zaļā buržuāzija - [entries|archive|friends|userinfo]
judging the mice

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| freidfreidlenta pukstlenta marčlenta komentlenta pollkreators ]

[May. 23rd, 2010|12:06 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

hello, people of teh interwebs. saprotams, ka jums šajā saulainajā svētdienas rītā pilnīgi nav ko darīt, tāpēc jūs vislaik refrešojat cibu un klusībā cerat, ka varēsiet kādam būt noderīgi.
šī ir jūsu lielā iespēja.

mēs esam pieļāvuši briesmīgu nolaidību, jau gandrīz 2 mēnešus mums ir cepeškrāsns, bet tajā nav izcepta vēl neviena kūka.
tad nu lūdzu pastāstiet, kā cepama vienkāršākā kūka pasaulē.
uzdevumam ir arī apgrūtinājumi - mums nav miksera, nav pat putojamās slotiņas (kuru šim cēlajam mērķim gan varētu iegādāties), tāpat arī nav tādas greznības kā apaļā kūkas forma, ir tikai tā mazā kantainā keksu/maizes/lazanjas vācelīte, kādu rimi lojalitātes programmā par brīvu varēja dabūt. un vēl ir klasiskā cepeškrāsns panna, uz kuras cep pīrādziņus un varbūt var ierūmēt arī kādu plātsmaizi.
ko mēs varam pasākt ar šādiem dotajiem lielumiem?
linkpiemetināt?

Comments:
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:May 23rd, 2010 - 12:17 pm
(Link)
Aizej uz veikalu, nopērc Dobeles dzirnavnieka keksa maisījumu - kāds ir vai kādsu var dabūt. Citronu ir garšīgs. Vēl vajadzēs pienu un eļļu (piena vietā var ūdeni). +ja gribas mazliet sarežģīt un veikalā pa rokai patrāpās - var piemest sauju - rozīnes gaišās (pirms iejaukšanas pamērcē siltā ūdenī un tad nosusini salvetē) vai mazliet citronu/apelsīnu sukādes (sky ir vienmēr, rimi - don't know). Bet bez tā visa var iztikt.

Visu sajauc kaut kādā traukā. Jaukt var vienkārši ar karoti, kamēr izskatās viss samaisījies. Maisās diezgan labi un viegli.

Atstāj uz tām norādītajām 15-30 minūtēm. Ielej formā (vai tev tur cepampapīru vispirms vajag vai nevajag nezinu).

Cep. Pēc pirmās pusstundas pabaksti ar garu koku paskaties, vai kaut kas klāt līp vai nelīp. Viss. Vēl vienkāršāk IMO nevar :)
[User Picture]
From:[info]torch
Date:May 23rd, 2010 - 12:18 pm
(Link)
izcep piparkūkas.
bet šito mēs kādreiz, kad bijām mazi, ģimenē daudz taisījām:
http://www.receptes.lv/receptes/burkanu-keks/

ļoti vienkārši, ērti un ātri, un garšīgi.
[User Picture]
From:[info]dienasgramata
Date:May 23rd, 2010 - 12:18 pm
(Link)
nopērk vienu no pieciem gatavajiem kūku miltu maisījumiem, kas atrodami rimi vai stokmanā, samaisa ar ūdeni un eļļu, ieliek vēcelītē un cep
From:[info]chaika
Date:May 23rd, 2010 - 03:04 pm
(Link)
es atvainojos, bet vai jūs paši tā darāt?
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:May 23rd, 2010 - 03:06 pm
(Link)
to, kā viņi paši dara, var izlasīt zemāk :)
From:[info]chaika
Date:May 23rd, 2010 - 03:10 pm
(Link)
pēc tam izlasīju
un tagad es gribu keksu

kurš vainīgs?
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:May 23rd, 2010 - 03:15 pm
(Link)
es, es esmu visvājākais!
From:[info]chaika
Date:May 23rd, 2010 - 03:29 pm
(Link)
es jau sarīvēju burkānus - būs.
From:[info]fanija
Date:May 23rd, 2010 - 12:20 pm
(Link)
apaļo formu priekš kūkām vajadzēs, bet tā vispār es balsoju par rabarberu plātsmaizi!!
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:May 23rd, 2010 - 12:23 pm
(Link)
ar balsošanu vien būs par maz, stāsti šur visus tipus un trikus!
From:[info]fanija
Date:May 23rd, 2010 - 12:32 pm
(Link)
jā, jā, es bi izskrējs pameklēt recepti:)
Man garšo kā šite:
http://virtuve.calis.lv/receptes/miltu-izstradajumi/platsmaizes/rabarberu-platsmaize-i/
to krēma/cukura maisījumu var liet arī sākumā pāri, bet nu, pa manam, garšīgāk ir šādi, jo otrā gadienā tā virsa būs cietāka, bet nu ir kam patīk karamelizēts. Beigās vēl pāri kanēli vajadzētu uzkaisīt.
(par sodas dzēšanu ir šite http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/sodas-dzesana/, bet nu nez, es nekad neko nedzēšu, vnk nelieku vairāk par to vienu tk bez kaudzes, un tad ar nekādu pretīgo garšu nejūt. Tu gan vari cepampulveri pielikt.)
From:[info]fedrs
Date:May 23rd, 2010 - 12:23 pm
(Link)
Nopērc gastronomā mandeļu kūkas maisījumu un, šķiet, 50g sviesta. Vai 100g, precīzāk sk. instrukcijā uz iepakojuma. Rīkojies kā rakstīts instrukcijā. Tas arī viss.
[User Picture]
From:[info]traffico
Date:May 23rd, 2010 - 12:50 pm
(Link)
ja kūku ēdīsi rīt, tad var mēģināt stāstīt! :)
[User Picture]
From:[info]martcore
Date:May 23rd, 2010 - 12:53 pm

kaments rasbainiekam:

(Link)
kūku ēdīšu es rīt
alu dzeršu tagad!
hubb!
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:May 23rd, 2010 - 12:55 pm
(Link)
varu arī rīt! bet alu, kā jau norādīts, dzeršu tagad :)
[User Picture]
From:[info]traffico
Date:May 23rd, 2010 - 01:05 pm
(Link)
Vellos, tev tak nebija tā putojamā verķa! :(
Nu tad jādzer als...
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:May 23rd, 2010 - 01:08 pm
(Link)
elektrizētā putojamā verķa toč nav, bet manuālais varētu parādīties visā drīzumā, tā ka stāsti vien :)
[User Picture]
From:[info]traffico
Date:May 23rd, 2010 - 02:55 pm
(Link)
Tas tāds mūsmājas "Leons" :)
Mīklai- glāze ūdens, 500g miltu, 400 g sviesta, pustējkarote sāls, viena cukura, viena etiķa (vai citrona sulas).
Ūdenī saber sāli un cukuru. Miltus, pusi sviesta samaisa/samīca ar ūdeni. Izklāj uz dēļa/galda, pieliek atlikušo sviestu uz pusītes tā, lai var pārlocīt. Tad nu rullē un loka (prātīgi, jo mīkla var saplīst) reizes 2-3. Tad noliek atpūsties ledusskapī un atkārto pāris reizes (turēt visu laiku, kamēr "pūšas"). Sadali kādos 5 gabalos (kamēr rullē cepšanai paredzēto, pārejos ledusskapī) un liec cepties pie 200 uz minūtēm 5(vai mazliet ilgāk).

Nu lūk- un tad ķerās pie vārītā krēma.
0,5 l piens, 6 ēdamkarotes cukura, 4 olu dzeltenumi,paciņa sviesta, 5 ēdamkarotes miltu, (vaniļas pāksts)
Katliņā uzkarsē pienu, kam pielikta vaniļa (to visu dari ūdens peldē). Saputo olas dzeltenumus ar 2 ēdamkarotēm cukura un miltiem. Maisi pienu un lej olas klāt, un tad tik maisi, maisi, līdz izveidojas tāds viendabīgs pasākums. Atdzesē maisot (lai nav ne kunkuļu), kad atdzisis pievieno saputotu sviestu (ar atlikušajām divām karotēm cukura).
Jāsanāk tādam maigam, krēmīgam viendabīgam pasākumam (un garšīgam arī).

Un tālāk jau rīcības brīvība- ja sanāk tās izceptās plāksnes sagriezt plakaniski- griez (jo vairāk kārtu, jo garšīgāk). Un tad kārtu kārtās smērē krēmu (man garšo arī ar kādu skābu zapti) un liek ledusskapī sakosties. Nākamajā dienā gardu muti ēd nost.
Šite sanāk tāda liela. Tā ka izmēģinājumam var ņemt reizes 3 mazāk! :)
[User Picture]
From:[info]aleja
Date:May 23rd, 2010 - 01:33 pm
(Link)
izstāstīšu ātrās, vienkāršas kēkskūkas recepti

1 glāze miltu
1 gāze mannas
0.5-1 glāze kefīra (atkarībā no pildījuma un sviesta likšanas/nelikšanas, jāskatās konsistence)
1 ola
0.5 glāze cukura
var pielikt arī vaniļas cukuru, kādu puspaciņu
šķipsniņa sāls
šķipsniņa sodas

pildījums (te var dažādi eksperimentēt, žāvētos augļus, kokosrieksta skaidiņas, ābolus, ogas rabarberus utt. ja liek kaut ko slapju, tipa ābolus, tad kefīrs mīklas masai jālej mazāk)

gatavošana vienkārša - sajauc mannu ar miltiem, cukuru un sāli, pieliek olu un mazliet kefīra, kārtīgi sajauc (būs sausa, drupataina masa) un palēnām lej klāt kefīru, maisa lai nerodas kunkuļi. galu galā mīklai jābūt bieza krējuma konsistencē. ja gribas treknāku, var pielikt arī izkausētu sviestu, kādus 100 g, bet tad kefīrs jāliek par kādiem 100 g mazāk. beigās pieliek pildījumu un pirms pašas liešanas formā un likšanas krāsnī, pieliek sodu un ļoti kārtīgi sajauc.

pildījumu var likt arī pa virsu (ābolus, rabarberus), tādā gadījumā vispirms pieliek sodu un kārtīgi sajauc, tad ieliek cepamtraukā un tikai tad kārto pildījumu.

cep 180 temperatūrā (krāsns iepriekš jāuzsilda) aptuveni pusstundu. ņem ārā, kad sāk stipri smaržot un iedurot iekšā sērkociņu, tas paliek relatīvi sauss. garšīgāk ēst siltu ar aukstu pienu.
[User Picture]
From:[info]aleja
Date:May 23rd, 2010 - 01:38 pm
(Link)
piebildīšu, ka ar sodu nedrīkst pārspīlēt, citādi būs nepatīkama piegarša. jāliek aptuveni pustējkarote. var arī likt vienkārši cepampulveri, bet tur to daudzumu nemācēšu patetikt
[User Picture]
From:[info]inese_tk
Date:May 24th, 2010 - 04:32 pm
(Link)
lai nebūtu sodas nepatīkamās garšas viņu parasti dzēš ar kaut ko skābu - lāsi etiķa, citronskābi. ja mīklā ir kaukāds skābpiena produkts, piemēram, kefīrs, tad var arī nedzēst.
un cepamo pulveri mājās taisa tā - soda + kartupeļu ciete + citronskābe - attiecībā 2:2:1 (citronskābi var aizvietot ar lāsi etiķa)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:May 24th, 2010 - 04:44 pm
(Link)
a var dzēst ar citrona/laima sulu? man gan ir cepamais pulveris viena tāda simpātiska bundžiņa, bet kādreiz viņš beigsies, un forši jau taisīt pašam.
[User Picture]
From:[info]inese_tk
Date:May 24th, 2010 - 04:52 pm
(Link)
man domāt ka var, cik nu es saprotu no ķīmijas, tad galvenais lai ir skābe-skābums
[User Picture]
From:[info]aleja
Date:May 24th, 2010 - 05:13 pm
(Link)
sodas dzēšanas būtība ir burbuļu radīšana (nevis nepatīkamās garšas nomākšana), kas paceļ mīklu. ja sodas ir daudz, bet skābuma nepietiekami - pāri paliek soda, kas rada nepatīkamu piegaršu. ja produktā ir skābpiena produkts, kā šajā gadījumā, dzēst sodu nepieciešams tikai tad, ja ir šķības rokas un nevar pielikt tik sodas, cik nepieciešams, pretējā gadījumā mīkla vienkārši tiek pārskābināta.

un etiķi VISPĀR nevajadzētu likt pie mīklas izstrādājumiem, jo to ir grūti dozēt. turklāt, ne vienmēr namamātes paskatās, cik tam ir procenti - 2%, 5%, 9%. un kā tu aprēķināsi ar etiķi tās savas proporcijas, m? kas ir "lāse"?
[User Picture]
From:[info]inese_tk
Date:May 24th, 2010 - 05:22 pm
(Link)
būtība jā, bet garšas nomākšana ir patīkams papildefekts.

es arī neieteicu dzēst sodu šai konkrētajai receptei un pati rakstīju, ka sodu var nedzēst, ja mīklā ir skābpiena produkts!

ja nav līkas rokas, tad arī etiķi var pieliet tik cik vajag.
man pašai, protams, patīk labāk sausais variants ar citronskābi, bet, ja gadījumā citronskābe nav pie rokas, tad var izlīdzēties ar etiķi.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:May 23rd, 2010 - 01:58 pm
(Link)
paldies, tieši ko tādu es arī gribēju - vairāk par "nopērc sauso maisījumu" un mazāk par "ņemam 15 marinētas lakstīgalu rīklītes" :)
From:[info]zintish
Date:May 23rd, 2010 - 02:35 pm
(Link)
es kā visvienkāršāko pasludinu biskvīta parastā recepti. uz 1 olu, 1 karote cukura un 1 karote miltu. olas ar cukuru un bik vaniļas sakuļ (manuālais putotājs varētu būt gana), piejauc caur sietu sijātus miltus un tas tad arī viss. cepusi kantainā formā neesmu, bet ir gadījies to darīt emaljētā bļodā- tīri neko ;)
iepējams, varu kļūdīties, bet šķiet, ka biskvītam vai tik nebi tas, ka viņš negrib būt pārāk biezā slāni, kad cepās.
formas apakšā es ieklāju cepamo papīru un uzkaisu bik miltus, malas ieeļļoju, lai viss prieks ir viegli dabūjams ārā.
šokolādīgajai versijai vienu no miltu karotēm aizstāj ar kakao- melno, parasto.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:May 23rd, 2010 - 04:50 pm
(Link)
un kādā formātā uz šī biskvīta parastā visko krāmē virsū? pliku jau neēd?
From:[info]zintish
Date:May 23rd, 2010 - 05:29 pm
(Link)
principā, viss, kas ienāk prātā ^^
biskvītu pārgriež šķērseniski uz pusēm (te ir triks- to visērtāk ir izdarīt ar diegu, jamam vēl siltam esot). atdzesē. tad starp tām pusēm krāmē kas ienāk prātā.
bērnībā atceros, ka tika likts skābs ievārījums, putukrējums un tad otra puse pāri.
vienu citu reizi es vnk iepļeckināju viekalā nopērkamo saldā krējuma kremu ar vaniļas garšu.
vislabāk man laikam patīk cept biskvītu ar kakao un vidū likt biezpienu ar putukrējumu- ala vecrīgu pildījumu.

[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:May 23rd, 2010 - 05:34 pm
(Link)
un no šitā var salikt augstu augstu torti!
From:[info]pikaso
Date:May 23rd, 2010 - 03:52 pm
(Link)
ja tev ir šokolāde, sviests, laikam krējums un mazliet milti, tad es varu doties ciemā ar slotiņu un apaļo formu.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:May 23rd, 2010 - 03:54 pm
(Link)
jē, tu esi pamodusies! nevarēju tevi sazvanīt (lāpstas sakarā).

ir sviests, milti un krējums, nav šokolādes.
From:[info]pikaso
Date:May 23rd, 2010 - 03:56 pm
(Link)
uzzvani vēlreiz. esmu kaut kur noslēpusi telefonu. un pamodusies patiesībā esmu kopš, nez septiņiem? baudīju tukšās maratona ielas ar velo un pēc tam peldi Langstiņā.
ja tu vari tuvumā iepirkt 450gr šokolādes, tad varu braukt ciemā. ar visu lāpstu.
[User Picture]
From:[info]inese_tk
Date:May 24th, 2010 - 04:39 pm
(Link)
http://klab.lv/users/inese_tk/432566.html

šitā kūka ir nenormāli vienkārša un nenormāli garšīga, es viņu visiem, visiem iesaku un visiem, visiem viņa garšo.
galvenais likt patiešām, patiešām daudz kakāvo, lai ir tumša, šokolādīga un nav pliekana.
uztaisīt ir ļoti viegli, Kārlim šitā bija pirmā pašceptā kūka - es tik iedevu recepti un pārreiz iemetu aci virtuvē procesa gaitā :)

ā un apaļā formā, protams, ir cccmukāk, bet var jau arī kantainā. cepeškrāsns panna varētu gan būt par lielu, bet es domāju, ka viņu mierīgi var izcept arī kaukādā cepeškrāsnī liekamā sautējamā traukā vai kaukamī tamlīdzīgā :)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:May 24th, 2010 - 04:43 pm
(Link)
jaaaa mēs vakar uztaisījām kaut ko ļoti līdzīgu - šokokūku no puskilo šokolādes, daudz sviesta un cukura, dažām olām, krējuma un mazliet mazliet miltu :)
[User Picture]
From:[info]inese_tk
Date:May 24th, 2010 - 04:51 pm
(Link)
nu šitā varētu būt lētāka, jo kakāvo paciņa maksā nedaudz santīmus atšķirībā no puskīlo šoķenes

hackers counter system