extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-03-06 10:22:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ja neticat Ķīnas datiem, tad šis raksts ir ļoti pārliecinošs, ka patiesā Covid-19 mirstība ir tuvāka 0,85%. Kruīza Diamond Princess karantīna bija lielisks dabiskais eksperiments ar ļoti reprezentatīvu vispārīgo populāciju. Dzīvojot noslēgtās telpās, ar slimību aplipa trešā daļa, puse no viņiem bija bez simptomiem. Vienīgie nāves gadījumi bija cilvēkiem virs 70 gadiem.

Secinājums ir tāds, ka vīruss patiešām ir bīstams riska grupām, un tām ir svarīgi ievērot visus piesardzības pasākumus, mazgāt rokas un izvairīties no inficēšanās. Bet kopumā plaša panika arī nav pamatota, un izķert veikalus un slēgt skolas nav pamatoti. Nesaprotu, kāpēc slēdz skolas, ja tieši bērniem risks ir ļoti niecīgs vai pat nekāds. Tieši otrādi, skolās varētu novadīt papildu higiēnas stundas, izskaidrot par vīrusu izplatību, mācīt kārtīgi mazgāt rokas utt. Un tad mazie ķipari ietu mājās un mierinātu savus vecākus utt.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]puika_vecis
2020-03-06 10:44 (saite)
Droši vien tāpēc, ka bērni ir lohi, un viņiem pajāt uz higiēnu. Pat ar visām higiēnas stundām, tāpat viņi būs staigājošs bezmaksas vīrusu transfēra mehānisms. Tak bērnudārzi un skolas ir viens liels vīrusu perēklis. Tieši bērni aplipina mani, nevis es viņus. Iespējams, ka tādā veidā mēģina pasargāt vecajo riska grupu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-06 10:45 (saite)
Iespējams, bet asimptomātiskie pacienti šķiet nav lipīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]puika_vecis
2020-03-06 10:50 (saite)
Atzīstu, ka nezinu kā šis vīruss izpaužas sīkajiem. Nezinu, vai asimptomātiski, vai parastais sāpošais klepus nun puņķi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kihelkonna
2020-03-06 10:51 (saite)
tu kādreiz palasi par to, kas notiek itālijā? ne jau par mirstošajiem ir runa. uz katru nomirušu cilvēku ir vismaz 10, kam vajadzīga akūta vieta slimnīcā. tie var būt arī jauni cilvēki. slimnīcas nav pielāgotas lielākām jaudām. ārsti aizņemti ar akūto slimnieku elpināšanu, nevar pievērsties hroniskajiem slimniekiem. varbūt nevarēs ar pietiekamu atdevi izglābt kārtējo pa logu izkritušo zīdaini.
https://abcnews.go.com/Health/wireStory/italys-health-system-limit-virus-struck-lombardy-69331977
https://www.youtube.com/watch?v=clmqtxiziWg

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2020-03-06 10:56 (saite)
https://www.washingtonpost.com/world/europe/coronavirus-in-italy-fills-hospital-beds-and-turns-doctors-into-patients/2020/03/03/60a723a2-5c9e-11ea-ac50-18701e14e06d_story.html

One infectious-disease doctor said coronavirus had hit "like a tsunami" at his hospital, where more than 100 out of 120 people admitted with the virus have also developed pneumonia.

Hospitals in the hardest-hit regions are delaying nonessential surgeries and scrambling to add 50 percent more intensive-care beds.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-06 11:05 (saite)
Pneimonija ir smaga lieta, bet nav jau tā, ka katrs pneimonijas gadījums ir jāārstē ar intubāciju. Man vajag precīzus datus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2020-03-06 11:03 (saite)
Man personīgi interesē, kādas ir manas izredzes, un tikai pēc tam es došos krist panikā, ka vecie pensionāri ir apdraudēti.

Jautājums ir arī, kā šie akūtie ir sadalīti pēc vecuma grupām? Tas ir, ja nu man nepaveicas un es nonākšu slimnīcā, kāda ir varbūtība, ka man vajadzēs elpināšanas aparātu?

Tas ir, problēma ar veselības aprūpes jaudām ir labi zināma, un tā ir jārisina, bet vai tam ir pamats, lai kāds tagad neietu uz darbu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2020-03-06 11:12 (saite)
palasīju par pirmo itālijas slimnieku, tas ir 38 gadus vecs sportists, atrodas slimnīcā vēl aizvien. tātad viņs slimo akūti un nav vecs. bet ja gribi datus, tad meklē pats. ne jau es te taisos par medicīnas rakstītāju.

man liekas, cilvēki parasti rūpējas par visu sabiedrību, un mēs tā kā esam izauguši no vecu cilvēku vešanas ragaviņās uz mežu. manā ģimenē neviens nav riska grupā, bet mēs gribētu no šīs slimības pasargāt vīra vecākus. viens no viņiem, starp citu, strādā, vairo kopproduktu, tātad būtu atstājams dzīvs pat pēc taviem kritērijiem.

un pie šādas medicīnas sistēmas pārslodzes mēs visi nonākam riska grupā. atceļ plānotās operācijas, neapmeklē vēža slimniekus, tātad arī mūsu bērni ir riska grupā dēļ tā, ka nelaimes gadījumā var pietrūkt palīdzības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-06 11:30 (saite)
Viens slimnieks ir N=1. Tas pasaka ļoti maz. Risks ir, ka visi pacienti saņems mazāku aprūpi, bet kā tieši panika tam var palīdzēt???

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2020-03-06 11:37 (saite)
man nav panikas. tev nav. nezinu personiski nevienu, kam būtu panika. daļa cilvēku vienmēr satrauksies - tāpat, kā viņi izrautīgi seko līdzi rokzvaigžņu vai karalisko personu dzīvei. tas vienkārši ir interesanti.

bet man labāk patīk, ka lietas ir mierīgas un prognozējamas. bez teltīm ielās un bez tā, ka tagad nezinu, vai ar ģimeni turpināt plānot ceļojumu. bez tam šis smagi sit pa ekonomiku, jo daudzas tūrisma firmas pēc šī neatkopsies. daudzām valstīm tūrisms ir ļoti svarīgs kopproduktam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-06 11:42 (saite)
Tātad panika ir, jo cilvēki, un ne jau tikai pensionāri, baidās ceļot. Vai tas ir pamatoti?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2020-03-06 11:50 (saite)
vai nu baidās vai nebaidās, bet lidojumi tiek slēgti un ir risks, ka karantīnas dēļ nāksies palikt kādā viesnīcā, un pēc tam mājās doties ar stopiem (apdrošināšana šo nesedz).

tieši medicīnas sistēmas pārslodzes novēršanai man šķiet, ka slimības izplatība ir jābremzē. līdz ar to karantīnas pasākumi ir vietā, un ceļojumu plānotājiem tie ir jārespektē. ja epidemiologi prognozē, ka agri vai vēlu izslimos puse populācijas, tad lai viņi nesaslimst visi reizē.

vari parēķināt, kas būs, ja lv reizē saslims puse populācijas, un ja kaut vai 2% no tiem vajadzēs akūtās gultas. cik tas būs, un cik tādu gultu mums ir, vēl ņemot vērā, ka šos slimniekus nevar likt kopa ar pārējiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rindra
2020-03-06 13:08 (saite)
+

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2020-03-06 14:57 (saite)
Neviens jau nesaka, ka nav jābremzē. Tikai šķiet, ka pašreizējie pasākumi nav īpaši efektīvi tik un tā, tāpēc saprātīga ceļošana (izvairoties no lieliem pūļiem) neko daudz nekaitē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2020-03-06 23:08 (saite)
Nez kāpēc nepaceļās jautājums par pilnīgu brīvās migrācijas nobloķēšanu, kas ir galvenais pandēmiu katalizators. Woke punkti tomer svarīgāki pat par politiski izdevīgu armagedonpaniku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neraate
2020-03-06 23:31 (saite)
+

Nevajag pusi populācijas, jau šobrīd slimnīcās māsu ļoti trūkst, tās ir pārstrādājušās un pat ne pavisam smagiem gadījumiem vajag to normālo aprūpi lai intensīvajā terapijā nenonāktu visi un pēc iespējas vairāk to, kas tur patusē arī iznāktu ar pēc iespējas vieglākām sekām. Slimo arī mediķi, mums trūkst arī ātro brigāžu darbinieku, šajā situācijā kura nav patīkama bet ir ieilgusi, nevajag daudz lai statistika būtu drusku cita

Diemžēl mums arī ļoti daudz cilvēku ar hroniskām kaitēm, kam arī parasta saaukstēšanās iet ļoti smagi. Bet nu jā, statistikā viņi taču ir tajos, nu tajos mazajos procentos. Un tā kā viņi jau ir veci in slimi,

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-07 05:57 (saite)
Šeit jau parādās, ka sistēma jau šobrīd ir kritiska, un nav gatava jau pat regulārai aprūpei. Tad šāda vīrusa izplatība varētu tikai beidzot likt to sakārtot, es ceru.

Tas līdzīgi tam, kā daudzi globālie uzņēmumi šobrīd cieš, jo Ķīnā ir apstājusies ražošana. Izrādās galējie ieguvumi no globālisma vairs nav tik lieli, kā agrāk popularizēja, jo sistāma nav droša pret šādiem riskiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]neraate
2020-03-07 12:05 (saite)
Par kādu cenu?! Pašam tas, ko tu uzrakstīji nešķiet ciniski?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-07 15:41 (saite)
Es iesaku uzlabot sistēmu, palielināt jaudas, algas medicīnas personālam utt. Tev tas šķiet ciniski? Man šķiet, ka tu kaut ko esi pārpratusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2020-03-06 21:45 (saite)
"bet ja gribi datus, tad meklē pats. ne jau es te taisos par medicīnas rakstītāju."

You win all the Internets today. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2020-03-07 08:50 (saite)
Es joprojām nesaprotu, ko tieši tu gribēji ar šo pateikt saistībā ar manu pārstāstu? Es redzu šeit emocionālu satraukumu (jeb paniku), ka lietas ir sliktas. Nu un tad? Kādā veidā emocionalitāte, runājot par ragaviņām uz mežu, te var palīdzēt? Tieši otrādi, satraukums traucē pieņemt labākus lēmumus.

Manuprāt, tas tieši apstiprina, ka šeit bija ļoti svarīgi pateikt, ka risks ir mazāks nekā par iespaidu, kādu radījuši masu mēdiji.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2020-03-07 09:22 (saite)
nu iedomājies, ka kāds ir iekāpis suņa kakā vai staigā ar vaļēju bikšupriekšu. vairums cilvēku neskatīties virsū, bet kādam šķiet izpalīdzīgi cilvēkam norādīt uz notiekošo. lai viņš neturpinātu apkaunot sevi. nu un cibiņi ir izpalīdzīga tauta, tādēl man šķita, ka tas būs labi un izpalīdzīgi - norādīt, ka tu pašlaik demonstrē tādu nekompetenci, ka apkauno sevi.

(ja kāds saka, ka 2x2=5, tad norādīšana uz kļūdu, manuprāt, neliecina par paniku.)

bet tu turpini izrādīties, tā ka būšu lieki pūlējusies. kaut vai tavā atbildē snorkei. viņa raksta, ka inficēti ir vairāki tūkstoši (tu viņu lasi), 10% no tiem ir vajadzīga aprūpe, tātad aprūpi vajag vairākiem simtiem. virs 400. tu tūlīt izrēķini 10% un klaigā par 50 gultām. tieši tik stulbs tu esi! par trešklasnieks spēj izrēķiāt 10% no 4000. tā kā ilgi jau esi staigājis apkārt ar vaļēju bikšupriekšu resp ar redzamu stulbumu, tad atļaušos to raksturot. tu spēj uztvert tikai kādu vienu faktoru, bet nespēj saistīt divus kopā. vispirms tu biji sapratis, ka nemirsi, tātad nevienam nav jāuztraucas, un viss. tālāk tu saprati, ka vajag tās akūtās gultas, bet nespēji saprast visas pārējās saistītās lietas. tev kaut kā nestaigā impulsi starp dažādādiem smadzeņu sektoriem.

(dļa osobo tupih. vienu reizi dzīvē esmu bijusi intensīvajā palātā, tur gulēja manz tēvs ar 30% ķermaņa apdegumiem un viscaur apsaitēts. otajā gultā arī kāds gulēja. trešā gulta bija brīva. kādus variantus iesaki? izmest esošos slimniekus uz ielas? ielikt brīvajā gultā koronieti, lai aplipina un lai šie ātrāk atstiepjas? visu personālu pārcelt uz viesnīcām, lai esošie slimnieki paliek bez aprūpes un ātrāk atstiepjas?)

nepūlies, vairāk neatbildēšu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]jan09
2020-03-07 13:04 (saite)
paldies!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2020-03-07 15:47 (saite)
Es neuzticos Snorkes dotajiem datiem, bet tā, kā viņa ir pateikusi, tur viss ir pareizi. Itālijā – 500, Lombardijā – nezinu cik, bet varētu būt 10% no visas Itālijas. Varbūt tur ir kaut kas pārprasts, bet nedomāju, ka tam ir vajadzīga tik emocionāla atbilde.

Jautājums, ko tu darīsi, kad būs vairāk pacientu, nekā gultas un aprūpes iespēju? 1) Kritīsim panikā un satraukumā nespējot labi aprūpēt nevienu pieļausim vēl vairāk upuru, vai tomēr 2) ar mierīgu prātu izvērtēsim, kuriem pacientiem dosim priekšroku un kurus ārstēsim pēc tam.

Es izvēlos opciju Nr. 2.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mirdzadza
2020-03-07 19:59 (saite)
Yass!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]heda
2020-03-07 12:25 (saite)
"Man personīgi interesē, kādas ir manas izredzes, un tikai pēc tam..." Medicīnas apskatniekam šī pieeja īsti nederētu, jo lasītāji tomēr dažādi, un pārsvarā cilvēkiem ir arī vecāki, vecvecāki, bērni u.c., kuru liktenis rūp.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-07 16:00 (saite)
1) es jau nerakstu cibā kā medical writer. 2) Kādu dienu es būšu riska grupā un es gribu, lai man tā arī precīzi pasaka, kādas ir manas izredzes. 3) Nedomāju, ka ir kāda viena pareizā pieeja. Nav jau arī jāraksta tikai tas, ko cilvēki grib dzirdēt, bet to, ko viņiem ir būtiski dzirdēt. Ir zināma atšķirība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]heda
2020-03-07 19:06 (saite)
Par risku tev te jau pateica, ka medicīnas resursu novirzīšana šī vīrusa slimnieku ārstešanai jau nozīmē paaugstinātu risku arī tev un jebkuram citam. Par to, ka nav jāraksta tikai tas, ko grib dzirdēt, piekrītu.
Starp citu, kāpēc tu nekritiski pieņem dīvaino apgalvojumu, ka bērniem risks ir niecīgs? Zviedru vientieši sludināja to pašu, tāpēc ļāva uz skolām iet no Irānas un Ziemeļitālijas pārbraukušajiem, kuri skolās aplipināja citus. Pēc tam tās aplipinātās skolas tomēr nācās slēgt. Vai arī tu ņem vērā tikai risku nomirt, nevis risku saslimt un aplipināt citus?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-07 19:16 (saite)
Par resursu novirzīšanu es vispār neko neteicu. Es joprojām īsti nesaprotu, kāpēc tas vispār tiek pieminēts un kā tas ir saistīts ar to, ko es teicu.

Par bērniem es neko daudz nezinu, vēl jo vairāk par Zviedriju. Es pieļauju, ka nāves gadījumu iztrūkums nozīmē arī to, ka saslimstība ir mazāka un vieglāka. Tātad arī mazāks lipīgums. Bet ja tā nav, tad tā nav. Ne jau es te nosaku veselības politiku.

Man vairāk piesaistīja šis raksts: https://science.sciencemag.org/content/early/2020/03/05/science.aba9757

Būtībā ceļojuma ierobežojumi aizkavēja vīrusa izplatību tikai par 3-5 dienām iekšzemē, bet uz kādu mēnesi starptautiski. Tagad, kad vīruss jau ir faktiski visā Eiropā, turpmākie vietējie ceļošanas ierobežojumi nešķiet diez ko efektīvi. Nav jau tā, ka tikai Itālijā ir problēma, tagad tā ir gandrīz visur. Laiks mums ir bijis dots pietiekami, un vēl 3-5 papildu dienas nav tik būtiskas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]snorke
2020-03-06 22:29 (saite)
mums italijaa 462 virsusa smilnieku intensivaa terapija - 10% vajag to intensivo terapiju - kas nozimee aprikots gultas, ventilators un tadas visaa Lombardijaa ir tikai 500 vai 590 neatceros

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-07 05:53 (saite)
tātad aptuveni 50 vajag intensīvo terapiju, bet Lombardijā ir 500 tādas gultas. Jaudas ir tikai par 10% izmantotas. Neizskatās vēl pēc resursu iztrūkuma. Redzēs kā ies tālāk, bet arī šeit panikai nav pamata, ja attiecīgie atbildīgie darbojas.

Ķīnā ventilatoru trūkuma dēļ izmēģināja asiņu bagātināšanu ar skābekli un tā darbojās diezgan labi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snorke
2020-03-07 11:33 (saite)
tak slimnieku ir 4000, un tie 460 JAU IR intensiivaa terapijaa

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-07 15:38 (saite)
Tu teici 460 intensīvie ir Itālijā, bet Lombardija droši vien ir 1/10 no Itālijas, tātad aptuveni 50 cilvēki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snorke
2020-03-07 22:39 (saite)
no tiem 460 intensivajiem vairums (kadi 80%?) Lombardijaa, tagad zino ka smagos ved uz citiem rajoniem

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-08 04:37 (saite)
Tātad ir risinājums aizvestu uz citiem rajoniem. Interesanti, kāpēc tieši Lombardijā ir vairākums? Varbūt tāpēc, ka iepriekš visus smagos gadījumus veda uz Lombardiju?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?