only after dark ([info]tvarj) rakstīja,
@ 2015-01-07 12:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
uztaisīju sev pusdienās vienu no saviem studiju gadu kad-nav-naudas-un-ledusskapis-tukšs ēdieniem. nevis tāpēc, ka nebūtu naudas, bet drīzāk atmiņu un fakta, ka man viņš patiešām ļoti ļoti garšo dēļ. tāds quilty pleasure. tā kā pagrūti atzīties ir, bet here it goes... tie ir makaroni, izvārīti, cepti ar sieru un ēdami kopā ar saldo čili mērci. otrs bija burciņā nopērkamā biešu zupa. 50 santīmi un bija ēdiens uz teju vai 3 ēdienreizēm.

stāstiet tagad jūs man, ko ēdāt periodos, kad nebija naudas esot jauniem un/vai studentiem? kas bija īpašais firmas ēdiens? kas bija tas, ko skrējāt pirkt pirmo, par saņemto stipendiju/pabalstu no vecākiem?

par alko šoreiz nē :)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]str
2015-01-07 13:00 (saite)
vienā periodā, kad nebija naudas , istabas biedrenei ( no Kamčatkas) bija 3 l burka ar sarkanajiem ikriem , tos tad arī ēdām
:)

neatceros no kā, bet bija ieviesusies izvirtība - spageti , sausus, no pakas- sākumā! apcept uz pannas ar eļļu/sviestu , līdz vidējam brūnumam, tad lej klāt ūdeni un izvāra.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]smille
2015-01-07 13:17 (saite)
mēs tā apcepot taisījām tos maziņos, laikam vermišeļus (tādus, kas miltaini, ko var arī sausus sakost)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ripp
2015-01-07 13:04 (saite)
ooo, vārīti cepti makaroni ar sieru, nomnomnom, CIK SEN gan tas nav ēsts. šis noteikti ir viens no tādiem. kartupeļi visādās formās, tsk kartupeļu pankūkas. maize ar olu un salātiem un sīpolu, kas gandrīz garšo pēc desmaizes.

un un, ja gribās ēst un ir ļoti maz naudiņas un esi veikalā, tad mazais grillētais vistas stilbiņš iekš rimi, vai siļķu tītenis.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2015-01-07 13:19 (saite)
pie kojām bija tāds padomjtipa veikals (pēc tam tur ierīkoja spēļu zāli) ar niknu pārdevēju, kas atmaiga, kad tevi iepazina. tur varēja nopirkt krējumu maisiņā par 20 santīmiem (pietika teju nedēļai). un pankūkas pildītas ar sieru pa padsmit santīmiem gabalā, ko es reizēm pirku, kad jutos īpaši izšķērdīga. 2 pankūkas un omnomnomnom.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tvarj
2015-01-07 13:28 (saite)
ojā, kad es dzīvoju Daugavgrīvas ielā, netālu no manām mājām arī bija mazs gaģušņikveikals, kur tirgoja pildītās pankūkas. siera bija prosto objiģeņije!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2015-01-07 14:09 (saite)
jep jep :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neraate
2015-01-07 13:10 (saite)
makaroni ar ceptiem sīpoliem. un tomātu mērci vai majonēzi, ja bija. ja ne - tāpat. citreiz vārīti un sacepti. vai pliki makaroni ar mērcīti (kečups+krējums/majonēze)

pankūkas. jo olas sanāk lēti, ja milti un eļļa ir, var sacept daudz un iztikt nedēļu. es cepu bez piena

sāku ēst arī dārzeņus (kas man pirms tam ne pārāk). cepts kabacis ar ķiploku. cepenē cepti burkāni/kartupeļi+ķirbis

auzu pārslu biezputra. un cepti kartupeļi, protams, klasika. sacepti ar olu/sieru, ja bija. vai pastāvējušu biezpienu
un pupiņas, bet tās man ļoti garšo, ja laba šķirne, varu izvārīt un plikas ēst. un vēl man garšo pliki vārīti kartupeļi ar sāli un krējumu vai sviestu. tā garšo, ka varu šito ēst kādas cētras ēniedreizes pēc kārtas. arī aukstus. lol

par saņemto naudu skrēju pirkt bulciņas, šokolādes končas :D un gaļu.
viss augstāk minētais, protams, atkarīgs no tā 'kas mājās bija'. ja bija nedaudz naudas, taisīju garās maltās gaļas mērces, kad pie visa (sīpoliem, ķiplokiem un gaļas) vēl piecep rīvētu ķirbi vai gabaliņos sagrieztu kabaci, lai sanāk pilna panna. pirmajā dienā ēd ar to, kas ir, kad sāk apnikt, pielej ūdeni (pieliek krējumu, ja ir) un tajā pašā mērcē iesautē rīsus un ēd vēl divas dienas :D

un vēl - putraimu biezputra ar vai bez kartupeļiem. un ja ir - speķītī sačurkstinātiem sīpoliem. vai vnk saceptiem sīpoliem

bet es padzīvojot kopā ar draudzeni-izšķērdētāju, ļoti ātri iemācījos uzreiz pēc naudas saņemšanas kaut vai latu izpirkt tikai beramajos, lai ja nu kas, vismaz abām badā nav jāmirst. un lētie beramie tolaik sanāca ļoooti daudz, lētākā 'Lienīte' Maximā maksāja 11 santīmus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]tvarj
2015-01-07 13:32 (saite)
jā, pankūkas! ievārījums pateicoties lauku radu eksistencei krājumā bija vienmēr, bet no tā jau paēst nevarēja :)

man bija līdzīga shēma par to, ko tu sauc par beramajiem. kad bija nauda, es sapirkos rīsus, griķus, makaronus. saliku viskautko saldētavā. reizēm atlika vien pirpirkt kādu dārzeni un varēja uztaisīt pusdienas no krājumiem

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]neraate
2015-01-07 15:57 (saite)
un vēl mēs ēdām ķīnas kāpostu ar majonēzi, tie sanāca vislētākie salāti. tad es pirku majonēzi kad bija nauda, lai ir pie kāpostiem. un vēlāk taisīju salātus no kartupeļiem, burkāniem, sīpola un pupiņām

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]neraate
2015-01-07 15:58 (saite)
tagad kad trūcīgi, vāru zupas, taisu sautējumus etc.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antuanete
2015-01-07 13:15 (saite)
Laikam neesmu bijusi tādos īstos beznaudas apstākļos. Bet ekonomiskā saimniekošana notika lauku praksē, kad uz brigādi sapirkāmies lētos rīsus un makaronus, tušonkas bundžas un brētliņas tomātu mērcē, tad nu rītā pusdienā vakarā kaut kas ar tušonku un maize ar brētliņām. Ja neskaita to, ka no brētliņu bundžas reizēm pretī vērās skumja acs, bija garšīgi :)

(Atbildēt uz šo)


[info]pinjons
2015-01-07 13:18 (saite)
Savlaik nosacītos beznaudas periodos, kad uznāca vēlme pēc kādas svaigas zaļbarības mēdzu gatavot to ko pats vēlāk nodēvēju par bada salātiem - sagriezti sīpoli, pirms tam pāris min pamarinēti sojas mērcē + etiķī (garšīgāk, bet parasti ne lētāk ir jebkādā skābā, piemēram citronu sulā) sajaukti ar sarīvētiem svaigiem kāpostiem (kad ir vairāk naudas, var atļauties pielikt kādu ābolu, gurķi,tomātu u.tml.).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]pinjons
2015-01-07 13:25 (saite)
P.S. Šāda veida svaigu dārzeņu salātus, dažādās (vairs ne tajās lētākajās) variācijās regulāri gatavoju joprojām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kautskis
2015-01-07 13:31 (saite)
Auzu pārslu biezputra.

(Atbildēt uz šo)


[info]scorpse
2015-01-07 13:42 (saite)
Man tā garšo cepti makaroni.. Reizi pa reizei vēl tagad tādus paēdu, kaut arī mīļums tos nepavisam neciena.
Studiju gados es Vācijā dzīvoju ar tā saucamo pusstipendiju - šādi tā bija nodēvēta vācu papīros - bet latvju studentam tā bija ai, kas par naudu. Protams, ka ar to arī dzīvoju, un beznaudas laikos ietaupīts tika tieši uz paiku, nevis uz ballītēm [kas gan, jāatzīst, dārgi nemaksāja], pokera vakariem, smēķiem, kafiju u.tml. lietām. Tā nu es ļoti bieži ēdu vārītus vai ceptus kartupeļus ar skābo kāpostu salātiem ar eļļu, daudz, daudz ābolu biezeni, kas tur dikti lēts, auzu pārslu biezputru, tos pašus makaronus. Kad ienācās nauda, pirku saldētās picas, desu, jogurtus, čipsus. Bet atkal jāaatzīst, ka es tikai Vācijā vispār iemācījos kaut cik gatavot ārpus kartupeļi/makaroni/cīsiņi robežām.
Kā šodien atceros savas pirmās Vācijas viendzīvošanas vakariņas: http://klab.lv/users/scorpse/30844.html

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]scorpse
2015-01-07 13:46 (saite)
Āāā, es atradu, ko vēl es ēdu, kad ieradās nauda - turku kebabus: http://klab.lv/users/scorpse/31843.html Tādu Latvijā tolaik vēl nebija, bet Vācija bija pilna. Kas es biju par cilvēku vispār tolaik, kauns par sevi un savu cibu. :]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tvarj
2015-01-07 13:48 (saite)
tas normāli, es savus ~10 gadus vecos ierakstus arī nespēju palasīt bez totālas wtf sejas izteiksmes :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kakjux
2015-01-07 13:58 (saite)
reizeem liekas, shausmas, cik ilgi vispaar mees pa to cibu njemamies :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dusk
2015-01-07 13:43 (saite)
Vakar novārīju pirmo reizi mūžā zirņu biezputra. Biju slinks un netaisīju nekādu mērci, tikai ar pāris karotēm krējuma. Izmaksā tāda lietai ir porcijai zem 50 eurocentiem. Jup makaroni tā ir štelle, turklāt barojoša.

Kad nav naudas, tad ēdu dienas piedāvājumu kaut kādā ūbersūdīgā kafejnīcā.

(Atbildēt uz šo)


[info]kakjux
2015-01-07 13:54 (saite)
mees ar exu pashaa kopdziives saakumaa daudz eedaam ceptus zivju pirkstinjus ar spageti. un veel - ceptas krabju nuujas arii. tagad man pret shiem produktiem ir nu taada attaala nostaaja, nepatiik vairs.

taapat vairs nespeeju ieest kuskusu ar leetajiem zivju konserviem, jo to daudz eedu, kad tikko biju Londonaa un nebija iisti naudas. bvee. tolaik arii atklaaju, ka vismaz tad pacinja garnelju bija leetaak nekaa gabals galjas - tad nu garneles eedu diezgan daudz, bet galju - tikai ciemos :D un seenes sacept ar siipoliem - tas izvilka paaris eedienreizes.

bet nespeeju atcereeties, kas bija tolaik pirmais, ko skreeju eest, kad nauda uzradaas. manliekas, ka es driizaak skreeju dzert :D

(Atbildēt uz šo)


[info]ninona
2015-01-07 14:38 (saite)
Studiju laikā kaut kā izdevās saprātīgi samenedžēt finanses un gatavošanas prasmes, tāpēc ēdu samērā normāli.
Vienīgi pirmā kursa pirmajā mēnesī gan eksperimentēju ar švaku ēdienkarti, jo nebija nojēgas par to, cik reāli normāla ēšana izmaksā. Tad nu arī jau pirmajā nedēļā ēdu vārītus kartupeļus ar vārītiem burkāniem.
Pēc tam gan uzzināju, ka kartupeļi/rīsi/griķi/makaroni ar maltās gaļas mērci nemaz neizmaksā dārgi. Tad arī sanāca tā, ka esošās finanses saprātīgi izlietoju visa mēneša garumā (bez kafejnīcām un pusfabrikātiem) un nebija nekādi švakēšanas/noraušanās posmi.

Tāds TOP ēdiens man bija vārīti griķi ar mīksti vārītu olu, to laiku pa laikam sev pagatoju arī šajos laikos. Klāt salātiņi no ķīnas kāposta un kriksīša majonēzes.

Tagad gan iekritis, ka naudas nav, bet jāēd ir. Fantazēju kaut ko no esošajiem produktiem un priecājos, ka vīram ienāca 2,52 eiro - tikām pie piena, burkāniem un olām. Kad būs alga, nopirkšu 2 veselus cāļus, vienu cepeškrāsnī izcepšu, bet otru sadalīšu un sasaldēšu. Un vēl iepirkšu miltus, jo tie izbeigušies un nevaru pat maizi izcept (mums vajag bezglutēna, bet tā gatava maksā bezdievīgi dārgi).

(Atbildēt uz šo)


[info]rasbainieks
2015-01-07 17:16 (saite)
man ieslēdzās kognitīvā disonanse, jo es ar grezniem 50 santīmiem dienā baroju sevi un savus vecākus, nevis (ne)saprātīgi tērēju pabalstus no vecākiem, un arī ar studijām tam nebija īpaša sakara.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]tvarj
2015-01-07 17:43 (saite)
brīnišķīgi

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?