Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

 

crescendo (crescendo)
Свои: да уж, с тобою луну не увидишь.
Чужие: а хочешь, покажу луну?

([info]kreiza )

Ir skaisti veidot tikai konkrētajā komunikācijā saprotamas vārdu faktūras, piešķirot vārdiem nozīmes, kas bez grūtībām nevienam no malas nebūs saprotamas.

Lietojot vienus un tos pašus vārdus pārāk bieži, tie apaug un apsūno. Un sāc tajos apmaldīties, pazust ('jā, arī es reizēm mēdzu pazust vārdos', es tagad teikšu dažiem. 'jā, redzi, es pati lieliski zinu, ka es pazūdu vārdos, nevajag man to atgādināt', es teikšu citiem.).

Par daudz tā sakāmā no savējā savējam. Pateikt, ka ir kopā. Pateikt, ka mēness neredzas. Pateikt, ka ar kopā skatīšanos tā aizrāvies, ka neredzēšanai pieskaņojies. Vienkārši norādīt uz šitādu savējā trūkumu, jo neņems jau ļaunā, zin cik daudz citu, labu īpašību ir.

Bet nepiemīt telepātija pat savējiem. Ir viegli apjukt un noticēt, ka piemīt.. bet nu nepiemīt. Tik nelaime tā, ka klausītājam jau arī šķiet, ka piemīt gan. Un tverot zemtekstus reizēm izrādās, ka viens teicis vienu, otrs dzirdējis pavisam citu.

Un tāpēc reizēm vieglāk saprast svešo "Neredzi? Tur ir mēness". Bez apakštoņiem, jo.. nu kas var būt par apakštoņiem no sveša uz svešu?



Ja desmitreiz atkārto vienu un to pašu, bez rezultāta - tad par iemslu tam ir viens no diviem variantiem (vai drīzāk to savdabīga sintēze).

  • Vai nu sapratējs nesaprot to, ko saki.

  • Vai arī vārdiem, ko tu saki, jēgas, ko tu gaidi, nav. Tā ir iztecējusi kaut kur pa ceļam no domas pārvēršanas tekstā.

Sevi no malas neredzot, izšķirot kurš iemesls vainīgs, ir praktiski neiespējami. Labā ziņa tā, ka tas absolūti nav vajadzīgs. Ja tu tiešām gribi lai sakāmais paliek saprasts - pamēģini lietot citus vārdus. Varbūt beidzot trāpīsi pusaklā klausītāja redzes zonā.

Ir tikai viens iemesls vienu un to pašu vārdu atkārtošanai vēlreiz un vēlreiz un vēlreiz. Tad ja, gribi šo vārdu jēgu iedvest adresātam mazliet dziļāk, par virspusējākajām, visvieglāk vadāmajām domām.
Protams tikai tad, ja esi pilnīgi drošs par jēgu, ko tie patiesībā nes. Neaizmirstot, ka ja arī tekstam ar ironiju, sarkasmu, humoru, pārnestām nozīmēm, komunikācijā iepriekš nedefinētām vārdnīcas nozīmēm un lielai daļai noliegumu sarunā ir viena jēga, iedvesta tiek pavisam cita.

Par spīti populārajam uzskatam, mani nepārliecina vainīgo noliegumu kopas izslēdzoša definēšana ar zilbīti "ne". "Neesi idiots" desmitreiz atkārtots no parastās sarunu jēgas atšķiras tik pat ļoti, kā "nāc pie prāta". Desmitreiz atkārtojot, adresāts tikai sāk mācīties, ka viņš ir idiots. Vai, OK, labākajā gadījumā, ja priekšstats par frāzes autora viedokli neveido būtisku adresāta pašvērtējuma daļu, tad apstāsies pie "Frāzes autors mani uzskata par idiotu".
Tāpat kā "Beidz dusmoties" tikai palīdz par dusmām nodefinēt pirms tam labilu stāvokli, pat vairāk kā 'nedusmojies'. Un "Beidz pieņemt, ka es varētu gribēt tev nodarīt pāri"..... nu doh. DOH. D. O. H.

Comments 

25.-Apr-2007 01:12 pm

ja tas bija domaats risinaajums, tad paldies par ruupeem, bet shis nav tas gadiijums.
ja tas bija smalkjuutiiga maajiena meegjinaajums, naakamreiz labaak paturi pie sevis. Ko gribeeshu, to rakstiishu, bet par noraadeem par preteejo es tieshaam saakshu apsveert bana funkciju.
26.-Apr-2007 03:44 am
Tas nebija mājiens. Tas nebija pat mājiena mēģinājums. Raksti, ko gribi, oh my. Ne jau es to varu un/vai gribu aizliegt. Vārda un domas brīvība jau nu būtu pēdējais, ko es aizliegtu.

Jā, un cilvēki tiešām reizēm vienkārši nav spējīgi saprast viņiem sacīto, lai cik reizes un lai kādā veidā viņiem to nepasniegtu, kā rāda mana pieredze. Man šķiet, ka viņi nesaprastu arī tad, ja to sacītu Konfūcijs. Oh, well, varbūt viņš ar šo savu frāzi tieši to arī domāja. Komentārus par to viņš atstājis nav (cik man zināms), tādēļ paliek brīva vieta interpretācijai. Un pārpratumiem.

Arī šajā tekstā nav neviena mājiena, kas attiektos uz tevi. Jāsaka, ka biju mazliet pārsteigts par taviem secinājumiem, though. Man pašam likās un liekas, ka man nav nekādas vajadzības, nedz vēlēšanās dot tev šādus mājienus. Taču nav nozīmes justies aizvainotam. Gandrīz vienmēr teiktā jēga ir subjektīva un vienmēr pastāv iespēja, ka kāds tajā saskatīs pavisam ko citu, nekā to, kas iesākumā ir gribēts pateikt.
26.-Apr-2007 07:32 am
Man ir spēcīga vainas apziņa.

Jo vairāk par sevi rakstu, jo lielāka iespēja, ka jebkuru komentāru uztveršu kā par sevi rakstītu. Ciba nav īpaši abstrahēts rīks.
This page was loaded Sep 21. 2024, 1:50 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09