pajautaa

Uztura speciālists

« previous entry | next entry »
Jul. 16., 2013 | 07:34 pm
posted by: samantta in pajautaa

Labvakar!

Vai kāds cibiņš kādreiz dzīvē ir gājis pie uztura speciālista, kurš izstrādā indivīdam atbilstošu ēdienkarti? Es ļoti cieši ticu, ka daudzas problēmas nāk no tā kā mēs ikdienā lietojam uzturā, cenšos ēst veselīgi, bet nesen, ejot garām kādam homeopātijas centram (gan Anglijā) acīs iekrita bukletiņš par uztura speciālistu. It kā ir interese aiziet, bet tajā pašā laikā gribās zināt vai ir vērts. Var jau būt, ka beigu beigās viss ir tajā, ka, tur, nevajag lietot cukuru, saldumus, treknus ēdienus utt. Gribu zināt vai kādam ir pieredze. Pamācības kā [areizi ēst, vai, ka viss fuflo utml, lūdzu nevajag.
Paldies jebkuram, kam būs ko pastāstīt.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {33}

x

from: [info]walkire
date: Jul. 17., 2013 - 10:14 am
#

Absolūti. Ja produktu skābes vai sārmi spētu ieteikmēt mūsu asins sastāvu pa tiešo - mēs jau sen būtu miruši. Organisma orgānos un audos ir sava, nemainīga vide, kuņģi - skāba, zarnās - sārmaina. Izejot caur kunģi, viss ēdiens ir skābs, caur zarnām - sārmains. Ēdiena sastāvs var izraisīt tikai vieglas urīna pH nobīdes, kam praksē ir maza nozīme. Tā ir kārtējā pseidozinātniska teorija, kas dod labsajūtu tāpēc, ka tajā vienkārši ir daudz augļu + dārzeņu, ko atbalsta arī klasiskā dietoloģija. Un asins pH, ar ko biedē šis "diētas" radītāji, satricināt ir nenormāli grūti, tas notiek tikai poe smagām patoloģijām.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Krāšņais Kurvjziedis

from: [info]krii
date: Jul. 17., 2013 - 10:51 am
#

Lūk, lūk.
Uzdzošinos apgalvot, ka vienīgais, kas visās šajās eksotiskajās diētās - makrobiotiskajā, asinsgrupu, "ajūrvēdiskajā", pH u.c. - dod kādu pozitīvu efektu, ir vispārzināmie veselīga uztura pamatprincipi: samazināt taukos ceptu, treknu un saldu produktu daudzumu uzturā, palielināt svaigu, tvaicētu, grilētu dārzeņu un augļu īpatsvaru. Specifiskie noteikumi, kas liek pilnībā izslēgt noteiktas produktu grupas, vai liek vērot dīvainas tabulas, iespējams, kādam palīdz psiholoģiski, bet tas arī viss.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jul. 17., 2013 - 01:11 pm
#

This.
Bet ir neticami daudz cilvēku, kam diētošanai gatavas tabulas ar ēdieniem ir pilnīgi nepieciešamas, jo pamatprincipu ievērošana tak vēl prasa iemācīties porciju izmērus novērtēt, a visādas gatavās tabuliņas 'ēd tikai šito, neēd šito, un vienalga kādos apjomos, viss būs OK!!!!'. Lai gan, ehm, cik nu lasītas atsauksmes pēc konsultācijām pie Atzītajiem Speciālistiem, tad arī no turienes tievētājas kaut kā nonāk pie saraksta 'drīkst' un saraksta 'nedrīkst'.
Nezinu, viņām tā skaidro, jo savādāk nesaprot, vai tā ir pašu tievētāju iekšējās interpretācijas problēma, vai tiešām dietologi arī reāli dod atļautos un aizliegtos sarakstus... Droši vien - kā paveicas.

Atbildēt | Iepriekšējais


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jul. 17., 2013 - 01:44 pm
#

Klau, ja jau pavedinā par tēmu skaties - kas ar tām GI diētām un citiem 'cukura līmeņa stabilizēšanas' pasācieniem - ķipa, auzu pārslas ar riekstiem un pienu-labi, kukurūzas pārslas ar jogurtu-slikti, melones-labi, arbūzi-slikti? Kaut kāds racionālisma grauds tur ir (vismaz 'ēd vairāk dārzeņus un mazāk kūkas' līmenī, kā jau visur) - bet tālāk?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Jul. 17., 2013 - 01:52 pm
#

Cukura līmeņa stabilizēšana kā tāda ir aktuāla tikai cukura diabēta slimniekiem. Vesela cilvēka organisms pats lieliski noregulē cukura līmeni asinīs. Glikēmiskais indekss var tikt izmantots kā pamats kādam uztura režīmam, bet nevajag to novest līdz fanātismam, apgalvojot, ka melones ir labākas par arbūziem tikai tāpēc, ka vienam ir par simtsdaļu mazāks GI. Vajag savā starpā salīdzināt atšķirīgas vienības, nevis paranoidāli dalīt dārzeņus sliktos un labos - kā to dara dažs labs "eksperts". Piemēram, mums ir pilngraudu auzu pārslas un Kellogs kukurūzas pārslas. Pilngraudu pārslu GI ir zemāks - tas nozīmē, ka tajā ir vairāk šķiedrvielu, cukurs izdalās lēnāk, nodrošinot ilgāku sāta sajūtu. Savukārt Kellogs ir apstrādāts produkts, kurā ir maz šķidrvielu un cukurs izdalās diezgan ātri, pamatīgu sātu tā arī neatstājot. Bet principā, GI jēdziens ir novecojis - praksē tam reāli nozīmes ir maz.

Atbildēt | Iepriekšējais