Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Finanses. 

crescendo (crescendo)
Ok, paldies T.K., ka beidzot blogā uzrakstījis to, par ko man vienmēr gribas spļaudīties lasot finansu padomu blogus ar smukiem graficiņiem. https://www.tomskreicbergs.lv/2017/11/13/cik-nakamajos-10-20-gados-pelnis-akciju-tirgus/

Visi tie optimistiskie graficiņi pie dzīvības apdrošināšanām, pie pensiju fondu uzkrājumiem - pat obligāti aizpildāmās riska apetītes novērtēšanas anketiņas - tie visi stāsta, ka 'optimisti rēķinās ar 9-10% pieaugumu gadā, reālisti ar 6-8 un pesimisti ar 3-5%'

3-5% gadā 10 gadu periodam ir optimisti.
Reālisti ir ~1% un pesimisti paredz zaudējumu.

(Kas, protams, nemaina faktu, ka kaut kāds spilvens ir vajadzīgs un tāpat ir vajadzīgs arī uzkrājums tam 55 gadu vecumam kaut vai - un arī bitkoini, zelts un nī nav bezriska ieguldījumu varianti. Kas šobrīd no tirgū pieejamajiem pensiju fondiem ir piesaistīti populārajiem indeksiem UN ar sakarīgām komisijām, nez?)

Otra puse - ohoo, beidzot pamanīju, ka revolut aplikācija ļoti glīši sagrafē izdevumus pa kategorijām. Swed internetbankā uz šo fīču kādreiz skatījos, bet tā arī neiesāku lietot, tur bija jādaraa par daudz. Šis varētu palīdzēt budžeta izvērtēšanai.

Comments 

16.-Nov-2017 04:55 pm
Raksts pamato, kāpēc burbulis neplīsīs, neesmu tik dziļi, lai mēģinātu paredzēt ko tādu, optimistiski ceru, ka neplīsīs.

Bet tas ne īpaši pārliecinoši pamato, ka mums paredzama reālistiska iespēja atgriezties pie 3-6-9 optimisma-pesimisma sadalījuma.

Jo, tieši tā - agrāk, akcijām kļūstot aizdomīgām, pārmetās uz fixed income, kas ir mazāk ienesīgs, bet vismaz drošs. Fixed income kļust aizvien neienesīgāks pie tam vienlaicīgi arī riskantāks, kā vēsturiski. (LOL par to, kā centrālo banku krahs nekādi neietekmēs ieguldījumu vērtības stabilitāti. Jā, protams, atkarīgs no portfeļa. Bet vispār pasaules finanses ir slēgta sistēma).

50 gadu perspektīvā varbūt. Bet vairumam no mums interesē nevis 50 gadi, bet kādi 20-25 - pensijiņai sakrāt, pret nelaimes gadījumiem nodrošināties.
Ne jau cerēt saguldīt gana daudz, lai arī bērniem pietiktu līdz viņu vecumdienām.

Taisnošanās, ka pēdējie 10 gadi ir slikts atskaites periods ir interesanta pieeja.Ja pamatojums būtu, ka visā periodā ir viens īss periods, ne ilgāks par gadu, kuru noignorējot, pārējās tendences joprojām- sola 3-6-9 - lieliski. Bet pamatojums ir vienkārši virkne ar post-factum piemeklētiem attaisnojumiem. Neapšaubāmi, zemam ienesīgumam vienmēr var atrast iemeslus. Bet tas nemaina tendenci - ienesīgums ir zems. Šis gads ir salīdzinošs izņēmums, bet vai ir iemesls ticēt, ka šī gada tendence turpināsies ilgtermiņā?

Es nezinu. Es neesmu finansists, es tikai skatos uz skaitļiem.
This page was loaded Apr 25. 2024, 3:20 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09