pajautaa

Parex

« previous entry | next entry »
Dec. 4., 2008 | 12:43 pm
posted by: degeneralis in pajautaa

Tā, mīļie cilvēki - te jau ir šādi un tādi, kas zina daudz par ekonomiku.

Kas, jūsuprāt, būtu noticis, ja valsts būtu pasūtījuis Karginu un Krasovicki dirst un atteikušies glābt Parexu?

Kad par to glābšanas paketi sāka runāt, viss jau šķita normāli, bet tagad jau tā situācija drastiski mainījusies (vismaz cik es varu saprast). Tāpēc man arī interesē - ja bankai pateiktu, lai pati tiek galā ar savām problēmām, tad kas būtu noticis?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {25}

sirdnA

from: [info]sirdna
date: Dec. 4., 2008 - 12:51 pm
#

Tad P banka teiktu - labi, mīļie, tikai rēķinieties, ka jūsu un jūsu korešu naudiņa pie mums! Un dikti vairāk, nekā jūsu garantētie 50 000!

Un valsts veči un vecenes teiktu - kuš, kuš, nomierinaties! Še jums 300 miljoni valsts naudas, paturiet, kamēr mēs savus personīgos grašus izgrābjam (270 miljoni latu beidzamās dienās), un tad, kā saka, artodieviņ!

Atbildēt


from: [info]8
date: Dec. 4., 2008 - 01:10 pm
#

es ari biezhi domaaju, kaa butu, ja Parexu atdotu saplosishanai gabalos citaam bankaam, bet tas nav tik vienkaarshi no visiem viedokljiem

Atbildēt


Jugita

from: [info]angel_girl
date: Dec. 4., 2008 - 01:14 pm
#

Nez, man domāt, ka izņemot p bankas džekus un noguldītājus nekas nebūtu - jo krievi savu naudu izņēma, pārējie arī izņemtu, a P dabūtu kārtot maksātnespēju, visu izpārdotu un mēģinatu norēķināties par kredītu.

Atbildēt


from: [info]unpy
date: Dec. 4., 2008 - 01:24 pm
#

Nekas slikts nebūtu noticis. Abi lielie akcionāri ciestu un viss.

Atbildēt


from: [info]8
date: Dec. 4., 2008 - 01:34 pm
#

kaa vinjiem abiem tb k&k izdevaas pierunaat valdiibu p paarnjemt?

Atbildēt | Diskusija


Andris

from: [info]degeneralis
date: Dec. 4., 2008 - 01:35 pm
#

Paskaties šo te no Delfiem iekopēto komentu:
http://klab.lv/users/pata/257259.html#cutid1

Tur var meklēt skaidrojumus.

Atbildēt | Iepriekšējais


suspends

from: [info]suspends
date: Dec. 4., 2008 - 01:35 pm
#

valstij tad buutu jaatdod noguldiijjumi liidz 50 000 eiro un kopumaa tas tad valstij izmaksaatu ap vienu miljardu latu.
Saakumaa izskatiijaas ka leetaak bija glaabt, tagad - hvz :)

Atbildēt | Diskusija


Andris

from: [info]degeneralis
date: Dec. 4., 2008 - 01:38 pm
#

Tagad iegrūsti cik, 350 miljoni latu? Un it kā būs vēl jāatmaksā sindicētie uz 1 miljardu dolāru, un vēl viens miljards dolāru, lai sekmētu bankas stabilitāti - sanāk stipri vairāk par to sākotnēju latmiljardu.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]kangaroo
date: Dec. 4., 2008 - 01:42 pm
#

Pirmkārt, ir aplami teikt "...lai pati tiek galā ar savām problēmām...". Stiep kā gribi, bet tās ir arī valsts problēmas. Kāpēc?

1. Parex bankā ir konti VID un IeM. Kas no tā? Tas, ka muitas nodevu un nodokļu maksājumi (muita ir VID pakļautībā, ja nu kas) līdz ar to aizkavētoes, kamēr visur tiktu nomainīts uz citu banku. Attiecīgi preču importa/ ekporta/ tranzīta operācijas čakarētos minimums mēnesi un ir liela iespēja, ka pa šo bardaka liaku kāds uzņēmums pateiktu čau! Latvijai kā tranzīta zemei un pārmestos uz kaimiņiem.
2. Lai nu kā, bet Parex bankā strādā arī cilvēki, nevis tikai Kargins un Krasovickis. Kādus nekādus, bet nodokļus šie ~1500 cilvēki arī maksā un līdz ar to ir pelnījuši, ka valsts viņu intereses aizstāv.
3. Parex bankai bez IeM (visu policistu un robežsargu algu konti) un VID, ir arī citi nozīmīgi klienti- gan uzņēmumi, gan pašvaldību iestādes/uzņēmjmi, gan valsts iestādes/uzņēmumi, gan pārsimts tūkstošu privātpersonu. Neviens no viņiem nav pelnījis, ka ar viņu naudas apgrozīšanu pēkšņi kaut kas notiek.

Un galvenais.Stiep kā gribi, bet Parex ir otra lielākā banka Latvijā. Pēc dažiem rādītājiem- pirmā, pēc dažiem- trešā līdz piektā. Un šādas bankas nogremdēšana nevienam (īpaši jau Latvijas ekonomikai kopumā) par labu nenāktu. Cits jautājums- vai tas bija jādara tik stulbā veidā?

Atbildēt | Diskusija


from: [info]rakstnieks_nr1
date: Dec. 4., 2008 - 01:52 pm
#

Nevajag arī aizmirst, ka tas ir (bija) privātuzņēmums un privātuzņēmumu nacionalizācija, vēl jo vairāk subsidēšana ar nodokļu maksātāju naudu ir brīvā tirgus apstākļos ekstrēma izrīcība, nevis parasta darbība tādēļ, ka "ekonomikai tas nenāktu par labu".
1500 darbinieku uzņēmuma bankrota gadījumā saņemtu likumā paredzēto valsts atbalstu tāpat kā jebkura cita bankrotējuša uzņēmuma darbinieki. Tas nav nekāds arguments.
Vēl arī jābilst, ka bankas bankrota gadījumā nav gluži tā, ka vienīgā problēma ir pārcelt kontu no bankrotējušās uz citu banku. Prakse rāda, ka realitātē tas nozīmē pilnīgu kontu un jebkādu atlikušo finansu līdzekļu, ja tur vēl kas atlicis, iesaldēšanu, turklāt uz laiku, kas krietni pārsniedz "nelielas problēmiņas" mēneša garumā.
Un arguments - neviens nav pelnījis - vispār ir smieklīgs. Tikpat labi neviens nav pelnījis, ka ekonomika piedzīvo lejupslīdi, ka tas draud ar krīzi un tml.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]kangaroo
date: Dec. 4., 2008 - 02:06 pm
#

Vot ar šito "saņemtu likumā paredzēto valsts atbalstu tāpat kā jebkura cita bankrotējuša uzņēmuma darbinieki" nesmīdini mani. Tas ir nevis atbalsts, bet maza daļa no bēru izdevumiem pēc pašnāvības. Ja pēkšņi NVA iegāztos 1500 cilvēki, tad tas nozīmētu arī tas iestādes un VSAA darba paralizēšanu. Viņi jau tā tur pēdējā laikā karas augšā.

Kas attiecas uz visu pārējo, tad īsti nesapratu par ko notiek lekšanās, ja to pašu vien pateici, tikai biezākās krāsās?

Atbildēt | Iepriekšējais


Ilūziju purvā

from: [info]mandersons
date: Dec. 5., 2008 - 09:24 am
#

un Tu no saviem nodokļiem uzturētu šos n-tūkstošus

Atbildēt | Iepriekšējais


pata

from: [info]pata
date: Dec. 4., 2008 - 01:54 pm
#

precizējums: darbinieku gan tur kopumā ir vairāk 2000. kopumā piekrītu. par K&K politisko ietekmi varam tikai filosefēt: kaut arī nav faktu un pierādījumu, neticu, ka no viņu puses nebija spiediens uz valdību.
tāpt vēl gribēju pieminēt, ka šī banka piederēja privātpersonām, atšķirībā no SEBa un SWEDa (kas ir topā un kuru krahs varētu ietekmēt finanšu sistēmu kopumā), tādēļ šīm bankām ir kaut necik stabilitātes garants arī no mātes banku puses. pieņemu, ka arī uzraudzība tika veikta pirms krīzes iestāšanās, tajā pat laikā Parex faktiski bija divu (negausīgu) cilvēku rokās.
starp citu, varbūt Tu vari pakomentēt, kādi būtu alternatīvie glābšanas varianti?! es tik ļoti šajā visā neesmu iedziļinājusies, vēl jo vairāk tādēļ, ka ir grūti līdz galam uzticēties informācijai, kas mums tiek pasniegta.

P.S. Man ļoti patīk Tava userpic-a ieraksta kontekstā :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]kangaroo
date: Dec. 4., 2008 - 02:16 pm
#

Varianti ir simtiem. Izvēlētajam arī nav ne vainas, tikai tas tika iedarbināts no nepareizā gala. Vispirms bija visu jānobloķē, jāiesaldē un jāpārņem un tikai tad varēja sākt domāt kā situāciju glābt. Tagad sanāk tā, ka autoparks jau ir aizceļojis, NĪ izrādās nedrīkst aiztikt, jo pieder citiem uzņēmumiem (izrādās, ka tas, ka tie ir saistīti ar bankas īpašniekiem, nav pietiekams arguments), bet paši lielie džeki turpinās strādāt bankā un saņems ne jau 500 latus uz rokas.

Kā jēdzīgāko variantu es redzu to, ka PB akcijas nevis nonāk LHZB īpašumā, bet gan bankas tiek pilnībā apvienotas. Turklat zem LHZB karoga un bez iespējas šo soli kādreiz "UNDO".

Vēl protams, varēja banku ūtrupēt- viņu klientu bāze gan Swedbank, gan SEB, gan Nordea, gan DnB NORD būtu ļoti interesanta. Ja pirmās divas varbūt noraustītos, tad otras divas arī pašreizējos apstākļos vēl arvien ir tirgū pietiekami agresīvas un ir diezgan liela iespēja, ka šādu piedāvājumu ņemtu nopietni. Vismaz DnB NORD noteikti, jo Norvēģiju (DnB NORD 49% akciju pieder lielākajai norvēģu finanšu grupai) pašreizējā krīze ir maz skārusi un tur vēl arvien ir milzīgs naudas pārpalikums.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


pata

from: [info]pata
date: Dec. 4., 2008 - 02:23 pm
#

skaidrīte :) primārais bija glābt K&K un tagad valdība pievēršas pārējam. es kā reizi šodien palūdzu, lai manu algu pārskaita nevis uz Parexu, bet Nordea.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]kangaroo
date: Dec. 4., 2008 - 02:32 pm
#

No sirds iesaku nomainīt Nordea pret kaut ko citu. Viņu internetbanka ir sliktākais, kas vien var būt (starp 6 lielākajām). Un tas nav tikai subjektīvi-> http://www.db.lv/Default2.aspx?ArticleID=bf268c62-d473-41f2-a330-e34968ae2130#continue

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


pata

from: [info]pata
date: Dec. 4., 2008 - 02:37 pm
#

tagad viņiem ir jauna versija, kopš š.g. vasaras. ir o.k. - man nav problēmu orientēties un atrast to, ko vajag ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]kangaroo
date: Dec. 4., 2008 - 02:53 pm
#

Ā, nezināju! Nu labi, tad jau kazi drīzumā Nordea varbūt pat mani ņems pretim, ja gribēšu vērt kontu. Kādu laiku atpakaļ atteica, kamēr četrām citām bija o.k.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]unpy
date: Dec. 4., 2008 - 02:10 pm
#

Pagapaga.

1.Lai banka nebankrotētu tā, ka vienā jaukā dienā tai uz durvīm priekškaramā atslēga - priekš tā mums ir FKTK un LB. Gan VID, gan IeM savus kontus mierīgi varēja pārcelt mēnešiem ilgi. Un ko tad tagad - nedz VID, nedz IeM, par spīti tam, ka premjers teica "varbūt būs jāklapē ciet", savus kontus uz citurieni nepārcels?

2.Visi maksā nodokļus. Arī tie 2tk jeb cik tur policistu, kurus atlaiž - nav arguments.

3.Globālo sasilšanu arī neviens nav pelnījis. Un?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]kangaroo
date: Dec. 4., 2008 - 02:21 pm
#

1. Nepārcels, jo tas ir pārāk ķēpīgi. Tas var radīt domino efektu un beigās kritīs kauliņi, kuriem teorētiski nav nekāda sakara.

2. Policisti algas saņem no nodokļiem, ko maksā PB darbinieki. Tā ir būtiska atšķirība. Policisti naudu nevis pelna, bet tērē. Tas ko viņi maksā nodokļos ir tas pats, kas pārlikt naudu no vienas kabatas otrā (šajā gadījumā- abas kabatas pieder valstij).

3. Tēlaini domāt māki? Es varu pārfrāzēt to tekstu, ja Tev doma neaizgāja, bet būtību tas nemainīs. Valstij IR jādara viss iespējamais, lai šīs juridiskās un fiziskās personas neciestu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]unpy
date: Dec. 4., 2008 - 02:44 pm
#

Par 1. - bet ko darīs tad, ja patiešām klapēs ciet?

2.Piekrītu - policisti nebija labs piemērs. Tak savādāk - privātajā sektorā šobrīd laiž cilvēkus vaļā pilnā sparā. Darba tirgum šobrīd +/- 2000 neko nenozīmē.

3.Visi mēs esam līdzvainīgi pie šīs situācijas. Ja jau demokrātija, tad jācieš arī visiem;)))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]kangaroo
date: Dec. 4., 2008 - 02:57 pm
#

1. Tad Saeimai būs jāpieņem pārejas noteikumi. No sērijas, ka kontus apkalpo LHZB, kamēr nav jaunā konkursa rezultāti.

2. Par šito vari man nestāstīt- pats esmu bezdarbniekos kopš krīzes sākuma. Darba tirgus ir tāds, ka... Ai, da nu! Nav nekāda darba tirgus vispār. Latgalīte, nevis tirgus.

3. Viss atkarīgs cik tagad no SVF paņems. Ja vairāk kā 3 gadu IKP, tad tas būs tāds pzdc, ka mūsu mazbērni vēl jutīs.

Atbildēt | Iepriekšējais


Petrovichs

from: [info]petrovichs
date: Dec. 4., 2008 - 02:29 pm
#

Tiesības apkalpot IeM un vēl kādus tur kontus Parex bija ieguvis konkursu kārtībā. Nu un pamēģini cauri birokrātijām un procedūrām izdabūt cauri to, ka tie jāpārceļ kaut kur citur. A kāpēc tieši uz turieni un ne citurieni u.t.t. :)
Pagaidām valstī ārkārtas situācija pasludināta nav un joprojām darbojas miera laika likumi. Lai nu kādi, un kā, bet darbojas ;-)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]rakstnieks_nr1
date: Dec. 4., 2008 - 01:46 pm
#

Tā ir teorētiski neiespējama versija - jāpaskatās nedaudz senākā pagātnē, kad visas valsts iestādes, tostarp pašvaldības, savus kontus aizdomīgā vienprātībā pārnesa uz Parexu. Starp citu, tas ne mazāk aizdomīgi sakrīt ar laiku, kad no Parexa uz ofšoriem sāka plūst nauda un kustamā manta, resp. automašīnas. Bet nu Tevis minētā atbilde šajā sakarā nozīmētu tikai to, ka valsts vnk bankrotē vienas nakts laikā.
Protams, vēl būtu iespēja papildus nodrukāt nepieciešamo naudu - tad valsts būtu saglābta, bet inflācija, attiecīgi, iestieptos kaut kur netālu no simta.
Tie garantētie noguldījumi uz šitā fona tāda sīknauda vien ir.
Vienvārdsakot, valdībai tīri fiziski nebija šādas opcijas, Parex to labi zināja un izskatās, ka zināja jau krietni senāk.

Atbildēt


déjà vecu

from: [info]dejavu
date: Dec. 4., 2008 - 08:36 pm
#

Zinoši cilvēki saka, ka lielākie Latvijas noguldītāji bija savus līdzekļus no Parex izņēmuši- tomēr informācija bija jau iepriekš zināma, savējie jau bija brīdināti. Lielākie palikušie bija nerezidenti no Krievijas. Tā nu mēs no saviem nodokļiem apmaksājam nerezidentu noguldījumus.Mums jau vienmēr ir bijušas tuvas attiecības ar kaimiņiem ;)

Atbildēt