

from: [info]neraate
date: Apr. 16., 2023 - 08:45 pm
Link

Bet sirņiki vai jebkas uz pannas cepts ar svaigu biezpienu nesanāk tik garšīgi!

Atbildēt | Iepriekšējais