es pats personīgs ([info]maigs) rakstīja,
@ 2020-05-12 09:22:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
mani nepamet slikta pēcgarša pēc Michael Moore pēdējā garadarba "planet of the humans" noskatīšanās. lai arī pati doķene viduvēja, ja ir runa zinātnisku faktu izmeklēšanu un konsekventu pierādījumu prezentēšanu, tā pārapdzīvotības doma un pašlaik notiekošais vienkārši liek manām smadzenēm viegli dzirksteļot. es protams saprotu, ka mūsdienās mēs visi kopā esam izdomājuši, ka glābsim dzīvības (par katru cenu) un pagarināsim dzīves ilgumu (nefilozofējot kāda dzīves kvalitāte sagaida pār-dzīvotājus), bet vēsturiski skatoties kā epidēmijas bez žēlastības tīrīja cilvēku ierindas, šādi ierobežojot cilvēku masu pieaugumu, man rodas jautājums (nevienu nedžadžojot un nedariet to arī ar mani), vai tas kā mēs tagad rīkojamies ir adekvāti.
es protams saprotu katras nāves personisko traģēdiju un nekādā veidā to negribētu noniecināt vai samazināt, bet jūs, lūdzu, padalieties ar savām pārdomām šajā jomā, ja jums tādas ir.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mazeltov
2020-05-12 10:47 (saite)
Manuprāt, daudzi domā, ka šie ierobežojumi ir overkill, bet nu tā kā tas nav sociāli pieņemami to izteikt skaļi, jo runa taču ir par radības kroņiem, tad atliek tikai #weareinthistogether #thistooshallpass #staysafe #wearestrong

To dok. filmu arī noskatījos un aizgāju gulēt ar "ārprāts, mēs visi mirsim!"

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]maigs
2020-05-12 12:16 (saite)
man gan vairāk ieslēdzās beidzot vispārējais miers un caurapziņa- o chill, tas ir neaizbēgami. cilvēks aizlaidīs postā planētu, piediršot visu, ko var piedrist, bet, skuju - pats arī nomirs beigu beigās. drošivien planēta restartēsies, bez cilvēka (tāpat kā kādreiz bez dinozauriem), tad būs jauna ēra.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2020-05-12 18:23 (saite)
Jā, kaut kā tā tas izskatās. Par sevi nebēdāju, jo manas dzīves laikā apokalipse diez vai iestāsies, bet žēl, piemēram, māsas bērnus, kuriem būs tādā pasaulē jādzīvo un kurus tas viss ietekmēs vēl vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]apjukums
2020-05-12 11:22 (saite)
Šeit raksts par līdzīgu tēmu:
https://medium.com/@thekla/heres-why-we-can-t-agree-on-what-s-worse-the-cure-or-the-disease-d0ffcc3ed87b
Viena cilvēka nāve pašā acu priekšā emocionāli šķiet traģiskāka nekā piecas nāves kaut kur tālu prom. Tāpat arī pārapdzīvotības problēma vairumumam vienmēr liksies pārāk abstrakta, lai pieņemu radikālus lēmumus savā dzīvē. Un tiesības vairoties neviens nekad neapstrīdēs, vai ne.
Filmu neesmu redzējusi, bet spriedelēju LOL

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]maigs
2020-05-12 12:18 (saite)
Interesants raksts, paldies, lasu!
Par to vairošanos gan domāju, iedomājies ka kaut kad tālā nākotnē, 1 bērns max sievietei. Pēc tam šņak-šņak. Es to pašlaik neredzu kā kaut kādu šausmu scenāriju.. Or is it me being stupid? Filmu var jūtubē noskatīties, ja ir interese

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]apjukums
2020-05-12 14:17 (saite)
Lai reāli risinātu pārapdzīvotības problēmu, tāpat kā klimata krīzi, ir nepieciešama sadarbība pasaules līmenī. Ir jau forši mazajā Eiropā šķirot atkritumus vai izlemt nedzemdēt bērnus, bet ja 70% pasaules iedzīvotāju to nedara, tam īsti nav jēgas, ja vien savas sirdsapziņas apmierināšanai. Iedzīvotāju skaits visstraujāk aug Āfrikā, kur liela daļa joprojām dzīvo bez tekoša ūdens un elektrības. Par kontracepcijas ieviešanu un dzimstības regulēšanu tur vēl ilgi nedomās, jo krietns bērnu pulks joprojām lielā mērā ir veids, kā nodrošināt sev iztiku un/vai izdzīvošanu vecumdienās.
Mēs visi mirsim :P

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]maigs
2020-05-12 15:52 (saite)
Šitais protams ik klasiskais paradox kas maļās pa galvu jau gadus.
Šodien, interesanti, beidzot savu iekšējo diskusiju pabīdīju uz priekšu, savas personības un darba gaismā.

Šodien sāku trīsdimensionāli domāt (trīsdimensionāli, jo par to nevar debatēt, respektīvi viens aspekts pret vienu, bet mana pozīcija trīs aspektu rezumē un kustību šī trīsstura laukumā).

A runāju es te par savu pozīciju People-Planet-Profit trīssturī

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]apjukums
2020-05-12 18:11 (saite)
Yuval Noah Harari jaunākajā grāmatā "21 Lessons for the 21st Century" arī par šo diskutē, ļoti iesaku, ja neesi vēl lasījusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]maigs
2020-05-12 18:13 (saite)
Ir lasīts, jā, ļoti laba grāmata!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]deloveja_kundze
2020-05-12 13:28 (saite)
manas galvenās pārdomas ir par to, ka daudz kas no tā, ko dzirdu apkārt, velk uz ekofašismu, eigēniku un milzīgu eirocentriskumu. es domāju par tām ziņām no UK, ka tiek apsvērts, ka cilvēkus ar invaliditāti var neglābt. es domāju par to, ka resursu paēdināt cilvēkus pietiek, bet kapitālisms ir pakaļa, kas visu sajāj. es domāju par video, kuros redzams, kā tiek iznīcināta piena produkcija, kuru neviens vairs nepērk. es domāju par gaisa kvalitātes uzlabojumiem un par to, normālais pirms šī bija krīze. un tas, ko es gribu vainot, ir nevis cilvēki, kuri dara to, ko cilvēki dara - dzemdē, veido ģimenes, dzīvo, bet sistēmas, kuras paredz, ka viena cilvēka dzīvei ir lielāka vērtība nekā cita dzīvei. kapitālisms ir nepārejoša krīze, un ekofašisms ir tā nākotne, kurā es patiesi negribētu nonākt. jau bija ''fantastisks'' raksts par to, ka astmas slimnieki rada tādu pašu piesārņojumu kā, neatceros, gaļas ēdāji vai kaut kas tāds. ārprātīgi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]dombrava
2020-05-12 13:51 (saite)
Jā, šis ir baisi. Ka tāda iekārta bijusi tik sen, ka var dzīvot uz "mazāk vērtīgo" sugu un īpatņu rēķina. Kurš to nosaka? Man tik ļoti palicis prātā sirdi plosošais darbs Homo desperatus, kurā apkopotas dažādas cilvēces traģēdijas.

Ja noskatās tādu filmu kā Kapernauma, arī gribas raudāt par to, cik vērtīgs vispār ir cilvēks atkarībā no vietas, kur piedzimsti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]maigs
2020-05-12 15:48 (saite)
Wow, Homo desperatus kaut kā biju palaidusi garām, how come? Vai cik žēl!!! Kapernaumu ieliku savā watch-listē

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]maigs
2020-05-12 15:56 (saite)
es neuzskatu, ka kapitālismu var noniecināt kā visa ļaunuma sakni. Nedrīkst nekādīgi aizmirst/ pievērt acis uz faktu, ka tieši kapitālisma gaismā bijām sasnieguši nepieredzējušu virs-nabadzības-esošu-cilvēku-skaitu pasaules vēsturē. Un faktu, ka nekad vēsturē tik maza sabiedrības daļa ir mirusi no bada. Nevienlīdzību nekad nevarēs izskaust un hierarhijas ir sastopamas visos dzīvnieku līmeņos. Un komunisms nestrādā. Nu redz, tipa ķīnā strādā, hoho

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dombrava
2020-05-12 14:10 (saite)
Resursu pietiktu, ja sabiedrībā nekultivētu patērēšanu, egoismu, bet būtu vairāk solidaritātes, kalpošanas otram, līdzcietības. Ja ir brīvība, tad ir atbildība par to, uz kā rēķina dzīvojam. Bites šķiet gandrīz ideāla sabiedrība. Vismaz salīdzinājumā ar cilvēces kopējo darbību. Taču ir cilvēki, kas šeit dara ļoti labas lietas, īsteno vai cenšas īstenot humānas idejas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]maigs
2020-05-12 15:58 (saite)
cilvēks ir vienīgā būtne, kas visus davus dabiskos ienaidniekus ir apspiedis un ierobežojis.. nu izņemot nezināmus vīrusus kā redzam.. un pašlaik drudžaini arī to mēģina pabāzt zem zoles, ne?
Bites ir fantastiskas būtnes

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]soul_embraced
2020-05-12 16:09 (saite)
neesmu filmu skatījies, bet mans viedoklis ir tāds, ka pārapdzīvotība un resursi ir relatīva lieta, ko mūsdienu sabiedrībā nav iespējams atrisināt dēļ pastāvošo iekārtu/kulturālām/ģeogrāfiskām/tehnoloģiju u.c. atšķirībām. Nav jau tāda kopējā resursu katla, no kura varētu godīgi visiem sadalīt. Valstīs, kas iepaliek no rietumu pasaules, iepaliks nākotnē vēl vairāk. Un arī dzimstība tur ir visaugstākā, lai spētu nodrošināt sev atvašu balstu, jo mirstība arī tur ir visaugstākā un ir ļoti liela atkarība no ģimenes lieluma, jo vienatnē sevi nevar aprūpēt. Tā kā tur tie resursi būs vēl un vēl mazāk. Un vēl viena ļoti skarba patiesība ir tāda, ka visi humānās palīdzības fondi ir drausmīgi neefektīvi, jo nauda tiek izzagta pa ķēdi, līdz adresātam (= badā esošajiem āfrikāņiem) nonākot ~1%. Tāda ir tā skarbā kapitālisma ēna.

(Atbildēt uz šo)


[info]teja
2020-05-12 18:27 (saite)
es varbūt teikšu kaut ko radikālu, bet nāve nav traģēdija un dabā viss pašregulējas - kā vīrusi tā sociālās kustības, kā zero-waste un vegānisms, ir nevis kādu cilvēku īpaša apgaismotība, bet šīs pašregulācijas daļa.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]maigs
2020-05-12 18:33 (saite)
nē, nē, es tev 100% piekrītu. es vispār daudz par nāvi lasu un domāju un daudz vairāk pārliecības iegūstu, ka mums par to vajag vairāk runāt un lasīt. tas nav nekas tāds no kā jābaidās, bet jā.. mums veseliem jauniem un žirgtiem to viegli teikt, kā mana ome teica. es arī ticu, ka dabai pofig un ja vajadzēs tā notjūnēsies tieši tā, lai noslaucītu cilvēkus no zemes virsas. šī diena īpaša ar to, ka beidzot šī apziņa iesakņojās manī, vot kā jūtos

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]teja
2020-05-12 23:49 (saite)
jā, esmu dzirdējusi arī tādu viedokli par klimata krīzi - ka nepareizi teikt, ka tas ir kaut kas "slikts dabai", jo dabai viss vienmēr būs OK, slikti būs cilvēkiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]marina_
2020-05-12 21:28 (saite)
es totāli piekrītu, daba pati cikloski sevi izregulē un patīrās. un es teikšu vēl vairāk- neticu, ka, ja viņai ir plāns, cilvēks to spēs kaut kā ierobežot. vīruss tam ir labs piemērs- mēs esam atstāti ar vienīgajām zālēm- nekustēties un neelpot. un pat tas nestrādā. covid vēl ir maigs salīdzinājumā ar citām atombumbām (vīrusiem), ko tā spēj radīt, un gan jau mēs to vēl redzēsim

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]maigs
2020-05-14 09:56 (saite)
tev tiešām šķiet, ka covid ir tikai sākums un šīs kļūs par jauno-normālo? It kā daudz tādu viedokļu apkārt klīst, bet man vienīgi šķērmi metas no visu pārmērīgās tīrīšanas un steriluma, nepieskāršanās

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]marina_
2020-06-01 17:50 (saite)
jā, bet tas ir mans personīgais trips. nu tur varbūt aizies covids, nāks citas lietas, varbūt iedos kādus atelpas gadus, bet piemeklēs mūs ar regularitāti. jo visādi ebolas un zikas jau arī sākās un apstājās neizskaidrojami. tas nebija tāpēc, ka cilvēki kko nokontrolēja. epidemiologiem par covid ir tāds mens joks šobrīd- nekas, nāks ebola, šitas aizmirsīsies

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?