Vecmāmiņu (vai vectētiņu) ēdieni

« previous entry | next entry »
Apr. 15., 2023 | 11:48 am

Tviterī kāda sieviete uzdeva visgaršīgāko un siltāko jautājumu: kāds ēdiens asociējas ar vecmāmiņu gatavoto?

Man (tagad visu to gribas):
Ceptas, marinētas reņģītes tomātu mērcē.
Komm Morgen wieder pankūkas ar "meža" gaļu.
"Meža" gaļas "irbītes" ar speķīti, rupjmaizi un žāvētu plūmi viducī.
Kāpostu pīrāgs.
Ogu maize jeb kliņģeris ar rozīnēm un safrānu.
Kotletes (bērnībā reiz vakariņās apēdu 7 1/2, to pēdējo pusīti man izrāva no rokām, lai neesot slikti. Kaut kāda neģēlība!)
Gaļas un arī zivs galerts.
Siļķe kažokā.
Sviesta zivs salāti (izvirtība!!!)

Bet apaps gatavoja krāsnī ceptas antonofkas ar sviestu, cukuru un kanēli, cepti kartupeļi ar daudz sīpoliem, tomāti ar krējumu un sīpoliem (gan tomātus, gan sīpolus vajadzēja griezt ļoti plāni). Un, protams, uzraudzīja amammas gatavošanas procesu! Brigadieris bija! Smags un atbildīgs darbs :)

Savukārt ar mammu man asociējas: skābputra (mmm, nereāli garšo, pati arī taisu), biezpiena klimpas, biezpiena torte, kuru vienmēr taisīja uz Vecgada vakaru, "Melnais Džo" - kefīra kūka ar kakao un skābenu zapti pa vidu, kartupeļu sacepums ar biezpienu, olu un ķimenēm, kāpostu tīteņi. Daudz biezpiena :D Bet tas viss garšoja. Un tad viņa vēl gatavoja ne/bezgaršīgus dārzeņu sautējumus :D, meh.

Un jums?
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {28}

esplanade

(bez virsraksta)

from: [info]esplanade
date: Apr. 16., 2023 - 04:52 pm
Link

O, jā, tēvamammas ceptās reņģes marinādē ar daudz sīpoliem. Vēl tagad tas ir etalons, kuram tuvu vairs neesmu ēdis. Un viņa cepa ļoti mazas, ļoti tumšas frikadeļizmēra kotletītes, kuras bija specifiski rūgtas vai nu pastāvīgas piededzināšanas vai kāda citas sastāvdaļas dēļ. Bet līdzīgs, pat baudāms rūgtums bija arī viņas ceptajām aknām un melnajai tējai.
Mammasmammas virtuve asociējas ar tomātiem+gurķiem kefīrā un ļoti daudz dillēm. Un tomātiem želejā, un ar aliču zapti un vispār vis kaut ko konservētu. Ā, un ar t.s. Rojas delikatesi, ko viņa gan tikai gādāja, nevis pati taisīja.

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 16., 2023 - 04:54 pm
Link

Kas ir Rojas delikatese?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


būs, kam patiks

(bez virsraksta)

from: [info]simamura
date: Apr. 16., 2023 - 05:00 pm
Link

tā plati atvērtā, auksti kūpinātā skumbrija, kas astoņdesmitajos bija baigais deficīts, faktiski statusa simbols. No tā laikam arī nosaukums, kas vēl tagad lietošanā.

Atbildēt | Iepriekšējais


(bez virsraksta)

from: [info]ernuerna
date: Apr. 16., 2023 - 08:24 pm
Link

io jā, piekrītu simim, ja māte Mītavas tirgū dabūja izkarot Rojas delikatesi, tas bija buržuāzu dzīres, kas no tā mazā zives gabaliņa tika izstieptas uz nedēļu.

Atbildēt | Iepriekšējais