Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Viduvējības 

crescendo (crescendo)
[info]pyonpyon un [info]carnival ik pa laikam pievēršas sāpīgajam viduvējību jautājumam. Vairums mēs mājam ar galvām vai paraustam plecus, bet [info]samurajs un [info]galadriela sev vien zināmu apsvērumu dēļ (kā tomēr top vairums cibas rakstu) izvēlējušies savu galvas māšanu padarīt visiem redzamu.

Būt viduvējībai ir droši. Tu katram aizrādītājam vari uzliet spaini ar baļķiem viņa acī, ar pirmo akmeņu metējiem vai ko citu, kas tavuprāt atbilst viduvējam sarunvalodas kultūras līmenim. Un tad, kad pats zini, ka neesi sliktāks par viduvējību, ir tik patīkami iegulties siltā vannā, ar iemīļotāko indi pie labās rokas, un uz brīdi apsvērt savu unikalitāti, to, kas tevi neapšaubāmi atdala no viduvējības, kas padara tevi labāku.

Filmas, kas nekad nesaņems ne Oskarus, ne Zelta avenes - jo ir tik viduvējas, ka tās neviens pat neatceras. Un lai gan man šķiet, ka zinu, kas saņemtu Zelta aveni par šī gada sliktāko romāna adaptāciju ekrānam - pat ja šāda kategorija būtu, to pelnījušās filmas nez vai būtu gana pamanītas, lai izpelnītos pat šo.

Bet kādēļ daži tik sāpīgi uztver jautājumu par viduvējībām?
Vai patiesi baidās, ka pēkšņi kāds pamanīs viņu īpatnības un notiesās viņus, kā sliktākus par viduvējību? (Jo 'viduvējība' - tas nozīmē to pārsniegušo skaits ir vienāds ar to nesasniegušo skaitu).

Comments 

7.-Mar-2006 02:26 pm
nu nu... [info]carnival rakstā bija daudz patiesības. iespējams viņa rakstības stils daudziem nav pieņemams, bet man tas raksts patiesībā patika. es ļoti labi saredzēju savu vietu viņa iedomātajā hierarhijā un biju spiests piekrist, ka viņa stāstā ir ļoti daudz patiesības.

iespējams es arī tagad māju ar galvu publiski, bet patiešām... kapēc gan man to nedarīt? jo izskatās, ka šo rakstu un tā autoru nosoda galvenokārt tikai tie, kas jūtas aizskarti un ir nemierā ar to, ka ieraudzījuši sevi šajā viņa hierarhijā... protams, var būt visādi, bet šī manuprāt ir dominējošā tendence.
7.-Mar-2006 02:52 pm
Manuprāt, tev pietrūkst pārliecības par sevi. Da piedrāzt vajag tādus kā [info]carnival, ignorēt un viss. Iedomājies no sevis pasaules nabu un patiesības paudēju augstākajā instancē, ibio. Patiesībā kompleksains jaunulis, nekas vairāk.
7.-Mar-2006 03:01 pm
nekļūsim personiski. katrs tak var ignorēt un piedrāzt cilvēkus kā un cik daudz vien viņš vēlas. nav runa par [info]carnival kompleksainumu un faktu, ka šādi raksti ir šo kompleksu iemesls. runa ir par to, ka brīžiem šādi raksti ir visai interesanti un tajos atspoguļojas diezgan daudz patiesības.

nevēlos nevienu aizvainot, bet šāda noraidoša attieksme liecina galvenokārt par skaudību. no socioloģijas viedokļa raugoties. kaut gan pieļauju, ka iemesli ir visdažādākie...
7.-Mar-2006 03:08 pm
Man nav par ko viņu apskaust, jo pats esmu pietiekami gudrs, talantīgs, un arī ar savu žurnālu esmu visnotaļ apmierināts. Bet, protams, tu vari domāt savādāk. Man kaut kā vienalga, ja godīgi. Redzi, mani lielākoties interesē tikai mans viedoklis un autoritātes arī es neatzīstu. Viņš, protams, ir gudrs, bet augstprātīgs, kas nav attaisnojami.

Tas laikam būs pareizais izskaidrojums manai attieksmei šajā gadījumā.
7.-Mar-2006 03:10 pm
Man arī Tavs komentārs liekas augstprātīgs.
Un jūs abi nemaz tik ļoti neatšķiraties.

Pīeņemu, ka diviem šādiem līdzīgiem cilvēkiem ir visai grūti saprasties.
7.-Mar-2006 03:12 pm
Atšķirība ir tāda, ka es nemācu citiem kā dzīvot, un neuzbāžos cilvēkiem ar maniakālu ideju par savu intelektuālo pārākumu.

Es varbūt nedaudz neprecīzi izteicos. Teiksim tā, citu viedoklis par mani nevar iespaidot manis paša domas par sevi. Tādā nozīmē neinteresē.
7.-Mar-2006 03:22 pm
Tu šobrīd nodabrojies ar tā verbālā samazgu spainīša par pirmā akmens mešanu. Sitham, protams, mēģinājums darīties ar absolūtismiem ir normāls, bet baidos, ka spainīša adresāts šajā spēlē vismaz šobrīd pilnīgi noteikti nepiedalās un varētu arī nesaprast.


Jā, viņa komentārs atbilst vienai no 'augstprātības' definīcijām, un tomēr pretruna viņa teiktajā tādēļ nerodas. Ja paļaujies uz to, ka vismaz loģiskās kļūdas citu spriedumos es spēju pamanīt tīri labi - iesaku padomāt, kādēļ es apgalvoju, ka tur tās nav.

Viņa teiktajā slēpjas dažas ļoti labas domas.
7.-Mar-2006 03:29 pm
Pārāk sarežgīti uzrakstīts priekš mana vidējā prāta.
7.-Mar-2006 04:07 pm
nevis "diviem šādiem līdzīgiem cilvēkiem ir grūti saprasties", bet "diviem tik atšķirīgi domājošiem cilvēkiem ir grūti saprasties".


Pat viņu augstprātība ir būtiski atšķirīga.
7.-Mar-2006 04:13 pm
Tas bij mans subjektīvais spriedelējums pēc pāris ierakstiem.
Dzīvē nepazīstu ne vienu, ne otru, lai varētu stāvēt un krist par manu vai Tavu taisnību.
7.-Mar-2006 04:30 pm
Es runāju par to, kas izriet tikai un vienīgi no šiem komentāriem.
7.-Mar-2006 04:14 pm
nu bet tak viņu arī lielākoties interesē tikai viņa paša viedoklis un tur arī ir līdzība. bet jā - pieļauju tu citiem nemāci dzīvot, un varbūt tas arī ir iemesls tavai nepatikai pret indivīdu, kurš to mēģina darīt.

lai vai kā... katram ir tiesības uz kaut kādu nepatiku pret kādu cilvēku.
7.-Mar-2006 03:06 pm
Precizē: kuram no mums pietrūkst pārliecības par sevi?

[info]carnival tekstus ir iznācis lasīt citā kontekstā, kurā tie bija kopā ar pavisam godīgu atziņu, ka labāks mēsls par pārējiem ir tikai tāpēc, ka neslēpj savu mēslainību. Tomēr, zin, reta parādība šo kompeksaino patiesības paudēju starpā.
7.-Mar-2006 03:10 pm
Hmm, to es [info]inx virzienā biju izteicis.
7.-Mar-2006 03:16 pm
Paldies par paskaidrojumu.
7.-Mar-2006 03:03 pm
Vispār man patīk, kā [info]carnival raksta - parasti ir skaidri redzams, kādu vietu viņš pats sev atvēl ar saviem vārdiem gleznotajās hierarhijās - un šādu attieksmi es nevaru citādi, kā dziļi cienīt.


Diemžēl šajā rakstā attieksme bija cita, vairumam lasītāju tas ļauj sevi iedomāties kā kaut ko labāku, par to sūda viduvējību tāpēc vien, ka viņi taču arī redz, kāda sūda draņķība patiesībā ir tie žetonu vakari.


Redz, tas, ka tu saproti, ka šķīstošā tēja laikam ir krietni draņķīgāks dzēriens par ekskluzīvu balto tēju, vēl nenozīmē, ka tu esi ar kaut ko labāks par tiem, kas to šķīstošo dzer.
This page was loaded Sep 21. 2024, 5:55 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09