Depresīva troļļa piezīmes - [entries|archive|friends|userinfo]
zazis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Oct. 9th, 2020|08:48 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Teikšu godīgi, jūtos amjūzots, kad man stāsta par to kā augu bāzes paika nodara milzu ļaunumu. Uzmetu aci, kur ražota paika, ko es ikdienā patērēju. No Āfrikas, laikam, tikai banāni. Auzas, griķi vietējā ražojuma. Dīvainā kārtā rīsi un lēcas no Kanādas. Ievārījumi vietējie, zriekstu sviests uz vietas ražots (kur viņi iepērk z-riekstus nav ne jausmas). Dārzeņi vietējie, selgas pilngraudu cepumi vietējie. Sēklas Ukraina. utt

Par miglotajiem laukiem. Aizejiet, lūdzu, un pret sienu. Cik var atkārtot, ka 1 cal no dzīvnieku valsts produktiem prasa vismaz 10x vairāk resursu kā augu bāze. Iedomājieties, lopi arī ēd (šitas daudziem būs baigais pārtsteiguma šoks, tāpēc iesaku elpot un izskaitīt līdz 10). Ēd viņi to paiku no miglotajiem laukiem un daudz sojas!!!!!1
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:October 9th, 2020 - 09:36 am
(Link)
Kaut kad pasen (tādēļ nemācēšu vairs atrast, kur) cibā bija diskusija par vienu pētījumu, kur anketēja cilvēkus par vegānismu. Tika secināts, ka visēdāju dziļā nepatika pret vegāniem varētu būt saistīta ar to, ka ne-vegāniem vegāni šķiet ar krietni nosodošāku un morāli iedomīgāku attieksmi nekā var secināt no vegānu anketām. T.i., pats fakts, ka tu te tāds vegāns esi un cibā raksti, cilvēkiem iespējams rada psiholoģisku diskomfortu pat tad, ja tu nevienam tiešā tekstā neuzbrūc. Man šķiet, ka tavs ieraksts par govju apsēklošanu tieši demonstrēja šo efektu: neko tādu jau tu nepateici, tikai aprakstīji, kā tas notiek, bet cilvēki uzreiz sašūmējās. Es domāju, ka par spīti tiem dažiem bravūrīgajiem, lielākai daļai cilvēku tomēr tas apraksts šķiet pietiekami šķebinošs, lai negribētos par to domāt nākamajā reizē, kad attaisīs piena paku.

Nu lūk. Un tad iestājas psiholoģiskā aizsargreakcija. Noklusētais "tātad tu iedomājies, ka esi par mani morāli pārāks?" -> "nav tā jūsu vegānu paika nemaz tik morāli pārāka, ja, avokado mafijas, ūdens patēriņš un apmigloti lauki". It kā fakts, ka arī augu pārtikas globālā tirdzniecība nav bez savām problēmām atceļ faktu, ka lopkopība ir ar savām problēmām. Jebšu, ja tu nevari dzīvot perfekti morāli tīru vegānisku dzīvesveidu, tad nav vērts vispār neko.

Un vēl viena lieta. Ne viss ir tik viennozīmīgi, kā daži to mēģina pasniegt. Piemēram, par tiem pašiem avokado. Jā, taisnība, pieaugot avokado eksportam, narko mafijas saoda nauda un sāka reketu pret avokado fermeriem. Jā, taisnība, ievērojama daļa no tiem avokado, kas nonāk līdz mums, ir ar asiņainu pievienoto vērtību. Bet no otras puses - pilnīgi pārtraukt avokado importu nozīmētu pilnīgi izputināt tos neskaitāmos fermerus, kuriem avokado plantācijas ir vienīgais ienākumu avots. Ko nu?
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:October 9th, 2020 - 09:45 am
(Link)
paldies liels par šo tekstu. <3
[User Picture]
From:[info]pavisam
Date:October 9th, 2020 - 10:28 am

(Link)
Jā, par aizsargreakciju!

Man gan šķiet, ka problēma ir nevis tas, ka vegāni jūtas pārāki par visēdājiem, bet visēdāji sajūtas zemāki un tāpēc pārmet augstprātību.
Bet tas ir faktiski tas pats, tikai kaut kādas psiholoģiskas peripētijas, ko līdz galm nesaprotu.

Teiksim, ja kāds man pārmet augstprātību, ir diezgan liela iespēja, ka tā piemīt pašam pārmetējam un tāpēc tas necieš to citos.
Vismaz tā es sapratu.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:October 9th, 2020 - 10:36 am
(Link)
"Man gan šķiet, ka problēma ir nevis tas, ka vegāni jūtas pārāki par visēdājiem, bet visēdāji sajūtas zemāki un tāpēc pārmet augstprātību."

Jā, tāda bija doma, ko mēģināju paskaidrot, bet laikam sapisos meistarībā ar saviem garajiem teikumiem. :D
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:October 10th, 2020 - 04:14 am
(Link)
Vai tu pati esi veğetāriete?
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:October 9th, 2020 - 10:43 am
(Link)
es vakar šito izbaudīju dzimtas vacapa čatiņā. vispār neko par savu morālo pārākumu neteicu, tikai iemetu tekstu par govju anālo fistingu. jēziņ, ko es daboju atklausīties.

UN JĀ ES JŪTOS MORĀLI PĀRĀKS PAR VISĒDĀJIEM UN VEĢĒTĀRIEŠIEM.
(no subject) - (Anonymous)
(no subject) - (Anonymous)
(no subject) - (Anonymous)
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:October 9th, 2020 - 11:24 am
(Link)
Nu jā šitas saucas scale-up problēma, labi pazīstama ķīmijas tehnoloģijā un ne tikai. Tu vari uztaisīt visu ko bet tikko to vajag taisīt/ ražot milzīgos daudzumos, tā sākas tehniskas, ekoloģiskas, ekonomiskas, loģistikas, drošības etc problēmas. Attiecas uz praktiski visu. Apskatāmajā jautājumā gan uz augu gan dzīvnieku lauksaimniecību. Ir skaidrs ka mehāniski palielināt ir problēmas, videi sāk kaitēt abas. Kas atliek? Atliek tas pats scale-up - darīt to citādi, kas abos gadījumos nozīmē pamazām aizstāt klasiskās lauksaimniecības formas ar biorūpniecību kur viss notiek slēgtos tilpumos ar reciklēšanu. Savukārt pārtikas izvēle ir personisks, veselības, izvēles, gaumes jautājums un uz apskātāmo jautājumu neattiecas.
[User Picture]
From:[info]pavisam
Date:October 9th, 2020 - 12:00 pm
(Link)
Faktiski, jebkas, kas jāražo rūpnieciskos apjomos sadirš pasauli, pareizi?
Tas novienādo saucējus un paliek tas, ko Tu saki par veselību, izvēli, gaumi. Tikai vajadzētu vēl pieskaitīt ētiku.
Pat, ja pieņemam, ka soja noplacina augsni un govis purkšķina ozona slānī caurumus, avokado vismaz nav jāapdullina un jānokauj.
kaut kā tā.
(no subject) - (Anonymous)
(no subject) - (Anonymous)
(no subject) - (Anonymous)
(no subject) - (Anonymous)
(no subject) - (Anonymous)
[User Picture]
From:[info]neraate
Date:October 9th, 2020 - 12:04 pm
(Link)
Vēl jau arī ne pārāk patīkamais aspekts par šķīvī līšanu. Neseni veģetārismā vai vegānismā konvertējušies cilvēki biežāk lien citu šķīvjos. Jā, daļēji jo trauma, citi uzzinot, ka konvertējies, metas analizēt ko un kā un vai nu tagad ēdīs, ārprāts ārprāts cilvēks galīgi nebūs paēdis, jāglābj, jo nabagam izskalotas smadzenes vaimanuvai, daļēji jo psiholoģiski gribas dalīties ar kaut ko labu un jauku un ētisku, tieši tāpat kā ja esi atradis Jēzu, sācis sportot, nometis svaru, izlasījis grāmatu u.t.t.
Šķīvis, gulta, bērnistaba un baznīca ir sensitīvas vietas.
Bieži vien jautājums pragmatiski ir reducējams līdz tam vai ir iespējama cieņpilna komunikācija ar atšķirīgi domājošu cilvēku. Vai tas, ka cilvēks ir ticīgs, ēd gaļu (zin kā tā rodas, varbūt pats pat ir kāvis dzīvnieku un to apēdis, un vispār vairo ciešanas pasaulē) ir savietojams ar to, ka viņš/viņa ir labs cilvēks. Un diemžēl ir gana daudz veg- cilvēku, kuru prātā tas nav savienojams un kas karo par savu patiesību. Jā, ne visi, bet tie, kuru patiesība stāv pāri elementārai cieņai pret otru cilvēku, arī rada paši savai kopienai slikto slavu. Un ja tie skaļāk bļauj, tad tos arī vairāk atceras un ja viņi ar savu bļaustīšanos dāsni dalās.. nav tas tik nepelnīti. Cibā gan kādus gadus 10 manuprāt neviens karojošs vegāns nav bijis, daži laikam pārkvalificējās
[User Picture]
From:[info]pavisam
Date:October 9th, 2020 - 12:11 pm
(Link)
ā, redzi, man līdz šim bija tikai bērnistaba, baznīca un partija.
Nezināju, ka šitādi srači rodas no šķīvja :)
Man teiksim, netraucē ne vieni ne otri. Tikai patīk srači par tēmu :D
Ļoti daudz ko uzzinu jaunu!

Un, ja ir sajūta, ka vajag, tad ir jāklaigā. Vai sauc pie Krišnas, vai augu bāzes diētas, kāda starpība? Ja man tas nav pieņemami, ignorēju un eju tālāk. Ja mani sasniedz ziņa, ieklausos. Nafig iet ar dūrēm virsū?

Mani, teiksim, vairāk kaitina tirdzniecības centros meitenes, kuras uzplijas ar kosmētiku. Es saprotu, ka tāds darbs, bet, ja man jāizvairās un jāiet ar līkumu, kaut kas nav pareizi...
(no subject) - (Anonymous)
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:October 9th, 2020 - 12:23 pm
(Link)
nujā. es te abjūzošu ar apziņu apveltitas būtnes, kurām ir liegta iespēja pretoties, bet tu man netraucē ar savu moralizēšanu.
(no subject) - (Anonymous)
(no subject) - (Anonymous)
(no subject) - (Anonymous)
From:(Anonymous)
Date:October 9th, 2020 - 06:29 pm

Cibā gan kādus gadus 10 manuprāt neviens karojošs vegāns nav bijis

(Link)
vēl pirms kāda gada bija tā viena beibe, kas regulāri šausminājās savā cibā par to, kā zvēriņi cieš, kā cilvēki rada šīs ciešanas, kātāvar utjpr klasika
From:(Anonymous)
Date:October 9th, 2020 - 10:43 am
(Link)
Bet pie jums nēģeris sit. Klasiskā cilvēka būtība... It īpaši ar šauru skatījumu
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:October 9th, 2020 - 10:47 am
(Link)
šis ir par sarežģītu priekš manis. vari lūdzu paskaidrot smalkāk?
[User Picture]
From:[info]pavisam
Date:October 9th, 2020 - 12:01 pm
(Link)
es lieku uz to, ka citur pulkstenis sit stundas, pie mums nēģeris!!!
Nēģeris nosita pusnakti.
wiii
(no subject) - (Anonymous)
From:(Anonymous)
Date:October 9th, 2020 - 06:24 pm
(Link)
tas ir cits anonīmais, laikam bija domāts nēģerUs
From:[info]fedrs
Date:October 9th, 2020 - 12:24 pm
(Link)
Vai jūs abi, tu un tavs sarunbiedrs, neesat mēģinājuši vienkārši paēst, pie galda nevis uz barikādes?
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:October 9th, 2020 - 07:08 pm
(Link)
nafigam? XD
From:(Anonymous)
Date:October 9th, 2020 - 06:06 pm

zriekstu sviests uz vietas ražots

(Link)
kā saucas? kur pērc?
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:October 9th, 2020 - 06:30 pm

Re: zriekstu sviests uz vietas ražots

(Link)
gemosā, liela bundža, meatceros kā sauc
From:(Anonymous)
Date:October 9th, 2020 - 08:40 pm

Re: zriekstu sviests uz vietas ražots

(Link)
thx, ievērtēs
From:(Anonymous)
Date:October 9th, 2020 - 06:10 pm

1 cal no dzīvnieku valsts produktiem prasa vismaz 10x vairāk resursu kā augu bāze.

(Link)
šitais vai ta nebija konkrēti par gaļu, nevis pienu?

man būtu inčīgi, ja kāds būtu paskaitījis, tieši cik resursu patērē atvest uz latviju vienu avokado kaloriju, salīdzinājumā ar vienu latvijā ražota sviesta kaloriju, vai cik patērē uzražot un atvest no ellēratā vienu mandeļu vai sojas piena kaloriju, salīdzinājumā ar vienu vietējā piena kaloriju.
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:October 9th, 2020 - 07:08 pm

Re: 1 cal no dzīvnieku valsts produktiem prasa vismaz 10x vairāk resursu kā augu bāze.

(Link)
Brīnišķīgi. Es gribētu pazīt vairāk tādu cilvēku, kā tu, un gribētu, lai tādi cilvēki vairāk pētītu un rakstītu, ko videi un lokālajiem komjunitijiem nodara masveida sojas, mandeļu u.c. vegan ņammu audzēšana un ražošana.
Bet tagad uzcepšu iecavas sprostu vistu omleti un uzvārīšu kafiju (tā gan ir ar rainforest alliance something something birku), ar dāņu-lietuviešu cukuru.
From:(Anonymous)
Date:October 9th, 2020 - 08:40 pm

Re: 1 cal no dzīvnieku valsts produktiem prasa vismaz 10x vairāk resursu kā augu bāze.

(Link)
nujā, tikai es neesmu tāds cilvēks, un es nezinu, kur tādus meklēt
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:October 10th, 2020 - 03:15 pm

Re: 1 cal no dzīvnieku valsts produktiem prasa vismaz 10x vairāk resursu kā augu bāze.

(Link)
Piemēram, es visbiežāk lietoju vietējā ražojuma auzu pienu, sojas vai rīsu ņemu tad, kad manā piemājas Latā auzu piens jau izpirkts.