ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2023-09-26 17:46:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Biologs lietu runā
Gari, sīki.

Nav sagājis tikumismā, dieviņš nerēgojas, saka ka vajag izklāstīt seksualitātes pamatus, runāt gan par bioloģiskajiem gan likumiskajiem aspektiem, pieminēt un uzsvērt piekrišanu, pieminēt seksuālas minoritātes.

Centrālā doma: Runāt kā zinātniekam nevis kā aktīvistam.


https://jauns.lv/raksts/sievietem/577791-biologs-aivars-cirulis-eksiste-tikai-divi-dzimumi-virietis-un-sieviete-zinatnieks-nosauc-lietas-kas-berniem-par-seksualitati-ir-jamaca-skola


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2023-09-26 17:57 (saite)
Es beidzu skolu 99ajā un jau tajos laikos tika runāts. Kur ptoblēma?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-26 18:04 (saite)
Nočekot vai nav idoloģiska piesārņojuma, abu pušu. Nu un jāpieseko pie praktiskās realizācijas, vai nav ``vai cik smuks puisītis, varbūt tu esi meitenīte`` un vai nav ``dievs grib lai jūs saglabātu šķīstību``. OK domājams ka tik ekstremālu piemēru realitātē nav bet kontrolēt vajag

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-09-26 19:35 (saite)
Nu jā. Vai tas ir tas, par ko tagad gaužas progresīvie? Ka viņiem negrib ļaut trenēt svešus bērnus pervībās?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-26 22:13 (saite)
Pastiprinātu interesi par bērniem kā zināms izrāda kverpļi abās pusēs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-09-27 01:47 (saite)
False equivalence. Liberāli homoseksuālisti abās pusēs. Progresīvo pusē oficiāli, ar politiķu un oligarhijas svētību, jo korumpē un breinvašo bērnus, otrā pusē kā infiltranti, ar politiķu un oligarhijas covert svētību, jo labs psyop pret galveno ienaidnieku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2023-09-27 07:01 (saite)
Nu nez nez
Man šķiet, ka biologs ir apjucis
Ja dzimums ir tikai tas, kas starp kājām, okei, bet kur tad mums "sievišķīgas" vai "vīrišķīgas" smadzenes?
Plus seksualitātei piedēvēt tikai vairošanās funkciju sugai, kas to acīmredzami izmanto izklaidei un socializācijai, arī kaut kā neprecīzi

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]begemots
2023-09-27 08:10 (saite)
> bet kur tad mums "sievišķīgas" vai "vīrišķīgas" smadzenes?

Es pieņemu, viņš domā kaut ko no šā (citāts no viņa paša raksta kopsavilkuma, kas minēts linkā):

"Here I provide few examples I am aware of, which demonstrate clinical importance from a biomedical perspective. It has been shown that the brains of homosexual males respond differently to anti-depressant fluoxetine compared to the brains of heterosexual males, where the hypothalamus responded less to the antidepressant in the homosexual male group. This result indicates different activity of the serotonergic system and possibly of noradrenergic and dopaminergic systems as well. Authors of the study point out that clinically the main difference could be seen in the side effects of the antidepressant between homosexuals and heterosexuals". Nu, un tur tālāk.

> Plus seksualitātei piedēvēt tikai vairošanās funkciju sugai, kas to acīmredzami izmanto izklaidei un socializācijai, arī kaut kā neprecīzi

Izklausās pēc biologa skatu punkta. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 08:46 (saite)
Nu seksualitātes un dzimuma funkciju sajaukšana/sapludināšana (homoseksualitāte un transseksualitāte kā saistīti fenomeni) vispār ir ahujeķ drosmīgs solis, ko nesper pat kaismīgākie LGBT+ aktīvisti, tur nu biologs ielien tādos paradoksos, ka vispārejtunost

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]black_robin
2023-09-27 09:25 (saite)
Trakais biologs. Toties Stonewall mājaslapā kaismīgie aktīvisti "homosexual" definē kā "someone who has a romantic and/or sexual orientation towards someone of the same gender." Tādad seksuālu vai emocionālu tieksmi pret kādu ar tādu pašu dzimti, nevis dzimumu. Te nav nekādas sajaukšanas un viss ir vislabākajā kārtībā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 09:30 (saite)
mīlulīt, ja tu gribi raut ķepā ar savu transfobiju, tad dari to droši un savā nodabā, bet nebojā baudu ar mēģinājumu diskutēt ar mani

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]3koma14vs007
2023-09-27 10:43 (saite)
hohoho! Paldies, vareni sasmīdināji!

Groteski smieklīgā būtne, kura cibā nemitīgi cenšas būvēt savu intelektuāles/filoloģes/rakstnieces tēlu, bet īstenībā demonstrē progresējošu savu smadzeņu eroziju.
Jo nespēja ar elementāru cieņu atbildēt oponentam (pie tam, acīmredzami gudrākam par tevi), liecina ne tikai par hipertrofētu tavu aroganci, bet arī par pilnīgu morālu un mentālu degradāciju.

P.S.
Vai savus bērnus (ja tādi ir) jau transmutēji citos dzimumos un dzimtēs?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2023-09-27 14:06 (saite)
(((Mīlulīt))) - kārtējais komunisms neies cauri, lai tur vai kas. Piekrītu, ka ar nāves kulta fanātiķiem kā tu, nekāda gadījumā nevajag diskutēt, vien bakstīt ar sūdainiem kokiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 17:50 (saite)
Nāves kulta fanātiķi - tas ir interesanti, nez es arī esmu nāves kulta fanātiķis vai varbūt pašas nāves iemiesojums :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-09-27 20:52 (saite)
Pār vienu kārti metami.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 20:57 (saite)
Nu es tā kā būtu tips kurš ir kategoriski pret miršanu, tāpēc transhumānisms, krionika, prāta pārlāde, pretnovecošanas terapijas un viss šis.

Nefokusējotes uz tehniskām grūtībām/ problēmām kuras protams joprojām ir man sanāk ka tas ir pret nāvi nevis par nāvi.

Tā kā ja es esmu kultists, tad pret-nāves kultists.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-09-27 22:55 (saite)
Tu dzīvo ačgārnijā, tāpēc tā uzskati. Tu mirsi, pietam drīz. Es tevi pārdzīvošu, neraugoties uz to, ka esmu deģenerēts alkaš, kas nealkst fizisku nemirstību.
Sāc pārdomāt savu vērtību sistēmu, ja vien neesi ķirzaku iesūtīts aģents lol.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-28 08:36 (saite)
Es īsti neuztvēru - kā vērtību sistēmas pārdomāšana pagarina dzīvi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-09-28 19:29 (saite)
Also mirt ir slikti. Pieņemt mērus lai miršanu mazinātu/ novērstu ir labi. Man toč neizdodas pamanīt kas šitajā te ir ačgārns.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-09-27 17:49 (saite)
Dzimums organismā ir ne tikai reproduktīvās sistēmas ārējā daļa, vēl visa pārējā reproduktīvā sistēma, tad endokrīnās sistēmas detaļas un darbības režīmi, tad atšķirības šūnu līmenī, hromosomu komplekti, tad sīkas anatomiskas detaļas kā sieviešu smadzenēs vairāk baltās vielas šķērssavienojumu u.c.

Bottomlains - organisma uzbūves varianti ir šādi un tas tad ir par tiem 2 dzimumiem, pārējie varianti ir šo bāzes variantu sīkākas nianses.

Kas ir piekrītami - ir piekrītami ka intelekts overraido šīs objektīvi esošās atšķirības un cilvēks ir spējīgs izvēlēties kā viš uzvedas.

Par ``lietojam izklaidei` - tas sanāk ļoti vispārējs arguments ibo mēs visu savu organismu lietojam izklaidei: Garšas receptoru un gastrointestinālo sistēmu (kūkas, konfektes, keksi), olfaktoro sistēmu (smaržas), dzirdes un redzes un attiec datu apstrādes sistēmas (visa māksla), skeletu un muskulatūru (dejas, sports), smadzenes kā tādas (visas spēles u.c. prāta izklaides). Tā ka reproduktīvā sistēma nav vienīgā sistēma kuru lietojam izklaidei, mēs protam lietot tam visu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 18:14 (saite)
Ja mums ir tikai divi skaidri nošķirti dzimumi ģenitāliju līmenī un pārējais ir izņēmums, tad ok, tas ir vienkāršoti, bet pieņemsim
Bet, ja mums ir arī tikai divi skaidri nošķirti dzimumi smadzeņu uzbūvē, UN ir iespējams, ka cilvēkam ar vīrieša ģenitālijām ir "sievišķīgas" smadzenes un otrādi, tad mums pēc elementāras kombinatorikas sanāk vismaz četri skaidri nošķirti dzimumi: V(ģ)V(s), S(ģ)S(s), V(ģ)S(s) un S(ģ)V(s)
Ja mēs vēl piereizinām klāt tikai divus skaidri nošķirtus dzimumus endokrīnajā sistēmā, tad mums sanāk tas pats vēl x2, t.i., 8 dzimumi
Atrodam tikai divus skaidri nošķirtus dzimumus vēl kaut kur? Forši, tad mums ir 16 skaidri nošķirti dzimumi.

Argumentējam, ka ir tikai divi skaidri nošķirti dzimumi ģenitāliju līmenī, bet visur citur ir atšķirīga dzimumu ekspresija? Tad mēs nonākam pie plaša dzimuma spektra ar dažādiem ekspresijas līmeņiem, kuru nekādīgi vairs nevar saukt par "ir tikai divi skaidri nošķirti dzimumi", maksimums var mēģināt pateikt "ir divas dzimumu galējības, viscaur vīrišķīgi vīrieši un viscaur sievišķīgas sievietes, bet realitātē katrs atsevišķais cilvēks atradīsies kaut kur starp šīm abām maksimālajām kategorijām", t.i., "dzimums ir plūstošs un atrodas spektrā".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 18:26 (saite)
//"ir divas dzimumu galējības, viscaur vīrišķīgi vīrieši un viscaur sievišķīgas sievietes, bet realitātē katrs atsevišķais cilvēks atradīsies kaut kur starp šīm abām maksimālajām kategorijām"//

Nu šis daļēji sapas ar to ka intelekts overraido, t.i. mēs joprojām varam izšķirt dzimumus bet cilvēkam nav obligāti jāpakārto sava uzvedība tam kāds viņam ir dzimums.

Par kombinācijām - nu tad visticamāk situācija kur reproduktīvā sistēma ir viena varianta bet smadzeņu anatomija vairāk izskatās pēc otra tad arī ir disforija.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 18:31 (saite)
bet nu tās ir divi pilnīgi dažādi argumenti
ja pieņemam "ir divas max galējības, kuras dabā būtu reti sastopamas, kā jau visas galējības, un visdažādākās ekspresijas", tad tie NAV "tikai divi skaidri izšķirami dzimumi" un biologam nav taisnība

also, nē, "disforija ir smadzeņu bioloģiskās uzbūves un ģenitāliju bioloģiskās uzbūves nesakritība" neizklausās loģiski un Tev būtu jāpiegādā reāls pētījums, kas to pierāda, nevis jāpieņem tas kā "visticamākais"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 18:38 (saite)
Pētījumus tur vajag, es uz sitiena nezinu vai ir kartēta smadzeņu baltā viela korelācijā ar dzimuma identifikāciju

Bet citādi disforija ir kas? Nu pa lielam nesakritība. Karte smadzenēs nesakrīt ar ``teritoriju`` - situāciju šūnu kodolos un anatomijā. Kāpēc nesakrīt? Nu augstāk minētais teorētiski varētu būt viens iemesls, iespējams ka ir arī citi, multifaktoru etioloģija ir lieta kas bieži gadās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 18:41 (saite)
esi nu zinātniski noskaņots cilvēks un neizvelc argumentus no "a man tā likās, tātad tā droši vien ir, pētījumi pohuj" cauruma

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 18:46 (saite)
Tā ir vnk dedukcija kas izriet no disforijas koncepta. Tb no tā ka jebkura disforija ir kad kaut kāds A nesakrīt ar kaut kādu B. Bet vispār OK, kad es uzrakstīšu apskatrakstu par dzimuma disforijas etioloģiju tad es padalīšos. Varēs parecenzēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2023-09-27 19:01 (saite)
> Ja mēs vēl piereizinām klāt tikai divus skaidri nošķirtus dzimumus endokrīnajā sistēmā, tad mums sanāk tas pats vēl x2, t.i., 8 dzimumi

Absolūtajā vairākumā gadījumu visa šī kombinatorika (arī, ja par tādu varam nopietni runāt) paredzami novārās uz diviem parastajiem poliem, jo visām šīm lietām ir kopīga bioloģiskā kauzalitāte. Vai visādus retus izņēmumus ņemt un iecelt atsevišķu dzimumu statusā — tas jau laikam ir politiskais vai filosofiskais vai vēl kaut kādais uzskatos bāzētais problemātikas komponents.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 19:21 (saite)
Redz, ja būtu teikts "bioloģiski ir izšķirami divi dzimumi, un lielākā daļa cilvēku bioloģiski (un tikai bioloģiski) atrodas diezgan tuvu vienam vai otram polam" vai varbūt "reku divi normālsadalījumi, un katrs cilvēks palīdīs zem viena vai zem otra" (sorry, man nav ne jausmas, kā tas saucas, bet es esmu diezgan pārliecināta, ka statistikā kaut kas tāds ir), tad man tā šķistu diezgan ok argumentācija un arī sadzīvē nebūtu iebildumu domāt, ka cilvēks bioloģiski ir "tipa vīrietis" vai "tipa sieviete".
Bet tas nav tas, ko viņš apgalvo. Viņam ir strikta binaritāte un viss pārējais ir patoloģija, UN viņš visnotaļ apgalvo, ka ir iespējams un pietiekami (pētāmi) bieži novērojamas pretrunas starp dažādām dzimuma "komponentēm", which begs a shitload of questions.

Un turklāt viņš pats tur pievieno arī uzvedību (kas ir another can of worms), izskatu (oh jeez) un seksuālās preferences (yegods), un šeit jau nu gan kleimot "stingru binaritāti" plus salikt to ar "stingri bināriem dzimumiem" jau nu gan aiziet totālā 24-dzimumu-un-varavīksnes-ponija lauciņā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 19:25 (saite)
/Viņam ir strikta binaritāte un viss pārējais ir patoloģija/

Nu nav gluži patoloģija bet deviācija.

Nu tas ir kā evolucionāri kaķi ir `` kaķkrāsas``, pārējās variācijas - melni, balti, rudi, raibi - mēs nesaucam par kaķu slimībām bet tas nav arī kaķu dabiskā norma.

Cita lieta ka mums kā saprātīgām būtnēm ir lielā mērā poh par dabisko formu, mēs esam uztaisījuši paši savu vidi kurā var pastāvēt arī tādas formas kas nav dabiskas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2023-09-27 19:25 (saite)
> Viņam ir strikta binaritāte un viss pārējais ir patoloģija

Nu, tas ir debatējams points, bet specifiski

> pievieno ... seksuālās preferences (yegods)

gan es vismaz intervijā neredzu, intervijā viņš saka, ka

> Jāstāsta par manis minētajiem galvenajiem punktiem, proti, kā rodas bērni, par veselības aspektiem, par piekrišanu, par bioloģiskajiem dzimumiem u.c., kā arī jāpiemin to, ka pastāv homoseksualitāte un transseksualitāte, un ka eksistē sievišķīgi puiši un vīrišķīgas meitenes. Man šķiet, tā ir tā ziņa, kas jādod tālāk, nevis jāuzskaita dzimtes.

Neesmu izlasījis to viņa papīru, kas pielinkots intervijas beigās, līdz ar to pašreiz par to nemācēšu spriest. Kaut kādā brīvākā brīdī izlasīšu, kaut vai srača pēc būšanai lietas kursā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-09-27 19:28 (saite)
Viņa paša citēto tēzi, ka

> Piemēram, geju atbildes reakcija uz antidepresantiem ir citāda nekā heteroseksuāliem vīriešiem, jo geju smadzenes nosacīti ir sievišķīgākas (Cīrulis, 2023).

ir gadījies pārskrienot lasīt literatūrā arī pirms tam. Izlasīšu papīru un nokomentēšu savas specifiskās kompetences robežās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 19:40 (saite)
Nu šis, piemēram, ir totāls piemērs varavīksnes ponijam, jo mums ir 3 dažādi faktori (pie dzimšanas noteiktais dzimums x smadzeņu uzbūve x seksuālā preference (kur seksuālā preference acīmredzami pati par sevi ir kombene no tā, uz ko indivīdam stāv))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-09-27 19:42 (saite)
Nu, crotch giblets un smadzeņu arhitektūra absolūtajā vairākumā gadījumu sakritīs un es personīgi neuzskatu, ka retajiem izņēmumiem būtu jābūt atsevišķu dzimumu statusā (bet, kā jau teicu, šis vismaz parciāli tiešām ir uzskatu līmeņa jautājums). Stāvēšana gan man skaitās kā ja ne ortogonāla, tad vismaz zem leņķa ar šo esoša ass un tai IMO nevajadzētu figurēt pie dzimumu dalīšanas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 19:58 (saite)
Ekzakti
Un arī "vīrišķīgumam" un "sievišķīgumam" kā īpašībām, ko var piedēvēt abiem dzimumiem "vīrišķīga sieviete/sievišķīgs vīrietis" vajadzētu stāvēt atsevišķi, ne?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-09-27 20:07 (saite)
Jā, bet tam jau piekrīt arī Cīrulis pats, pretty much tieši tādiem vārdiem (ka tās ir [nevienādās proporcijās, jo korelāciju ar neiro un endokrīno raskladu šeit nu nekādi neizslēgt] abiem dzimumiem piemītošas īpašības un ka no tā nerodas jauni dzimumi, dzimtes u.c.)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 20:10 (saite)
Bet tieši tas jau arī ir dzimte, wha
T.i., dzimti nošķir no dzimuma specifiski tāpēc, lai varētu runāt par to, kas ir "vīrišķība" vai "sievišķība", nemēģinot to noripināt uz bioloģiju

(Es vienkāršoju, protams)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-09-27 20:14 (saite)
Nu, es "dzimti" traktēju kā nevajadzīgi ieviestu tacked-on konceptu (vīrietis ar sieviešķīgām iezīmēm raksturā un uzvedībā anyway ir vīrietis un otrādi), kas neko nepienes empīrikas graizīšanā pa vīlēm (un pavisam noteikti neattaisno 105 custom "dzimtes" dažādos agregātstāvokļos) but that's me

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 20:30 (saite)
Nu specifiski šim (Tavam) gadījumam tas nošķīrums arī pastāv, lai varētu domāt par diviem bioloģiskkiem dzimumiem un ignorēt dzimtes (sociālo un/vai individuāli psiholoģisko) problemātiku
Kā reiz pabāzt to visu murskuli zem viena apzīmējuma sarežģī jautājumu (man gan ir simpātiskas pieejas, kurās tieši tas tiek darīts, bet uzspiest tās cilvēkiem, manuprāt, nav viedi, jo tad vispār nekāda heiristika īsti nav iespējama)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 20:39 (saite)
Vai tie daudzie dažādie apzīmējumi tad nesanāk vnk psiholoģiskie tipi, nu līdzīgi kā temperamenti, introvertums/ ekstrovertums un viss šitas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 20:41 (saite)
Tas ir drusku sarežģītāk, jo tur nāk klāt arī sociālās konvencijas (t.i., introverts arī Āfrikā ir introverts, bet "vīrišķīgs vīrietis" Purčikā ir pilnīgi kas cits nekā "vīrišķīgs vīrietis" Rīgas domē)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 20:50 (saite)
Hm.... Introverts purčikā paliek bez cigaretēm. Introverts Rīgas domē vnk mazāk uzstājas. Nu tb es domāju ka jebkuriem psiholoģiskajiem aspektiem un īpašībām nāk klāt saistītie sociālie aspekti un īpašības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 20:57 (saite)
Tu vari ar psiholoģisko testu noteikt, vai cilvēks ir introverts, bet nevari noteikt viņa dzīvesvietu un to, kādu lomu viņš tajā ieņem, tās ir šķiramas lietas, ja vien Tu negribi aiziet pilnīgā starpdisciplinārā ķīselī

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 20:59 (saite)
Nu jā psihologs var noteikt cilvēka temperamentu. Tāpat psihologs, cik es saprotu, var noteikt cilvēka seksuālo orientāciju, dzimuma identitāti (gender)?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 21:17 (saite)
Nu Tu domā, ka cilvēks varētu iedot psihologa atzinumu par savu dzimti un visi uzreiz lietotu pareizos vietniekvārdus? Ja ne, tad acīmredzot ar to nepietiek

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 21:27 (saite)
Nu pašreiz ne visur strādā arī `` Es esmu introverts, te atzinums, atpi$ieties ar saviem korporatīvajiem tusiem un komandas veidošanas sapulcēm``

Kam protams kaut kā tā vajadzētu strādāt, jo optimāli ir ja nevis kopiena nosaka indivīdu, bet indivīds nosaka kad un kā viņš mijiedarbosies ar kopienu, kas ir individuālisma pamats.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 21:32 (saite)
Bet "es gribu staigāt ar gariem, cirtainiem matiem un augstpapēžu kurpēs" dažādos laikmetos un sociālajās vidēs var nolasīties radikāli pretēji, kamēr "negribu iet uz to jūsu ballīti" ir sociāli stabilāk

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 21:39 (saite)
Nu tā faktiski ir otra puse situācijai `` gribu staigāt biksēs, nelietot kosmētiku un mācīties metināšanu`` kas galu galā bija daļa (kopā ar politisko, akadēmisko utt tiesību pieprasīšanu) no cīņas par dzimumu vienlīdzību. Sanāk ka sievietes vienlīdzību ir izcīnījušas bet vīrieši vēl ne. Korekti emancipācijai būtu jāstrādā tiešām abos virzienos ar ģenerālo bottomlainu `` individuāli daru kā gribu, sabiedrība klusē lupatiņā``, protams atskaitot tās individuālās darbības kas citus apdraud.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 21:54 (saite)
Un tieši to dara jēdzīgs mūsdienu feminisms, kas nav iestrēdzis 1. vilnī :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 21:59 (saite)
Hm, vai ir korekti teikt ka pamata tēze no feminisma 1. viļņa ir `` Persona un tās intelekts ir vērtība, nevis perifēro sistēmu īpatnības`` Nu tb mēs vērtējam cilvēku pēc tā kā viņš domā, ko zina, ko uzskata, ko grib un prot nevis pēc tā kādā viņš ir krāsā un kādas viņam ir hromosomas un anatomija?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 22:00 (saite)
Pirmais vilnis bija tikai par sieviešu pusi tajā visā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 22:02 (saite)
Nu jā tāpēc ``feminisms``, cīņa par vīriešu tiesībām tad būtu ``maskulīnisms`` un abi viņi sanāk aspekti individuālismam kā cīņai par indivīda tiesībām un par indivīda neatkarību no kopienas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-09-27 22:03 (saite)
Neesmu pārliecināts, ka "indivīda neatkarība no kopienas" (īpaši tās maksimizēšana) ir labs pamats civilizācijai, bet tas tā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 22:12 (saite)
Nu tas ir apmēram par to pašu par ko ir iebildumi pret total surveillance state, tikai tur runa ir par operatīvi tehnisko kontroli bet šeit par sociāli memētisko. Abas ja par daudz tad par skādi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-09-27 22:14 (saite)
Runa nav par memētisko panoptikonu, tikai par to, ka manā skatījumā "lai sabiedrība klusē lupatiņā" ir tieši pretējais grāvis

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 22:19 (saite)
Nu jā sabiedrībai nevajag klusēt lupatiņā par tādām indivīdu darbībām kuras kaitē citiem, t.i. es neaicinu atcelt mentus un tml, tieši otrādi viņus vajag izglītot, trenēt un labi atalgot. Memētiskais panoptikons kurš ir jānovērš ir piemēram `` ah man jāģērbjas tā un tā/ jāpērk jauns smārtfons/ jāizturas tā un tā citādi ko cilvēki padomās un tā ir pieņemts``. Vot tas ir tas kas ir par skādi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-09-27 22:19 (saite)
Lai nu būtu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 22:20 (saite)
Būs

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-09-27 22:21 (saite)
Ceru, ka pēc tam, kad būšu pārvācies uz orbitālo klosteri or something, citādi tikai apsisties pret sienu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 22:23 (saite)
Es domāju ka sabiedrība ar augstu indivīdu pašpietiekamības līmeni ir diezgan laba vieta, mierīga, droša. Pie nosacījuma, protams, ja indivīdi ir saglabājuši arī spēju sadarboties, bet vislabāk ir ja sadarbošanās nāk no pašiem indivīdiem nevis ir kopienas uzspiesta, tas ir atkal par decentralizāciju un ``lupatu sega`` vs totāla impērija

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-09-27 22:25 (saite)
Tu redzi "sabiedrību ar augstu indivīdu pašpietiekamības līmeni", es redzu "uzkarsētu indivīdu gāzi", vismaz izejot no aprunātā

"Lupatu sega" nedarbojas tā, kā man šķiet, ka tev šķiet

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 22:32 (saite)
Tas ir vecais stāsts par ierobežojošo noteikumu kontroli. Tātad ja mums ir sabiedrība ar ierobežojošiem likumiem, gan fiksētiem ( likumu kodeksi) gan nefiksētiem (viņu pieņēmumi un morāles) tas ir vērtīgi tos pārskatīt un atstāt būtiski nepieciešamos. Nepārkrauta ļotene lido labāk, pārkrautam kuģim ir tendence gāzties, katrai detaļai jābūt ar nepieciešamu funkciju, cackas izmetam. Nu tb izmetam nevajadzīgās obligātās cackas, savukārt individuālās cackas tad taisa katrs priekš sevis un tas ir lupatu segas aspekts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-09-27 22:33 (saite)
Tas nav "lupatu segas" aspekts

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2023-09-27 22:04 (saite)
ir feminisma atzari, kuri iziet uz to, ko Tu saki, un tas ir 3. vilnis (bet ne viss 3. vilnis)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2023-09-27 19:35 (saite)
Viņš diezgan specifiski norāda, ka homoseksualitāte ir transseksualitātes apakškopa (like wha?)

/man gan gudri cilvēki aizrāda, ka tas, ļoti iespējams, ir gļuks nevis paša biologa domāšanā, bet žurnālista brīva interpretācija, which makes shitloads of sense, bet tad tak nevajag apgalvot, ka Viņam Taisnība, Visu Pareizi Pateica

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-09-27 19:38 (saite)
Okej, tas viens moments tiešām ir dīvains un es arī to sliecos norakstīt uz žurnālista nokļūdīšanos vai pārāk brīvu traktējumu (like wha?), par šo vienu specifisko rindkopu vispār uzjautāšu pašam Cīrulim, kad satikšu :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chrono
2023-09-27 20:15 (saite)
Neko tādu gan viņš nekur nenorāda tajā rakstā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 20:20 (saite)
"Ja runa ir par medicīnu, tad varētu runāt par trīs transseksualitātes tipiem. Pirmais ir tradicionālais, kad jau no bērnības var redzēt, ka bērns atšķiras, un parasti šie bērni izauga par homoseksuāliem cilvēkiem un dzimuma maiņa vai citas manipulācijas nebija vajadzīgas – tikai ļoti maza daļa izvēlējās ko tādu. "

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chrono
2023-09-27 20:30 (saite)
Kas neparedz homoseksualitāti kā transeksualitātes apakškopu (jeb ja esi homoseksuāls, tu automātiski esi trans). Tas ko viņš manuprāt saka ir vienkārši tas, ka jauns lgb cilvēks uzaugot un izjūtot seksuālu tieksmi pret sava dzimuma pārstāvi to var nointerpretēt kā "sievietēm patīk vīrieši, tamdēļ ja man kā vīrietim patīk vīrieši, tad varbūt es īstenībā esmu sieviete". Bet lai arī kā es neinterpretētu viņa domu, to, ka visi geji ir transeksuāļi to viņš tiešām tur nesaka.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 20:37 (saite)
Tas nu gan izklausās stipri mazticami xD vismaz es ne reizi neesmu redzējusi cilvēku, kurš būtu viss tāds "dēm, es gadiem domāju, ka esmu trans, bet izrādās, ka vienkārši homo" :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chrono
2023-09-27 20:42 (saite)
Es nezinu par vai kādām tiešām tā gadās realitātē, bet arguments, ka "daudzi trans ir vnk apjukuši geji" ir ļoti bieži dzirdēts, tamdēļ es pat īsti nešaubos, ka viņš domā tieši to.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 20:46 (saite)
No visiem man zināmajiem visdažādāko paveidu trans cilvēkiem neviens nekādīgi nav "apjucis gejs", thefuck :D jo īpaši mūsdienās, kad trans stigma ir daudzkārt sliktāka par homo stigmu

Tā kā es nezinu, no kurienes Tu izrāvi šo interpretāciju, bet tas pilnīgi noteikti nav tas, ko viņš tur burtiski saka

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chrono
2023-09-27 20:57 (saite)
Es šo interpretāciju rauju no tā, ka tas ir ļoti bieži dzirdēts arguments un mani izbrīna, ka tev tas ir kas jauns. Neko citu ko viņš tur varētu domāt es arī neredzu. Tam arī nav nekāda sakara ar trans/geju stigmu, jo ja tāds apjukums eksistē, tā nav izvēle "re, izvēlos būt gejs vai trans jo būt vienam no tiem ir izdevīgāk". Un es pieņemu, ka tev zināmie trans cilvēki ir pieaugušie, kamēr viņš runā par bērniem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 21:02 (saite)
Man zināmie trans cilvēki ir dažādos vecumos (atkal, runājot par visu spektru, nevis "pilno tranzīciju ar hormoniem un operācijām")

Un viņu dzimuma vai dzimtes identifikācija vāji korelē ar seksuālo orientāciju poļubomu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2023-09-27 23:11 (saite)
Okay, I stand corrected, apjautājos, ir arī jauni cilvēki, kas nezina, ka homoseksualitāte eksistē un ir normāla
Bet nu bļe, tad formulēt to kā 'ir transpersonas, kas vienkārši izaug par homoseksuāļiem' ir pilnīgi idiotiski tīri no "kā par to runāt ar bērniem" viedokļa

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2023-09-27 20:52 (saite)
Un arī vēsturiski vienmēr ir bijis vieglāk būt homo nekā trans, vismaz sabiedrībās, kur jau iniciāli ir bināra dzimumu sistēma

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 20:54 (saite)
Mums ir kādas agrākas sabiedrības jeb kultūras kas uz dzimumu ir skatījušās kaut kā nebināri, dinamiski un tml?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 20:58 (saite)
Jā, protams

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 21:03 (saite)
Nu tb kur būtu bijis koncepts kas ir analoģisks tagadējam transpersonas konceptam?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 21:04 (saite)
Nu paga, ja tur nav dzimumu binaritātes, tad tur nevar būt "analoģiska transpersonas konceptam", pieņemot, ka mūsu transpersonas koncepts izriet no dzimumu binaritātes

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-27 21:07 (saite)
OK, tādas kurās nav bijis dzimuma binaritētes koncepta?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2023-09-27 21:17 (saite)
Jā, protams

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2023-09-28 09:49 (saite)
https://www.pbs.org/independentlens/content/two-spirits_map-html/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-28 10:05 (saite)
o, thnx

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?