pajautaa

Uztura speciālists

« previous entry | next entry »
Jul. 16., 2013 | 07:34 pm
posted by: samantta in pajautaa

Labvakar!

Vai kāds cibiņš kādreiz dzīvē ir gājis pie uztura speciālista, kurš izstrādā indivīdam atbilstošu ēdienkarti? Es ļoti cieši ticu, ka daudzas problēmas nāk no tā kā mēs ikdienā lietojam uzturā, cenšos ēst veselīgi, bet nesen, ejot garām kādam homeopātijas centram (gan Anglijā) acīs iekrita bukletiņš par uztura speciālistu. It kā ir interese aiziet, bet tajā pašā laikā gribās zināt vai ir vērts. Var jau būt, ka beigu beigās viss ir tajā, ka, tur, nevajag lietot cukuru, saldumus, treknus ēdienus utt. Gribu zināt vai kādam ir pieredze. Pamācības kā [areizi ēst, vai, ka viss fuflo utml, lūdzu nevajag.
Paldies jebkuram, kam būs ko pastāstīt.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {33}

from: [info]kkkungs
date: Jul. 16., 2013 - 09:40 pm
#

Jautā valkīrai.

Atbildēt


Puce

from: [info]puce
date: Jul. 16., 2013 - 09:57 pm
#

Esmu gājusi. Pat pie vairākiem.
Sākt ieteiktu ar http://www.lacisaskola.lv/

Atbildēt


from: [info]varmaaka
date: Jul. 16., 2013 - 10:07 pm
#

Tas nav pārāk grūti un lielāko daļu var izlasīt internetā. Šī filma ir labs sākums - http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

Atbildēt | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Jul. 16., 2013 - 10:20 pm
#

Nemaldini. Internetā ir ļoti daudz muļķību par uzturu bez jebkādas individuālas pieejas konkrētam gadījumam. Brīžiem ir neiedomājami grūti izfiltrēt, kas no tā visa ir pamatots un pašam piemērots.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]varmaaka
date: Jul. 16., 2013 - 11:28 pm
#

Es muļķīgo avotu (kā appollo.lv un calis.lv) neuztveršanu nopietni ņēmu "for granted", sorry.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Azamat Bagatov

from: [info]termostats
date: Jul. 16., 2013 - 11:44 pm
#

Bet visi avoti, kas ir angliski un ir pret ļaunajiem kapitālistiem un viņu pārtiku, gan ir super nopietni uztverami. ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


traffico

from: [info]traffico
date: Jul. 17., 2013 - 02:03 am
#

Toties tu esi visu pārbaudījis un atzinis par drošu vai ne tik ļoti esam! :P

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Azamat Bagatov

from: [info]termostats
date: Jul. 17., 2013 - 10:03 am
#

Nē. Mani vienkārši kretinē tendence visādus rakstiņus vai video ārzemju lapās uztvert par absolūto patiesību. It kā tur nebūtu pa pilnam visādu idiotu un/vai sazvēzvērestības teoriju cienītāju, kam ir pieeja internetam.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


andalusia

from: [info]andalusia
date: Jul. 17., 2013 - 10:58 am
#

BBS seerija ir laba youtubee var atrast, neesmu drosha, bet var mekleet pec tagiem BBS weight loss myths, kaut ka taa..

Atbildēt | Iepriekšējais


Labdien, es esmu Jeberjūdijs Ibkiss no Ibsvičas

from: [info]goo
date: Jul. 17., 2013 - 09:40 am
#

vajag jau arī līdzi domā un mazliet pafiltrēt, vai tajā, ko raksta ir loģika.
es arī piekrītu - iternetā viss ir, vajag tikai papūlēties un domāt līdzi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Jul. 17., 2013 - 10:09 am
#

turklāt, ir daudzas teorijas, kas ir aprakstītas tik lieliski, ka cilvēkam bez pieejas zinātniskām datubāzēm, kas eksperimentāli izvērtē tās, var likties, ka viss ir loģiski un atbalstāmi. pēc piemēriem tālu nav jāiet - tepat ir minēts skābju - sārmju līdzsvara uztura režīms un diēta pēc asinsgrupām, kas ir pseidozinātniskas teorijas, kas uzvar dēļ tā, ka cilvēks ēd mazliet veselīgāk nekā pirms tam. daudz vērtīgāk būtu izprast patiešām veselīgā uztura pamatus.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Labdien, es esmu Jeberjūdijs Ibkiss no Ibsvičas

from: [info]goo
date: Jul. 17., 2013 - 04:16 pm
#

nu vispār jā, ja cilvēkam jau tiešām ir kaut kādas veselības problēmas, tad tur patiešām dziļi tas viss jāizprot, lai sevi ar uzturu ārstētu, tad protams vajag speciālistu
bet tādā līmenī, cik saprast, kas ir jaēd un kas nav jāēd, lai nesačakarētu savu organismu, to jau nu gan var izprast, kaut vai jau minētais cukurs, neēstu tik daudz cukuru (un visus krāsainos cukurūdeņus un bulciņas), varbūt nemaz nerastos jautājums, kā lai sakārto veselību ar uzturu.
man gan nav nekādas pieejas datubāzēm un neesmu nekāds uztura bakalaurs, bet sārmju līdzsvars un asinsgrupu diēta man ar visiem pamatojumiem liekas kaut kas pilnīgi dīvains, piemēram tajā tur Japānas rajonā kur visi dzīvo veseli līdz 120 gadiem, neviens par sārmiem un asinsgrupu diētu vispār neko nav dzirdējis :D

Atbildēt | Iepriekšējais


Max

from: [info]m_x
date: Jul. 17., 2013 - 04:07 pm
#

šo video tiešām ir vērts noskatīties! jo mazāk cukura uzturā, jo labāk. to pateiks arī jebkurš normāls uztura speciālists vai ārsts. nav nemaz tik ilgs laiks cilvēces vēsturē pagājis, kopš cukurs ir bijis pieejams tik viegli un lēti kā tagad un attiecīgi arī var redzēt, cik daudz cilvēku ir apkārt, kam nebūtu nevienas veselības problēmas. sugar is evil and addicting.

Atbildēt | Iepriekšējais


x

from: [info]walkire
date: Jul. 16., 2013 - 10:17 pm
#

Nemācēšu komentēt situācija Anglijā, bet Latvijā uzturzinātne ir viena liela raiba bedre. Par uztura speciālistu sevi atļaujas devēt gandrīz vai visi - sākot no Herbalife izplātītājiem, beidzot ar tiem, kas pabeidza kaut kādus popsīgus divnedēļu kursus. Kas ir jāzina par Latviju - diplomēti, akreditēti uztura speciālisti ir tikai un vienīgi ar Rīgas Stradiņa Universitātes diplomu un tiem apakšā ir pamatīga medicīnas + farmakoloģijas + pārtikas tehnoloģijas zināšanu bāze. Taču arī katram no tiem ir sava pieeja, līdz ar to nevar dot vienotu atsauksmi par visiem uztura speciālistiem kopumā.

Aiziejot pie laba uztura speciālista (kas noteikti nemitināsies homeopātijas centrā, jo tā ir alternatīvā medicīna :) ) var mazliet vilties - apgāzīs daudz skaistas idejas par asinsgrupu diētām, dalītu uzturu un parējām muļķībām un dod tikai tos ieteikumus, kas ir zinātniski pamatoti. Labs uztura speciālists vispirms uzzinās par veselību, iespējams, nosūtīs uz dažām analīzēm, un tikai tad veidos ēdienkarti.

Speciālisti ar "skaļiem" uzvārdiem ne vienmēr ir tie labākie - var sastapties ar paviršu attieksmi niecīgi īsas konsultācijas laikā. Ja būs vēlme aiziet pie kāda Latvijā, vari pačukstēt uzvārdu - teikšu, vai ir vērts.

Atbildēt | Diskusija


Flēra

from: [info]fleur
date: Jul. 16., 2013 - 11:19 pm
#

Nevar otrādi - tu pačuksti, pie kā vērts iet?:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Jul. 16., 2013 - 11:21 pm
#

Ja ir interese, atmet vēstuli uz and.kse et gmail :)

Atbildēt | Iepriekšējais


Halina

from: [info]halina
date: Jul. 17., 2013 - 10:31 am
#

Es gan ticu visādām "muļķībām", bet vienīgais, ko tiešām var ieteikt, ir iet pie īsta speciālista, kā Tu raksti - ar konkrētu izglītību un vēlams arī pieredzi.

Pati es biju Vācijā pie speciālista un bija vērts. Motivējoši, individuāli, gudri. Bez šarlatānisma.

Atbildēt | Iepriekšējais


Krāšņais Kurvjziedis

from: [info]krii
date: Jul. 16., 2013 - 10:22 pm
#

Ja Tevi interesē arī negatīva pieredze, tad šeit: http://klab.lv/users/krii/tag/makrofakings ir apkopota manējā saistībā ar kādu eksperimentu.
Taisnības labad jāatzīst, ka daži citi, tai skaitā, augstāk komentējusī jz. Puce apgalvo, ka konkrētais speciālists un sistēma varot arī palīdzēt.
No savas puses, protams, neiesaku.:)

Atbildēt


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Jul. 16., 2013 - 10:48 pm
#

nevaru ieteikt speciālistu, bet iesaku (ja tas, protams, vēl nav darīts) iepazīties ar informāciju par skābju un sārmu līdzsvaru uzturā. Internetā par to var atrast daudz informācijas, galvenais - tabula ar to, vai produkts rada skābu vai sārmainu vidi.

Atbildēt | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Jul. 16., 2013 - 11:04 pm
#

Ko tu zini par jautājuma autori, ka tā vienkārši iesaki neprecizētu informāciju par skābju - sārmju līdzsvaru?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Aug. 22., 2013 - 01:39 am
#

pilnīgi neko nezinu un iepazīties negrasos. mazāk dzīvnieku izcelsmes produktu un vairāk dārzeņu būs labi jebkuram.

Atbildēt | Iepriekšējais


Krāšņais Kurvjziedis

from: [info]krii
date: Jul. 17., 2013 - 10:03 am
#

Man radies iespaids, ka liela daļa no šīs informācijas diemžēl ir smags bulšits.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Jul. 17., 2013 - 10:14 am
#

Absolūti. Ja produktu skābes vai sārmi spētu ieteikmēt mūsu asins sastāvu pa tiešo - mēs jau sen būtu miruši. Organisma orgānos un audos ir sava, nemainīga vide, kuņģi - skāba, zarnās - sārmaina. Izejot caur kunģi, viss ēdiens ir skābs, caur zarnām - sārmains. Ēdiena sastāvs var izraisīt tikai vieglas urīna pH nobīdes, kam praksē ir maza nozīme. Tā ir kārtējā pseidozinātniska teorija, kas dod labsajūtu tāpēc, ka tajā vienkārši ir daudz augļu + dārzeņu, ko atbalsta arī klasiskā dietoloģija. Un asins pH, ar ko biedē šis "diētas" radītāji, satricināt ir nenormāli grūti, tas notiek tikai poe smagām patoloģijām.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Krāšņais Kurvjziedis

from: [info]krii
date: Jul. 17., 2013 - 10:51 am
#

Lūk, lūk.
Uzdzošinos apgalvot, ka vienīgais, kas visās šajās eksotiskajās diētās - makrobiotiskajā, asinsgrupu, "ajūrvēdiskajā", pH u.c. - dod kādu pozitīvu efektu, ir vispārzināmie veselīga uztura pamatprincipi: samazināt taukos ceptu, treknu un saldu produktu daudzumu uzturā, palielināt svaigu, tvaicētu, grilētu dārzeņu un augļu īpatsvaru. Specifiskie noteikumi, kas liek pilnībā izslēgt noteiktas produktu grupas, vai liek vērot dīvainas tabulas, iespējams, kādam palīdz psiholoģiski, bet tas arī viss.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jul. 17., 2013 - 01:11 pm
#

This.
Bet ir neticami daudz cilvēku, kam diētošanai gatavas tabulas ar ēdieniem ir pilnīgi nepieciešamas, jo pamatprincipu ievērošana tak vēl prasa iemācīties porciju izmērus novērtēt, a visādas gatavās tabuliņas 'ēd tikai šito, neēd šito, un vienalga kādos apjomos, viss būs OK!!!!'. Lai gan, ehm, cik nu lasītas atsauksmes pēc konsultācijām pie Atzītajiem Speciālistiem, tad arī no turienes tievētājas kaut kā nonāk pie saraksta 'drīkst' un saraksta 'nedrīkst'.
Nezinu, viņām tā skaidro, jo savādāk nesaprot, vai tā ir pašu tievētāju iekšējās interpretācijas problēma, vai tiešām dietologi arī reāli dod atļautos un aizliegtos sarakstus... Droši vien - kā paveicas.

Atbildēt | Iepriekšējais


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jul. 17., 2013 - 01:44 pm
#

Klau, ja jau pavedinā par tēmu skaties - kas ar tām GI diētām un citiem 'cukura līmeņa stabilizēšanas' pasācieniem - ķipa, auzu pārslas ar riekstiem un pienu-labi, kukurūzas pārslas ar jogurtu-slikti, melones-labi, arbūzi-slikti? Kaut kāds racionālisma grauds tur ir (vismaz 'ēd vairāk dārzeņus un mazāk kūkas' līmenī, kā jau visur) - bet tālāk?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Jul. 17., 2013 - 01:52 pm
#

Cukura līmeņa stabilizēšana kā tāda ir aktuāla tikai cukura diabēta slimniekiem. Vesela cilvēka organisms pats lieliski noregulē cukura līmeni asinīs. Glikēmiskais indekss var tikt izmantots kā pamats kādam uztura režīmam, bet nevajag to novest līdz fanātismam, apgalvojot, ka melones ir labākas par arbūziem tikai tāpēc, ka vienam ir par simtsdaļu mazāks GI. Vajag savā starpā salīdzināt atšķirīgas vienības, nevis paranoidāli dalīt dārzeņus sliktos un labos - kā to dara dažs labs "eksperts". Piemēram, mums ir pilngraudu auzu pārslas un Kellogs kukurūzas pārslas. Pilngraudu pārslu GI ir zemāks - tas nozīmē, ka tajā ir vairāk šķiedrvielu, cukurs izdalās lēnāk, nodrošinot ilgāku sāta sajūtu. Savukārt Kellogs ir apstrādāts produkts, kurā ir maz šķidrvielu un cukurs izdalās diezgan ātri, pamatīgu sātu tā arī neatstājot. Bet principā, GI jēdziens ir novecojis - praksē tam reāli nozīmes ir maz.

Atbildēt | Iepriekšējais


gulafija

from: [info]gulafija
date: Jul. 17., 2013 - 10:34 am
#

mjā, vienu brīdi man mēģināja iestāstīt, ka tas ir vienīgais, kā savu orgāņizmu uzvest uz pareizā ceļa.
Papētot tuvāk internetos info par šo diētas veidu, konstatēju, ka pastāv vismaz divu veidu pilnīgi atšķirīgas pieejas produktiem un tam vai viņi ir skābi vai sārmaini. Tajā brīdī arī atmetu ar roku visam šitam, jo nebija pārleicības, ka tas ko mainīs manā dzīvē... Labāk domāt ar galvu līdzi tam ko ēd un tad jau viss būs labi.

Atbildēt | Iepriekšējais


traffico

from: [info]traffico
date: Jul. 17., 2013 - 02:12 am
#

Ir varianti, ka tev izstrādā ēdienkarti atbilstoši asinsgrupai un vēl kaukāturbija. Pazīstu jkdzi, kas pēcāk nudien izskatījās daudz dzīvelīgāk. Ij alerģijas pārgāja etc.. Tikai tie ierobežojumi gana drastiski... alko arī drīkstēja, bet kaut ko konkrētu- apmēram, baltvīnu jā, alu nē etc.

Atbildēt


Pelēks krauklis

from: [info]far_away
date: Jul. 17., 2013 - 11:24 am
#

Es pirms kādiem gadiem trīs bez uztura speciālistiem un citiem brīnumiem vienkārši sāku ēst pēc vispārzināmiem veselīgiem principiem (pamazām, pieradinot sevi, izmēģinot jaunas receptes, nevis kā ar nazi nogriezt un tad mocīties): nekāds cukurs pie tējām, kafijām (nekāda kafija tai skaitā, bet tas jau ir cits stāsts :D), nekāds sāls pie ēdiena, maksimāli daudz svaigu dārzeņu un augļu, neēdu balto maizi, ļoti reti arī rupjo, neēdu makaronus, rīsus, gandrīz nelietoju eļļu (izņemot olīveļļu salātiem), nelietoju majonēzes, krējumus u.tml treknas ēdmaņas, pamatā ēdu vistas un tītara gaļu, tunci, iekļauju uzturā riekstus, avokado, fetas un mocarellas sieru, un visādus gardumus atstāju svētkiem, plus katru rītu multivitamīnu tablete un zivju eļļa. Skatos, lai būtu dienas laikā uzņemti gan ogļhidrāti, gan olbaltumvielas, gan "labie" tauki. Plus, lielu porciju vietā 3 reiz dienā, es cenšos ēst 5-6 reizes dienā. Works for me.

Tiesa, manuprāt ir vērts noskaidrot, ir vai tev nav kāda alerģija vai nepanesamība u.tml. Mans organisms ļoti nelabprāt cienājas ar glutēnu, nav alerģija, nemirstu nost, bet vienmēr smaguma sajūta, nogurums, ja apēsts kas tāds. Ā, un ja ir hormonu (vairogdziedzera) problēmas, to arī derētu uzzināt. Principā jebkuras veselības problēmas jāņem vērā. Pie uztura speciālista gan ir vērts aiziet, lai tiktu skaidrībā, kas ir mīti un kas ir patiesība, dzirdēti visādi brīnumi par tomātiem, kas ir indīgi, un to, ka taukus un taukiem bagātus produktus noteikti nevajag ēst, un kas tik vēl ne.

Atbildēt


izkapts

from: [info]izkapts
date: Jul. 17., 2013 - 05:00 pm
#

Vari apskatīties šito. http://www.youtube.com/watch?v=laMuyJhMcE0
Tur ir good&bad&ugly par Atkinsa diētu. Es jau kādus 5-6 mēnešus esmu uz tās un pirmajosčetros mēnešos zaudēju 17kg (no 86 uz 69, kas ir ok, jo esmu gara :D). Kādu laiku neesmu svērusies, bet izskatos OK. Tajā filmā apspriež daudzas lietas, kas man nelikās skaidras (kā var ēst taukus un notievēt) no neitrāla skatpunkta. Secinājumi (spoileris) bija diezgan skaidri - pati diēti lielā mērā ir fuflo, bet tas, kāpēc tā ir tik efektīva, ir tas, ka proteīni samazina apetīti. Tā filmiņa smuki arī parāda, cik mazattīstīta ir uztura zinātne. Savā ziņā tā arī bija, es nometu svaru, jo neēu miltu izstrādājumus & cukuru, ēdu daudz proteīna (krēmus ar saldinātājiem un citus foršus našķus, sierus utt), kas deva sāta sajūtu, līdz ar ko es uzņēmu mazāk kaloriju nekā, ja es ēstu miltu produktus. (+ Es arī drusciņ grēkoju ar gataviem saldumiem, kuros defaultā ir cukurs).

Atbildēt | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Jul. 18., 2013 - 10:44 am
#

Psc.

Atbildēt | Iepriekšējais


zazazumm

from: [info]zazazumm
date: Jul. 17., 2013 - 08:14 pm
#

iesaku palasit Jessica Alba gramatu "Honest Life".. tur patiesiba tiesam ir loooooti daudz info :)

Atbildēt