Hedera helix L. ([info]hedera) rakstīja,
@ 2023-02-03 13:26:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
n_komentārs par alkoholisma problēmu Latvijā
(Kontekstam: šī ir atbilde uz komentāru, ka jebkurš, kurš mēdz iedzert, ir alkoholiķis.)

Pēc definīcijas alkoholisms ir atkarības slimība - atkarība no alkohola, grūtības/nespēja atteikties no alkohola. Alkoholisms netiek definēts pēc tā, cik daudz un bieži cilvēks dzer, bet gan pēc tā, cik daudz mentālo resursu (gribasspēka, paškontroles) cilvēkam nepieciešams iztērēt, lai nedzertu. Tieši tādēļ cilvēki, kuri gadu desmitiem nav dzēruši nevienu lāsi alkohola, joprojām sevi sauc par alkoholiķiem, jo apzinās, ka iedzerot vienu glāzi, nespēs vairs apstāties, zaudēs paškontroli. Taču cilvēks, kuram nedzert alkoholu nerada grūtības un neprasa īpašu piepūli, nav alkoholiķis.

Protams, ka regulārs un apjomīgs alkohola patēriņš ir viens no galvenajiem riskiem, kas izraisa alkohola atkarību - alkoholismu. Bet tad tieši par to arī ir vērts runāt: ka ir bīstami katru nedēļas nogali pavadīt konstantā žvingulī, jo ļoti iespējams, ka drīzvien tā vairs nebūs izvēle, bet atkarība. Ir ļoti svarīgi runāt par šo psiholoģisko aspektu, jo tas ir simptoms, kuru no sākuma var pamanīt tikai pats alkoholiķis - ka doma par iedzeršanu, ilgošanās pēc iedzeršanas kļūst par ikdienišķu, uzmācīgu pavadoni. Ir cilvēki, kas saka - labāk mājās neturēt alkoholu, jo tad katru vakaru sagribas iedzert. Vai arī - cilvēks savos pierastajos iedzeršanas laikos paliek nemierīgs, zaudē koncentrēšanās spējas, jo galvā jaucas domas par iedzeršanu. Vai arī - saskaroties ar ikdienas grūtībām, mērenu stresu, uzreiz nāk prātā doma par iedzeršanu. Tās ir funkcionējošā alkoholiķa pazīmes, ko apkārtējie cilvēki ilgi var nepamanīt. Tādēļ ir svarīgi par to runāt, lai cilvēkam nav jānodzīvojas līdz sabeigtai dzīvei, pirms apzinās, ka alkohols viņam ir problēma. Bet bļaušana, ka apkārt vieni vienīgi alkoholiķi, ka jebkurš, kurš mēdz iedzert, ir alkoholiķis, šo psiholoģiskā simptoma esamību vispār noraida. Manuprāt, tas ir kontraproduktīvi cīņā pret alkoholisma problēmu Latvijā.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]shelly
2023-02-03 13:47 (saite)
Bļaustīšanās vispār ekstremāli reti ko risina.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hedera
2023-02-03 13:56 (saite)
Nu jā, bļaustīšanās noder, lai sākumā pievērstu kaut kam uzmanību. Bet tālāk - lai pārliecinātu cilvēkus, ka tā tiešām ir problēma, lai meklētu risinājumus, tad jau bļaustīšanās tikai traucē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-02-03 20:43 (saite)
/Bet tālāk - lai pārliecinātu cilvēkus, ka tā tiešām ir problēma, lai meklētu risinājumus, tad jau bļaustīšanās tikai traucē. /

Jā. Tas ir tas ko es domāju par visādu aktīvismu aļa līmēšanos pie lidostu skrejceļiem utt. Tas nevis pievērš uzmanību bet diskreditē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fedrs
2023-02-03 16:00 (saite)
Ir cilvēki, kuri ir atkarīgi no bļaustīšanās. Šodien par vienu, rīt - par ko citu. Atspringušus neviens viņus nekad nav redzējis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]nova
2023-02-03 17:57 (saite)
:DDD

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antiprojekcija
2023-02-03 14:30 (saite)
Man liekas, ka kultūra, kas iedzeršanu (it īpaši vienatnē) normalizē, arī ir būtiska daļa no problēmas. Šī kultūra ir tas, kas atspoguļojas [info]zazis piesauktajā statistikā. Līdz ar to par to ir vērts runāt.

Vēl man šķiet, ka Tev ir diezgan naivs priekšstats par alkoholismu - konkrēti par pasāžu "kuru no sākuma var pamanīt tikai pats alkoholiķis". Nē, realitātē paši alkoholiķi ir pēdējie, kas kaut ko pamana. Dusmīga argumentēšana par to, ka viņam tā ir tikai izvēle, kā reizi ir viena no pirmajām alkoholisma bezdelīgām.

Tā kā Tu to pasniedz izklausās, ka alkoholisms ir tāda lieta, kas draud tikai retajam, kurš "katru nedēļas nogali pavada konstantā žvingulī", bet tā tas nav - tas parasti jau liecina par pilnvērtīgu alkoholismu, nevis tā sākumu (izņemot droši vien jauniešus, kam bieži vienkārši ir tāda "fāze"). Sākums var būt tik nevainīgs kā vienkārši regulāra iedzeršana sociālos pasākumos, vai aliņš pēc darba.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]dunduks
2023-02-03 15:12 (saite)
Par apreibinošo vielu lietošanu problēma ir tā, ka cilvēki vienmēr to ir darījuši un tas ir gan sociāls, gan fizioloģisks pasākums un mēģināt tur kaut ko salauzt ar radikālām metodēm ir tas pats, kas ar komunisma celtniecību - tas nestrādā.

Tāpat cilvēki nav ideāli un ar alkoholu ir tāpat kā ar jebkuru citu atkarību - miljons dolāru jautājums ir, cik tā ietekmē konkrētā un saistīto cilvēku dzīves kvalitāti un pie nebūtiskas ietekmes sākt pret tiem cilvēkiem krusta karu nozīmē primāri parādīt pašu apkarotāju neadekvātumu un, ja arī tur būs saprātīgas un pat ieviešamas idejas, tās tiks izmestas kopā ar pārējo komunismu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-02-03 15:27 (saite)
Bet vai tad runāt par to, ka mūsu sabiedrībā ir tāda problēma klasificējas kā "radikāla metode" un "lauzšana"? Vai tad kādas izglītojošas kampaņas, kas kādu no tā pasargātu nebūtu pozitīvi? Vai akcīzes nodokļi, kas pierādāmi samazina alkohola patēriņu ir slikti?

Kur Tu novelc līniju starp veselīga dzīvesveida veicināšanu un krusta karu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dunduks
2023-02-03 15:44 (saite)
Par vienkāršāko - aizliegt tirgot ir 200% krusta karš.

Akcīzes nodoklis samazinās balto patēriņu, bet diez vai tas samazinās vairāk dzerošo, vairāk no alkohola patēriņa ietekmēto paradumus.

Izglītošana, jā, bet tam tad jābūt ilgtermiņa pasākumam, kur reālās ietekmes parādīsies šodienas bērnu bērnos. Nu un, jā, alternatīvas alkoholam, pieejamas alternatīvas - tās pašas cigaretes -> e-cig/salti/whatever, kas tagad modē parāda iespējas ātrai masveida paradumu maiņai, bet Pieejamās Alternatīvas esamība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-02-03 16:50 (saite)
Aizliegt neviens neko netaisās - mēs zinām, ka stigmatizācija un kriminalizācija problēmu padara sliktāku. Drīzāk, tiks legalizētas arī citas apreibinošas vielas.

Runājot par alternatīvu - marihuāna dažiem var aizstāt alkohola lietošanu, un tai ir būtiski mazāk kaitīgi sociāli un veselības efekti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2023-02-03 15:14 (saite)
Nē, es to tā nepasniedzu. Es te vispār neizteicos par alkoholisma un tā risku prevalenci populācijā. Ņem vērā, ka šis mans ieraksts ir atbilde uz zaža komentāru, kuru uzrakstīju, bet neuzspēju nopublicēt. Zazis pateica, ka jebkurš, kurš mēdz iedzert, ir alkoholiķis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2023-02-03 15:25 (saite)
> Man liekas, ka kultūra, kas iedzeršanu (it īpaši vienatnē) normalizē, arī ir būtiska daļa no problēmas. Šī kultūra ir tas, kas atspoguļojas [info]zazis piesauktajā statistikā. Līdz ar to par to ir vērts runāt.

Man savukārt šķiet, ka problēma nav tieši iedzeršanā vienatnē vai publikā, bet gan hipertrofētā attieksmē pret alkoholu, kas raksturīga gan alkohola pārliekiem lietotājiem, gan alkohola noliedzējiem.

Tai pat Francijā tik tiešām cilvēkiem ir ikdienas sastāvdaļa iedzert glāzi vīna pie pusdienām; pie tam, nav svarīgi, vai ēd restorānā vai vienatnē mājās. Tā ir daļa no kultūras teju tūkstošiem gadu, un teorētiski tai taču vajadzētu nozīmēt, ka tur jābūt lielākām problēmām ar alkoholu, nekā, piemēram, tādā Latvijā, kur alkoholu patērē pārsvarā tikai vakaros, un publiskajā sfērā tomēr gana nosoda (kampaņas, ierobežojumi, utt).

Bet Francijā ar alkoholismu sirgst 2x mazāk cilvēku nekā, piemēram, Latvijā. Un par trešdaļu mazāk nekā Zviedrijā, kura arī izceļas ar diezgan stingriem ierobežojumiem attieksmē pret alkoholu.

Tā kā alkoholisms ir atkarība, tad līdzīgi kā citām atkarībām, galvenā risināmā lieta atkarībā ir nevis konkrētais objekts vai substance, no kā tu esi atkarīgs, bet gan cilvēka psihe un vide.

Neatceros, kurš te bija ielicis kaut kad cibā, bet ir lieliska dokumentālā filma "The Wisdom of Trauma", kas linko šīs lietas un uzrāda, ko darīt (hint: tas nav ne nosodījums, ne noliegums).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2023-02-03 15:32 (saite)
"Man savukārt šķiet, ka problēma nav tieši iedzeršanā vienatnē vai publikā, bet gan hipertrofētā attieksmē pret alkoholu, kas raksturīga gan alkohola pārliekiem lietotājiem, gan alkohola noliedzējiem."

Lūk, precīzi!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dunduks
2023-02-03 15:45 (saite)
Jā, samērīgums, saprātīgums ir mūsu viss.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antiprojekcija
2023-02-03 16:41 (saite)
Piekrītu par vidi, un filmiņu paskatīšos, paldies. Bet manuprāt tas nekādi nav pretrunā ar mēģinājumiem problēmu samazināt arī no otras puses. Kad runājam par kampaņām, ierobežojumiem, utt, iet runa par prevenciju - padarīt to bedri tādu, lai tajā būtu pēc iespējas grūtāk iekrist. (Protams, darot to ar prātu - konkrētu cilvēku stigmatizācija vai kriminalizācija būtu neproduktīvi).

Galu galā, neviens nekad nav teicis - pateicoties alkoholam (heroīnam/spēļu zālēm/whatever) man ir izdevies izrauties no savas negatīvās vides vai atbrīvoties no pishiskajām problēmām, vai ne? Atkarības kā likums situāciju tikai pasliktina.

Btw, Francijā šobrīd ir laba situācija, jo viņi jau 50. gados saprata, ka alkoholisms viņu nācijai ir nopietna problēma un sāka kampaņas. Šobrīd tikai 10% iedzīvotāji lietojot alkoholu katru dienu. Paskaties šo grafiku: https://www.statista.com/statistics/1218543/alcohol-consumption-per-capita-by-type-france/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-02-03 21:56 (saite)
Jā, protams, bet jautājums ir par to, kā to darīt ir efektīvi. Alkohola demonizācija pie tā, ka viņš šeit ir, un nekur nepazudīs vismaz vēl kādus gadus 100 (optimistiski runājot), vienkārši tīri psiholoģiski izsauks cilvēkos pretreakcijas. Pie tam, tieši tajos cilvēkos, kuriem tieši varbūt īpaši nevajadzētu ar alkoholu ņemties.

Alkoholam, manuprāt, ir jāpāriet no cool thing to do pie vnk aperitīva kādreiz garšas uzlabošanai -- tipa, dažreiz iedzeram glāzi pie pusdienām vaaarbūūt, ja attiecīgas pusdienas. Un sliktākais, ko šeit darīt, ir kliegt, cik viņš ir slikts, lai vai cik tas būtu objektīvi. Jo target audience ir lielākoties pusaudži un jaunieši, kuriem tikai padod kaut ko aizliegtu vai sliktu.

> Šobrīd tikai 10% iedzīvotāji lietojot alkoholu katru dienu.

Nu, nu? Atļaušos pajautāt source. Tevis uzrādītais vispār man ir aiz paywall, un to nesaka. Un tur pat zaļā līnija (alus? ir minēti kā ~40l uz cilvēku gadā. tas ir vismaz mazā pudelīte katras trīs dienas -- un tas ir neskaitot pārējās līnijas).

Turklāt, to grūti salāgot ar šo statistiku, pēc kuras no alkoholisma cieš ap 11% cilvēku Francijā. Tas būtu visi tie, kas dzer katru dienu ir alkoholiķi? Zazis noteikti piekristu, bet es būtu diezgan izbrīnīts par šādu definīciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-02-03 22:13 (saite)
/Tevis uzrādītais vispār man ir aiz paywall,/

sci-hub

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-02-03 22:17 (saite)
šis ir aiz paywall? https://worldpopulationreview.com/country-rankings/alcoholism-by-country dīvaini, man uz Brave browsera rādās vispār bez problēmām, sorry.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]az
2023-02-03 14:55 (saite)
1) sociāla dzeršana ir populārākais iemesls, kādēļ jaunieši vispār sāk dzert (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272735805000759)
savukārt, jo agrākā vecumā sāk dzert, jo lielākas ir izredzes kļūt par alkoholiķi
(Logistic regression analyses revealed that the younger respondents were when they started drinking, the greater the likelihood that, between the 2 surveys, they experienced alcohol dependence/abuse, drank 5 drinks per occasion at least weekly drove under the influence of alcohol, and placed themselves in situation after drinking where they could be hurt. https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/123/6/1477/71586/Age-of-Drinking-Onset-Alcohol-Use-Disorders)

2) alkoholiķi nav tikai tie, kas ir funkcionēt nespējīgi.
klīniski/pētnieciski izdalīti dažādi apakštipi alkohola lietošanas uzvedībai, ko var apvienot nosacītos Apollonian-Dionysian tipos:
(Apollonian subtypes include alcoholics who are characterized by later onset, a slower disease course, fewer complications, less psychological impairment, and a better prognosis. In contrast, Dionysian subtypes of alcoholics are characterized by early onset, more severe symptomatology, greater psychological vulnerability, and more personality disturbance.)
Babor, T. F. (1996). The classification of alcoholics: Typology theories from the 19th century to the present. Alcohol Health and Research World, 20(1), 6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876530/


3) varbūt no psiholoģiskā viedokļa atlkoholam var atrast kādu pozitīvu aspektu, bet no neirobioloģijas aspekta neesmu redzējusi nevienu +

Spear, L. P. (2018). Effects of adolescent alcohol consumption on the brain and behaviour. Nature Reviews Neuroscience, 19(4), 197-214.
https://www.nature.com/articles/nrn.2018.10

Immonen, S., Launes, J., Järvinen, I., Virta, M., Vanninen, R., Schiavone, N., ... & Hokkanen, L. (2020). Moderate alcohol use is associated with decreased brain volume in early middle age in both sexes. Scientific Reports, 10(1), 1-8.
https://link.springer.com/content/pdf/10.1038/s41598-020-70910-5.pdf

Topiwala, A., Allan, C. L., Valkanova, V., Zsoldos, E., Filippini, N., Sexton, C., ... & Ebmeier, K. P. (2017). Moderate alcohol consumption as risk factor for adverse brain outcomes and cognitive decline: longitudinal cohort study. bmj, 357.
https://www.bmj.com/content/357/bmj.j2353.full

Oscar-Berman, M., & Marinković, K. (2007). Alcohol: effects on neurobehavioral functions and the brain. Neuropsychology review, 17, 239-257.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040959/

(Atbildēt uz šo)


[info]tethys_
2023-02-03 15:48 (saite)
Tas ir līdzīgi kā jebkuru, kurš lieto citu narkotiku kā alkoholu vai nikotīnu, saukt par narkomānu. Vispār tabakas smēkētāji man šķiet vislielākie atkarībnieki, jo bieži dara to desmit un vairāk reižu dienā un simtiem reižu mēģina atmest, bet nevar. Tādus tomēr par nikotimāniem (vai kā lai nosauc) īsti nesauc. Tikmēr ir cilvēki, kuri ielieto kaut ko, kas nav sociāli pieņemama narkotika teiksim, divreiz gadā, un daudzi jau sauc par narkomānu.

(Atbildēt uz šo)


[info]saccharomyces
2023-02-03 17:58 (saite)
myeah, es arī tiešām nesaprotu vajadzību pēc tādas viltus dihotomijas - vai nu atturībnieks vai alkoholiķis.

(Atbildēt uz šo)


[info]ctulhu
2023-02-03 21:00 (saite)
Agrāk es biju apmēram tajās domās kur zazis, bet tad sapratu ka tas ir nekonstruktīvi. Nekonstruktīvi jo a) tie iemesli kāpēc ASV sausais likums izgāzās b)
tas [ierobežojumi - aizliegumi- kontrole] būtu vēl viens solis uz kolektīvisma/ pieskatīšanas sabiedrību tātad totalitārismu. Savukārt max plaši informēt kā tās vielas strādā, kādas ir sekās - jā, protams.

(Replies frozen)


[info]basta
2023-02-04 02:15 (saite)
Otrā rindkopa ir lieliska. Neapzinati biju meklējis šo formulējumu.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?