: who's that girl? -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Links
> the cut
> fashion telegraph
> more life

Oktobris 28., 2020


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
14:49
draudzene atrakstīja, ka vakar viņai piedzimusi meitiņa. arī mocījusies kontrakcijās entās stundas, tad stundu bija jāspiež no sevis ārā, un beigās tik un tā ķeizars. savu draudzeņu lokā viņa ir pirmā (atskaitot mani), kurai ķeizars. man, savukārt, jeibogu, visām ķeizars (izņemot vienu, bet tai pašai bija inducētas dzemdības).


skaicka mēs izdaram secinājumus no sev pieejamās informācijas, but is it just me, vai arī ķeizaru tomēr ir vairāk?
[info]ripp, kāds taisa statistiku šim?

(61 with milk | cup of coffee?)

Comments:


[User Picture]
From:[info]viipsna
Date:28. Oktobris 2020 - 14:53
(Link)
nētakš
[User Picture]
From:[info]f
Date:28. Oktobris 2020 - 14:57
(Link)
tad mēs būtu dabiskajā atlasē atlasītas, ja būtu dzimušas agrākos laikos
[User Picture]
From:[info]viipsna
Date:28. Oktobris 2020 - 15:23
(Link)
es arī pirms 100 gadiem būtu atmetusies, ar visām dabīgajām (trombi pēc dz.)
[User Picture]
From:[info]f
Date:28. Oktobris 2020 - 15:29
(Link)
bīstama padarīšana!
[User Picture]
From:[info]neraate
Date:28. Oktobris 2020 - 15:25
(Link)
Ir statistika. Ne-ķirurģisku ir krietni vairāk
[User Picture]
From:[info]f
Date:28. Oktobris 2020 - 15:29
(Link)
meh :D
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:28. Oktobris 2020 - 15:28
(Link)
visām valstīm ir ieguglējama statistika par šo, bet tagad nemeklēšu. pirms 14 gadiem ķ bija kādi 30%, bet tad bija vadlīnijas, ko to vajag samazināt, nezinu, kā ir tagad.
[User Picture]
From:[info]f
Date:28. Oktobris 2020 - 15:30
(Link)
tā vien šķiet, dara visu, lai to samazinātu. but why?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:28. Oktobris 2020 - 15:33
(Link)
varbūt naudu ietaupa, nezinu, jo tur viss ir bez maksas un čakars liels, kamēr parastajām dzemdētājām par katru atsāpināšanu var noplēst lielu naudu un tad vēl maksas vecmāšu business.
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 16:00
(Link)
Vaginalas dzemdības ir DAUDZ saudzīgākas gan sievietes ķermenim, gan bērnam. Šis ir pamatīgi pierādīts jau kādu laiku. Ja gribas, varu arī uzskaitīt kādēļ un kas tieši.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:28. Oktobris 2020 - 16:10
(Link)
neiebilstu un piekrītu. tikai savulaik pamanīju un šeit uzsveru finansiālo aspektu - man viss bija par velti, kamēr dabiskajām bija ļoti daudz jāmaksā par vairākām lietām, un varbūt ne katra varēja atļauties visu vajadzīgo. tolaik, kad to skatījos, Latvija bija kaut kādā ļoti zemā vietā Eiropā pēc mirstības dzemdībās, varbūt tādēļ tolaik ķeizarus izrakstīja pa labi un pa kreisi.

(man izrakstīja ķeizaru it kā dēļ sliktās redzes un tādēļ, ka ārste domāja, ka man varētu būt problēmas tievuma dēļ. tikai vēlāk uzzināju, ka manas dzimtas sievietēm (pēc komplekcijas līdzīgām man) bērni dzimuši neparasti viegli un droši vien arī man tā būtu bijis.)
[User Picture]
From:[info]kisswithafist
Date:28. Oktobris 2020 - 16:34
(Link)
pardon par brutalitāti, bet ja slikta redze, tad raksta ķeizaru, lai spiežot acis neizsprāgst? Es pareizi saprotu?

(nu labi, tehniski ne jau acis izsprāgst, bet kaut kādi tīklenes/radzenes bojājumi/potenciālā atslāņošanās??)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:28. Oktobris 2020 - 16:44
(Link)
tur kaut kāda tīklenes atslāņošanās, precīzi nezinu, priekšvēstnešus noskaidro acu ārsts. bet man bija tikai trešās pakāpes miopija (tuvredzība), ķeizars man nepienācās pēc mūslaiku kritērijiem, bet neviens neiebilda ginekoloģies (kas tur laikam daļēji strādāja) viedoklim. un kā lai es sajēgtu labāk par ārsti.
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 16:52
(Link)
Jā. Tā medz darīt. Bet šobrīd arī ar redzes problēmām dzemdē vagināli. Dod epidurālo bezmaksas, veic iegriezumu un pielieto vakuumu lai sievietei nebūtu jāspiež.
[User Picture]
From:[info]negaisiic
Date:28. Oktobris 2020 - 18:31
(Link)
Cik tad sliktai tai redzei jābūt? Es ar savējo (-5,5 un -6,5) pati piedzemdēju, nekādas atsāpināšanas, iegriešanas un vakuumi nebija.
Vienīgi brilles dušā un vannā līdzi neņēmu, visa dzīve tādā miglā, tāpēc acis lielākoties vispār turēju ciet, izgāju uz izjūtām.
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 18:35
(Link)
tas nav gluži par sliktu redzi. parasti sieviete grūtniecības laikā aiziet pie acu ārsta un tas izvērtē, cik liels risks redzei ir dzemdības. tur drīzāk ir par tīklenes atslāņošanās risku.
From:[info]polija
Date:29. Oktobris 2020 - 06:57
(Link)
nu paaag - gribi pateikt, ka vakuums (kas cik saprotu skaitās tomēr salīdzinoši traumējoša lieta bebim, tiek tā apzināti "pielietots", lai nebūtu jāspiež? Es kaut kā esmu dzirdējusi, ka to pielietojot tikai, kad nu nezinu - tiešām nevar paspiests vai sazinkastur vēl par problēmām, ķip lai jau brīdī, kad dzemdības notiek, nebūtu jātaisa akūts ķeizars. Bet nu ne jau plānveida ķeizara vietā..
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:29. Oktobris 2020 - 08:42
(Link)
Es pateicu precīzi to, ko gribēju. Neesmu meklējusi pētījumus par to, kam ir mazāk riski. Bet fakts paliek fakts, tā dara. Esmu bijusi klāt brīdī, kad tā dara.
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 16:54
(Link)
Kas sievietei jāmaksā vaginālu dzemdību gadījumā, kas nav jāmaksā ķeizara gadījumā?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:28. Oktobris 2020 - 17:28
(Link)
pirms 10 gadiem: man bija jāmaksā tikai par palātu. 14 lati, ja pareizi atceros. dabiskajai dzemdētājai bija jāmaksā par atsāpināšanu un palicis atmiņā, ka tas maksāja ap 70 ls. ap pusotru simtu, ja atsāpināšanu vajag divreiz. tad vēl par vīra klātbūtni dzemdībās bija jāmaksā ap 70 ls (ķeizara gadījumā tas vispār bija izslēgts). kā arī maksas vecmāte tika uzskatīta par dzīvību potenciāli glābjošu (tolaik vēl bija populāri briesmustāsti par to, kas var notiek īpatnēja personāla gadījumā, bet neprasi, lai tos atstāstu).

es apzinos, ka manas dzemdības maksāja daudz dārgāk, anesteziologs, ķirurgs un citi, un bija žēl, ka citām jāmaksā pat par atsāpināšanu, kas var būt ļoti vajadzīga, kamēr man bija bezmaksas anesteziologs.

bet tu tagad esi nostājusies pozīcijā, ka man ir jātaisnojas par pretvalstisku darbību - ķeizargriezienu. ārste norīkoja, un parasti tomēr uzskatu, ka ārsti zina labāk nekā es. turklāt meita dzima 25. jūnijā, un pohainais personāls pienācīgi neizskaloja bērnam degunu, kā rezultātā problēmas ar deguna dobumiem meitai ir vēl tagad.
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 17:37
(Link)
man žēl, ka radās tāds iespaids. es galīgi neesmu šādā pozīcijā. Mani patiešām interesē, kādēļ bija tā, ka ķeizars pacientam ir lētāks kā vaginālas dzemdības.
jāsaka, arī šobrīd par epidurālo analģēziju pēc paša vēlēšanās ir jāmaksā. Bet ir virkne situāciju, kad to dod bez maksas. Tāpat nav jāmaksā par papilddevu. Un nav jāmaksā par partnera dalību. Tagad, covid laikā, ir citādi, bet iepriekš partneris reizēm varējaa piedalīties pat ķeizarā (sēdēt sieveitei pie galvas).
Es nemaz neesmu pret ķeizargriezienu. Ir brīnišķīgi, ka tos var veikt. Tie glābj dzīvības, naturāli. Bet man nepatīk tas, ka cilvēki domā, ka ķeizargrieziens ir labvēlīgāks kā vaginālas dzemdības, jo ķeizarā čiks un izņem, nevis pašam sūri grūti jāspiež laukā. Diemžēl, ļoti izplatīts ir viedoklis, ka ķeizars ir vēlamākais risinājums un vaginālas dzemdības ir bezmazvai mediķu uzspiests arhaisms.
Lai gan jāpiekrīt, ka medicīnas sistēmā daudz kas nav optimāli, tomēr šis - neatbilst īstenībai. Ķeizargrieziens ir labāks vien tad, kad citādi nevar.

Un es ne vismazākajā mērā neuzskatu, ka ir slikti, ka Tev vai kādam citam bija ķeizars. Vai ka parastam cilvēkam jāstrīdas ar ārstu.
[User Picture]
From:[info]au
Date:28. Oktobris 2020 - 18:25
(Link)
Ūpis man izmaksāja tik, cik paaugstināta komforta istabiņa man un vīram. Otrajam/trešajam ņēmu vecmāti ar līgumu, jo man gribējās, lai viena vecmāte noķer visus manus bērnus, bet tā jau man tāda personiska izvēle. Resp. - nav nekā tāda īpaša, par ko būtu jāmaksā.
(Es gan neko nezinu par atsāpināšanām, manā burbulī neviena nav lietojusi)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:28. Oktobris 2020 - 18:48
(Link)
katrā otrajā ierakstā šajā diskusijā atkārtoju, ka runāju par situāciju pirms 10 gadiem. mani bērni dzima pirms 10 un pirms 13 gadiem, tad bija jāmaksā par lietām, par kurām varbūt tagad nav jāmaksā.
[User Picture]
From:[info]au
Date:28. Oktobris 2020 - 18:57
(Link)
Nu ja, tāpēc stāstu, kā ir šobrīd :)
From:[info]polija
Date:29. Oktobris 2020 - 07:06
(Link)
es neskaitos Tavā burbulī bet ņēmu EA. Jo dēļ streptokoka pēc ūdeņu noiešanas nedrīkstēja ķip gaidīt, bet tā kā nekas nesākās , tad 4-5h pēc ūdeņu noiešanas sāka dot pulverīšus. Līdz 4cm tiku ciešami. Tad sākās elle, vājprāts un pilnīgs psc 2h garumā (ar ar manu vējo nervu sistēmu un zemo sāpju slieksni, šķita, ka es šcas pa logu labāk izlekšu), kura rezultātā klāt nāca pāris milimetri, izlūdzos EA (iepriekš pat biju teikusi draugam/bērna tēvam, ka, ja es procesā izdomāju, ka man vajag EA, lai mēģina mani atrunāt vispirms, jo pēc tam žaba budzet dušitj, mēģināja - neizdevās atrunāt), Pēc EA es turpināju just sāpes, stipras, bet nu tās jau bija tur pareizi izelpojamas, atslābināmas, utt.. Pēc 1h kad beidzot gribēja ņoņemt visus vadus nost, lai varu piecelties un uz wc aiziet, izrādījās, ka ir 10cm, bērns nāk ārā un uz wc es neiešu :D Vēl pēc 20min jau bērns uz punča..
Bez EA es tur būtu tādos tempos vēl 10h pa sienām rāpojusi un visticamāk pa taisno pēc dzemdībām mani varētu vest uz Tvaika ielu.
[User Picture]
From:[info]au
Date:29. Oktobris 2020 - 09:31
(Link)
Aij, jūtu līdz, tāpēc man bija bail, ka vajadzēs stimulēt, jo tie pulverīši tiešām dara visu ellīgi sāpīgāku (tā man teica vecmāte, re, Tavs stāsts to apstiprina). ja nebūtu medicīniskas stimulācijas, varbūt tās sāpes varētu miera vējos izdzīvot. man liekas, ka katra medicīniskā manipulācija noved pie nākamās un nākamās.
(vispār, ja pirmie noiet ūdeņi, tad arī ir sāpīgāk, bet ūdeņi pa priekšu ir tikai kādam 10% sieviešu, ieskaitot mani)
From:[info]polija
Date:29. Oktobris 2020 - 13:17
(Link)
nu jā - to man neviens neteica.. :( Būtu zinājusi, varbūt pēdējo reizi nebūtu ņēmusi to pēdējo devu (šķiet 3 devas izdzēru), jo kkas lēnā garā sākās jau pēc pirmā/otrā...
Maksāt gan vajadzēja tikai par to EA divsimt ciktur eur, bet nu atskatoties pagātnē - tas ir mans 2016ā gada labākais pirkums :D Man pat nav ilūziju, ka es būtu varējusi iztikt bez. Attiecīgi nu jā - man tie 200+eur arī nebija problēma, bet ko darīt sievietēm, kam tā IR problēma?
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:29. Oktobris 2020 - 11:18
(Link)
šī savā ziņā ir žanra klasika. reizēm EA ir nevietā. bet reizēm burtiski glābj procesu.
[User Picture]
From:[info]au
Date:28. Oktobris 2020 - 15:49
(Link)
Paga, jautājums ir, kāpēc dzemdību vietā izvēlēties operāciju?
[User Picture]
From:[info]217
Date:28. Oktobris 2020 - 21:04
(Link)
Piemēram, šeit UK koronas dēļ sievietēm aizliedza ilgi (varbūt tagad mainīts) vīrampiedalīties dzemdībās, izņemot pašu pēdējo aktīvo dzemdību fāzi kad atvērums noteiktus cm jau, un tad daudzas sāka ķeizaru ņemt aiz bailēm, ka tā pēdējā sāksies un paies tik ātri, ka vīrs nepaspēs ierasties laikā uz to brīdi un piedalīties dzemdībās un būs jādzemdē vienai.

Man pašai pirmās bija dabiskās, bet pietiekami satraumēja tā, ka ja man būtu otra grūtniecība (nebūs) es ņemtu tikai ķeizaru, neko citu, pat ja sanāk lielāks atkopšanās režīms.
[User Picture]
From:[info]au
Date:28. Oktobris 2020 - 21:42
(Link)
protams, ķeizariem ir laiks un vieta, katram savs stāsts. es tikai par to, ka idejiski ir pareizi censties ķeizaru procentu mazināt. tās metodes jau ir daudzpusīgas - ne tikai lielāka palīdzēšana jau aktīvajàs dzemdībās, bet, piemēram, vingrošanas veicināšana grūtniecībā, lai būtu vieglāk tīri fiziski dzemdēt vai vēl vairāk mācīt personālam iejūtību.
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 23:50
(Link)
lūk! :)
From:[info]polija
Date:29. Oktobris 2020 - 07:36
(Link)
Nu, piemēram, es pēc pieredzes, ja būtu otrās, tiklīdz justu, ka sčas nevarēšu paciest tās sāpes vairs, ņemtu EA. Arī par maksu. Un tad jau būtu oki. Drīzāk otru bērnu negribētu tā visa vājprāta, kas bija nākamie 10 mēneši, dēļ, nevis dzemdību dēļ.
[User Picture]
From:[info]217
Date:29. Oktobris 2020 - 11:01
(Link)
man bija ta ka tik ljoti jau sapeja ka es nevareju vairs salikt kopa teikumu un izdvest draugam/vecmatei, ka gribu epiduralo (kurs seit uk ir par velti un bija pieejams), naca tikai kliedzieni ara :D tagad smiekligi, bet ta ja nopietni, tad vnk negribetos vairs nekad nevienu kontrakciju just, pat ne mazako, tapec es njemtu kjeizaru, ari diezgan lidzigi daudzi stasti dzirdeti ka iziet cauri kontrakcijam un beigas tapat kjeizars akuts jataias, vnk nee, paldies.
man salidzinajuma tas pirmais gads skjita labaks par dzemdibam lai ari vins bija shausmigs...
[User Picture]
From:[info]f
Date:29. Oktobris 2020 - 11:12
(Link)
līdzīgi. es biju tik laimīga, kad tas viss beidzot bija aiz muguras.
From:[info]polija
Date:29. Oktobris 2020 - 13:20
(Link)
džīzas! Stulbākais, ka epidurālā vismaz manā pieredzē pamatīgi glāba situāciju. Es pat par maksu ne sekundi nenožēloju, ka paņēmu.. Kaut arī iepriekš par to domājot šķita, ka nu nē - es NEKAD neļaušu sev neko durt nekādā mugurā, un plus par to vēl maksāt nevāju naudiņu..
[User Picture]
From:[info]au
Date:28. Oktobris 2020 - 15:55
(Link)
Kāpēc beigu beigās ķeizars? kas notiek tajā procesā/nenotiek kā vajag? tas no bērna tonīšiem atkarīgs vai kkas neveras vaļā? bez jokiem jautāju.
[User Picture]
From:[info]negaisiic
Date:28. Oktobris 2020 - 18:35
(Link)
Tur var visādi būt - garas stundas kontrakcijas, dzemdību darbības apstāšanās, tonīšu neritms, un vēl dažādi. Manā burbulī vienai draudzenei bija ilgās kontrakcijas un beigās bēbītis ar pieri pa priekšu bija nostājies, tad arī taisīja ķeizaru.
[User Picture]
From:[info]f
Date:28. Oktobris 2020 - 22:17
(Link)
pēc 12 stundu kontrakcijām un vienas stundas spiešanas atklājās, ka nabassaite ir aptinusies ap pleciem (es pārstāstu), un viņa nevarēja izkļūt ārā, nācās taisīt ķeizaru. tā bija draudzenei. bet visi sveiki, veseli!
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 22:30
(Link)
tā gadās. un bērnam visticamāk būs labāka adaptācija jaunajiem dzīves apstākļiem. protams, svarīgi, lai bērns nav pārmocīts. bet pie normālas grūtniecības un normālām dzemdībām viņiem izturības rezerves diezgan pamatīgas.
[User Picture]
From:[info]f
Date:28. Oktobris 2020 - 23:04
(Link)
tagad Tu mazliet izklausies pēc tās autores, kas sarakstīja to grāmatu, eh, no Līnas, kā viņa tur bija. viņa teica, ka ar savu stresu grūtniecības laikā tu maitā dzīvi savam topošajam bērnam. un, to izlasot, tu streso par to, ka streso.
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:29. Oktobris 2020 - 00:01
(Link)
es runāju par fiziskām lietām. normāla grūtniecība ir tāda, kas ir bez iekaisumiem un kurās auglim ir normāla fetoplacentārā asinsrite (normāla apgāde ar barības vielām) utml lietas. ja ar to visu viss ir kārtībā, bērnam ir uzkrāta normāla izturības rezerve. un ja ne, tad izturības rezerve ir mazāka. ir daudzi faktori, kas ietekmē šo. bet tieši tas paskaidro, kādēļ viens bērns labi jūtas pēc 2-3h spiešanas un otram paliek slikti pēc 40min un steidzīgi jāņem ārā, bet trešajam paliek slikti vēl pirms īsti sākusies dzemdību darbība.
[User Picture]
From:[info]f
Date:29. Oktobris 2020 - 11:03
(Link)
es par to, ka "bērnam visticamāk būs labāka adaptācija jaunajiem dzīves apstākļiem"
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:29. Oktobris 2020 - 11:21
(Link)
tas ir tikai un vienīgi par fizioloģiskiem faktiem. adaptācija ir vieglāka, ja ir piedzīvotas kontrakcijas (hormonālo procesu palaišanas mehānisms), ja ir iziets cauri dzemdību ceļiem, ja ir kolonizācija ar mikrofloru.
bet tas nenozīmē ka bez viss ir slikti. vai ka tā ir mātes vienpersoniska atbildība. mātes atbildība tā ir tikai tad, ja māte nezinot neko un negribot zināt neko uzstāj uz šādu risinājumu. tādēļ es esmu par informētu piekrišanu. ja cilvēks zina visus par un pret un tā lemj, tas ir kaut kas pilnīgi cits. tā ir apzināta izvēle. bet pozīcija "gribu lai nesāp, vienalga par pārējo"... man nešķiet tik simpātiska.
[User Picture]
From:[info]f
Date:29. Oktobris 2020 - 11:25
(Link)
lūk, tā jau izklausās pēc "iekļaujošas atbildes".
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:29. Oktobris 2020 - 11:32
(Link)
nu jā, bet neviens jau arī nav parādā dzīties pakaļ ar informāciju. šī informācija nav apslēpta. to visu var atrast, ja grib.
un nav arī tā, ka mans personiskais pienākums būtu censties attaisnot pārprasto medicīnas sistēmu, kas ir pārprasta vidējā cilvēka informētības līmeņa dēļ. un zems ir gan informētības līmenis, gan arī vēlme pēc vairāk informācijas. daudz populārāks ir viedoklis "mazāk zinu, labāk guļu, bet kompetenti spriežu tāpat".

piemēram, daudz runā par to, cik mokošas ir dzemdības, kā beidzas spēks dzemdībās bet ļaunais personāls netaisa ķeizaru un turpina likt dzemdēt (jeb mocīties).
daudz mazāk runā, ka grūtniecības laikā ir ekstrēmi svarīgi daudz staigāt un kustēties lai audzētu fizisko izturību. jo dzemdības ir maratons, spēku un resursa sagāde kuram ir katras sievietes pārziņā.

šī ir tāda kā dzemdību speciālistu sāpe. ka sievietes nāk ar daudz prasībām, bet nav gatavas diezko daudz dod pretī. un daudz vairāk interesējas par gultiņas un ratu izvēli, kā par to kā pašai sagatavoties.
[User Picture]
From:[info]f
Date:29. Oktobris 2020 - 11:57
(Link)
droši vien tāpēc, ka gultiņu un ratus tu vismaz vari izvēlēties, bet ko un cik daudz darīt, lai sagatavotos dzemdībām?
noteikti runā nepietiekami daudz par darbu, kas jāiegulda, lai sagatavotu ķermeni. tu ēd veselīgi, nodarbojies ar sportu, visu ko daries (kad negribas vemt vai nesāp galva, vai netek iesnas, vai negribas gulēt, tu zini, tu taču arī biji stāvoklī), un beigās tik un tā tu izrādies negatava. so, yeah, it's pretty discouraging. varbūt ar konkrēti izpildāmu sarakstu varētu sagatavoties šim maratonam, bet kurš dzemdību speciālists spēs pateikt konkrēti - cik jāizdara? neviens. jo īpaši vēl, ja sākas iegūtās zināšanas sāk radīt plaisu starp medpersonālu un pacientēm.
[User Picture]
From:[info]f
Date:29. Oktobris 2020 - 11:57
(Link)
bet mēs galīgi novirzāmies no tēmas.
From:(Anonymous)
Date:29. Oktobris 2020 - 13:18
(Link)
Man šķiet, ka gatavošanās dzemdībām ir ne tikai fiziska, veselīgi ēdot un vingrojot,bet arī psiholoģiska un tas ir tas, kas mums trūkst. Tāpat arī sievietēm bieži ir nepietiekama informācija par savu ķermeni un kas viņas galu galā varētu sagaidīt dzemdībās. Protams, informācija it kā ir pieejama, googlē tik un lasi, bet tomēr ir sajūta, ka šāda sagatavošana būtu jāveic ārstniecības personai grūtniecības uzraudzības laikā. Iespējams,ka kaut kas ir mainījies ar to, ka var stāties uzskaitē pie vecmātes,varbūt tad vizītes laiks ir ilgāks un topošā māte saņem vairāk informācijas.
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 15:57
(Link)
PVO saka ka fizioloģiski ķeizariem būtu jābūt ap 15% (tik bieži paši nevar piedzimt). Rietumu pasaulē reti kur ir tik zemi skaitļi, ja pareizi atceros, lv ir ap 23%. Bet mūsējie tiešām sirsnīgi cenšas turēt to ciparu lejā un negriezt ja nav vajadzība. Jo, būsim atklāti, vaginalas dzemdības ir saudzigakas gan sievietes ķermenim gan bērnam.
Citviet gan ķeizari ir daudz vairāk. Latīņamerikā pamatīgi vairāk kā puse, ASV ir vairāk, Ēģiptē, ja pareizi atceros, ar.
[User Picture]
From:[info]f
Date:28. Oktobris 2020 - 22:14
(Link)
kuri tieši ir tie rādītāji, pēc kuriem nosaka, ka dabīgās dzemdības ir saudzīgākas, nekā ķeizars. plānots ķeizars. nevis indukcija, ento stundu mocības kontrakcijās un pēc tam tik un tā ķeizars 17 negulētas stundas vēlāk (kuru varēja izdarīt sākumā, un ietaupīt spēkus visiem).
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 22:28
(Link)
asinsszudums - vaginālās dzemdībās norma ir līdz puslitram (bieži mazāk), SC - līdz litram (un ne vienmēr ar litru aprobežojas).
traumas - ok, plīsumi un iegriezumi starpenē nav forši, taču vēl neforšāk ir iegriezums urīnpūslī, piemēram.
saaugumi - audi, kuru diezgan daudzās kārtas tiek grieztas un plēstas lai tiktu līdz dzemdei (un arī pašas dzemdes audi) nav gluži radīti šādām manipulācijām un dzīstot bieži veidojas saaugumi.
endometrioze - viens no ne tik retiem endometriozes parādīšanās veidiem ir tieši SC.
iekaisumi - SC ir krietni lielāks risks iekšējam iekaisumam, kas nav joka lieta.

runājot par bērnu
viss viņa organisms evolūcijas rezultātā ir pielāgots kustībai caur dzemdību ceļiem un dzemdību piedzīvošanai.
Dzemdības palaiž sarežģīta bērna un mātes hormonu saspēle, kas notiek precīzi tad, kad bērns ir gatavs nākt pasaulē (es zinu, ka tas izklausās poētiski, bet tas reāli tā ir, ja vajag varu paskaidrot precīzi kā tas notiek un kāpēc), sākas dzemdību darbība un tās norise palaiž nākošos fizioloģiskos mehānismus bērnā, kur piedalās dažādi hormoni un procesi, kas palīdz atvērties plaušām. Bērna nespēja sākt normāli elpot, jeb respiratorais distress, ievērojami biežāk ir pēc SC, ne vaginālām dzemdībām (runājot par iznestiem bērniem bez papildus riska faktoriem). Tāpat vienas no biežākajām dzemdību traumām bērniem ir grieztas skalpeļa brūces no SC.
Neizejot cauri dzemdību ceļiem nenotiek bērna kolonizācija ar mātes mikrofloru (es zinu, ka cilvēkam, kas nezina ļoti daudz par dzemdniecību tas šķitīs dīvaini, bet ne velti bērns klasiski dzimst ar seju pret mātes anālo atveri), kas ievērojami atvieglo bērna zarnu trakta darbības normalizāciju un veicina imunitātes darbību.
Pierādīts arī, ka pēc SC biežāk ir piesaistes (psiholoģiskās piesaistes) gļuki. Un depresijas. Un citas lietas.
Tāpat pēc SC ir krietni sarežģītāka atkopšanās. Ilgāka un sāpīgāka un būtiski vairāk visdažādākie sarežģījumi.
Tāpat SC nepasargā ne no mazā iegurņa noslīdējumiem, ne no citām līdzīgām lietām.

Šobrīd ir pierādīts, ka plāna ķeizars ir laba izvēle samērā reti. Vislabāk ir sagaidīt kontrakcijas un tad taisīt, ja savādāk nekā. Bet tad atkal. Ja savādāk nekā.

Šis ir tas, ko es atceros uz sitiena. Ja gribi, es atvēršu grāmatu ar precīzākiem cipariem un vairāk faktiem.
Dzemdības ir evolūcijas atstrādāts process. Nav tā, ka pamatīga abdomināla operācija ir labāk par to.

Ar to visu atkārtošu. es neesmu pret SC. es esmu pret uzskatu, ka SC ir labāka izvēle, jo mazāk sāp.
[User Picture]
From:[info]f
Date:28. Oktobris 2020 - 22:55
(Link)
nu ok, argumenti valīdi, tās ir diezgan baisas lietas, kas "var būt". tātad - arī var sanākt visādi brīnumi. ko es varu teikt - ar vienu pieredzi man pilnīgi ir pieticis, un visa tā dzemdēšana, acīmredzot, ir vēl bīstamāka padarīšana, nekā es sākumā domāju. thank you, but no, thank you.
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 23:14
(Link)
tai pat laikā. es kategoriski iebilstu arī pret uzskatu, ka SC nav īstas dzemdības un ka ar SC nav īsta "mātes pieredze".
imho totāli ir īstas un sniedz absolūti pilnvērtīgu bērna radīšanas pieredzi.

par to vai ir vai nav tā vērts. noteikti katram tas ir citādi. un noteikti Tev drīkst būt gana :)
From:[info]polija
Date:29. Oktobris 2020 - 07:57
(Link)
nu vēdera dobuma operācija IR bīstama. Ja veidojas saaugumi, tad pēcāk arī tādu sūda apendicītu nevar operēt ar to mini caurumu, bet jāgriež atkal vaļā. Man Ir 12 gadi veca vēdera dobuma operācija un rēta pa visu vēderu kontā, saaugumi arī.
Protams, tā operācija noteikti bija kudiš smagāka nekā ķeizars, bet nu nekā tur forša nav tai dzīšanas procesā. Tie k griezta pušu gan āda, gan vēdera plēve, gan dzemde. tur visam jāsaaug pēc tam. Pareizi jāsaaug...
[User Picture]
From:[info]au
Date:29. Oktobris 2020 - 03:33
(Link)
Bet Tavas draudzenes gadījumā jau nevarēja pirms laika zināt, ka vajadzēs ķeizaru. Tikpat labi tās varēja būt normālas/parastas “12h plus stunda izstumšanā” dzemdības, ja ne nabassaite.
[User Picture]
From:[info]f
Date:28. Oktobris 2020 - 22:27
(Link)
jā, man kaut kāds nepopulārs viedoklis (ka ķeizars ir mierīgāks, nekā dabiskās dzemdības).
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 22:28
(Link)
Tavs viedoklis balstās Tavā pieredzē. Un tas ir ok. Bet gribētos ticēt tomēr, ka zinātnei ir nedaudz lielāks svars kā personīgajam viedoklim. vai tad ne?
[User Picture]
From:[info]f
Date:28. Oktobris 2020 - 23:13
(Link)
pati novirzījos no tēmas vispār :) sākotnēji jau runa nebija par pieredzi, bet par statistiku taču. un tur jau man bija aizdomas, ka, visticamāk, nav viss tā, kā man izskatās. bet interesanti, kā var tā salasīties - vieni vienīgi ķeizari apkàrt, vai arī pretēji.
[User Picture]
From:[info]ripp
Date:28. Oktobris 2020 - 23:18
(Link)
tas ir tiešām interesanti, kā veidojas informācijas burbuļi :)
[User Picture]
From:[info]f
Date:28. Oktobris 2020 - 23:29
(Link)
selektīvā redze un dzirde, un āmen.

> Go to Top
Sviesta Ciba