Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Viena no reizēm, kad simptprocentīgi esmu laucinieku pusē: http://klab.lv/users/toadbeauty/726516.html . Ar visu to, ka pati esmu sentimentāla pilsētas dāmiņa ar manāmu tieksmi uz mājdzīvnieku antropomorfizēšanu (nerealizētā mātes instinkta sublimācija), es nudien neuzskatu, ka ķēde ap kaklu ir sunim ļoti traumējoša un pazemojoša. Protams, ar nosacījumiem, ka tā ir pietiekami gara, ka viņam ar visu ķēdi vienmēr ir iespēja patverties no nelabvēlīgiem laika apstākļiem vai padzerties, kā arī - viņš regulāri tiek izvests ārpus teritorijas utt. Nesaprotu arī, kāpēc elektriskā gana vai voljēra radītie ierobežojumi, kas tiek uzskatīti par pozitīvu alternatīvu, būtu mazāk "traumējoši un pazemojoši", īpaši, ja ņemam vērā, ka suns diez vai ir skatījies bilžu grāmatas ar saķēdētiem vergiem, lasījis par proletariātu, kuram nav, ko zaudēt, vai kā citādi ielāgojis ķēdes pazemojošo simbolisko nozīmi.
  • principā es nesaprotu jēgu turēt suni, ja viņu citādāk nevar savākt kā pieķēdēt. pa vasarām bērnībā dzīvoju laukos, kur bija 2 suņi - lauku kranči. Viņus nekad neviens neturēja pie ķēdes, jo nebija vajadzības. Klausīja uz vārda. Pat mani - mazu meiteni.
    • Es saprotu, ka runa ir par lielu lauku sētu, kurai nav žoga apkārt, un kur nav iespējams būt visu laiku sunim tik ļoti klāt, lai saucot un komandējot kontrolētu, vai viņš neizlemj doties zaķus pamedīt, piemēram.
      • Pie tam runa nav par lauku krančiem, bet par šķirni, kam pāris km pa mežu ir tāds īss līkumiņš. Tādas pie vietas var noturēt vai nu pāris metru augsta sēta (kuru uzbūvēt ir konkrēts kapitālieguldījums) vai ķēde.
        • Man šķiet, ka arī palielam krancim pāris km pa mežu ir īss līkumiņš un nevainīga izprieca.:) Un Latvijas laukos patiešām ir pietiekami daudz lielu suņu, kuri sargā mājas, lai viņiem gods un slava, un ar kuriem viņu brīvajā izklaides skrējienā es, pa ceļu iedama, nudien negribētu sastapties.
          • Lūk, lūk, nevainīgs līkumiņs un izprieca, tikai pēc tam, sēņojot, jābrien līdz potītēm pa stirnu ķidām un jādomā, cik tālu savā evolūcijā, pēc nevainīgā skraiduļa izpratnes, no stirnām esi aizgājis.
            • man šķiet, ka bij kaut kādi noteikumi, ka mednieki drīkst mežā bezsaimnieka suņus nošaut.
      • bērnībā dzīivoju pa vasarām lielā lauku sētā, kur žoga nebija, pilna sēta/pļavas ar vistām, aitām un govīm. pie tam salīdzinoši netālu ceļš. nekoda ne zaķus, ne vistas neko. dzina aitas un govis kad vajag. sēdēj apie apdzērušās saimnieka un sargāja to, kad šis pakritis kaut kur aiz šķūņa gulēja. bet nu tie bij lauku kranči ar veselīgu un nesačakarētu psihi, nevis izsmalcināti sugas suņi. siguldas omei ar bij suns - lielais pūdelis. atkal - pilnīgs bezķēdes un bezproblēmu suns. problēmas bija tikai tiem (svešajiem), kuri ienāca tukšā mājā, bet ome bij kaut kur dārzā - tad suns ārā nelaida, kamēr ome neieradās. sēdēja stīvi uz beņķīša virtuvē pretim klusējošai Zanei (tā to suni sauca). Tāpēc es esmu nonākusi pie slēdziena, ja nav tādu suņu, kādi bija tie mani bērnības suņi, tad nevajag vispār. troksni var taisīt arī signalizācija. bet nu tās ir tikai manas domas un pieredze. ķēdes suņi ir svādāki. cita lieta, ka ja izvēlas psihas sugas un nespēj savākt - tad jau to ķēdi vajag, jā. aizliegums šo te neatrisina.
        • nu lūk. maniem vecākiem gadījās šunelis, kas izrādījās drausmīgos apstākļos pusgadu audzināts kaukāzieša jauktenis, un, atvainojiet, dumjš kā zābaks. labi, ka vēl ģimenes lokā kaut cik ieradinājām, bet nekur citur kā pie ķēdes nevar likt. es nezinu arī, no kā tam viņu izslavētajam voljēram jābūt taisītam, lai tas to kuili izturētu.
          suņi ir dažādi un gadījumi dažādi, bet, redz, tur pie toadbeauty atsevišķi ļauži domā, ka visu var mērīt pēc savas vienīgās gumānisma olektes
          • kā tas ir - gadījās? kaukāzietis jau tā nedrīkst gadīties. tas ir viens no neaprēķināmākajiem suņiem.
            šodienas apstākļos, protams, nevar Latvijā pēkšņi aizliegt suņus turēt pie ķēdes, bet uz priekšdienām gan būtu ļoti labi sākt domāt, ja vēlas suni. pirmkārt, jāzina kas par sugu un ar ko jārēķinās. otrkārt, suni jāapmāca. ir jau viegli paņemt suni kā tādu lietu, pielikt pie ķēdes un pastumt bļeķa bundžā ielietu šļuru - ēdienu. es nesaku, ka Tavi vecāki tā rīkojas, aprakstu laukos bieži redzēto. varbūt tā parakstu vākšana mazliet liks aizdomāties?
            • sajaucies gadījās, viss tāds pūkains un jauks :) tētim dikti iepatikās, un zinkā, ar tām mīlām no pirmā acu skata. pie mums viņam nebūt nav slikti, ar viņa raksturu pie citiem saimniekiem varētu būt sūdīgāk, katru dienu tiek vadāts izstaigāties, spēlējamies, dodam našķus. bet jā, pie ķēdes, diemžēl.
              tas tik tā, lai ilustrētu, CIK dažādi tie gadījumi un cik individuāli jāskata.

              es piekrītu, ka būtu jākontrolē drīzāk apstākļi, kādos suns turēts, kā te minēja, vai sunim ir pajumte, lauks, kur izskrieties un nav nomocīts, bet tie iemesli, kādēļ tiek turēti ķēdē, jau nu gan ir visādi. ne vienmēr - aj, slinkums krāmēties, nosiesim no acīm nost
    • Suņus jo īpaši laukos drīkst turēt nepieķēdētus pie nosacījuma, ka saimnieki ir gatavi tam, ka, ja suns pārkāpj saimniecības robežas, to nošauj.

      Arī uz pilsētas suņiem, kuri ir ārā, bet nav pie pavadas, tas attiecas.
      • jā. ja suns nokož vistas, viņš ir jānošauj un tam ir jābūt gatavam. cik vispār cilvēki ir gaatvi tikt galā ar savu suni un saprast kas ir kas, kad izvēlas konkrēto sugu. man šķiet, ka gauži maz. vieglāk ir pieķēdēt. suns tā ir atbildība. es nezinu vai vajag aizliegt tās ķēdes, es tik runāju, ka es dzīvē esmu sastapusi suņus, kuri nekad nebija jāpieķēdē un klausīja savu saimnieku uz vārda.
  • interesanti, ka linkotajā diskusijā abas puses ir ar māju un suni, tikai viena to baigi nebāž acīs, tāpēc tiek nosaukta par stulbo pilsētnieci, kas reizi gadā parādās laukos, un tagad mācīs īstus lauciniekus.
    • Jā, man arī laikam privātmāja, kurā mājdzīvniekiem ir tikai mīluļu statuss, līdz galam nekvalificējas kā "lauku saimniecība".:)
    • ;)

      cik atceros - šķiet, ka viena ir pastāvīga pilsētas mājas iemītniece, bet otra lauku mājas - tās ir 3 dažādas situācijas ;)
  • Interesanti, kā kombinējas kopā divas lietas: ka lauku saimniecībā var turēt tikai inteliģentus un pie kārtības noteikumiem bez ķēdes pieradināmus suņus (ko ķēdes aizliegums automātiski padara par nepieciešamību) un ka katram dzīves dauzītam četrkājainam paklīdenim ar draņķīgu raksturu pienākas glābšana, ārstēšana un saimnieki-adoptētāji...
    • Nekā. Mežonīgajiem un neapmācāmajiem pamesteņiem atliek vai nu pilsētas dzīvoklis vai eitanāzija pārpildītā patversmē, lai gan laukos pie ķēdes viņi, iespējams, justos tīri labi.
  • Ļoti negribētos, ka šādu žēlsirdīgo dāmīšu iespaidā rastos vēl viens aizliegums, kuru Latvijā tā jau ir par daudz. Ir lietas, kuras ir jāspēj regulēt cilvēcībai un vesalajam saprātam nevis Administratīvo pārkapumu kodeksam.
    Skaidrot, audzināt, izteikt viedokli - lūdzu, bet aizliegums - tas galīgi nav pareizi. Nu uzliks tam lauku babulim vai daudzbērnu ģimenei 15 latu administratīvo sodu, pasaule būs kļuvusi labāka?
  • Man šķiet, ka viss tas trādirīdis nāk no tiem apzinātajiem piemēriem, kad suņi tiek turēti pārāk īsās ķēdēs, kad netiek izskraidīties, kad vispār siksna netiek ņemta nost un veidojas ap kaklu brūces. Tobiš no piemēriem, kad saimnieks ir idiots (pardon mai frenč). Attiecīgi ir daudz vieglāk bīdīt noteikumus, ka suni vispār nedrīkst turēt ķēdē, nekā izkontrolēt, kad tiešām turēšana pie ķēdes nodara ļaunumu sunim.
    Pa manam'- ideāli, ka ir pagalms ar kārtīgu sētu, tad arī nekādas ķēdes nevajag. Lauku saimniecībā bez sētas, suns bez ķēdes nevarēs gan. Voljēram nav pilnīgi nekādas jēgas. Tā kā es arī šādu petīciju neparakstītu. Normāls saimnieks savu suni arī pie ķēdes turēs tā, lai sargam nekas ļauns nenotiek. Un parūpēsies, lai būtu gan izskraidījies, gan paēdis, gan vesels.
    • Plusdaudz; tieši tā tas arī ir - ne jau ķēde pati par sevi ir problēma, bet gan nepietiekama aprūpe sunim un saimnieki idioti.
    • vēl gribu piebilst, ka ne jau vienmēr visiem suņiem tā siksna ap kaklu pārāk cieši nevērības dēļ (kas gan ir visbiežākais variants). tikpat bieži tā pārāk cieša ir mukšanas dēļ. un mūk suņi vai nu instinktu dēļ vai neaudzinātības dēļ. un to, ka sabiedrības lielākā daļa ir pārāk slinki lai ieguldītu laiku suņu apmācībā vai kaut vai iknedēļas (nesapņosim par tādu ekstu kā ikdienas) pastaigām. un to diez vai mainīs ķēžu aizliegums
Powered by Sviesta Ciba