Dzērveņu sula

« previous entry | next entry »
Sep. 24., 2014 | 04:14 pm
posted by: digna in pajautaa

Kas notiks, ja es sabēršu dzērvenes sulu spiedē, sulu ieliešu pudelē un ielikšu ledusskapī? Cik ilgi tādu var glabāt un vai vispār var?
Kā var uztaisīt stipro, šķaidāmo dzērveņu sulu bez cukura? Internets man dod padomus tikai par morsu un saldām suliņām.

Sulu katla ar krāniņu nav un caur sietu es vairs nekad mūžā neko neberzīšu.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {24}

austra

from: [info]au
date: Sep. 24., 2014 - 04:18 pm
#

man sulu spiedē ogas pārāk slapju mīkstumu deva ārā, es labāk sablenderēju un tad caur marlīti. nav nekādas spiešanas vai ņemšanās - diezgan viegli un ērti.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]digna
date: Sep. 24., 2014 - 04:19 pm
#

Neko nevārīji, necukuroji un nepasterizēji? Cik ilgi tādu var uzglabāt?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


austra

from: [info]au
date: Sep. 24., 2014 - 04:20 pm
#

ā, es nezinu tālāko procesu. es tikai par sulas dabūšanu. es izdzēru uzreiz.

(bet, man domāt, ka karsē tāpat kā āboļsulas?)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Sep. 24., 2014 - 04:21 pm
#

Es neko nezinu par sulu gatavošanu, ne to, kā karsē ābolu sulu, ne to, kā sagatavo dzērveņu sulu. :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


austra

from: [info]au
date: Sep. 24., 2014 - 04:26 pm
#

karsē, līdz lej karstu burkās un vāko ciet!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


sajūtu cilvēks

from: [info]vacatio
date: Sep. 25., 2014 - 10:37 am
#

No karsētas nav jēgas, viss C vitamīns "sadeg" pie 60 grādiem.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]amatieris
date: Sep. 24., 2014 - 04:23 pm
#

Trīslitru burkā saber ogas, pārlej ar ūdeni, vāku virsū un vēsā vietā lai stāv. kad sagribēsies suliņu, paņem un sablenderē.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]digna
date: Sep. 24., 2014 - 04:25 pm
#

Tāds variants ir zināms, jā. Man nav burkas un nav kur tādu glabāt, gribas suliņu no pudeles, lai var uzjaukt, kad vajag, bez visādām papildņemtnēm. Pieredze rāda, ka vienkērši ogas tā arī gadu mētājas, jo ir slinkums ķēpāties.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Sep. 24., 2014 - 04:42 pm
#

nu mesjē Pastērs vīnu līdz 80 grādiem karsēja, lai visādas sēnes un raugus nobendētu

pamēģini tu ar

un atceries - jo mazāk laika sula pavada gaisā jo labāka kvalitāte

tāpēc ogas-suluspiede-pudele/stikla/-vāks necieši virsū-pasterizēties katlā ar ūdeni - vāks pavisam ciet

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Sep. 24., 2014 - 04:46 pm
#

aptuveni 10 minūtes noturēt tai 80 grādu temperatūrā

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Sep. 24., 2014 - 04:50 pm
#

Vēl viens stulbs jautājums - vai tas ir tā, ka ūdens ar pudeli tajā vārās 10 minūtes?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Sep. 24., 2014 - 04:54 pm
#

nu parasti gurķus konservējot saliek pilnu lielo katlu ar burkām (apakšā virtuves dvielis obligāti - nevis lai nepiedeg, bet lai nesasitās burkas) un tad silda un mēra temperatūru burkās - tavā gadījumā pudelē ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Sep. 24., 2014 - 04:58 pm
#

vārot visādus dzērienus un viņus konservējot pa priekšu katlā silda to dzērienu, tad atsevišķi izkarsē burkas/pudeles un vākus (vākus var novārīt) un tad to karsto no katla lej sterilizētās burkās/pudelēs

bet sulām ir tā fīča, ka viņas baigi oksidējas gaisā - tamdēļ tavās interesēs ir vārīt nevis sulu katlā, kad viņa ilgi saskarsies ar gaisu, bet sildīt visu to pasākumu jau pašā pudelē - pudelei virsma maziņa, saskarsme ar gaisu maza

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Sep. 24., 2014 - 05:01 pm
#

man tikko ienāca prātā doma - bet var taču saldēt, ja negrib ķērnāties ar visādām karsēšanām - paņem zip-maisiņus, salej pa maisiņiem un lecskapī iekšā - kad gribās, izņem ārā un vai nu atkausē, vai met vārīties pie kāda ķīseļa vai kā ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Sep. 24., 2014 - 07:35 pm
#

!!! Lieliska doma! Daļu tā arī sagatavošu.
Bet pamēģināšu arī drusku mazās burciņās nopasterizēt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Sep. 25., 2014 - 09:30 am
#

alternatīva zip maisiņiem - ledus kubiņu maisiņi - būs tev ledus gabaliņi no dzērveņu sulas - plunkš un glāzē ar dzērienu iekšā ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Sep. 25., 2014 - 09:31 am
#

starp citu - izspiedas gan paglabā morsam - arī vari saldētavā, tad katlā ar karstu ūeni, cukuru/medu un lielisks padzēriens kad slims - mizās jau tie megavitamīni

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Sep. 25., 2014 - 12:13 pm
#

un vēl - pa 20-30 eiro maziņi tvaicējamie katliņi maksimās pārdodas - gan jau ka noderēs arī nākotnē ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]varmaaka
date: Sep. 24., 2014 - 05:27 pm
#

Salej stikla pudelē un nopasterizē tak. Vāku tikai neskrūvē līdz galam, kamēr karsējas. Pēc tam varēsi glabāt cik jaudas. Ja gribi stipru, tad uz lēnas uguns novāri nost ūdeni.

Atbildēt


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Sep. 24., 2014 - 11:07 pm
#

es blendētu, caur marli izspiestu, (ja dzidru gribētu - bet man garšo biezs sulas), salietu plastmasas kastēs un iebāztu saldētavā un miers :D nudien neķēmotos ar burkām un co... - nervu čakars un arī visi vitamīni vējā :)

p.s. kaut kad šitā izpildījos ar aroniju sulu - izspiedu to un salēju tajos ledusgabalu taisāmajos maisiņos un saldētavā iekšā : tad ziemā ņem tik pa gabaliņam un pie tējas vai drinka ledus vietā - njamma...

Atbildēt


from: [info]petro
date: Sep. 25., 2014 - 06:50 am
#

Vispār jau dzērvenes pašas ir dabīgais konservants. Vecmāte, kad rudeņos skābēja kāpostus, lai nesasmok un nesāk pūt līdz pavasarim vienmēr uz mucu piemeta kādas padsmit saujas dzērveņu. Mūsmājās dzērvenes, ar visām purva sūnu dusciņām, kuras lasot neizbēgami salasās, vienkārši aplej ar tīru ūdeni un vēsā vietā glabā svaigas līdz nākošajam rudenim. Protams, ka pirms lietošanas ir viņas jāpārlasa un jāatlasa nost bojātās, taču parasti atbirums nepārsniedz 10%.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Sep. 25., 2014 - 09:32 am
#

tiekot pļāpāts, ka šādā veidā glabājot vitamīni pazūd līdz Ziemassvētkiem - bet garšas protams, ka saglabājas

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]petro
date: Sep. 26., 2014 - 12:57 pm
#

Tiek pļāpāts arī, ka karsējot virs 60 grādiem, jau pirmajās minūtēs aiziet bojā vairāk kā puse no vitamīniem. Bet mēs taču neklausīsimies uz tādām pļāpām vai ne?

Atbildēt | Iepriekšējais


sajūtu cilvēks

from: [info]vacatio
date: Sep. 25., 2014 - 10:36 am
#

saskābs ātri, spriežu pēc tā kā mums smiltsērkšķi saskābst 4 dienās. Turam saldētavā, laidinam pa mazām pudelītēm.

Atbildēt