Mon, Feb. 27th, 2012, 11:03 am

Ir tādi ēdieni, kuriem līdzi vajadzīga instrukcija - a no kura gala tagad šito ēst? Vismaz man tādu instrukciju vajag, es esmu bremze. Varu uzrādīt robu galvaskausā, kurš, imho, ir atbildīgs par manu uztveres gausumu.

Ēdieni, tātad.

Reiz kādā Maskavas ēstuvē pasūtināju sīpolzupu. Zupa bija karsta, garda un apsvilināto mēli atceros vēl tagad. Bet. Ēdiena konfigurācija mani iedzina katatonijā un krēslainā apziņas stāvoklī. Dota zupas bļodiņa. OK. Iekšā zupa. OK. Zupā peld plaukstas lieluma siermaize, kura ļoti precīzi nosedz bļodu. Nemaz ne OK. No instrumentiem mums ir karote un īkšķis, kas salokāms pretēji plaukstai, viss. Lai piekļūtu zupai, ir jāizņem siermaize, kura, es teikšu, ir krietni bieza un plunčājas pa bļodu, izbaudot dzīvi tās pilnībā. Un, ja es to izņemtu, kur man likt to slapjo pļecku, uz galda, vai? Uz pusēm es arī to nevaru pārkniebt, tas izstrādājums ir biezs, bļoda pilna un es notašķīšu visu apkaimi, savas nātnās ūzas un novalkāto un salāpīto, toties tīro goda kreklu. Pajautāt, šozaha, vatzehell un kā jūs man šito iesakāt ēst, sieviešu kārtas suņu atvases, man ienāk prātā tikai pēc kādām dažām dienām. Kā es to zupu apēdu - neatceros.

Dzīves pieredze numur divi mani sita vakar, kad patēriņa kultūras templī Spicē tika iepirkas Cinnabon bulciņas iemēģināšanai. Gūgle saka, ka tās ir aplam slavenas bulciņas. Tās ir smagas, treknas, saldas un ķepīgas, tas ir, vienkārši burvīgas un atbilst ambrozijas parametriem. Bet.

Kā tās paredzēts ēst? Ņemt, es atvainojos, rokā? Ha, ka tik ne arī. Es pie tām bulkām pieķēros mājās, kontrolētos apstākļos un drošībā. Uzdūru bulciņu uz dakšiņas un ļoti uzmanīgi, turēdamies kādu metru nostāk, nokodu gabaliņu. Momentā rokas līdz elkoņiem bija ar to slaveno siera un pampelmūžu mērci, bārda saķepusi. Un tas vēl ir mājās, kur sienas sargā, jumts dod padomus un grīda uzmundrina. Kā cilvēki to dara pašā Cinnabon kafūzī, kur tu ne dušā ieiesi, ne kā?


Dzīve ir ļoti sarežģīta un grūta.

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:31 am
[info]biezpientaure

siermaize pāri sīpolzupai ir tāds pats oksimorons kā franču balkons, franču skūpsts un pārējais ko sauc šādā veidā.
vienīgais, ko franči māk pa īstam - nu labi, jūs jau paši to zināt.

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:49 am
[info]sirdna

vīnu dzert?

Par to maizi, es pieņemu, ka tauta nebija izlasījusi rokasgrāmatu "Sīpolzupas pagatavošana trumuļiem". Tur pieklājas grauzdēta maizīte, tikai nevis vesela šķēle, bet gabaliņos sagriezta.

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:52 am
[info]antuanete

Nesen ēdu tādu franču sīpolzupu ar maizi; Valmierā restorānā to pasniedza dziļā podiņā un maize bija labi izmirkusi no apakšas, tādējādi samazinot notašķīšanās risku līdz minimumam un ļaujot maizi sadalīt ar karoti.
Lielākais izaicinājums man vienmēr ir bijuši burgeri; viens, ka tā mērce pil visādās nevietās, otrs - kā viņu, vellu, nokost, neizmežģot žokli? Man ir radies iespaids, ka jābūt dzimušam amerikānim, lai to brīnumu mācētu ēst, vienā kodienā ietverot gan bulciņas, gan to, kas pa vidu.

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:54 am
[info]rediiss

ojā, ar burgeriem man ir tieši tādas pašas mocības! tāpēc ēdu karpelīšus - tos var eleganti pa vienam ar mazu mutīti ēst :)

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:54 am
[info]sirdna

Tā ir māksla, tie burgeri. Vismaz filmās smalki kungi baltos smokingos tādus štopē iekšā un nekāda vaina.

Aha, tad varbūt es pārāk strauji metos tai zupai virsū, vajadzēja izbaudīt, tā sakot, nesteidzoties?

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:58 am
[info]dunduks

Man laikam ir pietiekoši liela mute :-D
Tiesa, ar to, ka rokas b\us maķenīt netīras ir jārēķinās un tieši tāpēc man vienmēr ir laicīgi nokomplektēta kaudze ar salvetēm :-)

Mon, Feb. 27th, 2012, 12:02 pm
[info]sirdna

rokas, tas nu tā...bet smalkais pletkrekls?

Mon, Feb. 27th, 2012, 12:15 pm
[info]dunduks

pletkrekls (gan paša, gan kaimiņa) nemēdz ciest, vismaz pietiekoši asu zobu un pietiekoši lēna kodiena gadījumā. tāpat palīdz uzmanības pievēršana tam, lai burgers visu laiku atrodas pēc iespejas paralēli zemei.

Mon, Feb. 27th, 2012, 03:16 pm
[info]lavendera

servjete ir jābāž aiz apkaklītes, vai ta smalkas tantes to nemācīja?

Mon, Feb. 27th, 2012, 09:19 pm
[info]veed_logs

ak, tu dieniņās! burgeris taču pirms ēšanas ir jāsaspiež plakaniski, tad nekas nepil, netek un nekrīt. man ir aizdomas, ka amerikāņiem to iemāca jau bērnudārzā, mēs tik tādi neaptēsti.

Mon, Feb. 27th, 2012, 12:17 pm
[info]biezpientaure

Iespējams, tā veselā maize nāk no senākiem laikiem, kad madāma zupas bļodu pārklāja ar tādu pašdarinātu vāku vāku - lai zupa neatdziest, kamēr mesjē pabeidz darīt, ko nu šamais tobrīd bija iesācis. Uz franču balkona.

Mon, Feb. 27th, 2012, 03:15 pm
[info]lavendera

franču iesnas šķaudīt?

Mon, Feb. 27th, 2012, 08:06 pm
[info]wowow

beidz franči ēst māk gatavot nudien ļoto ļoti labi (iespējams atšķirībā no visa pārējā) bet siermaizes kontinets virs zupas nudien nav standarta piedāvajums

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:33 am
[info]str

cinnabon laikam ir pirmās bulkas mūžā ko ēdu ar nazi un dakšu DDD , bet gardas gan

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:51 am
[info]sirdna

gardas gan...es tā palasīju, viņiem vēl daudz visādu daudzkaloriju labumu...

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:34 am
[info]f

vienkārši jālūdz augstākais spēks, lai stāv klāt!

bet dažreiz es domāju, vai tikai mēs pārāk neaizraujamies ar nenotašķīšanos, ēdot. es, piemēram, nevaru apēst kebabu nenosmērējot sevi vai paplāti, nesapilinot mērci kaut kur. un cilvēki, kas to var, vispār nav cilvēki.

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:52 am
[info]sirdna

kebabs un tie atkabināmo žokļu hamburgeri arī no tās pašas sērijas. Drošākais ir salikt uz šķīvja un tad ar nazi un dakšiņu.

Mon, Feb. 27th, 2012, 12:02 pm
[info]f

un kurš tad tajos ātrās apkalpošanas restorānos dod šķīvi un dakšiņu. kā tādā psihklīnikā, tikai vēl trakāk.

Mon, Feb. 27th, 2012, 12:04 pm
[info]sirdna

jāiet ar saviem štrumentiem!

Mon, Feb. 27th, 2012, 12:07 pm
[info]f

tad vēl paņemt līdzi arī savus produktus, un ieturēties tāpat, samaksājot latu par galdiņu. vo!

Mon, Feb. 27th, 2012, 01:23 pm
[info]zirka

par šo "sapilinot kaut kur" - manā gadījumā tas nozīmē sūkstīties, ka sauss tas kebabs, mērci aizmirsuši pielikt, lai pēcāk atklātu, ka mērce nemaz nav taupīta, bet skaistā žābo iztecējusi pa visu krūtežu līdz pat jostai.
(un šitā divas reizes - berlīnē un budapeštā. rīgā nemaz neblamējos ar tiem kebabiem)

Mon, Feb. 27th, 2012, 01:38 pm
[info]f

man šķiet, viņi tur speciāli šitā. darbinieki no smiekliem gan jau sarāvuši krampī žokli par mums, nabadziņiem, kas mēģina to visu ielocīt iekšā, zaudējot pēdējās pašcieņas atliekas līdz ar mērci.

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:34 am
[info]unpy

Gan jau, ka tās bulkas jāēd no šauras, bet dziļas bļodas, izmantojot karoti, kurai viena mala uztrīta, stāvot pašā akas dibenā.

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:51 am
[info]sirdna

aha, kanēļmaizīšu ēšana nav sisīšiem!

Mon, Feb. 27th, 2012, 11:57 am
[info]bozena

Pie dekoratīviem vai tikai mājās un dziļā vientulībā šmakstināmiem ēdieniem jāpieskaita arī spageti ar visu veidu mērcēm.
Tos ēdot cilvēks nevilšus zaudē kaut ko no savas cienības, vai tieši otrādi - kļūst pārmēru nopietns, tinot to sodību ap dakšu. Administrācija neiesaka izvēlēties vakariņām pirmajam randiņam. Viss, ko jūs no tā atcerēsieties, būs cīņa ar spageti.
Gribētu pieminēt arī kebabu. Reiz ejot uz kaut kādu nopietnu pasākumu, tik ļoti gribējās ēst, ka nopirku vienu visnotaļ garšīgo Donnerkebabu, kuri tolaik slaistījās būsiņā Teikas pieturā, un mēģināju to apēst stāvot uz ielas. To kebabu jums, mīļā draudze, ieliek taisni vai rokās. No rokām to šķir nieka salvetīte. Tā es tur stāvēju savā ļoti piekājīgajā melnajā kleitā un centos neuzliet uz pupiem mērci un neaizmest aiz krūštura kāpostus.

Mon, Feb. 27th, 2012, 12:03 pm
[info]sirdna

Pirmajos randiņos jāņem alus un ķiplokmaizes.

Mon, Feb. 27th, 2012, 12:33 pm
[info]biezpientaure

To jau es sen teicu - mūsu cilvēki nemāk ēst uz ielas, nav tas mūsu kultūrā. Bet nekas, tas laika jautājums, pavei, Eiropa jau iemācījusies ēst uz ielas, un drīz paši sāks celt minaretus.

Mon, Feb. 27th, 2012, 12:45 pm
[info]optimiste

Jā, jā. Un dzīvos ar' uz ielas..........

Mon, Feb. 27th, 2012, 01:24 pm
[info]biezpientaure

nezinu, kā patiesībā, bet šķiet, ka tendences iezīmējas.

Mon, Feb. 27th, 2012, 01:31 pm
[info]sirdna

kaut kā nebija norādīts...simtiem tūkstošu vāciešu paliks bez elektrības, vai attiecīgs skaits klientu Vācijā (piemēram, turku vai Ostlandes iebraucēju apdzīvotas barakas?)

Mon, Feb. 27th, 2012, 12:46 pm
[info]bozena

Pareiz ir. Nav ko te ēst pie baltiem galdautiem un svečturiem kā kādiem buržujiem!
Kā sacīts dziesmā:
Ei, buržuj, daj papirosočku.
U tjebja štani v polosočku!

Mon, Feb. 27th, 2012, 01:33 pm
[info]sirdna

Kā teica nemirstīgais latviešu klasiķis A.Skailis - paklāt uz kaļķu mucas avīzi, šādus tādus dzeramos, šādus tādus aizkožamos - un lūgtum, dārgā pieņemšanas komisija!