smadzeņu darbības blakusprodukts
Replying To 
7th-Jun-2016 12:04 pm - Vēsturnieks ierunājās...
Tavas uzskaitītās ielas ir relatīvi jaunas - veidojušās pēc tam, kad Rīgā beidzot bija atļauts būvēt pamatīgākas mājas ārpus pilsētas mūriem (kā zināms, vēl līdz Napoleona kariem ārpus pilsētas mūriem bija atļauta tikai koka apbūve) un pilsēta tiešām sāka izplesties (19. gs pats sākums).

Un vēl - visas Tevis uzskaitītās pilsētas (atskaitot Palangu) ir Hanzas pilsētas. Kā zināms - Rīga arī ir Hanzas pilsēta, tas nozīmē ka sakari starp šīm pilsētām ir jau kopš Hanzas laikiem, arī ceļi (un ielas, kas veidojušās no šo ceļu sākuma posmiem).

Par to apdalīšanu - lai arī esam viena valodu grupa un "brāļu tautas", mums ar mūsdienu Igauniju jau kopš Livonijas laikiem tomēr ir līdzīgāka vēsture kā mums ar mūsdienu Lietuvu. Lietuviešu valoda ir ļoti iekonservējusies + dabūjusi lielāku ietekmi no poļiem (jo Žečpospolitā viņi atradās vienā valstī un pie tam gadsimtiem ilgi), kamēr mēs esam attīstījušies mazliet tālāk un aizguvuši šo to no somugriem - gan lībiešiem (lielai daļai no mums senčos ir vismaz kāds lībietis), gan igauņiem.

Atgriešoties pie ielām - Palanga savukārt ir ostas pilsēta un sakari ar citu ostas pilsētu ir tikai loģiski... un tas savukārt var novest pie tā, ka to ielu sauc tā kā to sauc.

Ir brīnišķīga mazgrāmatiņa par ielu nosaukumu izmaiņām, izdota, manuprāt, 90. gados vai 2000. gadu sākumā, bet LNB kopkatalogā uz sitienu neatradu...
Reply Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.
This page was loaded May 17th 2024, 6:39 pm GMT.