smadzeņu darbības blakusprodukts
Kā ezss skolas projektu iecerēja 
24th-Sep-2015 08:30 pm

Ezss, kā jaunā, perspektīvā skolotāja, ķērās darbam klāt ar vērienu. Pirmajā stundā paziņoja, ka katrai klasei būs klases projekts. 7.klase mācīsies botāniku un audzēs lakstus, savukārt astotā, mācīsies zooloģiju un kops zarkukaiņus, barojot tos ar septīto izaudzētajiem lakstiem.
Rezultāti so far.
Zarkukaiņi no 10 sākotnējiem ir palikuši 6i, iztrūkstošie ir nokanibalizēti, tāpat kā palikušo zarkukaiņu kājas, jo lakstu padeve sākumā nebija adekvāta, un es skolā esmu reizi nedēļā, kas izrādījās nepietiekami.
Pirmajā stundā visus septītos noinstruēju atstiept 10 zīles katram, jo atcerējos, kā zoodārzs katru gadu vāc zīles, lai barotu zarkukaiņus. Protams, ka zīles atnesa tikai daži, tās sabēru kastītē un noliku maliņā. Kad pēc divām nedēļām par zīlēm atcerējos, kastīte izrādījās bijusi labi noslēgta un zīles sapelējušas, nu, vismaz tās, kuras nebija apņēmīgi sacaurumotas no tajās mītošajiem kāpuriem. Jāpiemin, ka šis konfūzs notika bērneļu priekšā, kad biju nolēmusi bargi pakratīt kastīti ar tekstu - jūsu zīles, madams e mesjē. Kastītē kratāmo zīļu vietā bija appelējušas miziņas un kukaiņu kakas.
Tomēr vislielākais pārsteigums mani sagaidīja pāris naktis pēc tam, kad, bezmiega mocīta, biju nolēmusi beidzot iepazīties ar zīļu dīgšanas īpatnībām. Izrādās, tās ir vismaz mēnesi jānotur ledusskapī, lai pārdzīvo "ziemu" un saprot, ka laiks rosīties. Tagad bērni zīļu vietā stādīs, es nezinu, zirņus, vai ko citu, ko atradīšu kā mazāk vozņīgu un zarkukaiņiem sagremojamu.

Labās ziņas - zarkukaiņi - invalīdi ir pamudinājuši bērnus sākt par tiem satraukties. Labi, ka neaudzējām kāmīšus :)
Comments 
24th-Sep-2015 08:59 pm
Absolūti brīnišķīgi!!!

Šis viss ierosina domāšanu. arī bērnos

jūtu līdzi. Tev!
24th-Sep-2015 09:04 pm
Nu, jūrascūciņas uz koka kājām vai mazos invalīdu ratiņos arī nebūtu slikti, pretams:))
24th-Sep-2015 09:06 pm
aha, integrētās nodarbības sadarbībā ar darbmācības un ģeometrijas skolotājiem - invalīdu ratiņu mērogošana un pagatavošana. Skolas profilam atbilstu ideāli
24th-Sep-2015 11:43 pm
Un ētikas, politikas, sabiedrības mācības, vai kas viņiem tur!
24th-Sep-2015 10:15 pm
nature in action!
25th-Sep-2015 09:45 am
Ai, cik aizkustinoši! :]
25th-Sep-2015 11:19 am
starp citu, tas būtu labs projekts. tagad saēsties kaukāzenes, kauliņus saglabāt. sadabūt sfagnu sūnas. tad lai katrs nes uz mājām un x dienas sfagnos trauciņā glabā ledusskapī. pavasarī lai katrs ar tiem stādiem dara ko grib.
(esmu tādu projektu veikusi, ļoti fundamentāli rada pievienoto vērtību. kokiem drīz būs raža.)
25th-Sep-2015 03:27 pm
es nezin kāpēc sākumā uztvēru, ka tu runā par objektiem, kuriem jāiziet cauri zarnu traktam, lai dīgtu un tagad mani apcel :). Āmuļi laikam bija viens no piemēriem
25th-Sep-2015 03:51 pm
ah, bet vai āmuļi nepaģērēja putna zarnu traktu? mazmurkšķim skolā arī bija sēklu sēšanas projekts, un daļai bija jāsēj pīlādži, kas neviens neuzdīga, jo tiem arī laikam vajadzīga stratifikācija jeb pēcbriede. tādi sēšanas projekti ir defolti un garlaicīgi, bet pašiem apgūt stratifikāciju būtu kas pavisam cits!
25th-Sep-2015 01:56 pm
1. Apsveicu ar pedagoģisko spārnu vēzienu... un ar visām no tā izrietošajām sekām :))
2. YESSS! Tavējie zarčiki arī sadomāja kļūt par kanibāliem! Es jau sajutos labāk, gan jau, ka ucibucis arī :) Citādāk mēs te vienīgās tādas, kurām māsas viena otru piebeidza un, kad nebija vairs māsu, ko ēst, pēdējā nobeidzās...
25th-Sep-2015 02:00 pm
Hmmm, kurš secinājums par mūsu nelaiķa zarčikiem būtu patiesībai tuvāks?

1. arī mūsējiem nebija, ko ēst, tāpēc viņi apēda viens otru
2. zarčikiem skolēni un skolotājas rada tik lielu stresu, ka viņi sāk nodarboties ar kanibālismu.

Līdzjūtība par zīlēm. Varbūt pelējumu var pabāz\t zem mikroskopa un parādīt bērneļiem?
This page was loaded Apr 24th 2024, 4:05 am GMT.