smadzeņu darbības blakusprodukts
Dienvidos ielu nav 
5th-Jun-2016 11:10 pm
Tallinā runājoties ar vietējiem jauniešiem noskaidrojām, ka Rīgā ir daudz vairāk igauņu pilsetu vārdos nosauktu ielu (Tallinas, Pērnavas,Tērbatas, Vīlandes) nekā otrādi - Igaunijā latviešu ielas (Rīgas iela esot tikai Tartu) Šodien sapratām, ka esam līdzīgi apdalījuši mūsu dienvidu kaimiņus - Rīgā ir tikai Viļnas un Palangas iela.
Comments 
5th-Jun-2016 11:25 pm
Veru (Võru) iela ar' mums ir, pie Viesturdārza.
9th-Jun-2016 04:06 pm
+ narvas iela, kur ir zagss, kurā mani vecāki precējās
5th-Jun-2016 11:44 pm
Rīgas iela ir arī Pērnavā, Vīlandē un kādā pilsētelē vai ciematiņā Misso netālu no lv robežas.
6th-Jun-2016 11:00 pm
Nez, kas bija pirmā, Rīgas iela Vīlandē vai Vīlandes iela Rīgā
7th-Jun-2016 01:01 am
Vīlandes iela par Vīlandes ielu tapa 1885. gadā, lai gan tai jau pirms tam bija cits nosaukums. tātad bija īpaša vajadzība pasveicināt Z kaimiņus (vai tikpat neatliekama vajadzība izsvītrot no kartēm iepriekšējo vārdu).
savukārt Vīlandē Rīgas vārdā ir nosaukti vieni no viduslaiku pilsētas mūru vārtiem, iela sākas pie tiem un dodas mūsu virzienā. nezinu par gadskaitļiem, bet varētu izdarīt nepārbaudītu pieņēmumu, ka gan vārtiem, gan ceļam uz tiem Rīgas nosaukums piešķirts agrāk par 19. gs.

bet. pateicoties šai nejaušajai ieraksta izraisītajai informācijas ieguvei, uzzināju, ka Vīlandē ir mīlīga vecpilsèta, smuks ezers un vispār visa pati tāda simpātiska. simts reižu zināta pēc vārda, ne reizi neredzèta!
10th-Jun-2016 07:41 pm
Aha, pilnīgi jāaizbrauc
6th-Jun-2016 08:49 am
Rīga liela, ielu daudz. Igauņiem pilsētās ir divas trīs ielas, tiem pietiek ar vietējiem nosaukumiem. A Rīgai aptrūkstas un tad jāaizņemas no citiem.
6th-Jun-2016 09:01 am
Rīgā ir Šauļu iela. Un gan jau, ka vēl kādas citas atradīsies, ja pameklēsu.
6th-Jun-2016 12:33 pm
A, ja atradīšu... :)

7th-Jun-2016 12:04 pm - Vēsturnieks ierunājās...
Tavas uzskaitītās ielas ir relatīvi jaunas - veidojušās pēc tam, kad Rīgā beidzot bija atļauts būvēt pamatīgākas mājas ārpus pilsētas mūriem (kā zināms, vēl līdz Napoleona kariem ārpus pilsētas mūriem bija atļauta tikai koka apbūve) un pilsēta tiešām sāka izplesties (19. gs pats sākums).

Un vēl - visas Tevis uzskaitītās pilsētas (atskaitot Palangu) ir Hanzas pilsētas. Kā zināms - Rīga arī ir Hanzas pilsēta, tas nozīmē ka sakari starp šīm pilsētām ir jau kopš Hanzas laikiem, arī ceļi (un ielas, kas veidojušās no šo ceļu sākuma posmiem).

Par to apdalīšanu - lai arī esam viena valodu grupa un "brāļu tautas", mums ar mūsdienu Igauniju jau kopš Livonijas laikiem tomēr ir līdzīgāka vēsture kā mums ar mūsdienu Lietuvu. Lietuviešu valoda ir ļoti iekonservējusies + dabūjusi lielāku ietekmi no poļiem (jo Žečpospolitā viņi atradās vienā valstī un pie tam gadsimtiem ilgi), kamēr mēs esam attīstījušies mazliet tālāk un aizguvuši šo to no somugriem - gan lībiešiem (lielai daļai no mums senčos ir vismaz kāds lībietis), gan igauņiem.

Atgriešoties pie ielām - Palanga savukārt ir ostas pilsēta un sakari ar citu ostas pilsētu ir tikai loģiski... un tas savukārt var novest pie tā, ka to ielu sauc tā kā to sauc.

Ir brīnišķīga mazgrāmatiņa par ielu nosaukumu izmaiņām, izdota, manuprāt, 90. gados vai 2000. gadu sākumā, bet LNB kopkatalogā uz sitienu neatradu...
This page was loaded Apr 30th 2024, 4:51 pm GMT.