polija ([info]polija) rakstīja,
@ 2020-07-27 12:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
maniem sportiskajiem draugiem :D
Mīts: Jo vairāk nodarbojies ar sportu, jo labāk
Dānijas pētnieki ne tikai iznīcina šo mītu, bet arī secina – cilvēki, kas sporto pārāk daudz, var iegūt pretēju rezultātu vēlamajam. Dāņu veiktajā pētījumā tā dalībnieki tika pētīti 12 gadus, un rezultāti atklāj – tiem, kas ik nedēļu straujā tempā skrēja vairāk nekā četras stundas un vairāk nekā trīs reizes, bija tāds pats nomiršanas risks kā tiem, kas neizkustējās nemaz. Kāda ir optimālā skriešanas intensitāte un biežums, lai dzīves ilgumu nesamazinātu? Lēns vai mērens temps ne vairāk kā trīs reizes nedēļā un ne ilgāk kā vienu līdz 2,4 stundas.

Nēnu galvenais jau ir intensitāte. Ja jau te visi tiešām skrien ar puslu aerobajā zonā, tad jau ok.. :) Es savulaik kustējos pa 20+h nedēļā. Pārsvarā velo un čill režīmā..


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]zazis
2020-07-27 12:46 (saite)
aha, jaunā meta ir sportot ar pulsu zem 110.

(Atbildēt uz šo)


[info]extranjero
2020-07-27 13:15 (saite)
Šis ir tas, ko sauc par sliktu zinātni.

Var jau būt, ka pētījums ir diezgan sakarīgs, tikai žurnālisti to nav pareizi izskaidrojuši.

1) Nav teikts, par kādu vecumu ir runa. Ja ņem 30, 40, 50 gadus vecus, kuriem līdz miršanai vēl ir tālu, tad loģiski, ka 12 gadu laikā mirstība nebūs daudz atšķirīga abās grupās. Īstās atšķirības jau parādīsiet daudz vēlāk – 60, 70 vai 80 gadu vecumā.

2) Ko nozīmē “neizkustējās nemaz”? Taču ne jau, ka visu laiku gulēja uz dīvāna. Varbūt tie “neizkustējās” ir tie, kas strādā fiziski aktīvu darbu – rok grāvjus, ceļ mājas utt. Atšķirībā no skrējējiem, kas ir kantora žurkas.

3) Tāpat nav skaidrs, vai varbūt skrējēji nav biežāk tie, kam jau ir kādas veselības problēmas. Ja viņi neskrietu, tad nomirtu daudz ātrāk. Savukārt, tie, kas neskrēja, nodzīvotu ilgāk, ja sāktu skriet.

(Atbildēt uz šo)


[info]f
2020-07-27 13:47 (saite)
mums pilsētā ir tādi skrējēji, kas izskrien visai pilsētai cauri un vēl mazliet, karoče, dažas stundas vienkārši skrien.

pirmā doma - maz ticams, ka jums ir bērni.

otrā doma - traki būt tādam maniakālam skrējējam - drīz mūsu ciemā nepietiks vietas, kur skriet, būs jāskrien uz blakus pilsētu!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hedera
2020-07-27 14:34 (saite)
Lūk, es arī pie teikuma daļas "ik nedēļu straujā tempā skrēja vairāk nekā četras stundas un vairāk nekā trīs reizes" nedaudz uzkāros, un man sāka rasties jautājumi par to, vai viņi vispār strādā, un vai viņiem ir mājkalpotājas, un kas ēst taisa - tikai restūžos ēd, vai? Utml. jautājumi - un man pat nav bērnu!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]f
2020-07-27 15:13 (saite)
exactly! :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]veed_logs
2020-07-27 17:31 (saite)
Nav tik traki. No zemāk redzamā linka:

"Strenuous joggers were defined as people who run at a fast pace - more than 7mph - for more than four hours per week, or more than three times per week for at least two-and-a-half hours in total."

Tas nav īpaši ātrs temps. Un arī otrs kritērijs par 3 reizēm nozīmē, ka, tu iekļaujies šajā kategorijā, ja skrien 3x nedēļā ap 10km vai mazliet mazāk. Nav jābūt nekādam ārkārtējam atlētam, lai to izdarītu. Es atbilstu šiem kritērijiem. Strādāju, "restūžos" nedēdu, taisu ēst pats un daru vēl visādas citas lietas. Vairums cilvēku vairāk laika pavada pie TV vai datora nedarot neko lietderīgu vai, piemēram, braucot no darba-uz darbu.

Pēc manas pieredzes, nereti ir tā, ka tie, kas neko jēdzīgu nedara, tiem arī nekam neatliek laika, bet tie, kas dara tiem pietiek laika visam un var tikai pabrīnīties, kā to visu paspēj.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2020-07-27 17:43 (saite)
"for more than four hours per week"

Ā, pfff, te arī radās pārpratums. No tulkojuma latviski sapratu, ka skrien vairāk kā 3x nedēļā, katru reizi noskrienot >4 stundas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polija
2020-07-27 21:49 (saite)
es ar kkā tā sapratu :D
Bet forši, ka kamēr mēs ar bērnu exercisojām pa mežu vācot mellenes, kastes, sitot odus un spiežot ērces, tikmēr visi visu ir atraduši, iztulkojuši un sapratuši :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]polija
2020-07-28 13:33 (saite)
man teiksim brīžiem šķiet, ka paspēt jau VAR, BET tā visa paspēšana rada TĀDU stresu kopumā, ka mentāli dod veselībai vairāk sliktuma, nekā sportiskais ieguvums.
Atļaušos banalitāti (bezbērnu cilvēkiem to nesaprast), bet bērni bieži vien ievieš pamatīgas korekcijas, jo nu paspēt var arī ar visiem bērniem, bet kādu cenu tas prasa. Jo nu tu vari izdomāt, ka reku tgd tas, šitas, tad to un šito, bet tas "sīkais ķēms" tieši izdomā uztaisīt traģēdiju es nezinu par ko, absolūti nevēlas sadarboties, utt., un tad visi tavi termiņi un plāni un viss aiziet pa pieskari. Un tad ir izvēle - tu sakliedz, sabļauj, ar varu un skandālu panāc to ko Tev vajag tad kad Tev vajag, vai arī izvēlies tā tomēr nedarīt un atlikt savus termiņus un plānus un sarunāt normāli kaut kad. Ja runa par dzīvības/nāves jautājumiem tad, lai tas bērns kliedz, kas jādara/jādara, bet ikdienas treniņi tomēr nav dzīvības un nāves jautājumi :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]polija
2020-07-28 13:37 (saite)
btw - ir varianti redzēti "skrien uz darbu/no darba", kur arī kopā var dabūt vajadzīgās stundas. Man agrāk ar velo bija DAUUUDZ vairāk stundu par 3x4 nedēļā, jo velo bija ne tikai treniņš bet transporta veids un tad tos apvienoju. Vienīgais, ka straujo tempu gan atmetu pēc pirmā slodzes testa apmeklējuma, kurš parādīja, ka pietiek man uzsēsties uz velo, kā sirds JAU sāk bliezt nenormālā tempā pat nesākot mīt (jo vnk esmu pieradinājusi: ja reiz velo, tad "full gas", kamēr melns gar acīm :D )

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2020-07-28 14:30 (saite)
Par skriešanu uz darbu - nē, nu ja darbā ir duša pieejama, nu tad varbūt, bet citādāk varētu sākties kolēģiem tīri higiēniska rakstura iebildumi. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polija
2020-07-29 07:51 (saite)
ā nu es strādāju tādos pēd gados, kur visur ir duša :) Citādi, protams! :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Why strenuous runs may not be so bad for you after all
[info]daria
2020-07-27 16:27 (saite)
"A recent study reported that joggers who exercise strenuously have the same life expectancy as people who do barely any exercise at all. But the author has now admitted he hasn't actually proved this."
(...)
"We should have said we suspect that it is so, but we can't say for sure. Everybody makes some mistakes in papers," he says.

https://www.bbc.com/news/magazine-32160231

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: Why strenuous runs may not be so bad for you after all
[info]polija
2020-07-28 13:27 (saite)
elfi atkal publicē nepārbaudītas ziņas? :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?