ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2018-07-09 23:00:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kā tas ir ar psihiatriju
Konservatīvie plaši pārstāv uzskatu ka piemēram transseksalitāte un arī dažādas seksuālās orientācijas ir psihiskas novirzes. Jo, kā transpersonu gadījumā cilvēka pieredze un jušanās neatbilst viņa anatomiskajai uzbūvei. Tas ir - cilvēks uzskata/ pieredz to , kā nav. Psihiska novirze. Nu tāpat kā kad cilvēks jūtas Napoleons vai eņģelis. Labi, tik tālu skaidrs. Jautājums - kā šādā aspektā šie paši konservatīvie reaģē uz citiem cilvēku uzskatiem/ jūtām/ pieredzi par to kā nav - tas ir visu veidu reliģisko un mistisko pieredzi. Ja konservatīvie ir godīgi tad arī šis viņiem jāklasificē pie psihiskām novirzēm aiz tiem pašiem iemesliem.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]snauts
2018-07-11 14:55 (saite)
Jā, es tā uzskatu. Nevar jau uzreiz izdabāt ikvienam, kas no sevis uztaisa baigo cietēju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2018-07-11 15:02 (saite)
"Jā, es tā uzskatu."

Aplams uzskats.

Starp citu, a kādēļ sabiedrībai vajadzētu izdabāt kaut kādiem čīkstuļiem, kuri vienkāršu lūgumu nebūt maitasgabaliem un speciāli netraumēt psiholoģiski sensitīvu cilvēku grupu, pasniedz kā baigāko apspiešanu un uztaisās par nez kādiem cietējiem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2018-07-11 15:21 (saite)
"Aplams uzskats."

Tas ir tikai viedoklis.

Un ja es jel kādā veidā atbildēšu uz tavu jautājumu es piekritīšu tam, ka esmu čīkstulis, maitasgabals, tieku apspiests un uztaisos par baigo cietēju, bet neskatoties uz to - nevajadzētu izdabāt, bet tā ir sabiedrība kurā es negribētu dzīvot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2018-07-11 15:20 (saite)
Vispār jau mēs te varam tagad ilgi un līdz apnikumam diskutēt, vai un cik lielā mērā vārda brīvības ierobežošana ir lūgums vai prasība transpersonas saukt izvēlētajos vietniekvārdos. Manuprāt, daudz svarīgāks ir jautājums, kas notiek praksē: ja tev kāds pazīstams cilvēks "iznāks no skapja" un palūgs uzrunāt sevi citos vietniekvārdos, bet tu spītīgi un speciāli turpināsi saukt iepriekšējos, tad tu ne ar ko neatšķirsies no pamatskolas bulijiem, kas klasesbiedrus apsaukā riebīgās iesaukās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2018-07-11 15:37 (saite)
Kad es augu, tad buliji bija tie, kas sita citiem pa seju, bet riebīga iesauka bija katram un tās lietoja visi, bet lai arī es būtu tavā izpratnē bulijs re kur būs priekš tevis jauka anekdote:

"Abraham Lincoln once asked one of his secretaries, If you call a tail a leg, how many legs does a horse have? Five, replied the secretary. No, said the President, The answer is four. Calling a tail a leg doesn't make it a leg."

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2018-07-11 15:52 (saite)
"Riebīgas iesaukas lietoja visi" ikurāt man šķiet tāda aizbildināšanās, ko piesauktu tieši pārauguši buliji. Es savus klasesbiedrus un draugus saucu viņu vārdos, un arī mani vairākums sauca manā vārdā. Riebīgās iesaukās citus sauca daži buliji, jo viņi laikam ķēra kaut kādu slimu kaifu no tā, ka līdzcilvēkiem liek justies nepatīkami.

Interesanti, ka tu piesauc piemēru no raksta, ko ielinkoju, bet laikam gan nesaprati, par ko vispār raksts ir.
"An alternative categorization system is not an error, and borders are not objectively true or false."

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2018-07-11 16:02 (saite)
Tieši tā, bet man nezin kāpēc ir jākaunas par savu kategorizācijas sistēmu. Tev nav bail apgalvot, ka dieva nav un tādējādi aizskart kāda jūtīgāka cilvēka reliģiskās jūtas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2018-07-11 16:11 (saite)
Par savu kategorizācijas sistēmu tev nav jākaunas. Taču es ieteiktu kaunēties par savu vēlmi speciāli citiem nodarīt pāri un likt justies slikti tavā klātbūtnē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2018-07-11 16:27 (saite)
Kopš kuriem laikiem "paust savu viedokli saucot lietas atbilstoši tam kā es tās uztveru" ir pielīdzināms "vēlmei speciāli citiem nodarīt pāri un likt justies slikti manā klātbūtnē"?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2018-07-11 16:30 (saite)
Parasti nav pielīdzināms, bet šoreiz tu pats netieši pielīdzināji ar savām atbildēm, kas seko manam komentāram augstāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2018-07-11 16:41 (saite)
Vai tu manu apgalvojumu, ka man pie dirsas, ka tu mani uzskati par buliju saprati tā, ka es tev piekritu, ka esmu bulijs?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2018-07-11 16:51 (saite)
Es pateicu savu domu, ka cilvēku saukšana viņiem nepatīkamos vārdos ir bulijošana, tu atbildēji, ka bulijošana ir sišana pa seju, t.i., noklusētā doma - ka apsaukāšana=/=bulijošana. Vai man no šīs domu apmaiņas vajadzēja kaut kā maģiski izlobīt, ka īstenībā jau tev nemaz nepatīk citiem likt justies slikti, un ka tomēr tev nav vienalga, kā līdzcilvēkus ietekmē tava vārdu izvēle? (Atgādināšu - es nemāku lasīt citu cilvēku domas.)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2018-07-11 17:14 (saite)
Es tik tiešām teicu, ka apsaukāšana nav bulijošana, bet ar to es vēlējos pateikt, ka ne visa apsaukāšana ir bulijošana, nevis to ka šīs kategorijas nepārklājas. My mistake. Bet pat neskatoties uz to, es uzskatu, ka saukt cilvēku savādāk nekā viņš pats to vēlas, nav apsaukāšana. Apsaukāšana ir tad, ja tev motīvs ir aizkart. Ja es vēlētos transpersonu aizskart es viņu sauktu viņa izvēlētajā vietniekvārdā, bet darītu to ar pārspīlētu sarkasma izteiksmi. That being said, jaunkundz, jūs gan mani šovakar par maitasgabalu pamanījāties nosaukt.

tematiska dziesmiņa

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2018-07-11 17:31 (saite)
"Apsaukāšana ir tad, ja tev motīvs ir aizkart."

Tad kā tu nosauktu situāciju: "Es tevi saukšu tev netīkamā vārdā, jo man savu kategoriju demonstrēšana šķiet svarīgāka par tavu psiholoģisko labsajūtu"?

Bija manā paziņu lokā viens interesants gadījums. Vienam cilvēkam bija "pielipusi" jaunības dienu iesauka, kura bija neglaimojošs vārds. Agrāk viņam pret šo iesauku nebija iebildumu, vai arī viņs nekad neizrādīja iebildumus - to zina tikai viņš pats. Lai nu kā, viņš pasāka regulāri cilvēkiem atgādināt, ka vispār viņam šī iesauka nepatīk, un ka viņš tomēr vēlas, lai sauc viņu vārdā. Visiem, izņemot vienu draugu, ar to nebija lielas problēmas - ok, sākumā vēl dažreiz aizmirsās (arī man) un automātiski paspruka tā iesauka, bet uzreiz tad arī atvainojāmies. Gana īsā laikā šī viņam netīkamā iesauka pazuda. Un tagad par to vienu draugu, kuram bija problēmas ar šo: viņš pastāvēja uz to, ka no mūsu loka to cilvēku pazīstot visilgāk, ka tā iesauka viņam esot bijusi jau tik izsenis, ka tas ir svarīgāk par īsto vārdu, utml. Respektīvi, šis viens draugs pastāvēja uz to, ka viņa kategorizācija (un pieradums?) ir svarīgāka par cita cilvēka psiholoģisko komfortu. Ja tā nebija bulijošana, tad kā tu to nosauktu?


"That being said, jaunkundz, jūs gan mani šovakar par maitasgabalu pamanījāties nosaukt."

Ne gluži. Es tā nosaucu cilvēkus, kuri "vienkāršu lūgumu nebūt maitasgabaliem un speciāli netraumēt psiholoģiski sensitīvu cilvēku grupu, pasniedz kā baigāko apspiešanu un uztaisās par nez kādiem cietējiem". Ja jau tu tur pieraksties, tā tad nu ir tava problēma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]axsys
2018-07-11 17:49 (saite)
Kategorijas gan dalās tādās kas ir patvaļīgi izdomātas un tādās, ko nosaka realitāte. Var jau suni saukt par zirgu ja tas kādu no klātesošajiem mazāk apvaino bet vai ir kkāda jēga darīt pieklājīgi un aplami?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2018-07-11 18:04 (saite)
Par kategorijām ir sīki un smalki aprakstīts tajā linkā, ko iekomentēju šī thread`a sākumā.

Starp citu, ja reiz par zirgiem, suņiem un citiem zvēriem. Lietuviski briedis ir alnis (elnias), un alnis ir briedis (briedis). Tas tā, pamacošs fakts par to, cik no fiziskās realitātes atrauti ir tāda lieta kā vārdi. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]axsys
2018-07-11 19:16 (saite)
Tas raksts

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]axsys
2018-07-11 19:22 (saite)
skaidri pasaka ka "The project of the transgender movement is to propose a switch from using chromosomes as a tiebreaker to using self-identification as a tiebreaker."

jeb citiem vārdiem, sūds par bioloģiju jo galvenais ir personīgās iedomas. Nē nu labi, iedomas tad iedomas, bet tad kad pārspīlētas pieklājības vārdā ar likumu sāk pavēlēt attiekties pret iedomām kā pret realitāti, tad manuprāt pareizā reakcija ir "sūds par pieklājību, reals > feels".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2018-07-11 19:42 (saite)
Tur gan vairāk ir par to, ka kategorijas "sieviete" un "vīrietis" nav tik vienkāršas un fundamentālas, kā pirmajā brīdī gribētos domāt, jo dažreiz gadās arī pa kādam "Plutonam", un ko iesākt tad? Nu, piemēram, tu kā galveno faktoru vēlies ņemt bioloģiju. Ok, bet pret ko tieši ir tavs iebildums "iedomas vs realitāte"? Es nekad neesmu dzirdējusi, ka transpersonas pieprasītu "vot tagad es gribu, lai jūs visi sakāt, ka man ir citas hromosomas, nekā man īstenībā ir, vai ka man ir ārējās dzimumpazīmes, kuras man īstenībā nav". Tieši pretēji, anglofonajā vidē transpersonu aktīvisti paši visbiežāk saka par sevi, ka viņi ir trans-sieviete vai trans-vīrietis, tādā veidā norādot, ka ne jau par bioloģiju, bet par pašidentifikāciju viņi runā.

Varbūt tev rodas jautājums, kādēļ ikdienas lietošanā pašidentifikācija būtu izdevīgāks faktors par bioloģisko. Kas ir tās pazīmes, pēc kurām tu nosaki, vai cilvēks ir sieviete vai vīrietis - vai tu taisi DNS analīzes, vai varbūt palūdz novilkt apģērbu, lai pārliecinātos par ārējām dzimumpazīmēm? Stipri šaubos (lai gan būtu forši konsekventa uzvedība, ja bio faktori tev tiešām šķiet vienīgie vērā ņemamie ;). Tas nozīmē, ka kategorijas "sieviete" un "vīrietis" nesastāv tikai no bioloģiskajiem faktoriem, ka mēs tās lietojam arī kā pašizpausmes (apģērbs, uzvedība, valoda, udc.) kategorijas. Vietniekvārdi drīzāk tev šķiet kam piederīgi: bioloģiskajiem, vai tomēr pašizpausmes faktoriem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]axsys
2018-07-11 19:49 (saite)
"Tieši pretēji, anglofonajā vidē transpersonu aktīvisti paši visbiežāk saka par sevi, ka viņi ir trans-sieviete vai trans-vīrietis, tādā veidā norādot, ka ne jau par bioloģiju, bet par pašidentifikāciju viņi runā."

Nujā, bet es jau par to pašu. Ka tie ir aktīvistu centieni panākt ka realitāte (bioloģija) tiek ignorēta par labu iedomām (pašidentifikācijai).

"Vietniekvārdi drīzāk tev šķiet kam piederīgi: bioloģiskajiem, vai tomēr pašizpausmes faktoriem?"

Bioloģiskajiem. Protams lielākajai daļai cilvēku šīs lietas vnk sakrīt, tās trans-minoritātes reāli arī ir minoritātes lai cik skaļas un histēriskas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-11 20:13:47
(nav temata) - [info]axsys, 2018-07-11 20:31:05
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-11 21:12:27
(nav temata) - [info]axsys, 2018-07-11 21:33:13
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-11 21:51:58
(nav temata) - [info]axsys, 2018-07-11 22:00:57
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-11 22:10:33
(nav temata) - [info]axsys, 2018-07-11 22:13:10
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-11 22:20:27
(nav temata) - [info]axsys, 2018-07-11 22:27:04
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-11 22:52:27
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-12 09:42:38
(nav temata) - [info]ctulhu, 2018-07-12 09:45:54
(nav temata) - [info]axsys, 2018-07-12 10:44:55
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-12 10:52:07
(nav temata) - [info]axsys, 2018-07-12 10:55:13
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-12 11:02:40
(nav temata) - [info]ctulhu, 2018-07-12 12:52:55
(nav temata) - [info]axsys, 2018-07-12 10:52:50
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-12 10:59:06
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-11 20:27:28
(nav temata) - [info]axsys, 2018-07-11 20:41:54
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-11 21:25:05
(nav temata) - [info]hedera, 2018-07-11 21:27:32
(nav temata) - [info]axsys, 2018-07-11 21:34:54

[info]snauts
2018-07-11 17:58 (saite)
Tevis aprakstītajā situācijā es pārstātu lietot to iesauku, bet tas gluži nav tas pats, kad no tevis prasa saukt par sievieti to ko tu patiesībā uzskati par vīrieti. Ar transvestītiem man draudzība nesanāks. Esmu bulijs, tur nu neko nevar padarīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2018-07-11 18:10 (saite)
Man tas liekas gana līdzīgi no tā viedokļa, ka kategorijas, pie kurām esmu pieradusi, es neuzskatu par kaut ko universālu un citiem uzspiežamu.
Bet nu jā, man arī nekādu sašutumu neizsauc romu vēlme netikt sauktiem par čigāniem, vai ebreju vēlme netikt sauktiem par žīdiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2018-07-11 18:12 (saite)
Velns lai parauj tās visas sasodītās sniegpārsliņas!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2018-07-11 18:38 (saite)
Vai tas tā ir tikmēr, kamēr kāds nesāk tieši tevi ķircināt tieši tavu īpatnību dēļ?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2018-07-11 18:41 (saite)
Oh, bļin, nāksies apgūt pašironiju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?