smadzeņu darbības blakusprodukts
Pēcpusdienas preses apskats 
2nd-Oct-2017 02:34 pm


Sāku lasīt par hroniskajiem iekaisumiem un pastiprinātu tauku uzkrāšanos. Izskatās, ka pēdējā laikā cilvēki sākuši domāt, ka apresnībā ir loma iekaisuma procesiem, jo tauku šūnām netālu atrodas šūnas, kas piedalās imūnatbildēs, taukaudos pie aptaukošanās atrasti makrofāgi un citas imūnatbildes šūnas. Kā arī iekaisuma radītās molekulas (citokīni u.c.) izraisa insulīna rezistenci (sveiks, 2. tipa diabēts) ( apskatraksta site)
Izskatās arī, ka šīs hroniskā iekaisuma reakcijas, kas ir novērotas padzīvojušās, paresnās pelēs, neļauj uz taukaudiem iedarboties hormonam noradrenalīnam, kas parasti pie salšanas izraisa tauku šķelšanu un "dedzināšanu". Veco peļu tauki vienkārši noārda noradrenalīnu pirms tas paguvis iedarboties, tāpēc pat patuklās peles salst un nepaliek tievākas. ( avots)

Un, ja tu esi nabadzīgs vai citādi satraukti badīgs, tad iespējas, ka tavos taukaudos atttīstīsies hronisks iekaisums, ir augstākas ( saite)
Comments 
2nd-Oct-2017 03:30 pm
Kādas muļķības, visi slimie ir tikai resni čīkstuļi, galvenais viņiem vairāk smadzenes pamasēt, lai saprot, ka velti skābekli tērē un beidz vienreiz stumt bulciņas māgā.

Eh, cerēju šī būs pirmā reize, kad varēsu izlasīt rakstiņu pilnībā, bet izskatās, ka mana augsto lieto iestāde nature.com neabonē. nu neko, nav jau īsti pa tēmu, protams.

Tā pavisam vieknārši gan, kas īsti ir iekaisuma procesi? Jo tie parādās visur, un rodas sajūta, ka nupat to terminu lieto tik pat brīvi, kā 'toksīnus'. Kāda ir pareizā zinātniskā definīcija?
2nd-Oct-2017 03:43 pm
Izvilkums no pirmās, acīmredzot nepieejamās saites (man nerādīja nekādus uni saistītas identifikācijas pazīmes, tādēļ pieņēmu, ka tas ir brīvpieejas, atvainojos)

In the classic literature, inflammation is described as the principal response of the body invoked to deal with injuries, the hallmarks of which include swelling, redness, pain and fever (tumor, rubor, dolor and calor). This often short-term adaptive response is a crucial component of tissue repair and involves integration of many complex signals in distinct cells and organs. However, the long-term consequences of prolonged inflammation are often not beneficial. This certainly seems to be the case in metabolic diseases. Although many of the same mediators are involved in obesity and diabetes, few, if any, of the classic features of inflammation have been observed. Therefore, it would be useful to set out a distinct form of injury response or subclass of inflammation — sometimes referred to as 'low-grade' or 'chronic' — or to describe an altogether separate state with a new term, perhaps 'metaflammation' (metabolically triggered inflammation).
(..)
Obesity, insulin resistance and type 2 diabetes are closely associated with chronic 'inflammation' characterized by abnormal cytokine production, increased acute-phase reactants and other mediators, and activation of a network of inflammatory signalling pathways.


Kopumā izskatās, ka ja audos ir iekaisuma marķieri - vielas, ko izstrādā šūnas arī pie īstermiņa, klasiskā iekaisuma, tad to var saukt par iekaisuma stāvokli
Bet piekrītu par "iekaisuma" brīvo lietošanu, arī biju daudz kur ievērojusi, tādēļ devos virspusējā šķirstīklī
2nd-Oct-2017 04:18 pm
Yeah, viss ok, gan jau citiem, kas lasa un mācās vairāk ar tieši ar bioloģiju/meidcīnu saistītas lietas arī ir pieejams.

Tur tā lieta ar atsevišķiem rakstiem - termins nupat tiek lietots tik daudz, ka pat ja raksts dod definīciju, nekad nav skaidrs, vai tā nav dota ļoti šauri un tikai koknrētajā kontekstā vai, tieši otrādi, autors nepiedāvā jaunu un unikāli paplašinātu definīciju.

Man pietrūkst neitrāla fona pret ko izvērtēt.

Otrais un trešais btw ir izlasāmi.

Otrais ir par iekaisumiem, bez definīcijas, ļoti specifiski, un par to, kā hronisks iekaisums totāli neuzvedas tā, kā akūts iekaisums (kas nepalīdz saprast, kāpēc hronisks iekaisums vispār ir iekaisums, ja jau uzvedas tieši pretēji).

Trešais ir par iekaisumiem, bet lieto 'iekaisuma atbilde' pārmaiņus ar 'imūnatbilde'... ok, iekaisumi ir zināmā mērā saistīti ar imunitāti, protams, un tomēr - bet vai tas vienmēr nozīmē vienu un to pašu, vai tomēr pastāv nianses, vai arī reizēm pastāv nianses, bet šeit autors nav ievērojis.
(un vispār, samulsina piemērs, ka lipīdu izgulsnēšanās asinsvadu sieniņās izraisa imūnatbildi. Vai tad tā lipīdu izgulsnēšanās jau nav imūn/iekaisum sekas? Nē, nu ok, tas neizslēdz nākamo soli, bet rakstā prezentēts tā, it kā lipīdi uz asinsvadu sieniņām izgulsnētos apmēram kā uz notekcaurulēm - kas tā gluži tomēr nenotiek.

Un tad tālāk tam visam jautājums par to, cik pamatoti ir ēdienu vērtēt kā iekaisumus veicinošus/mazinošus? Legit (t.i. ēdiens īstermiņā (kādā?) provocē attiecīgo marķieru cirkulēšanu?) vai tomēr skābju/sārmu diētas līmeņa BS vai, labākajā gadījumā, glikēmisko indeksu variants (t.i, jēga ir, bet vairums sarakstu internetā ir BS, nekas labāks par eat food mostly plants tā arī nav izdomāts. Nu, vai vidusjūras, protams).

2nd-Oct-2017 04:43 pm
[Error: Irreparable invalid markup ('<a [...] </a>') in entry. Owner must fix manually. Raw contents below.]

Sākšu ar atrunu, ka es pārsvarā darbojos ar mikroorganismiem, kuriem imūnsistēmas nav, tādēļ manas zināšanas šajā visā ir niecīgas. Un lielākā daļa fizioloģijas zināšanu man nāk no šūnas pamatbioķīmijas "iedziļināšanas"

Es pieļauju, ka daļēji tā šilierēšanās starp definīcijām ir tādēļ, ka imūnsistēma kā tāda ir visnotaļ komplicēts objekts, bet ļoti interesants (asinšūnu batālijas vien ir troņa spēļu cienīgas). Tāpat arī "lielā zinātne" cieš no buzzvordiem, nu un izskatās, ka hronisks iekaisums pašlaik šobrīd ir "in", tad nu katrs mēģina pieķert savu tēmu šim

Par lipīdiem un izgulsnēšanos - teorija, ko es pašlaik esmu dzirdējusi - šūnas citokīnu (iekaisuma marķieri) ietekmē var izstrādāt fosfolipāzi (enzīmu, kas šķeļ fosfolipīdus) un tā kopā ar lipoproteīniem ceļo pa asinsvadiem. Fosfolipāze šķeļ fosfolipīdus (membrānu veidojošās molekulas), kas a) palielina lipoproteīnu iespēju pieķerties asinsvada sieniņai b) turpina grauzt asinsvadu šūnas membrānas, kad LP jau ir pieķēries. (<a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515419/"saite, bet ne ultimate source </a>

Par pārtiku un iekaisuma marķieriem, es nēz. Man jau jebkurš "ēd šo un visas problēmas kā ar roku atņems" šķiet aizdomīgs, un aizdomīgi sasaucas ar antioksidantu haipu
2nd-Oct-2017 07:43 pm
Jauki izklausījās "padzīvojušas paresnas peles". :)
Domāju vai nevaru uz sevi attiecināt " padzīvojusi paresna pele".
Komatu vidū nelieku apzināti, lai izklausās velnišķīgāk. :)
This page was loaded May 6th 2024, 5:55 pm GMT.