Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Palasīju Lakofu par sieviešu valodu kā "neitrālās valodas" dialektu. Piemēram, sieviešu valodā dabiski iekļaujas krāsas apzīmējums "rozīgi lillā", savukārt vīrietis tādu lietojot tikai: a)parodējot sieviešu valodu; b)tīši ignorējot stereotispisko maskulinitāti, ja viņš ir manierīgs marginālis vai gejs.
Kā ir, dārgie cibiņi? Vai jūs pamanāt sava apkārtnē rozīgi lillā lietas?
  • Es to droši vien sauktu par "mēļu", ja sauktu, bet tas nav "dabiski"
  • ja kaut kas tiešām ir rozīgi lillā, tad jā :) vai es tā arī teiktu- nezinu.
  • Anekdotisks gadījums par sieviešu un vīriešu valodu: puisītim ģimenē tētis runā krieviski, mamma un vecmāmiņa latviski. Bērns latviski ne pa kam. Kāpēc? Pēc kāda laika viņš atklāj argumentāciju - sieviešu valodā nerunāšu!
  • jā un ne tikai tādas vien :)
    jo man ļoti patīk konkrēti violetā un konkrēti rozā toņi, bet rozīgi lillā lietas es nekad neiegādātos
    • Tieši tā, ir taču rozīgi lillā un bāli lillā , un zilgani lillā un vēl miljoniem citādu lillā, kā arī rozīgi oranžs vai rozīgi krēmīgs, vai rozīgi iesārts galu galā.
      Kāpēc lai par to visu nerunātu?:)
  • #FF33CC#FF00FF#CC33FF
  • manām krosenēm ir rozīgi lillā auklas. No piedāvātajiem variantiem izvēlos manierīgu margināli.
  • es vispār biju pārliecināta (ļooti ilgu laiku), ka mēļš ir apmēram laškrāsas. izrādās senais mēļš ir šitāds: http://www.music.lv/arts/straupe/98/tekstils_ANO.jpg
  • Vellos, visu laiku jau tā vien likās, ka esmu vīrietis. Man ir rozā, vecrozā, lillā un violets. Pārējais tiek kabināts klāt kā gaiši/tumši augstākminētie.
    • Domāju, ka "lingvistiskie vīrieši" nav pat dzirdējuši par vecrozā, kā arī nesaprot lillā un violeta nošķīrumu. Pēdējo, starp citu, es arī nesaprotu.
      • Plus viens par atshkiriibu starp lilla un violetu-es ar iisti nesaprotu, kur taa ir.
      • Man šķiet, ka lillā ir tumšāks un violets gaišāks, bet grūti pateikt; to var definēt tikai redzot krāsu :)

        Kas mani nošokēja - kad sakarā ar kleitu krāsu apspriešanu izrādījās, ka angļu "purple" ir tas, kas mūsu lillā vai violetais, savukārt, mūsu purpurs viņiem drīzāk ir "burgundy" vai kas tamlīdzīgs. Vai arī es esmu dzīvojusi nepareizā pārliecībā par to, kas ir purpurs :)
    • tas ir daudz
  • Man rooozīgi lillā skan kā parodija, sorry. Varu iedomāties tos manas meitas tekstos pirms viņa sāka apmeklēt mākslas skolu.
    Ceru, ka man netiks piedēvēta mizogīnija.
    • Tu taču neienīsti tās (un tos), kas tā saka, es ceru?:)
      • Nē. Es jo vecāka kļūstu, jo vairāk iemīlu sievietes.
        Bet aizdomājos... jaunībā es noliedzu pat sievieti sevī un man riebumu izraisīja jebkas kas 'lillīgi rozā' (atļaušos apzīmēt ar šo visu femīno). Ir par ko padomāt audzinot meitu.
        • Par to es pati reizēm mēdzu aizdomāties - kāpēc arī es reizem piedalos deminutīviņu apsmiešanās utt., kaut gan ne mazāk truli "tipiski vīrišķie" izgājieni tiek uztverti daudz iecietīgāk, un kapēc ir tik ierasti ērti justies pasaulē, kur motocikla labošana tiek uztverta kā kaut kas prestižāks nekā kleitas tamborēšana vai kūkas cepšana.
          • Kā arī krūts vēzis ir kaut kas kudiš dramatiskāks, nekā prostatas vēzis.
            • Šitā nu gan ir plika diršana.
              • jo?
                • Ir pieejams kāds ilustratīvs piemērs Tavam apgalvojumam?
                  Tikpat labi varētu apgalvot pretējo, jo, raugi, bijušais prezidents ir n žurnālos uzrunājis vīriešus prostatas vēža sakarā, kamēr VVF par krūts vēēzi neko nav teikusi.
                  Kas attiecas uz slimību profilakses kampaņām, tur noteikti ir kāda dženderspecifika: piemēram, esmu manījusi portālos aicinājumus sievietēm "parūpēties par savu vīriešu veselību un laikus sūtīt viņus pie ārsta", bet man ļoti grūti iedomāties analogus aicinājumus vīriešiem šādi rūpēties par sievietēm; tāpat arī veselībai veltītie žurnāli tradicionāli orientējas uz sieviešu, nevis vīriešu auditoriju un iespringstot gan jau ka varētu tam atrast kādu vēsturisku utml. pamatojumu.
                  Taču neko ko varētu identificēt kā vēstījumu "viens dzimumspecifisks vēzis ir vairāk/mazāk briesmīgs nekā cits" nekur neesmu pamanījusi.
            • Vispār, spriežot pēc kampaņām presē, tā ir gan, ne tikai LV, bet visā pasaulē. Te gan jāpiebilst, ka dramatiskāks par jebkuru citu vēzi publiskajā retorikā, domāju, ar dzimumu te nav nekāda sakara.
              • Es gan neesmu manījusi kampaņas, kas saistītos ar īpašu šī vēža dramatiskuma uzsvēršanu, cik ar aicinājumiem to neielaist. Un ja nu ar ko krūts vēzis atšķiras no citiem, par kuriem esmu dzirdējusi, tad tā ir iespēja to laikus atklāt pašizmeklējot. Jo savā zarnā, plaušā, dzemdē vai prostatā īpaši neieskatīsies, bet iztaustīt krūti gan ir vieglāk par vieglu.
                • Teiksim tā, redzamība ir krietni lielāka nekā citiem variantiem, kas ir daļēji saprotams, jo statistiski tiešām ļoti izplatīts gan LV, gan citur. Bet, kas man šķiet jocīgi - piemēram, plaušu un tas pats prostatas vēzis arī ir ļoti izplatīts, bet tās tēmas tik ļoti nemana medijos. Nevienam citam veidam nav tādu rozā bantīšu kampaņu, Calis.lv vienīgais atvērtais forums vēžiniekiem ir pārsvarā krūts vēža pacientēm (te varbūt pie vainas ir tas, ka sievietes vairāk pārrunā šādas tēmas), LOCā informatīvie plakāti arī ir praktiski tikai par šo tēmu, pavisam nedaudzās sabiedriskās organizācijas paralēli Dzīvības kokam arī darbojas tieši šai jomā.

                  Protams, ka iztaustīšana palielina iespējas noķert, tur pilnīgi noteikti ir loģisks pamats. Bet mani tiešām interesē, kāpēc tieši šis konkrētais veids ir tik "publisks", ārzemju forumos arī runā par to, ka pretvēža dienās runa gandrīz vienmēr ir tikai par krūts vēzi, it kā citu nebūtu. Atbildes nav, bet šis jautājums mani tiešām interesē.
                • Btw, pastāv viedoklis, ka tās daļēji ir sekas seksualizēšanai/patriarhālismam attiecībā uz sievietes ķermeni:

                  http://www.nerdyfeminist.com/2013/05/angelia-jolie-and-patriarchal-view-on.html
                  http://nancyspoint.com/feminism-breast-cancer/ (Šī dāma vispār ir super)

                  Tur ir par situāciju ASV, kas no LV ir ļoti tālu. Galīgi ne pa ķeksi šī konkrētā cibas ieraksta kontekstā, bet varbūt tev arī interesanti.
          • es kaut kur lasīju, diemžēl neatceros kur, ka šāda neiecietīga, augstprātīga attieksme pret citām sievietēm ir novērojama tām, kuras ir sapratušus, kurš starp dzimumiem ir "uzvarētājs", ir guvušas kaut kādus panākumus un atzinību no šiem "uzvarētājiem" un arī savā uzvedībā vēlās identificēties ar uzvarētāju nevis zaudētāju pusi.
  • mans jaunais velo kāreiz ir lillīgi rozā!
    vismaz tā es to aprakstu, kad pēc "tas ir fuksijkrāsā" dzirdu "kāds, kāds?"
  • šķiet, mēļš stabili konkurē ar bērs zirgs uz neatbilstošu krāsas visualizāciju cilvēku prātos.
    tikko kolēģe uz jautājumu par mēļo atbildēja – kaut kas dīvaini gaiši pelēks vai dīvaini oranži rozā. es, savukārt, sliecos uz honeybee variantiem.
Powered by Sviesta Ciba