Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Āda. 

crescendo (crescendo)
Te dažu cibas pēdējā laika postu saistībā, pa ilgiem laikiem atkal uzmetu aci, kas tāds interesants kosmētikas sastāvdaļu plauktiņā pagadījies.
Madaras spf30 tonētais sejas man patīk un ļoti, tekstūra, aromāts, krāsa, sejas-neapsvilšana. SPF30 ķermeņa ir OK,tik, ka aromāts Dzintara Jūrmalas sēriju atgādina. Protams, mīlīgi, ka visiem 'pretsaules krēmi ir ļaunums iztiekat nu ar eļļiņām, re cik aveņu eļļai auksts SPF' - ir tā aveņu eļļa sastāvā (ignorēsim, ka aveņu eļļai SPF laikam sanāk tik pēc štatu metodes mērot, ne Eiropas - dabīguma faniem tas tāpat noderēs) - no otras puses, nav tā, ka aveņu eļļa kaut kur komunukācijā būtu īpaši izcelta.

Izcelts tiek kas cits - pūķgalve.

Vecmāmiņa tak mācīja, kā seju vajag rītā vakarā ar pūķgalves tēju mazgāt, lai balta būtu? Nē, pirmo reizi par tādu dzirdi? Aha, es arī. Aizsargājama tāda. Un pievienota nevis pūķgalve, bet pūķgalves cilmes šūnas patent pending utt (kvī, cilmes šūnas tak izklausās riktīgi zinātniski, galvenais neaizdomāties, kāda jēga uz sejas ziest augu cilmes šūnas. Spriežot pēc LU publicētajiem pētījumiem - tāpēc, ak botāniskais dārzs ir papūlējies tās cilmes šūnas sākt audzēt, jo augs ta aizsargājams).

Bet kas ir ļoti interesanti par pūķgalvi un hipotētisko 'ar pūķgalvi seju mazgāt, lai balta būtu'?
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/32195 - "No Dracocephalum ruyschiana L. iegūtu bioloģiski aktīvo vielu ādu balinošo īpašību novērtējums in vitro". Kā reiz pētījums latviski.

Aiztaupot lasīšanu - ne tik daudz balinoša, cik kavē specifiska melanīna ražošanu kontrolējoša enzīma darbību. Vai, vienkāršāk - teorētiski viss šis summā kavē pigmenta veidošanos ādā ne tikai ar 'uv līdz ādai netiek, nav kas uzsāk pigmenta ražošanu', bet 'ja arī uv līdz ādai tiek, pigments tāpat neveidosies'. Nevis balina, bet kavē brūnēšanu.

Tā, protams, nav vienīgā krēmos atrodamā sastāvdaļa ar šādu efektu.

Vairumam līdzīgo vielu kā funkcija parasti pierakstīta 'antioksidants'. C vitamīns arī tāds ir, no atpazīstamākajām lietām. Jā jā , mehānisms, kāpēc citronu sula kavē ābolu brūnēšanu - arī par to ķīmisko procesu ir atbildīgs radniecīgs enzīms. Lūk, tumšsarkanu zemeņu sula to, sanāk, darīs efektīvāk. Savukārt ādai - ec, mellene, dzērvene, vijolīte un visādas savvaļas tumši zilās puķes, uzmanīgi neuzraujoties uz indīgajām torētiski varētu būt tādas īpaši labas, jo vairumam to tumši zilo krāsu nodrošina viens un tas pats antocianīna variants, kas īpaši labi inhibē kā reiz zīdītāju ādas tirozināzi. Pūķgalvei ar kā reiz tas delfinidīns esot.



Bet tas, ka tas 'starp citu, šim krēmam varētu būt arī antipigmentācijas efekts' tā īsti netiek uzsvērts, ir... interesanti?

Comments 

27.-Jun-2018 07:27 am
Es ceru, ka to Ruiša pūķgalvi krēmiem tomēr ražo no kultivētiem augiem, cik zinu, viņa dārzos nereti tiek audzēta. Diespas, kāda dabiskuma fane sāks gribēt lasīt puķes dabā, jo tas tak maģiski un efektīvāk kā tāds pats augs no kultūras... (jau tā viņai ir uz rokas pirkstiem skaitāmas atradnes, un lielākā ir ļoti tūristu apmeklētajos Ogres Zilajos kalnos, kur mūždien jābažījas par izplūkšanu).
This page was loaded Apr 18. 2024, 8:06 am GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09