februāris

Posted on 2017.02.08 at 15:51
skan: Low + Dirty Three - Lordy
Tags:
"Tāpat arī jebkurā ikdienas situācijā, arī braucot mikriņā. Džeks apsēžas blakus un izpleš kājas, tā ir varas pazīme, viņš dominē. Viņš aizņem vairāk vietas. Un vienalga, ka es esmu sieviete un ka man ir lielāka pakaļa, es dabiski aizņemu vairāk vietas. Man neliekas forši, ka man ir jāsaraujas vai jāpieraujas. Arī es negribu, lai viņa kāja man skartos klāt. Es uzskatu, ka man arī ir tiesības. Kāpēc džeks var sēdēt pa pusotru sēdekli? Es esmu samaksājusi biļeti tieši tāpat."
/Feministiskā žurnāla „Samanta” autore un nesen atklātās izstādes „Sarkanā istaba” māksliniece Ingrīda Pičukāne/


šī ir tā vietējā feminisma daļa, ko es totāli nesaprotu.
es esmu introverts, man vienkārši negribas, lai man kāds skaras klāt, pohui kāda dzimuma. man vienlīdz besī gan izpletušies vīrieši, gan sievietes, kuras, piemēram, izliek visādas paunas uz sēdekļiem vai ļauj bērniem ar dubļainiem apaviem mīdīties pa sēdvietām vai jebkura dzimuma cilvēki ar ievērojamu lieko svaru, kuri sēž pa pusotru sēdekli - vai viņiem būtu jāpērk pusotra biļete (skaitās, ka es tagad badīšeimoju?)? tāpat es saprotu, ka lielai daļai cilvēku ir pohui, ka viņiem sabiedriskās vietās kāds skaras klāt. moš tas džeks sēž ar tām izvērstajām kājām, jo liela mantība un spiež (likt viņam sēdēt ar sakļautām kājām, pat, ja tas ir nepatīkami, nav bodīšeimošana?), vatever un pat nenojauš, ka kādam traucē. pats moš ekstroverts, moš pieradis dzīvot cilvēku barā - kojās, lielā ģimenē, utt. un nevar pat iedomāties, ka kādam tas sagādā feministiskas šausmas.

Comments:


mama drama
[info]virginia_rabbit at 2017-02-08 16:14 (Saite)
izņemot ka lielā mantība ir mīts, bet liela pakaļa nē
*
[info]inese_tk at 2017-02-08 16:39 (Saite)
ne visi vīrieši sēž ar maksimāli atvāztām kājām un ne visas lielās pakaļas pieder tikai sievietēm
mama drama
[info]virginia_rabbit at 2017-02-08 16:45 (Saite)
protams, bet tad nepadra mazāk absurdu kultūras fenomenu atvēlēt papildus sedvietu iedomu olām.
šajā žestā gan simboliski ietilpst tradicionālo vērtību morāle, kas no sievietes sagaida pašaizliedzīgu paraušanos malā, bet no vīrieša dominēšanu. tas neattiecas uz visiem, bet tikai uz tiem, kas nepadomā 2 x un izplešas dzimuma vārdā, nevis iedzimtas assholības dēļ.
*
[info]inese_tk at 2017-02-08 16:58 (Saite)
es nezinu ar kādu sabiedrisko transportu brauc citāta autore, bet es nekad neesmu jutusi, ka man būtu jāpieraujas, jo no manis to gaida tāpēc, ka esmu sieviete. drīzāk esmu jutusi vecuma stereotipus - piemēram, veca tante uzskata, ka viņa var izplesties pa visu 3 cilvēkiem domāto vilciena sēdekli ar savu lielo pakaļu un paunām, jo ir to nopelnījusi nodzīvojot 2-3x ilgāk nekā es. bet arī ļoti reti bijušas tādas situācijas.

parasti pieraušanās gadījumi saistās ar jebkura dzimuma cilvēkiem, kam ir liekais svars. tad atliek vai nu mēģināt noturēt savu vietu un nekustēties ne centimetru (būs neērti visiem iesaistītajiem), pierauties (ja ir tāda iespēja un ilgi jābrauc - why not? neuztveru to personiski, tā vienkārši ir ērtāk un cilvēks jau nav kļuvis resns (vai par vīrieti) par spīti tieši man) vai stāvēt kājās/meklēt sēdvietu citur. tīri cilvēciski saprotu, ka resnam cilvēkam grūtāk stāvēt kājās, lai jau sēž un mazāk traucē tiem, kas pārvietojas, kāpj iekšā/ārā utt.

par iedomu olām - es, piemēram, nesaprotu kā kāda persona, kas ir garāka par 1.80m vispār spēj nosēdēt lēto aviokompāniju ļotenēs vai JRT lielajā zālē arī sabtransā nav baigi daudz vietas starp sēdvietām. vienīgā opcija ir izvērst kājas uz sāniem, jo viņas citur vienkārši nav kur likt. un, jā, vīrieši mēdz būt garāki nekā sievietes, tāpēc droši vien vairāk izvērš tās kājas
mama drama
[info]virginia_rabbit at 2017-02-08 17:04 (Saite)
runa nav tikai par krēsliem. skaidrs, ka sabiedrībā dzīvojot visiem reizēm ir jāpieraujas. bet ir, kas domā, ka uz viņiem tas neattiecad kaut kāda augstdzimušāka stāvokļa dēļ. un tas nav godīgi.
(es esmu 1.80 persona, kas savas kājas pieloka un resno pakaļu pavelk uz malu.)
*
[info]inese_tk at 2017-02-08 17:07 (Saite)
protams, ka ir, kas domā, bet tā domā jau ne tikai vīrieši. ir taču ļoti daudz princešu, kurām liekas, ka viņu priekšā visiem ir jāpašķiras. nesaprotu kāpēc ashōlus vajag dalīt dzimumos
mama drama
[info]virginia_rabbit at 2017-02-08 17:12 (Saite)
jo cilv tirk joprojsm tiek audzinati ja "tu esi meitene, tu nedriksti būt skaļa" "tu esi puika, tu nedrīksti raudāt"
Emotions
[info]rubija at 2017-02-08 17:09 (Saite)
Par tām "iedomu olām", varbūt rīkojam akciju, kura pieprasa, lai vīrieši pirms sēšanās sab. transporta krēslos parāda cik lielas ir tās olas un tad attiecīgi divas pārstāves no feministu kopienas izlemj cik atplestas kājas konkrētajā gadījumā var būt. Kārtībai ir jābūt! :D
*
[info]inese_tk at 2017-02-08 17:18 (Saite)
ko no kārtības viedokļa darīt ar sievietēm, kuru dabiski lielākās pakaļas aizņem pusotru sēdvietu?

varbūt var tā, ka kāpjot iekšā vienkārši prasa vai sēdēs ar plati atvāztām kājām vai normāli (un cik sēdvietas aizņems dibens). ja ar plati, tad jāpiemaksā puse no biļetes cenas. savukārt to atlikušo pusvietu par puscenu var tirgot tieviem cilvēkiem, cilvēkiem, kuriem ir pofig par pieraušanos vai cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem
Emotions
[info]rubija at 2017-02-08 17:28 (Saite)
Ir jāievieš standarta mērījumi pēc kuriem tad attiecīgā sēdēšanas poza un vieta tiek atļauta, bet tas var ievest dzimuma stereotipizēšanas un bodyshaming sprukās. No way out of this :(
[info]nulle at 2017-02-08 22:39 (Saite)
Lai arī aptausta, ne tikai apskata.
Emotions
[info]rubija at 2017-02-09 07:20 (Saite)
Aptaustīšanai vajadzētu būt tajos gadījumos, ja pēc vizuālā nevar noteikt cik lielam jābūt sēžas kāju atveršanas leņķim, tad piepalīdz ar taustes maņu.

It kā to visu varētu arī reģistrēt, katras sievietes dibena mērījumus un katra vīrieša olu mērījumus, bet tas ilglaicīgākā procesā var nestrādāt, jo radīsies jautājums par to vai tās olas nav iedomātas, jo redzēt taču tā uzreiz nevar, bet sēž kā tāds izlepis patrons.
Sieviešu dibenu gadījumā var sākties problēmas ar bodyshaming, tādēļ katrai sievietei kurai ir vajadzīgs vairāk par vienu krēslu sēžai, valstij vajadzētu apmaksāt arī psihoterapeita vizītes.
Lacy F
[info]panacea at 2017-02-08 18:38 (Saite)
es ceru, ka šis nav bodīšeimings, bet es reiz lidoju ar ekonomisko ļoķeni pāri okeānam un man blakus sēdēja nu vnk grūti aprakstāmi resna sieviete. viņai sēdvietā nācās ietilpt ar vairākiem piegājiem un tad mana sēdvieta saruka par kādu piektdaļu, jo -- es nepārspīlēju -- viņas augums spiedās ārā pa visām iespējamajām malām. es jau konkrēti saspringu, bet tad mēs saskatījāmies, un viņas acīs bija tas laipnības/neērtības/piedošanas/humora maisījums, kas neļāva vairs dusmoties. bet nu jā, tā bija pieredze, jūtu tantei līdzi.
sirdnA
[info]sirdna at 2017-02-08 19:18 (Saite)
a davai samērāmies ar pakaļām? Manējā jums liks nobālēt!
[info]iguaana at 2017-02-08 16:36 (Saite)
uj nē, man toč nav pofig par šo tēmu. katru rītu ar šausmām domāju, kurš man iesēdīsies blakām transportā. un vienmēr priecājos par kādu normālu un normāla izmēra studentiņu. man šķiet, ka tām raženajām tantēm tas ir kā fetiš- spiesties kādam klāt (vienīgie pieskārieni dzīvē), tik nevar saprast, vai tas ir apzināti. katrā ziņā riebīgi, un nelīdz pat uzkrītoša spiešanās stiklā vai stūķēšanās prom.
vēl ir cilvēki, kuri stāvot rindā mēģina nostāties pēc iespējas ''tuvāk''. tas ar man nav skaidrs.
*
[info]inese_tk at 2017-02-08 16:38 (Saite)
vēl jau ir tie, kurus dieviņš apdalījis dalot privātās telpas izjūtu un, kuri runājot bāž savu seju manā sejā. bet es neesmu novērojusi nekādu izteiktu dzimumu atšķirību šajā ziņā.
Džedaju bruņiniece
[info]kochka at 2017-02-08 16:40 (Saite)
Saprotu. Es arī esmu introverts un dzimumam tik lielu nozīmi nepievēršu. Un parasti jau cilvēki ir pieklājīgi, mana āriene ir tik neuzkrītoša, ka neviens blakussēdētājs nav demonstrējis savu vēlmi dominēt.
Ūūlę
[info]chimera at 2017-02-08 16:44 (Saite)
man nav lielāka pakaļa, nekā džekiem! kas tas par bodīšemingu!!
*
[info]inese_tk at 2017-02-08 16:45 (Saite)
:D

es arī par to klusi pie sevis padomāju, jau pēc iepostēšanas
judging the mice
[info]rasbainieks at 2017-02-08 17:01 (Saite)
kāpēc tieši feministiskas šausmas? varbūt vienkārši šausmas?
*
[info]inese_tk at 2017-02-08 17:05 (Saite)
viņa to min sieviešu tiesību aspektā, kā piemēru tam, ka sabiedrībā nav līdztiesības starp vīriešiem un sievietēm
http://www.lsm.lv/lv/raksts/cilvekstasti/dzive/maksliniece-picukane-piekritu-ka-latvija-ir-lellu-ieleja.a222648/?utm
judging the mice
[info]rasbainieks at 2017-02-08 17:19 (Saite)
jā, jo par to viņu intervē
bet tieši blakus "šie mazie it kā sīkumi veido katra cilvēka vērtības un ikdienas apziņu, un es domāju, ka tas ļoti ietekmē kā sievieti, tā vīrieti"
nejauks
[info]nejauks at 2017-02-08 17:35 (Saite)
Savos dzīves 32 gados esmu pārliecinājies, ka
1. Ir vīrieši un ir sievietes.
2. Ir kretīni un ir pārējie cilvēki.
3. Augšminētās grupas jāskata atsevišķi viena no otras.

Feministes ir cilvēki, kuri zina pirmo un otro punktu, bet trešais ir pāri viņu saprašanai.
snauts
[info]snauts at 2017-02-08 17:39 (Saite)
Fuck, tā Pičukāne ir tik neglīta.
atmiņas par domām
[info]teja at 2017-02-08 18:22 (Saite)
Vai tu to saki tādēļ, ka tu pats esi šausmīgi smuks, vai arī tāpēc, ka viņai būtu lielāks pienākums būt smukai nekā tev, vai arī tāpēc, ka tas kaut kā tavuprāt izskaidro viņas ieņemto pozīciju?
snauts
[info]snauts at 2017-02-08 19:31 (Saite)
Es to saku tāpēc, ka esmu dzīves sarūgtināts cilvēks, kuram smalkjūtība nekad nav atmaksājusies.
Krāšņais Kurvjziedis
[info]krii at 2017-02-08 22:06 (Saite)
Piedod ziņkārību, bet vai Tavā dzīvē kaut kas vispār ir atmaksājies?
snauts
[info]snauts at 2017-02-09 09:07 (Saite)
Bezkaunība un uzdrīkstēšanās mēdz.
GonzoKd
[info]gonzokidd at 2017-02-10 11:45 (Saite)
!Bravo
Hedera helix L.
[info]hedera at 2017-02-08 18:00 (Saite)
Neņemtos to saukt par vietējo (izcelsmes ziņā) feminismu - gandrīz tiešs pārņēmums no anglosakšu i-netu vides pop-feminisma, tikai metro vietā mikriņš. :D
atmiņas par domām
[info]teja at 2017-02-08 18:27 (Saite)
Nu nevar jau teikt, ka tas tā vienmēr notiek, bet lidmašīnās man tā ir noticis bieži, ka blakus sēdošais džeks aizņem visu "neitrālo" zonu un pat mazliet vairāk. Pat ja viņš ir tāda paša izmēra vai mazāks, kas diezgan labi var gadīties, jo izmēru ziņā es neesmu vidēji mazāka par džeku, ne plecu, ne kāju garuma ziņā.
Bet es protams par šo jautājumu negribu izteikties, jo tas ir delikāts ķermeņpolitikas jautājums un tam ir saistība arī ar enerģijām.
basta
[info]basta at 2017-02-08 20:58 (Saite)
arooniski. autore sabtransportaa:


/m.
[info]mesija at 2017-02-09 12:29 (Saite)
bet tu pamēģini kādreiz izdarīt tādu eksperimentu un nedēļu pasēdēt sab.transportā ar plati izplestām kājām. es tik ļaunīgus skatienus savu mūžu nebiju saņēmusi, lai arī pretī sēdošie lielo olu īpašnieki tika likti svētā mierā.
Previous Entry  Next Entry