pajautaa

« previous entry | next entry »
Mar. 11., 2012 | 09:58 pm
posted by: ulvs in pajautaa

Triviāla situācija: šodien, braucot 6. tramvajā, kāds krieviski runājošs jaunietis savā mobīlajā diezgan skaļi klausījās krievu repu. Cilvēki apkārt mazliet kurnēja, pat tāds specīga izskata vīrietis kurnēja. Tā kā man bija jākāpj ārā, es piecēlos, piegāju pie krieviski runājošā jaunieša un teicu, ka tas, ko viņš dara, ir pilnīgs sūds un ka tā domā visi tramvajā esošie. Viņš tikai klusi iesmējās un, nepaskatījies uz mani, kaut ko nomurmulēja. Lūk, šeit man radās doma par to, ka RS noteikumos vajadzētu iestrādāt pantu par to, ka cilvēks nedrīkst sabiedriskajā transportā traucēt citu mieru, klausoties mūziku jebkādā veidā. Es pagūglēju un neatradu nevienu tamlīdzīgu pantu par mobīlajiem telefoniem.

Jautājums: Kā, jūsuprāt, vislabāk īstenot manu (un jūsu) vēlmi aizliegt klausīties mūziku sab.transportā? Jo citādāk man nav tiesības viņu ar citu cīņubiedru palīdzību izlidināt no transporta ar visu savu bezgaumīgo mūziku un asociālo attieksmi.

Mani varianti. Iedomājos, ka varētu uztaisīt postu portālā "manabalss.lv" un savākt 10000 balsu (domāju, ka tas notiktu ātri, jo esmu pārliecināts, ka 98% ir pret). Bet vai šāds posts ar 10000 parakstiem kaut ko ir spējīgs ietekmēt? Varbūt man labāk vērsties pa taisno pie RS Juridiskās daļas un parunāt ar viņiem par šāda noteikuma potenciālo ieviešanu? Vēlos noskaidrot, kā efektīgi un once and for all atrisināt šo ierūsējušo, bet patiesi kaitinošo problēmu.
Varbūt vispirms savākt 10K digitālo parakstu un tad vērsties pie viņu Juridiskās daļas vai arī Rīgas domes (bet tur, runā, valda Ušakovskis, tā kā man bail)?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {39}

Scorpse

from: [info]scorpse
date: Mar. 11., 2012 - 10:02 pm
#

Es domāju, ka tas jau tagad ir aizliegts -

no Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr.165 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu":

26. Pasažierim aizliegts:

26.9. trokšņot, dziedāt, spēlēt mūzikas instrumentus vai lietot skaņu atskaņošanas aparatūru.

Tad nu tā aparatūra ir arī mobilie.

Atbildēt | Diskusija


Uzmanību, viss šeit lasāmais ir autora fantāzija.

from: [info]ulvs
date: Mar. 11., 2012 - 10:03 pm
#

psc, nepamanīju šo noteikumu. un kādas ir sekas par šī panta pārkāpšanu?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]sursurs
date: Mar. 12., 2012 - 07:03 am
#

Nezinu, es pēc dabas kašķīga laikam pieietu klāt džekiņam uzreiz, pateiktu, ka principā šis pārkāpj noteikumus. Tālāk jau redzētu.
Bet vispār RS kko derētu uzorganizēt. Ja jau vadītājs var nebrautk tālāk dēļ velo, kas tiek sabiedriskajā ielikts, tad varbūt kamēr muzons netiek izslēgts, arī var nebraukt tālāk?

A par cepienu par vadītāja muzonu - man personīgi tas netraucē, jo tā ir normāla skaņa, nevis kaut kādi pīkstieni no moba, kas izklausās kā no d****s izvilkti.

Atbildēt | Iepriekšējais


x

from: [info]walkire
date: Mar. 11., 2012 - 10:04 pm
#

Lol, izlasi tos noteikumus, kas katra sab. transporta ir netālu no vādītāja kabīnes. Sab. transportā nedrīkst ieslēgt mūziku atskaņojošo aparatūru. Visiem pohuj. Un būs pohuj.

Un, protams, vajadzēja izcelt, ka jaunietis bija krieviski runājošs. Ja tas būtu Jānis Bērziņš, kas klausītos Ozolu ar Austrumbolku, laikam būtu baigu kūl un zajebisj un autobuss dziedātu līdzi.

Atbildēt | Diskusija


Uzmanību, viss šeit lasāmais ir autora fantāzija.

from: [info]ulvs
date: Mar. 11., 2012 - 10:09 pm
#

es izlasīju, bet, kā jau minēju iepriekšējā komentārā augstāk, nepamanīju šo pantu, misis lol. jautājums ir - kā panākt, ka visiem nav pohuj? kā panākt, ka pants tiek ievērots? un ka cilvēki solidarizējas, lai izskaustu šo problēmu?

tu acīmredzot esi dumja nacionāliste, ja domā, ka, ja tas būtu latvietis ar latviski skanošu mūziku, tad situācija mainītos. jebkura veida mūzika, kas atskaņota no mobīlā telefona traucē cilvēkiem. pat, ja tas ir tavs draugs jānis bērziņš.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Mar. 11., 2012 - 10:13 pm
#

Tu troļļo vai nesaprati sarkasmu?


Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Uzmanību, viss šeit lasāmais ir autora fantāzija.

from: [info]ulvs
date: Mar. 11., 2012 - 10:17 pm
#

Not sure if you understood the point of my discussion.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]redrum
date: Mar. 11., 2012 - 10:42 pm
#

tev jākļūst par RS policistu.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]quasi
date: Mar. 11., 2012 - 11:14 pm
#

"Ja tas būtu Jānis Bērziņš, kas klausītos Ozolu ar Austrumbolku, laikam būtu baigu kūl un zajebisj un autobuss dziedātu līdzi. "


:DDD


labais!!!! :))

Atbildēt | Iepriekšējais


Chloroform Sauna

from: [info]martcore
date: Mar. 11., 2012 - 10:29 pm
#

bet tad ir jāslēdz arā arī mobilie telefoni
kurus daži mudaki pat teātrī neslēdz, nerunājot par kino

tāpat paliek atklāts jautājums par publisko šansona hitparādes atskaņojumu maršruta taksometros

Atbildēt | Diskusija


MaKo

from: [info]mako
date: Mar. 11., 2012 - 10:40 pm
#

Strikti ievērots, šitais punkts aizliedz austiņas transortā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]quasi
date: Mar. 11., 2012 - 11:17 pm
#

pārāk formāli ievērots, neņemot vērā noteikuma jēgu - jā.

Aigars Strupišs izmetīs to joku par to, ka sab.tr. nedrīkst braukt ar skrituļslidām. tad sanāk, ka nopērc veicī skritulenes un nevari vest mājās, jo ar tām aizliegts braukt sab.tr.?! ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


mena

from: [info]mena
date: Mar. 12., 2012 - 09:39 am
#

Maršruta taksometros un vispār taksometros vadītāji neko nedrīkst klausīties, ja vien nav izņēmuši licennzīti AKKA/LAKA, vai kā nu tur sauca to "autortiesību" iestādi.

Atbildēt | Iepriekšējais


ʾāliph

from: [info]alefs
date: Mar. 19., 2012 - 12:32 pm
#

Taksometru mūziku, kā redzams pēdējo nedēļu laikā, var viegli apkarot, paprasot maksu par publisko izpildījumu. Tātad to mobiliķu izskaušanai arī vajag kādu policistu piesūtīt, tāpat kā sūta uz birojiem un citām vietām, kur cilvēki bezkaunīgi iedzīvojas no mūzikas klausīšanās.

Atbildēt | Iepriekšējais


skakri

from: [info]skakri
date: Mar. 11., 2012 - 11:00 pm
#

Jāiepērk no ķīnas/honkongas lētās austiņas un jādāvina. "Lūdzu, jums padaročegs."

Atbildēt


from: [info]quasi
date: Mar. 11., 2012 - 11:22 pm
#

ESMU DAUDZ DOMĀJIS PAR ŠO AJUTĀJUMU, un mans viedoklis ir sekojošs.

Lai kā jebkādu noteikumu pārkāptu jebkurš un lai jebkam tas kā nepatiktu, citiem pasažieriem nav tiesību aiztikt citu pasažieri.

jā - viņš pārkāpj noteikumus, bet ne jau citiem pasažieriem ir tas jānovērš.

pasažieriem ir jāziņo RS kontroles vai drošības dienestam.

protams, ir jautājums par efektivitāti - cik ātri drošībnieki ieradīsies, un vai šis jau neaizvāksies; un vēl - iepriekšēju brīdinājumu šādiem traucētājiem - to gan var izteikt jebkurš.

un vēl, es domāju, būtu pieļaujams aizturēt un neļaut doties prom šādam traucētājam. kamēr ierodas kontroles dienests.

tātad, manuprāt pareizākā rīcība:
1) mutiski aizrāda
2) ja neseko pakļaušanās, jāziņo RS drošībniekiem (caur vadītāju, vai ir kaut kāds telefons ielīmēts salonā)
3) pēc ziņošanas uzraudzīt, lai tas pimpis nekur, bļaģ, nahuj, neaizhujarī! bet nekādā gadījumā viņa tiesības brīvi sēdēt. šeit varētu runāt, ka brīvība nākt un iet ir cilvēktiesība. bet šoreiz, iekāpjot RS tramvajā viņš ir uzņēmies ievērot tos noteikumus, tāpēc līdz pārkāpuma novēršanai un attiecīgo amatpersonu atnākšanai viņu drīkst pieturēt. iekaustīt, izmest, utt. - it kā jau var, tādi neies sūdzēties. bet stingri ņemot, vispareizāk ir vnk bloķēt viņam izeju.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]quasi
date: Mar. 11., 2012 - 11:24 pm
#

2. punktā ielīmēts telefons salonā - domāts telefona numurs, nevis telefona aparāts :D

Atbildēt | Iepriekšējais


Andris

from: [info]degeneralis
date: Mar. 11., 2012 - 11:47 pm
#

es kaut kā ļoti šaubos, ka tev kā privātpersonai ir tiesības "pieturēt, iekaustīt, izmest", vai arī bloķet izeju, kādam, kas, iespējams, pārkāpis RS iekšējās kārtības noteikumus - par šādu rīcību tev jau var iestāties kriminālatbildība.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]quasi
date: Mar. 11., 2012 - 11:52 pm
#

tas kriminālatbildības jautājums tāds delikāts, jo neuzvedoties neadekvāti, es uzskatu, ka drīkst bloķēt izeju. nav man pa rokai kriminālā teorija, bet noteikti, ka teorētiķi varētu pamatot. tas pats, domāju, ar administratīvo.

garš teorētisks pamatojums būtu vajadzīgs, bet uzskatu, ka beigās viss reducēsies uz jautājumu, cik adekvāti tā bloķēšana bijusi. ja es bloķēju un viņš grūstās, tad tā jau ir huligāniska rīcība, vai kaut kas tāds. un par to viām pašam ir kriminālatbildība. tipa, es uz to brīdi iemiesoju amatpersonu, un ir krimināllikumā pants par to. tā ka mūsu muzikālais draugs pats var atrauties pantu...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Andris

from: [info]degeneralis
date: Mar. 12., 2012 - 12:06 am
#

Beigu beigās viss reducēsies uz to, ka tev iepisīs pa seju un miers (vai, ja konkrētais cilvēks nebūs agresīvi noskaņots, izmantos citu izeju).

Jebkurā gadījumā, ja pat RS kontrolieri necenšas aizturēt zaķus, izmantojot fizikso spēku un bloķejot ceļu, šaubos, ka ir laba ideja pašam ko tādu mēģināt - tu ierobežo cilvēka brīvību, dziļākajā būtībā viņu fiziski iespaido, un runa ir par cilvēku, kas nav pārkāpis nevienu likumu. Kas ir reāli tas, ko tu pats dari, bloķējot ceļu/cenšoties viņu aizturēt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]quasi
date: Mar. 12., 2012 - 12:11 am
#

principā jā.

teorētiski - RS noteikumi ir sankcionēti ar likumu, un būtībā tā būtu likuma aizstāvēšana :D

Atbildēt | Iepriekšējais


Uzmanību, viss šeit lasāmais ir autora fantāzija.

from: [info]ulvs
date: Mar. 12., 2012 - 12:16 am
#

ir pretlikumīgi aizturēt cilvēku tāpat vien. bet, ja viņš veic darbības, kuras varētu raksturot kā huligāniskas saskaņā ar adminstratīvo pārkāpumu kodeksu un RS noteikumiem, tad, domājams, aizturēšana nebūtu pretlikumīga, jo tās mērķis būtībā ir to deliver justice - sagaidīt RS cilvēkus vai mentus un tad pārliecināt šo cilvēku uz visu mūžu, ka tā darīt nav labi.

bet jautājums paliek spēkā - vai tiešām kāds brauks uz tamlīdzīgu izsaukumu?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Andris

from: [info]degeneralis
date: Mar. 12., 2012 - 12:20 am
#

Nevar būt iespējams, ka iespējams (tu neesi tiesnesis, kas var spriest par vainu) administratīvs pārkāpums (ja tā vispār ir adminsitratīvi sodāma lieta, nevis vienkārši kārtības noteikumu pārkāpums) tev dod tiesības veikt krimināli sodāmas darbības. Kur loģika?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Uzmanību, viss šeit lasāmais ir autora fantāzija.

from: [info]ulvs
date: Mar. 12., 2012 - 12:24 am
#

Krimināli sodāmas darbības tās būtu tikai tad, ja aizturētāju mērķis būtu krimināls (apzagt, pieprasīt izpirkuma naudu), bet, ja aizturētāju mērķis ir sagaidīt izsaukto, piem., policiju, tad tā nav krim.sodāma darbība. Mērķis ir novest lietu līdz taisnīgam spriedumam, un, kā zināms, bez visām pusēm, t.i., "mums" un "pārkāpējam", tas nav iespējams.
Vienīgais - viņš varbūt varēs civiltiesiskā ceļā vēlāk no aizturētājiem pieprasīt kkādu mor.kait.naudu vai ko tml.

Atbildēt | Iepriekšējais


Andris

from: [info]degeneralis
date: Mar. 12., 2012 - 12:22 am
#

Un sūds par to, vai brauks, vai nē, nav ko tēlot baigo kārtībsargu/varoni.

Un es esmu diezgan drošs, ka ja būtu tiesības aizturēt, RS kontrole aizturētu katru zaķi, kas svilpodams izkāpj no tramvaja un ātrā solī dodas prom, nemaksājot sodu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Uzmanību, viss šeit lasāmais ir autora fantāzija.

from: [info]ulvs
date: Mar. 12., 2012 - 02:01 am
#

kāpēc kaut kas jātēlo? kāpēc cilvēkiem liekas, ka kāds kaut ko tēlo? ja cilvēks kaut ko domā un ja cilvēks kaut ko dara, tad viņš ir tas, ko viņš domā un viņš ir tas, ko viņš vara. ļoti vienkārši. visi savu dzīvi nebalsta uz saviem aizspriedumiem un mazvērtības kompleksiem, līdz ar to nav nepieciešamības tēlot. vienkārša reakcija uz kairinājumu ar iespējamajām metodēm.

daudzi, daudzi cilvēki, RS aizturēti, ir izkāpuši no sab.tr., lai tikai parunātos un ķipa gaidītu atbraucam mentus. es arī vienreiz izkāpu. toreiz menti bija 40 m attālumā no mūsu diskusijas vietas, bet viņi tāpat neatnāca, un kontroliere neizskatījās ļoti ieinteresēta mūs vest pie mentiem. kaut gan viņa to teorētiski var darīt.

Atbildēt | Iepriekšējais


Andris

from: [info]degeneralis
date: Mar. 11., 2012 - 11:47 pm
#

tāpat, ka RS kontrolieri tevi nekādā veidā nedrīkst fiziski ietekmēt, kad esi bez biļetes pieķerts, bet vienkarši atstāj notikuma vietu

Atbildēt | Iepriekšējais


Uzmanību, viss šeit lasāmais ir autora fantāzija.

from: [info]ulvs
date: Mar. 12., 2012 - 12:21 am
#

lielā mērā piekrītu - tā būtu perfekcija. bet jautājums paliek spēkā - vai tiešām kāds brauktu uz tamlīdzīgu izsaukumu? domāju, ka brauktu, ja pastāvētu speciāli RS darbinieki ar mašīnu, kuri var mobili pārvietoties pa Rīgu. Vai arī kaut kā tiktu sakontaktēta tuvumā esošā kontrole. Bet, teiksim, šoferis, manuprāt, 90% gadījumu wont give a fuck, tā kā būtu jābūt iespējai tieši cilvēkiem vērsties pret šo mūzikas mīļotāju.

bet es domāju, ka, ja cilvēks izrāda klaju necieņu pret visiem apkārtējiem, noraidīdams cilvēku aicinājumus izslēgt vai pat pagriezt klusāk ar lamu vārdiem, tad, manuprāt, tas autorizē cilvēkus izlikt viņu ārā no transporta. viņš ir asociāls cilvēks un viņš pats to atzīst - man ir piedrāzt par jums visiem. ir taču demokrātija. ja vairumam tas nepatīk,. viņi ir tiesīgi rīkoties. un tas pat nebūtu pretlikumīgi - izlikt viņu no tramvaja (ja vien nesāktos kautiņš), jo viņš ir likumpārkāpējs, bet "izlicēji"- cilvēki, kuri vēlas, lai tiktu ievērots šis likums.

bet joprojām - vai tas ir tik svarīgi? man liekas, ka ir. kādam liekas, ka nav. lai pierādītu RS to, cik svaŗigi šī probl. liekas cilvēkiem, tomēr vajadzētu kkādu manabalss.lv vai tamlīdzīgu balsu vākšanas kampaņu. ne? tavas domas par to?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Andris

from: [info]degeneralis
date: Mar. 12., 2012 - 12:22 am
#

Tas neko neautorizē. Tas, ka manuprāt tādiem cilvēkiem derētu sadot pa purnu, nemaina to, ka ja sadosi, tikpat labi tevi var iesēdināt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Uzmanību, viss šeit lasāmais ir autora fantāzija.

from: [info]ulvs
date: Mar. 12., 2012 - 12:26 am
#

nevajag provocēt vardarbību. ja viņi atbild ar vardarbību, tad ar vairāku cilvēku palīdzību šis varmāka ir jāaptur, jātur viņa rokas un jāizsauc menti. easy. ja viņš ir ņiprs maita, tad jāiepūš acīs gāze, jo vardarbībai sabiedrībā nav īsti vietas (mazie bērniņi redzēs un ko tad, ak!).

tas neautorizē likumiski, bet morāli.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Vikings

from: [info]vikings
date: Mar. 12., 2012 - 12:39 pm
#

[jāiepūš acīs gāze] šo izlasot, gandrīz atstiepos no smiekliem. Jo neba jau nu katram biksēs ir NPG. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


qgmr101

from: [info]qgmr101
date: Mar. 12., 2012 - 01:08 am
#

Sūds par pantiem. Ja Tu skaļi pateiktu tramvajā: "Izlidinām šo murmuli no tramvaja, jo mums nepatīk, ko viņš klausās", un divi cilvēki tev fiziski palīdzētu plānu realizēt, tad tā būtu tautas griba. Savādāk tās ir tikai runas un Tavas vēlmes.

Atbildēt | Diskusija


Uzmanību, viss šeit lasāmais ir autora fantāzija.

from: [info]ulvs
date: Mar. 12., 2012 - 01:43 am
#

tieši to es arī būtībā gribētu - cilvēku solidaritāti attiec. uz šādiem gadījumiem. bet ne vienmēr būs ieinteresētie izmest šādus cilvēkus uz ielas. vai vismaz procesa laikā ļaut, lai viņš sāk ņuņņāt un saka, ka vairs nekad tā nedarīs un turpmāk ir goda pils

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


sarkanvilks

from: [info]sarkanvilks
date: Mar. 12., 2012 - 02:40 am
#

uz katru spēku vienmēr vēl lielāks atrodās

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]sursurs
date: Mar. 12., 2012 - 07:12 am
#

nu kamēr lielākā daļa atrunāsies ar kkādiem debiliem pantiem kā tur komentos augstāk, tikmēr tā nenotiks :( Vēl var izmēģināt moba izslēgšanu/noņemšanu (ar sekojošu atdošanu, protams), bet tas jau ar klasificējas kā huligānisms - bet nu vismaz efektīvi.
Turklāt tādā situācijā viss atkarīgs tikai no apkārtējo reakcijas. Ja apkārtējie neiejaucas vai vismaz vārdiski pasaka tam muzon-klausītājam "wtf, vecīt, - tu noteikumus te pārkāp", tad mok šis saprot, izslēdz un viss. A protams, ja atrodas kā augšā tādi bļāvēji, ka likums tiek pārkāpts - viens pasažieris redz uzbrūik otram, tad nu jau pašam jātin makšķeres :D

Esmu arī padjītī smēķējošiem kaimiņiem cigaretes no rokām rāvusi laukā, kas arī ir pretlikumīgi, bet nu viņi paši pārākpj likumu. Vismaz tas ir efektīvi, jo kamēr neuztaisa tādu trādīrīdi, bet tikai normāli palūdz vai arī vnk padraud ar mentiem, visiem ir pofig.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Uzmanību, viss šeit lasāmais ir autora fantāzija.

from: [info]ulvs
date: Mar. 12., 2012 - 12:37 pm
#

man patīk tava attieksme. tu tiec pieņemta klubiņā (slepenajā)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]sursurs
date: Mar. 12., 2012 - 07:12 am
#

a tu palīdzētu realizēt? :P

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


qgmr101

from: [info]qgmr101
date: Mar. 12., 2012 - 08:22 am
#

Aizdomājos, kā lai šādas situācijas risina nevis nīgri un tā, bet lai sanāk labs joks, ak, neko īsti neizdomāju %-)

Atbildēt | Iepriekšējais


batteria

from: [info]zeme
date: Mar. 13., 2012 - 12:20 am
#

Man ir ieteikums pēc iespējas mazāk izmantot RD sabiedrisko transportu,izmantot velo, braukt pa zaķi galēji nepieciešamās situācijās un klausīties savu plejieri izmantojot austiņas . Viss atrisināts.

Atbildēt