Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Battle Royal 

crescendo (crescendo)
Visai savdabīga filma, par spīti tam, ka oficiāli ASV nekad nav izplatīta (kas radījis baumas par tās aizliegšanu, vardarbīgā satura dēļ) - visai plaši citēta popkultūrā. Ja vēl pieskaitītu visas ainas, kur kāds biedē pārbijušos pārējos, no zoda apgaismojot savu seju... Bet varētu būt, ka tai ainai pirmavots vispār nav neviena no filmām. Filmas autori atzinuši, ka ideju aizņēmušies no Ričarda Bahmana (šad tad darbus parakstoša arī ar vārdu Stīvens Kings) "The Long Walk".


Par ko: propogandas mērķiem ir pieņemts likums par "Battle Royale" programmu dalībai kurā katru pavasari tiek izvēlēta viena 9. klase (no 47'000, vai apmēram tāda kopēja skaita). Skolēniem izdala somas ar trīs pudelēm ūdens, klaipu maizes, karti, rakstāmo, kompasu, un vēl vienu random priekšmetu (no papīra vēdeklīša līdz kevlara vestei, uzi vai skenerim, kas norāda pārējo atrašanās vietas), palaiž uz evakuētas salas (10 km apkārtmērs) un paziņo, ka viņiem ir 3 dienas, lai savstarpēji izrēķinātos. Ja pēc 3 dienām dzīvs ir vairāk kā viens, visi atlikušie tiek nogalināti.

Kopumā filma (un romāns, pēc kuras tā uzņemta) it kā mēģina parādīt pusaudžu atšķirīgo reakciju šādā, visnotaļ ekstrēmā situācijā - savstarpējo šaubu pieaugumu līdz eksplozīvai paranojai, vainas apziņu, pārliecību par savu neievainojamību, atteikšanos noteikošo pieņemt kā realitāti, bezcerīgu padošanos, atteikšanos no vardarbības, bara savstarpējo drošības un pašattaisnojuma efektu....

Un tomēr - neizdodas noticēt uz ekrāna notiekošajam. Visa situācija šķiet pārāk esktrēma un sirreāla - un tās skolas formas un sarkanās kaklasaites... kaut kā to visu pastiprina. Laimīgā smaidīgā meitenīte, kas labākajās filmiņu 'labo aktīvo gariņu' tradīcijās izklāsta programmas noteikumus arī nepalīdz. Nu jā, tiek uzsvērts, cik ļoti attālināti no realitātes to uztver organizētāji, kontrastā pret to, cik reāli tas šķiet pašiem dalībniekiem - bet ja dalībnieku realitātei noticēt neizdodas šā vai tā?

Comments 

20.-Jul-2006 02:21 pm
Ļoti savdabīga kadru atlase, kas, iespējams, rada maldīgu iespaidu par filmu. Vismaz man - noteikti.

Bet varbūt vaina nacionālajās īpatnībās.
This page was loaded Jul 2. 2024, 4:36 am GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09