Comments: |
| From: | aleja |
Date: | May 23rd, 2010 - 01:33 pm |
---|
| | | (Link) |
|
izstāstīšu ātrās, vienkāršas kēkskūkas recepti
1 glāze miltu 1 gāze mannas 0.5-1 glāze kefīra (atkarībā no pildījuma un sviesta likšanas/nelikšanas, jāskatās konsistence) 1 ola 0.5 glāze cukura var pielikt arī vaniļas cukuru, kādu puspaciņu šķipsniņa sāls šķipsniņa sodas
pildījums (te var dažādi eksperimentēt, žāvētos augļus, kokosrieksta skaidiņas, ābolus, ogas rabarberus utt. ja liek kaut ko slapju, tipa ābolus, tad kefīrs mīklas masai jālej mazāk)
gatavošana vienkārša - sajauc mannu ar miltiem, cukuru un sāli, pieliek olu un mazliet kefīra, kārtīgi sajauc (būs sausa, drupataina masa) un palēnām lej klāt kefīru, maisa lai nerodas kunkuļi. galu galā mīklai jābūt bieza krējuma konsistencē. ja gribas treknāku, var pielikt arī izkausētu sviestu, kādus 100 g, bet tad kefīrs jāliek par kādiem 100 g mazāk. beigās pieliek pildījumu un pirms pašas liešanas formā un likšanas krāsnī, pieliek sodu un ļoti kārtīgi sajauc.
pildījumu var likt arī pa virsu (ābolus, rabarberus), tādā gadījumā vispirms pieliek sodu un kārtīgi sajauc, tad ieliek cepamtraukā un tikai tad kārto pildījumu.
cep 180 temperatūrā (krāsns iepriekš jāuzsilda) aptuveni pusstundu. ņem ārā, kad sāk stipri smaržot un iedurot iekšā sērkociņu, tas paliek relatīvi sauss. garšīgāk ēst siltu ar aukstu pienu.
| From: | aleja |
Date: | May 23rd, 2010 - 01:38 pm |
---|
| | | (Link) |
|
piebildīšu, ka ar sodu nedrīkst pārspīlēt, citādi būs nepatīkama piegarša. jāliek aptuveni pustējkarote. var arī likt vienkārši cepampulveri, bet tur to daudzumu nemācēšu patetikt
lai nebūtu sodas nepatīkamās garšas viņu parasti dzēš ar kaut ko skābu - lāsi etiķa, citronskābi. ja mīklā ir kaukāds skābpiena produkts, piemēram, kefīrs, tad var arī nedzēst. un cepamo pulveri mājās taisa tā - soda + kartupeļu ciete + citronskābe - attiecībā 2:2:1 (citronskābi var aizvietot ar lāsi etiķa)
a var dzēst ar citrona/laima sulu? man gan ir cepamais pulveris viena tāda simpātiska bundžiņa, bet kādreiz viņš beigsies, un forši jau taisīt pašam.
man domāt ka var, cik nu es saprotu no ķīmijas, tad galvenais lai ir skābe-skābums
| From: | aleja |
Date: | May 24th, 2010 - 05:13 pm |
---|
| | | (Link) |
|
sodas dzēšanas būtība ir burbuļu radīšana (nevis nepatīkamās garšas nomākšana), kas paceļ mīklu. ja sodas ir daudz, bet skābuma nepietiekami - pāri paliek soda, kas rada nepatīkamu piegaršu. ja produktā ir skābpiena produkts, kā šajā gadījumā, dzēst sodu nepieciešams tikai tad, ja ir šķības rokas un nevar pielikt tik sodas, cik nepieciešams, pretējā gadījumā mīkla vienkārši tiek pārskābināta.
un etiķi VISPĀR nevajadzētu likt pie mīklas izstrādājumiem, jo to ir grūti dozēt. turklāt, ne vienmēr namamātes paskatās, cik tam ir procenti - 2%, 5%, 9%. un kā tu aprēķināsi ar etiķi tās savas proporcijas, m? kas ir "lāse"?
būtība jā, bet garšas nomākšana ir patīkams papildefekts.
es arī neieteicu dzēst sodu šai konkrētajai receptei un pati rakstīju, ka sodu var nedzēst, ja mīklā ir skābpiena produkts!
ja nav līkas rokas, tad arī etiķi var pieliet tik cik vajag. man pašai, protams, patīk labāk sausais variants ar citronskābi, bet, ja gadījumā citronskābe nav pie rokas, tad var izlīdzēties ar etiķi.
paldies, tieši ko tādu es arī gribēju - vairāk par "nopērc sauso maisījumu" un mazāk par "ņemam 15 marinētas lakstīgalu rīklītes" :) | |