cukuri

« previous entry | next entry »
Jul. 24., 2012 | 12:15 am
posted by: pieninjsh in pajautaa

Nesen provēju darīt alu... alkoholisks sanāca, bet garša vienkārši drausmīga.

Tagad skatos - veikalos parādījušies ievārījumi cukuram. Es alum ņēmu visprastāko Optima līnija cukuru.

Sakiet, tiešām mūsdienās pat starp cukuriem ir atšķirība? Kāpēc optima cukurs neder ievārījumam? Un vai alus arī dēļ tā varēja safisties?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {39}

chaj

from: [info]chaj
date: Jul. 24., 2012 - 12:18 am
#

Der. Tikai ievārījumu cukuram klāt ir pektīns (saželē zapte) un konservants (var pietikt ar mazāku cukura daudzumu).

Alum noteikti jāņem cukurs parastais!

Atbildēt


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Jul. 24., 2012 - 12:27 am
#

" veikalos parādījušies ievārījumi cukuram." ???

un esi drošs, ka ne otrādi?

Atbildēt | Diskusija


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Jul. 24., 2012 - 12:29 am
#

bet ja par tēmu - senāk brūvējām alu no parastakā cukura, kas bodē bija atronams... nedomāju, ka tev būtu ekstrā dārgaiz zaptes cukur jāpērk...
uzvaicā jan09 vai kramers tepat cibā: šie zinās noteikti kā pareizāk, kur vaina...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 12:32 am
#

nu, senāk bija arī mūsu pašu jelgavas cukurs, nevis optima līnija baltā nāve :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Jul. 24., 2012 - 12:36 am
#

nākas piekrist, ka man nav ne jausmas par "jaunajiem" cukuriem - nezinu kāda atšķirība no ta, kas bija agrāk un vai vispār ir atšķirība...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 12:38 am
#

ja gribi zināt, ar katru gadu tiek izmantotas arvien vairāk neveselīgu iespēju, kā padarīt baltāku, lētāku un pircējam pievilcīgāku. ražojam velns viņu zina kur, ar velns viņu zina ko, ekoloģija nevienu neinteresē (nu, ja pavisam godīgi, nav jau tā, ka vietējās cukurfabrikas bija gluži hipiju dobītes, bet nu labi), lielākās produkta izmaksas sastāda transports, lētais darbaspēks un lēts, bet nikns balinātājs :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Jul. 24., 2012 - 12:54 am
#

tā kā pati cukuru neizmantoju jau ļoti ilgus gadus, tad mūsmājās, viesu vajadzībām jamo pērku tikai (laikam) DanSugar brūno...
patiešām liels paldies par apgaismošanu - man nebija ne jausmas, ka pat tik banālas lietas, kā cukurs, ir tik drastiski izmainītas sava kvalitatē :(

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 12:56 am
#

awww, Tu pat šo uztvēri kā noderīgu info, nevis cenšanos pamācīt? paldies, man prieks :)))))
es gan cukuru izmantoju, bet pēc ērtuma principa, kas piemājas veikalā ir, tā viena tējkarote kafijai neko jau dikti nepadarīs. un medu mans organisms pārāk labi nepanes. malacis, ka neizmanto to balto nāvi :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Jul. 24., 2012 - 01:39 am
#

kāpēc lai es noderīgu info novērtētu, kā cenšanos pamācīt :)
vienmēr ir un būs situācijas, kad ko jaunu uzzini - katram pa galvu bliezt aiz principa: beidz mani mācit - varētu tik nozīmēt skumjas vecumdienas esot nezinošam un dumjam ;DD

man negaršo saldumi vispār - nekādi - kopš bērnības jau :) tapēc arī cukuros neorientējos un ikdienā izvairos :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 03:23 am
#

nu, tā lielākā daļa cilvēku dara, bet man patiess prieks, ka neesi tā lielākā daļa :)
un eh, laimīgā. vot man pēdejos gados arī sevišķi negaršo, drīzāk velk uz gaļu, vot i padevies kārtīgs baltais mammītis :D bet nekas, kā sak, a tiny body couldn't store all this personality :)

Atbildēt | Iepriekšējais


izkapts

from: [info]izkapts
date: Jul. 24., 2012 - 07:14 am
#

DanSukker ir visnesaldākais no visiem... Tas tiešām daudz jāliek klāt, lai varētu saldumu just.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]pieninjsh
date: Jul. 24., 2012 - 01:11 am
#

Esmu drošs, ka ne otrādi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Jul. 24., 2012 - 01:40 am
#

Ok...
nākamreiz, kad Sīkais lūgs zapti pagadāt - skatīšos, lai ta domāta cilvekiem, nevis paredzēta cukuram...

Atbildēt | Iepriekšējais


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 12:30 am
#

optima līnijai varbūt bija pārāk daudz piemaisījumu, vai apstrādāts ar kaut ko tik jiftīgu, ka rauga sēnīte ēda nelabprāt un vēl piekakāja.
cukuru ir daudz un dažādi, bet rauga sēnīte ēd tīru glikozi. tb, jo tīrāka, jo labāka. ievārījuma cukurs = glikoze + pektīns, kā jau te minēja.
optima līnija = da mahima vien zina, kā no labākajā gadījumā cukurbietes ar kādu balinātāju dabīgi brūnais cukurs ir dabūts sniegbalts utml.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]hessin
date: Jul. 24., 2012 - 01:03 am
#

vislabāk man patīk tas brūnais cukurs, kurš ir iegūts no baltā cukura tam atpakaļ piegāžot brūno sīrupu

(ok, es nezinu, vai tā ir urbānā leģenda)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 01:03 am
#

es nebrīnītos, ja tā tas arī būtu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]ts
date: Jul. 24., 2012 - 01:56 am
#

Bez nekādām leģendām, Vācijā veikalu plauktos starp cukuriem mēdz būt sastopams arī brūns cukurs, kas ir baltais plus krāsviela, tiesa, tur viss ir godīgi virsū uzrakstīts.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]pievakare
date: Jul. 24., 2012 - 10:29 am
#

cukurā glikozes nav vispār. glikoze ir monosaharīds, bet cukurs disaharīds un sauc to par saharozi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 10:51 am
#

"The molecule is a disaccharide composed of the monosaccharides glucose and fructose with the molecular formula C12H22O11."

bite my shiny metal ass.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]pievakare
date: Jul. 24., 2012 - 10:55 am
#

nu celulozi arī veido glikozes monomēri. tikai koku raugs negrauž vispār.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 10:56 am
#

tas, kas taisa alu, tiešām negrauž.
however, I advise you to bite my shiny metal ass again, because.. *drumroll*... http://www.springerlink.com/content/00r11461xv6n8427/

BADUM-TSS

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


slaunais_vilks

from: [info]slaunais_vilks
date: Jul. 24., 2012 - 10:59 am
#

nu to, ka Tu visu pār vienu kārti met es jau pamanīju tur, kur rakstīji par to, ka gan maize, gan alum, gan vīnam ir viens un tas pats raugs, lai gan patiesību sakot, katram tiek lietots cits. Tu esi putroloģijas pārstāvis.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 11:02 am
#

da hū kērz, ja viņi visi strādā identiski? jaukt vēl tajā visā iekšā, ka tur ir tāds un tāds, a uz vīnogām vispār, ja dabiski taisa, ta simtunviens un neviens nezina kāds, viņi visi taisa šmigu, bet katrs vīns nez kāpēc savādāk garšo? why bother?
raugu vispār ir ārrrrrkārtīgi daudz, bet viņi lielākoties tikuntā dara vienu un to pašu, eventuāli rij cukuru un pirž co2 da etanolu/the like tālākos produktus, nu nafig vēl visu sarežģīt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]pievakare
date: Jul. 24., 2012 - 11:06 am
#

nafig visu nonivelēt? un raugi ne tikai alko rada. tas atkarīgs no katra konkrētā rauga.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 11:08 am
#

jā, bet jautājums vispār bija par alko un kas pie vainas, tā ka lūdzu ej nomirsti

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]pievakare
date: Jul. 24., 2012 - 11:09 am
#

nesagaidīsi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 11:10 am
#

nezāles neiznīkst, true, tas par tevi un par mani. bet davaj, nelienam-ka offtopikā, ok? to var turpināt manā personīgajā cibā, bet ne šeit.

Atbildēt | Iepriekšējais


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 11:09 am
#

un vispār, es nav manījis, ka malakologs ar mikrobiologu lektos, tā ka stop it, now. šī nav tava personīgā smilškaste.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]pievakare
date: Jul. 24., 2012 - 11:12 am
#

es vispār lecos vienmēr, ja saskaros ar putroloģiju. spurismu radītā bērnības trauma.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 11:15 am
#

nu beidz. cukursēnes pamāj tev ar pumpuriem, sak, nedusmo, ej gliemīti papaijā :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]bernards
date: Jul. 24., 2012 - 12:52 am
#

Cik ilgi tu viņam ļāvi gatavoties? Varbūt pie vainas ūdens?

Atbildēt | Diskusija


from: [info]pieninjsh
date: Jul. 24., 2012 - 01:10 am
#

Turēju istabā, kamēr hidroaizvars beidza darboties, tad nesu vēsumā, pagrabā, kur nostāvēja ~ mēnesi. Tika pagaršots gan tikko pēc rūgšanas beigām, gan nedēļu, gan 2, gan 3... gan arī 4tajā nedēļā garša labāka nepalika.

Ūdens ņemts no akas, ļoti dzilas akas. Tā pat skaitās dziļākā aka vidzemē.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]bernards
date: Jul. 24., 2012 - 02:27 am
#

Skaidrs, tad ar šo daļu viss ir lieliskā kārtībā.

Atbildēt | Iepriekšējais


Nikolass A. Dērsingtons

dalbajobi biologi

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 24., 2012 - 03:29 am
#

nu no kā ta viņa labāka paliktu, koa :)
ar aliņu ir tā:

alus top tāpēc, ka ir fantastiskais draugs rauga sēnīte (kas mums dod arī maizi, un arī vīnu). rauga sēnīte om ņom ņom ēd cukuriņu,

cukuriņš -> co2 (burbulis) + H2O (ūdentiņis) + šmidziņa jeb etanõls, C2H5OH - OH? tochno ON!

rauga sēnītei patīk siltums, aukstums īsti ta ka nē, bet arī ne karstums. tāpēc maizīte pēc šmigas negaršo, jo tur šmiga ir iztvaikojusi ārā, un tāpēc aukstumā nekasi nenotieka!

nuvot, uzliec tu, pieniņš, alu gribēdams, ieraugu ar cukuru un ūdeni. rauga sēnīte apēd cukuru, kad vairāk nekas nenotiek, ir divas versijas
a) viss cukuriņš noņammāts
b) viss raugs nahuj nosprādzis

par (a) nu tur var būt tā, vai nu cukurs ir baigais sūds un raugs nesaprot, kas pie velna viņam ir iedots, un nav tiktāl evolvējis, lai no optimas līnijas sūda izspiestu paiku. likely.

par (b) tur ir tā, ka nu arī var būt, ja neesi apgājies, kā raudziņam-kundziņam iepaticies, domā nu pats, kā pret savu paverdzināto mājdzīvnieku izturējies :D

tā ka nu, nākamreiz vnk ņem labu cukuru un paverdzini raudziņu maigi! ok? viš arī ir kā dzīvnieciņš un ir viena no krutākajām radībām pasaulē, zub daju!

/ceru, ka mani smieklīgie biologu pārstāsti ir gana smieklīgi, lai tos izlasītu ar smaidu, un satur gana daudz lamuvārdu, lai lasītājs neuzskatītu, ka turu viņu bērnudārza līmenī.

Atbildēt | Iepriekšējais


kramers

from: [info]kramers
date: Jul. 24., 2012 - 06:49 am
#

Kad ir beigusies alus pirmreizējā rūgšana, alus ir jānolej, lai beigto raugu novāktu, tad pievieno otrreiz cukuru un liek atkal raudzēties jau vēsāka vietā. Maximas cukuram nav ne vainas, pat daudz labaks par Danskcukeru.

Atbildēt | Iepriekšējais


Nezāles neiznīkst

?

from: [info]jan09
date: Jul. 24., 2012 - 06:58 am
#

rpar maz info...
ekstrakta alu? k\ads raugs, kādi gatavošanas/raudzēšanas utt režīmi?

Atbildēt | Diskusija


Re: ?

from: [info]pieninjsh
date: Jul. 24., 2012 - 08:42 pm
#

Izmantoju šo ekstraktu http://www.akciza.net/lv/121-australian-bitter.html

un visu pārējo darīju ~ šādi: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8BkXv_6-ftw

Tikai cukura vietā, liku maximas optima līniju.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]atis
date: Jul. 24., 2012 - 07:52 am
#

Kādēļ cukuru? Tā taču klasika, alum liek klāt daudz cukura un tad brīnās, kādēļ riebīgu garšu. Ja taisi no ekstrakta, paņem klāt šķidro iesala ekstraktu, vai nu Iļģuciema vai importa.

Apinītim arī liek klāt cukuru. Ja šāds ir etalons, ir ok, bet, ja gribas labāku, vai nu iztikt bez cukura vai arī no normāla miežu iesala.

Tas, ka dziļa aka, neko nenozīmē - alusdarītavas bieži stāsta pasakas par saviem dziļurbumiem, aizmirstot pateikt, ka paši savu ārkārtīgi izcilo ūdeni cauri filtriem, mīkstinātājiem un atdzelžotājiem laiž, liek klāt dažādus sāļus un ar sāllskābi pieregulē pH. Svarīgs ir ūdens ķīmiskais sastāvs, lai nav daudz kaļķu un dzelzs. Ne mīksts, ne ciets un ļoti labi garšo.

Un sanāk, ka pēc nedēļas vai divām nepārlēji citā traukā (kegā, pudelēs), lai uzgāzējas? Ja tā darīji un nenolēji no rauga, arī tur var būt vaina.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]pieninjsh
date: Jul. 24., 2012 - 10:38 pm
#

Nutaču protams, ka nolēju.

Atbildēt | Iepriekšējais