25 March 2009 @ 09:06 am
Kriminālā personālija: Stirna  
Beidzot manā dzīvē noticis kas ekstraordinārs!

Vakar pirmo reizi dzīvē nonācu Policijas busiņā. Rakstīju paskaidrojumu, ņēmu nost cerpuri, lai ļautos fotogrāfiju jaukumiem un citādi izbaudīju ārpus likuma esoša indivīda piedzīvojumus.

Pēc lekcijām paliku skolā, lai rotaļātos ar visādiem projektiem. Kamēr es tur visādi bakstīju tastatūru, pie manis pienāca divi bijušie (klases)biedri Andis G. un Edgars S. ar mērķi paaicināt palīdzēt viņu antropoloģijas pētījumam. Tā kā esmu augstākā mērā jauks un atsaucīgs cilvēks, piedevām, slīkstu dziļā jūsmē par antropoloģiju kā akadēmisku disciplīnu, es ar lielu labpatiku nomainīju ekseļa tabulas un epastu rakstīšanas jaukumus pret kameru un rekvizītu daiļošanu.

Manu visnotaļ jauko paziņu mērķis bija vērot cilvēku reakciju pret diviem viegli krimināla paskata ļaudīm, kas pa Rīgu stiepj miskates maisā un mākslīgām asinīm noklātā palagā ietītu (papīra ruļļu) cilvēku.

Viss gāja lieliski. Lielākā daļa kā jau vairāk vai mazāk saprātīgas būtnes no šāda akta novērsās. Tūristi un tantuki pašausminājās un paklačojās. Nākot tuvāk centram, satraukms pieaugua un, visbeidzot, iepretim McDonaldam, mūs apturēja 5 policisti. Mūsu iebildumi par to, ka tā ir mulāža, augstskolas projekts un visādi citādi absolīti ar huligānismu un ļaunprātībām nesaistīts akts, uzklausīti netika.

Mūs iedzina busiņā, lika rādīt dokumentus, fotografēja, pārbaudīja personālijas, rakstīja paskaidrojumu, un, visbeidzot, secinot, ka tas tik tiešām ir tikai un vienīgi skolas projekts, lika pēdējo cerību uz aukstajiem ieročiem, ko es un mani cienījamie biedri, varētu būt paslēpuši savās jaciņās.

Visā visumā man laikam tomēr ir prieks, par to, ka bija kaut kādi ļaudis, kas zvanīja policijai. Varbūt vienaldzība tomēr iet mazumā. Vai vismaz ir pietiekami daudz nogarlaikoto ļaužu, kas gatavi izmantot katru iespēju zvanīt uz *svarīgiem* numuriem.

Citiem projektiem, kas uz ielām veica kriminālas performances zagšanas un fiziskas vardarbības formā, izspiest kaut jel kādu attieksmi no līdzcilvēkiem tomēr neizdevās.

Citāti:

Tūrists #1: Some kind of demostration. These latvians are like this.

Vecs tantuks: No kā viņš nomira? Nodzērās?
Anids G.: Nē nē, tas ir tikai skolas projekts.
Vecs tantuks. Ā. Hm. Nu žēl.

Policists telefonā: Jā, jā un tur bija ar asinīm notraipīta lupata
BMB: Nē! Tās ir mākslīgās asinis. Krāsa!
Policists telefonā: Jā, asinīm un bērniem liels šoks esot. Nav kāds punktiņš par sabiedriskā miera traucēšanu vai nepiedienīgu uzvedību, ne?

Policists, kas pirms tam runāja pa telefonu: Jums nav kādi ieroči - naži, šaujamie?
BMB & A.G & E.S: Nē!
Policists: Pogājieties vaļā
BMB: o_0?
[pogājamies]
Policists: Un kas ir tajā somiņā? [rādot uz maziņo kameras somiņu]
E.S: Kamera.
Policists: Nu, nu ka taisiet vaļā.

BMB: Ko mēs esam nodarījuši?
Policists: [Klusums]
/Pēc brītiņa/
BMB: Kad mēs varēsim iet?
Policists: [Klusums]
BMB: [Sigh]


Tags:
 
 
Forma: Slinks
Fons: -
 
 
( Post a new comment )
her_crow[info]her_crow on March 25th, 2009 - 09:46 am
lielisks projekts :)
(Reply) (Link)
Axa[info]axa on March 25th, 2009 - 11:08 am
dude!
tavs ir ieguvis lielu "+" manā personību vērtējuma grāmatiņā par uzņēmību un ziedošanos akadēmisko pētījumu labad :D
(Reply) (Link)
Esme Weatherwax[info]naime on March 25th, 2009 - 11:34 am
Lai neizteiktu kādu skarbu komentu par Latvijas mentūru, labāk paspiedīšu Stirnas godīgo roku, kas cietusi no akadēmisku pētījumu mākslīgajām asinīm tāpat kā Marijas Kirī roka no rādija izgarojumiem -- Jūs ar katru dienu tuvojaties sievietes ideālam! ;)
(Reply) (Link)
bacillus[info]bacillus on March 25th, 2009 - 01:07 pm
nu es gan neteikšu, ka tāds projekts būtu prāta darbs un baigās sajūsmas vērts :)
Laikam ir aspekti, kur esmu pārāk konservatīvs, jo uz maziem mērniem, ja tie ko tādu ieraudzītu uz ielas, tas tiešām varētu atstāt kādu negatīvu psiholoģisku efektu.
(Reply) (Thread) (Link)
Sindra[info]galadriela on March 25th, 2009 - 01:23 pm
Kopš kura laika Tev rūp mazi bērni?
:D
(Reply) (Parent) (Link)
Nui[info]nui on March 25th, 2009 - 01:57 pm

Visiem, kas izskatījās satraukušies, tika paskaidrots, ka tas ir tikai skolas projekts.

20 min laikā redzēju tikai vienu bērnu, kurš neizskatījās nemazākā mērā izbiedēts un divus mazuļus slēgtajos ratiņos, kas gribēdami nevarētu šo balagānu pamanīt.

Tiesa gan es arī vakar kādu brīdi lauzīju galvu par ētiku un to vai tas nenodarīja kādam pāri. Pārdomājot notikumus vienojos ar sevi, ka pārestības esamība ir ļoti maz ticama.

Nevienam bērnam virsū to lelli negāza, nevienu speciāli nebiedēja. Nekādas drūmi reālas miruša cilvēka ķermeņa detļas nekur nekarājās. Tā arī nebija nekāda ņirgāšanās par vardarbīgu nāvi vai kaut kāds demostrnatīvs izrādīšanās akts. Tikai anotropoloģisks pētījums par vienalīdzbas līmeni.


(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus[info]bacillus on March 25th, 2009 - 03:51 pm
man priekš, ka par to visu domāji, jo nu jebkurā gadījumā pirms pētījumā saistīt cilvēkus ir jāizvērtē dažādi'šī pētijuma riski :)
(Reply) (Parent) (Link)
virus[info]virus on March 25th, 2009 - 03:27 pm
Tici man, bērni tiek pie daudz, daudz asākām izjūtām arī ārpus šādu augstskolas projektu ietvara.
Es dzirdēju visai labas skolas tualetē divus 8. klasniekus spriežot, vai pirkt zāli, šņabi vai abus. Un, kad es iedevu 9. klasei molekulu modelīšus, viens jautāja, kādēļ es viņiem dodot vaginālās bumbiņas.
Tā kā es domāju, daudz nepārspīlējot, mūsdienās ir divu tipu bērni - vieni ir vēl neko nesaprotoši un otri vairs ar ko tādu nav pārsteidzami.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus[info]bacillus on March 25th, 2009 - 03:52 pm
bet tas nenozīmē, ka visi ir tādi :)
Pat, ja mazākums nav tādi, tad uz šo mazākumu būtu jāorientējās
(Reply) (Parent) (Link)
virus[info]virus on March 25th, 2009 - 03:28 pm
Pēdējais man atgādināja Dark Knight
Joker: "I WANT my phone call!"
Policeman: "That's nice."
(Reply) (Link)
amidars[info]amidars on March 25th, 2009 - 04:05 pm
No vienas puses - projekti ir laba lieta un policijas paardziivojumi noteikti ir "+" personiigaas pieredzes bagaazhaa.
No otras puses - kaut kas man liek piekrist Avenala viedoklim jautaajumaa par pashu projektu. Nezkaapeec man Sheldona (no "The Big Bang Theory") viedoklis par sociaalajaam un humanitaarajaam zinaatneem liekas aizvien pienjemamaaks.
Citiem vaardiem - es domaaju, ka shajaa gadiijumaa nevajadzeetu paaraak apvainoties uz policistiem. Vinji tomeer notiekosho pirmkaart pirmkaart uztveera kaa iespeejamu nopietnu noziegumu un attieciigi gatavojaas. Nu un paareejais, vareetu buut izskaidrojams ar vinju neapmierinaatiibu par izveeleeto peetiijuma metadologiju :D
(Reply) (Thread) (Link)
Nui: snobs[info]nui on March 25th, 2009 - 05:26 pm
IMHO policisti rīkojās pareizi mazo grupiņu apturot un pārbaudot. Būtu bezgala stulbi, ja cilvēki varētu vazāties pa Rīgas centru ar kaut kādu aizdomīgu nesamo, neviena netraucēti.

Es noteikti neesmu apvainojusies uz policiju par to, ka tā dara savu darbu. Varbūt vienīgi tas, ka pārītis policistu tērēja 40 minūtes, cenšoties padarī 3 neļaunprātīgus studentus par likumpārkāpējiem, man nešķiet pārāk efektīvs veids kā uzturēt sabiedrisko mieru. Manuprāt, ar brīdinājumu no pirmās patruļas, kurai par abiem papīra mulāžas stiepējiem bija augstākā mērā vienalga, būtu bijis pilnīgi pietiekami.

Bet es nevaru būt objektīva.

Kas attiecas uz humanitārajām un sociālajām akadēmiskajām disciplīnām - nedomāju, ka zinātne ir vārds, kas tās raksturo. Ne visi cilvēki ir kaut teorētiski spējīgi bīdīt lielo zinātni. Šā vai tā, man nešķiet visi tie, kas ir spējīgi, ir daudz pārāki.

Neuzskatu, ka viss humanitārās un sociālās sfērās ir truli vispārsaprotams un tamdēļ attiecīgi nevērtīgs.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
amidars[info]amidars on March 25th, 2009 - 06:16 pm
Noteikti nav efektiivaakais veids, kaa uztureet sabiedrisko mieru, tachu piekriiti, ka asinjainas kjermenja mulaazhas stiepshana apkaart pa Riigas centru tomeer ir sabiedrisko mieru trauceejosh faktors.
Manupraat taadejaadi vareetu driizaak noteikt kaa sabiedriiba reagjee ekstreemaas situaacijaas, nevis normaalo sabiedriibas vienaldziibas liimeni ikdienas situaacijaa.
Bet par taam discipliinaam - man kaa reiz liekas, ka tur ir ljoti daudz kaa nesaprotama, tikai probleema ir taada, ka diez vai ir iespeejams aprakstiit un izpeetiit kaadu fenomenu un bez milziigaam atrunaam attiecinaat to uz liidziigaam situaacijaam naakotnee.
(Reply) (Parent) (Link)
Dārkas Džediēls[info]darkjedi on March 25th, 2009 - 05:50 pm
Foršs projekts, nākamreiz vēl tikai kādu dzīvu personu saliet ar asinīm un sameikapo kā mirušu un tad Domu laikuma vidū tas tēlo kā atdzīvojas zombijs (vēlams ar motorzāģi). :)
(Reply) (Thread) (Link)
Sindra[info]galadriela on March 25th, 2009 - 06:03 pm
Forša ideja.
(Reply) (Parent) (Link)
bacillus[info]bacillus on March 25th, 2009 - 08:12 pm
vai, dieniņ :)

Nu, Līga, nesāksim visu uztvert saasināti personīgi :)

Ir viena daļa jauniešu u.c., kuriem tāda ideja liekas forša.

Ir cilvēki (kā es un Andžejs, piemēram), kuriem tādas idejas dara uzmanīgus. Un uzmanīgus dara nevis tapēc, ka tik ļoti gribas kādu nokritizēt par esktrēmas idejas izpausmi, bet gan drīzāk dēļ tā, ka mēs tajā kā tādā aisbergā redzam daļu, kura nav saredzama uzreiz.

Arī šajā gadījumā:
1) policisti rīkojās pilnīgi pareizi
2) vajadzētu akcijas rīkotājiem apdomāties, kapēc gan tūristi, tantuki u.c. sāka par to šaumināties? Vai tā ir parasta lieta, ka redz pa ielām nesam ko tādu, pat,ja kāds to savā prātā ir izdomājis kā joku esam???? Un kādēl gan tantukiem nebūtu tiesības iet pa centru, nebaidoties, ka kādu brīdi izskries kādi esktrēmi noskaņoti "pētnieki", kuri vēlēsies kaut ko pārbaudīt. Jāsaka, ka ne velti eksperimenti, kas tiek plānoti ar dzīvām būtnēm tomēr ir jāsakaņo attiecīgās komisijās, jo ir jāizvērtē to ietekme uz pētāmo objektu un rezultātu lietderība, kas tiks iegūti šādos eksperimentos.
3) es aizdomājos par vērtību sistēmu defektiem jaunatnē. Nesen mēs izteicām rājienus studentiem, kuri organizēja fukšu balli dēļ sadistiskām un pazemojošām darbibām. Un tādēļ manī ir jautājums: kas par defektiem vērtībās ir jauniešīem, kuri uzskata par normu šādas izdarības - sākot no kolēģu pazemošanas (domājot, ka tas ir kau tas "fanniii"), beidzot ar līķu mulāžu nēšāšanu pa ielām.

un tapēc lūdzu neapvainojieties uz manīm, ja tekšu ,ka šāda veida "eskperimenti" ir neētiski un tos var izfunktieriet tikai cilvēki ar defektīvu vērtību sistēmu.

P.S.
neuztvert personīgi!!!
(Reply) (Link)
Terrafugia[info]morwen on March 25th, 2009 - 08:45 pm
oh my, jums ir pētnieciskais atvēziens! :)) Man interesanti - kādā priekšmetā tas notiek un kādi ir citi uzdevumi? Pirms diviem gadiem, ja nemaldos, Žūriņš tēloja guļošu bomzi un guļošu biznesmeni. Jums salīdzinoši ir tikusi lielā uzmanība :)
(Reply) (Thread) (Link)
bacillus[info]bacillus on March 25th, 2009 - 09:17 pm
nē - nu idejas jau ir trakas :)))
un es pilnīgi tās idejas saprotu :)
pat aizķerošas tās savā ziņā, Bet jāsaprot, ka bez trakajiem te dzīvo arī piezemētāki cilvēki, kuri to var nesaprast, un viņu viedoklim arī ir tiesības pastāvēt.

Un, ja kāds bērns, to visu ieraudzījis, uzreiz ģībonī uz ielas nekrita, tad tas nenozīmē, ka pēcmēneša viņam nesāksies kāda viegla neiroze, bet neviens jau iemeslu tad saprast nevarēs :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Terrafugia[info]morwen on March 25th, 2009 - 09:30 pm
nja, jāatzīst, ka mūsu fakultātē tā īsti neļautu rīkoties. Mums ir Lasmanīte, kura atbild par ētiskajiem jautājumiem un vienmēr tiek piesaukts Kanta kategoriskais imperatīvs utt. Bet [info]nui mācības līdz ar to noteikti ir krāšņākas.
Tas galvenais jautājums, kas jāuzdod sev, droši vien ir - vai pētījuma rezulātu novitāte un sabiedrības ieguvums ir pārāks par pārdesmit skatītāju traumētiem nerviem. Ja atbilde ir pozitīva, tad tikai uz priekšu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus: HA-HA![info]bacillus on March 25th, 2009 - 09:44 pm
nu no vienas puses tā varētu teikt, bet no otras puses - ar ko tie pārdesmit traumētie cilvēki savās tiesībās uz netraumēšanu ir sliktāki par to pūli, kas kliegs: "Kāds Fannnnssss!!!!"

Runa ir tikai par atbildību citu priekšā par savām darbībām :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Nui: feika[info]nui on March 25th, 2009 - 10:26 pm
Daži precizējumi.

I
Tas nav mans projekts un nav mana iniciatīva, un nav arī mans kurss. Es paflmēju labiem paziņām. Jebkuram, kas mani kaut cik zina, ir skaidrs, ka nekad šādu projektu nesadomātu jo:
1) uzskatītu to par neētisku
2) esmu likuma bijīga būtne un baidās pārkāpt noteikumus

Tomēr, esmu priecīga par iespēju gūt jaunu pieredzi, kādu ar savu uzvedību citādi nekad neiegūtu.

II
Šis nav par fanu vai vienlīdzīgākiem ļaudīm. Es tiešām neticu, ka kāds tajās 20 minūtes tika traumēts. Tāpat arī es neticu ka būs kaut kāds pūlis, kas teiks: Jē šitas ir ritīgi kruta, ejam un tā daram katru dienu.

III
Vienā no komentiem neprecīzi izteicos par pētījuma mērķi. Tas ir par rekaciju uz ekstrēmām situācijām nevis par vispārējo līdzcilvēku vienaldzību.


(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus: Bioterors[info]bacillus on March 25th, 2009 - 10:35 pm
mazo, mīļo Stirniņ :)))

nu kurā vietā es Tevi apvainoju neētiskās darbībās :)))
es teicu, ka tas nav domāts personīgi!!!!
Tās bija vispārīgas pārdomas par vairākām novērotām parādībām un šī bija tikai viena no tām :))))
(Reply) (Parent) (Link)
bacillus: Bioterors[info]bacillus on March 25th, 2009 - 10:35 pm
posts un negals ar jums visiem :))))
(Reply) (Parent) (Link)
klobex: Vanity[info]klobex on March 26th, 2009 - 12:19 am
Nu visiem, kas uzskata šo eksperimentu par baisi ekstrēmu noziegumu es ieteiktu apdomāt dažas lietas:
1)Eksperimenta laikā neviens netika nogalināts. Turpretī reālajā dzīvē slepkavības notiek gandrīz katru dienu, tāpat kā nežēlīga dzīvnieku mocīšana un citas neizsakāmi riebīgas lietas. Tas, ka lielākā daļa sabiedrības ar to nesaskaras, nenozīmē, ka tādas lietas neeksistē. Vēsture ir pilna ar asinīm un gaļu visbrutālākajā veidā, un neviens neuzdrošināsies apgalvot, ka mums vajadzētu pārtraukt mācīt par otro pasaules karu, tikai tāpēc, ka kāds varētu sabīties no tām zvērībām, kas tā laikā tika pieļautas.
Tādējādi arguments, ka nabaga nevainīgie cilvēki tika vardarbīgi konfrontēti ar slepkavības faktu ir tāds nedaudz liekulīgs mūsu pasaules kontekstā.
2) Asiņaina mulāža nepārsniedz vidējo vardarbības līmeni mēdijos. Asinis ir cilvēka ķermeņa daļa. Dažos notikumos tās nokļūst redzamā vietā, kā piemēram, dzemdībās. Vismaz viens no dzimumiem asiņo četras dienas mēnesī un nenomirst. Kā nopratu no paša bloga teksta, nekāda fiziska vardarbība pret attiecīgo objektu veikta netika. Vai atkal nav liekulīgi satraukties par statisku, lai arī asiņainu objektu, laikā, kad jebkura vidusmēra holivudas filma ir pilna ar precīzu grafisku vardarbību? Pat nekāpsim uz datorspēļu slidenās taciņas! Var strīdēties, ka vardarbība filmās "nav pa īstam". Bet šeit arī nebija nekāda reāla nozieguma - neviens neliedza garāmgājējiem vai nu izdarīt loģisku spriedumu, ka iespējams, viss notiekošais ir mākslīgs, vai arī iegūt papildu informāciju, kas, kā noprotu, viņiem netika liegta.
3) Vai ekspermenta riski atsver potenciālos ieguvumus?
Nevar izslēgt, ka šo cilvēku dzīvēs pienāks diena, kad viņiem būs jāsaskaras ar kādu līdzīgu situāciju. Man šķiet, ka ir svarīgi pievērst sabiedrības uzmanību šādām problēmām - lai viņi laicīgi varētu izsvērt, kāda rīcība būtu pareiza, nevis attiecīgajā brīdī rīkoties haotiska un iespējams nepareizi. Esmu lasījusi par gadījumu, kad jaunieši vardarbīgi nomocīja līdz nāvei pensionāru (man šķiet, ka tas notika Skandināvijā) daudzstāvu nama pagalmā. Upuris ilgāku laiku kliedza, bet neviens no nama iedzīvotājiem nezvanīja policijai, jo domāja, ka to darīs kāds cits. Tas, manuprāt pierāda, ka ir nepieciešams izpētīt kāda īsti ir sabiedrības reakcija un veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai padarītu visus sabiedrības locekļus maksimāli informētus un motivētus rīkoties pareizi.

Nobeigumā vēlos piedāvāt saiti uz foto galeriju, kas ir maksimāli traumējoša gandrīz visos iespējamos veidos, taču kaut kādā mērā relevanta šai diskusijai. Cilvēkiem gan nav ieteicams to apskatīt nekādā vecumā, tāpēc spiediet šo linku tikai paši uz savu atbildību, un apzinoties visu iespējamo bezmiegu un nemieru, ko šie attēli var izraisīt.

Tātad - vai šīs fotogrāfijas ir sabiedriskās kārtības traucēšana?

Fotogrāfijas no 2. pasaules kara
(Reply) (Thread) (Link)
amidars[info]amidars on March 26th, 2009 - 06:44 am
Atruna: viss zemaak rakstiitais vairs neattiecas uz notikumu, kas aprakstiits pashaa blogaa vai shii notikuma daliibniekiem. Taas ir manas subjektiivaas paardomas par klobex postu.

1. Visi ljoti labi zina, ka slepkaviibas un nezheeliiba notiek realajaa dziivee. Taapat visi zina, ka gan I, gan II Pasaules karaa (nemaz nerunaajot par mazaaka apmeera konfliktiem) tika un tiek pieljauta vardarbiiba (taada, kas paarsniedz videejo liimeni sabiedriibaa). Tachu shaadu lietu eksistence, manupraat, nenoziimee, ka iespeejami vairaak sabiedriibas loceklju ar to buutu jaakonfrontee tieshaa veidaa. Man tomeer liekas, ka nospiedoshi lielaakaa sabiedriibas dalja nekad dziivee nesaskaras a) ar asinjainu liikji, b) ar asinjainu liikji, kas tiek neesaats apkaart pa pilseetu (protams, shajaa gadiijumaa taa bija mulaazha, bet nedomaaju, ka, redzot taadu skatu, piemeeram, es ietu klaat un intereseetos, vai tas ir iists liikjis vai nee).
Par II pasaules karu maaciit tomeer vajag un arii turpmaak to dariit bez taadaam fotograafijaam kaa Tevis noraadiitajaa galerijaa vai koncentraacijas nometnju upuru liikju mulaazhaam klasee. Neticu, ka, lai izprastu shaada notikuma ceelonjus, attiistiibu un sekas ir nepiecieshami tik radikaali uzskates materiaali.
2. Ir daudz lietu, kas ir dabiska kjermenja sastaavdalja vai procesu, bez kaa muusu kjermenis nevar izdziivot. Vai tas automaatiski padara sho visu par publiski demonstreejamiem objektiem? Noteikti labi zini, ka filmaam un datorspeeleem ir reitingi - pat ja tos ne vienmeer ieveero, tad cilveeks pirms tam tiek briidinaats, ko vins var sagaidiit un attieciigi taa jau ir vinju pashu atbildiiba par sekaam.
Manupraat no logjikas viedoklja uztvert notiekosho par eksperimentu noteikti nav pirmaa doma normaalam cilveekam. Vienkaarshi taapeec, ka, lai to visu izdomaatu, ir nepiecieshama papildus informaacija un, kaa jau mineeju ieprieksh, man nerastos veelme siikaak iedziljinaaties un iet kaut ko noskaidrot pasham - tieshi taapat, kaa aciimredzot bija tiem, kas piezvaniija policijai.
3. Nevar izleegt, ka shiem cilveekiem nekad dziivee nebuus jaaredz asinjains liikjis. Vai liidzveertiiga preteeja iespeejamiiba ir pietiekams pamats, lai nejaushiem garaamgaajeejiem izraadiitu asinjainu liikja mulaazhu? Vai, piemeeram, tas, ka garaamgaajeeji centraa redz mineeto mulaazhu padara vinjus labaak adapteeties speejiigus liidziigaam iespeejamaam situaacijaam naakotnee? Varbuut labaakai pieraduma veicinaashanai izmantot iistu liikji un novietot to pie Laimas pulkstenja, lai tas buutu redzams visiem katru dienu? Vai shaada riiciiba padariis sabiedriibu vairaak uzmaniigu pret liidzcilveekiem un noveersiis pensionaaru piekaushanu Skandinaavijas pagalmos?
Absurds? Protams, tachu tik pat pamatots, kaa Tavs 3. punkts.

Kaa redzams atskjiriigajos veerteejumos komentaaros, ir sabiedriibas grupas, kuraam shaadi eksperimenti nav nekas iipash un nesagaadaa probleemas, tachu, veicot eksperimentu ar visu sabiedriibu ir jaapiemeero citi standarti.

Njemot veeraa iepriekseejo briidinaajumu, manupraat, links ir ievietots ljoti korekti.
(Reply) (Parent) (Link)
bacillus: Bioterors[info]bacillus on March 26th, 2009 - 07:52 am
vardarbība tālu nav jāmeklē - tev taisnība :)
piemēram, to apraksta šeit: http://www.tvnet.lv/onlinetv/lnt/degpunkta/article.php?id=335371

un vai tev nemaz nešķiet, ka vardarbības attēlojums masu saziņas līdzekļos, vai tās simulācija datorspēlēs var būt par iemeslu augstākminētajam piemēram, tevis aprakstītajam skandināvu piemēram vai arī regulārajām masu slepkavībām, kur skolnieki apšauj savus biedrus???

Viss Tavs posts, kura primārais uzdevums bija nokaunināt mani un Andžeju kā liekuļus, patiesībā runā par labu mūsu abu akcentētajai problēmai.
Un arī līķveidīgas mulāžas nēsāšana publiskās vietās var netieši ietekmēt sensitīvu cilvēku psihi (jo īpaši bērnu psihi vai cilvēku psihi, kuriem jau ir kaut kādas sadistiskas noslieces), un šīs ietkemes sekas var parādīties nevis tur, uz ielas, dotājā laika punktā, bet pēc dienas, nedēļās, mēneša utt.

P.S.
Bembijam -> neuztver to personīgi :)))
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
virus[info]virus on March 26th, 2009 - 08:13 am
Viena izelpa var izraisīt tornado otrā pasaules malā pēc gada. Vai tas nozīmē, ka labāk neelpot?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus[info]bacillus on March 26th, 2009 - 08:19 am
varbūt nepiesauksim banālus salīdzinājumus!
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
her_crow[info]her_crow on March 27th, 2009 - 10:28 am
asiņainas mulāžas ieraudzīšana, kas var iespējams kādam bērnelim pēc mēneša izsaukt neirozi - lūk tas ir banāli.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus[info]bacillus on March 27th, 2009 - 11:08 pm
ja nesaproti, tad paklusē!
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
her_crow[info]her_crow on March 28th, 2009 - 01:03 am
piedod, bet loģika man neļauj pieņemt šo potenciālo neirotisko bērnu. tas vienkārši nešķiet fiziski iespējams, spriežot pēc personiskas pieredzes.
es bērnībā esmu redzējis vairākas šādas īstas lietas, un man nekas nekaitēja un nekaiš. nu, ja atskaita jebkāda mērķa zudumu dzīvē un noslieci uz alkoholismu. tomēr nedomāju, ka tas ir saistīts ar šīm bērnības traumām.
(Reply) (Parent) (Link)
virus[info]virus on March 26th, 2009 - 08:12 am
Neitrāls kopsavilkums šai pārsteidzoši dzīvīgajai diskusijai:
"Zinātnieki vs mietpilsoņi. Vieniem zinātnes vārdā viss ir ļauts, otrajiem galvenais, lai tikai netiktu izjaukts nekas viņu pasaulītes kārtībā."

Bet es, protams, neesmu neitrāls. Manuprāt, šādas un līdzīgas izdarības nesodītas notiek huligānisma ietvaros, uz mākslu kandidējošo darbos un politiskajos protestos. Neviens nešausminājās un neviens netika aizturēts, kad zārkā uz galvaspilsētu atveda pusdīrātas govju galvas un izliktas publiskai apskatei. Un, manuprāt, šāds skats ir traumējošāks par šīs zinātnes projektā redzamo mulāžu, kaut gan iespējams man ir nepilnīga iztēle. Un, ja šādas izdarības notiek nesodītas un pat netraucētas ar citādu pretext, kādēļ lai šādas izdarības netiktu darītas zinātnes vārdā? Mums taču ir tomēr kkāda zināma tiesiskā vienlīdzība, right?
Vismaz man grūti iedomāties labāku iemeslu par jaunu zināšanu gūšanu.

Skaļi Prāta Vētras koncerti līdz 12tiem vakarā arī visticamāk vismaz vienam cilvēkam konkrētajā apkārtnē ar vājiem nerviem un cīruļa paradumiem ir vismaz mildly traumējoši. Tātad ja šādu pasākumu organizēšana tiktu izlemts pēc principa "tikai tad, ja nevienam nav iebildumu", tad mums plašāki un nedaudz skaļāki koncerti nenotiktu un iespējams, nenotiktu pat dziesmu svētki. Bet par laimi mazākuma diktatūra pie mums tomēr nav un viena cilvēka iebildumi tomēr nav svarīgāki par 40 000 cilvēku labi pavadītu laiku.
(Reply) (Thread) (Link)
bacillus: HA-HA![info]bacillus on March 26th, 2009 - 08:29 am
par pirmo rindkopu - nevar šādi salīdzināt.
Kur Tu redzi zinātniekus un kur mietpilsoņus? Pārāk virspusējs un uz sekliem secinājumiem balstīts salīdzinājums :)
es, piemēram, te neredzu ne vienus, ne otrus :)

par pārējo -
1) zinātnes vārdā var veikt daudzas dabības, bet vispirms tās ir jāizvērtē kompetentiem cilvēkiem :)
2) tevis aprakstītās darbības ar zārkiem un ko tur vēl ir vēlviens arguments par labu tādiem "mietpilsoņiem" :))) kā es un Andžejs. skatoties no tevis dotā piemēra mēs drīzāk varētu izdalīt nevis "zinātniekus" un "mietpilsoņus", bet gan:
a) cilvēkus, kuriem "fana havošana" ir pāri visam. Šie cilvēki nespēj saprast, ka ir līdzcilvēki, kuriem tas nav pieņemams un viņiem arī ir tiesības ne tikai uz savu viedokli, bet arī uz to, ka viņiem nav jābaidās iet pa ielu, neuzduroties tur ik mirkli uz kādu "havotāju" ekstremālu izdarību. Savā ziņā te ir darīšana cilvēkiem ar pamatīgu uzmanības deficītu, kuri viņi var kompensēt tikai ar šādām izdarībām - līkmulāžām, dzīvnieku līķiem, fotogrāfiju izst'dēm ar nobrauktiem kaķiem utt.
b) cilvēkos, kuri agresīvi noliedz pirmos - te pat varētu viņu darbības saskatīt līdzības to izsauktajās psihiskajās reakcijās
c) tajos, kam ir pilnīgi vienalga
d) šajā kategorijā gribētos ielikt gan sevi, gan Andžeju, piemēram, cilvēki, kuri saprot augstākminētās grupas, bet tajā pat laikā norāda uz dotās darbības iemeslu un seku daudzveidīgo dabu :)))
(Reply) (Parent) (Link)
amidars[info]amidars on March 26th, 2009 - 09:06 am
To govju galvu zaarku arii pirms tam aiztureeja policija un diezgan ilgi nelaida taalaak. Leemums to atljaut izraadiit pie MK tika pienjemts peec kaada laika, njemot veeraa citus apstaakljus (protesta akcija, ierobezhots cilveeku skaits, iespeejamie sarezgiijumi, ja tas netiktu atljauts un droshi vien veel kaut kas..). Un arii TV, pirms raadiit sizhetu briidinaaja par nepatiikamiem skatiem... Dziesmu sveekti un koncerti un ar to saistiitaas neertiibas arii ir lietas, kas ir ieprieksh zinaamas un ar ko jaareekjinaas, ja dziivo tuvumaa estraadei vai stadionam... tas attieciibaa par Tevis mineetajiem piemeeriem.

Tagad meegjinaashu veelreiz paskaidrot, ko es personiigi par shaadaam situaacijaam (indiviids vs sabiedriiba; vai kaa Tu raksti "zinaatnieki vs mietpilsonji") domaaju. Sauc to par mietpilsoniibu, bet es tieshaam neveelos, lai manu ikdienas dziivi apzinaati un bez manas piekrishanas traucee ar sadistiska paskata fotograafijaam, eksperimentiem ar liikjiem liidziigiem prieksmetiem vai citaadaam asinjainaam instalaacijaam. Es to uztveru kaa apzinaatu provokaaciju, kurai neesmu devis savu piekrishanu, liidz ar to nevienam indiviidam jelkaadas zinaatnes vaardaa nav tiesiibu man to uzspiest, savukaart man ir tiesiibas pastaigaaties publiskaas vietaas bez riska uz kaut ko taadu noskatiities. Protams, tas neizleedz random nelaimes gadiijumus u.tml. lietas, tachu taa ir pavisam cita situaacija.
Un tieshi fakts, ka mees par laimi nedziivojam mazaakuma diktatuuras apstaakljos nosaka, ka tamliidziigi "sociaali eksperimenti" ir kompetenti izveertejami pirms to iistenoshanas.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
virus[info]virus on March 26th, 2009 - 10:56 am
Ok, tātad pamata kritērijs ir brīdinājums un/vai piekrišana. Well, fair enough.

Tātad, ja konkrētais eksperiments tiktu modificēts ar diviem cilvēkiem ar lieliem plakātveida brīdinājumiem, kas pārvietots 100m pa priekšu pa to pašu maršrutu, tas tev būtu pieņemamāks? Nu, vai arī alternatīvi ar paziņojumu presē "Rīt no plkst 12tiem līdz 12.20 Bastejkalna apkārtnē notiks sociāls eksperiments, kas varētu būt nepatīkams daļai cilvēku."

Es uzdrošinos apgalvot, ka kompetence pati par sevi ir diskriminējošs faktors, kas tomēr nozīmē, ka vairākumu iespaidojošas lietas izlemj pelnīti vai nepelnīti iedzīvojušies ekspertu statusā iedzīvojies mazākums. Ja gribam izvairīties no mazākuma diktatūras, tad atļauts ir viss, ko lielākā daļa cilvēku, kas atrodas konkrētā vietā un laikā uzskata par netraucējošu. Un konkrētajā gadījumā vienaldzīgo un izklaidēto summa visticamāk būtu virs 50%.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus: HA-HA![info]bacillus on March 26th, 2009 - 11:08 am
:)

ir tiešām grūti runāt ar cilvēkiem, kuri nepieļauj savā apziņā nekādu domu un viedokļu saplūšanu :)

Tu, mans jaunais draugs, nediskutē, Tu centies pierādīt tikai un vienīgi sava viedokļa pareizību.
Ta Tu necik tālu netiksi :)))

Nu bet līdzīgs fenomens ir novērojums lielākā daļā cilvēku - šķiet, ka piekāpšanās, cenšanās izprast lielāko tiesu tiek uztvertas dziļi personīgi kā gabala gaļas izraušana no savas miesas :))))

reizē gan skumji, gan uzjautrinoši
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
virus[info]virus on March 26th, 2009 - 11:14 am
Funny, es tieši to pašu nodomāju par tevi.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus: HA-HA![info]bacillus on March 26th, 2009 - 11:17 am
Lieliski - mēs jau sākam saprasties :)
(Reply) (Parent) (Link)
virus[info]virus on March 26th, 2009 - 11:15 am
Starp citu es piekritu, ka brīdināšana un piekrišana ir derīgs priekšnoteikums. In case you missed that particular point.
(Reply) (Parent) (Link)
amidars[info]amidars on March 26th, 2009 - 05:58 pm
Cilveeki ar plakaatiem diez vai nostraadaatu, bet pazinojums presee personiigi man buutu pienjemams. Tiesa gan jaatziist, ka no shaada pazinojuma lielaa meeraa zustu konkreetaas performances jeega. Kas, manupraat, liecina, ka peetiijuma meerkja sasniegshanai shajaa gadiijumaa buutu jaalieto citi panjeemieni.

Taalaak, manupraat, tavs apgalvojums, ka vienaldziigo vai izklaideeto summa visticamaak buutu virs 50% ir visai nepamatots. Tikpat labi es apgalvoju, ka uz jautaajumu "Kaada buutu juusu attieksme, ja juusu acu priekshaa pa Riigas centru neesaatu asinjaina liikja mulaazhu, lai noskaidrotu sabiedriibas reakciju ekstreemaas situaacijaas?" virs 50% atbildeetu, ka reakcija buutu negatiiva.

Sabiedriibaa tomeer eksistee noteiktas normas, kas jaaieveero katram neatkariigi no komptences liimenja un ne velti eksperimenti ar sabiedriibu ir ljoti juutiigs temats un attieciigi reguleejams. Neviens uz pashiniciatiivas pamata, lai arii kaadu ceelu meerkju vadiits, nedriikst patvaljiigi izlemt iejaukties citu personu privaatajaa sfeeraa. Tieshi taa es uztvertu shaadu eksperimentu, ja traapiitos tur pa celjam.

(Reply) (Parent) (Link)
bacillus: HA-HA![info]bacillus on March 26th, 2009 - 09:30 am
filosofiska pauze diskusijā ar uzskates materiālu

http://video.krabjiem.lv/joks-ar-aitu/8679/

no vienas puses - kāds "havoja fanu" :)))
no otras puses - vai dzīvnieciņi arī "havoja fanu"???

:)
(Reply) (Thread) (Link)
virus[info]virus on March 26th, 2009 - 11:12 am
Es esmu pret, teiksim, riteņu noskrūvēšanu invalīda ratiņam un tad skatīties, kā viņš tiek galā, jo tā ir ņirgāšanās par cilvēku. Bet konkrētais eksperiments ne tuvu nebija tik ļauns un tik personisks, nevienam tas līķis netika bāzts sejā, neviens netika nolietas ar tām asinīm un neviens neizģērbās musulmaņa priekšā. Tādēļ es nesaprotu, kādēļ tu pieņem, ka nui atbalstītajā eksperimentā galvenā sastāvdaļa ir bezjēdzīgs prikols, nevis zināma insight gūšana par sabiedrību? Jo, kamēr kāda guļamrajona generic skolas pamatskolnieki visticamāk nav spējīgi uz zinātni, lai kādus "eksperimentus" viņi taisītu, SSE studējošie manuprāt tomēr ir tiesīgi vismaz uz kādu pieņēmumu par viņu inteliģenci un spējam.

Vnk tavos argumentos daudz biežāk ir "havot fanu" kā tiešām argumenti par to, cik tālu drīkst iet eksperimenti un kas to drīkst noteikt. Kā arī argumenti par to, vai vispār eksistē tāds jēdziens kā drošs izziņas process vai zinātniskā jaunrade.

Man vnk nepatiktu pamosties sabiedrībā, kur, izejot no mājas, man burtiski jāstaigā uz pirkstgaliem, lai dies pasarg kādai nabaga dvēselei es neradītu emocionālu satricinājumu. Jo neiecietībai iemeslu vienmēr atradīs - pārāk iedomīgs vai pārāk uzcirties vai pārāk nesasukājies vai 3dienas neskuvies.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus: HA-HA![info]bacillus on March 26th, 2009 - 11:22 am
nu tad vēlreiz un īsāk:

1) eksmerimenti, kas saistīti ar dzīvu būtņu fiszisko vai psihisko stāvokli ir jāplāno vai jākonsultē kompetentiem speciālistiem
2) neieslīgsim banālos piemēros
3) jā - man, to visu eksperimenta gaitu lasot, radās iespaids, ka galvenais tajā visā bija parpiecāties par cilvēku reakciju. Ja manā rīcībā esošā informācija ir neprecīza un jaunieši tiešām to darīja neiedomājamu zinātnisku mērķu labā, tad, protams, es varu atzīt savu kļūdu saistībā ar dažiem novērtējuma momentiem, BET - skat 1)

:)

P.S.
lai Jums visiem radoša diena, es atslēdzos, lai pievērstos zinātnei savos lauciņos :))))
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
ishmaels[info]ishmaels on March 27th, 2009 - 01:48 pm
Dzīve vispār ir viena vienīga traumējoša pieredze. Vai kā teica Svētās Romas imperātors Maksimiliāns: "Dzīve ir īsa un skumju pilna." Nu tiešām, nabaga cilvēki uz ielām, viņu psihe ir kā trausls zieds.
Pāranalizēt šo studentu kapustņiku es neredzu jēgu. neviens nav cietis (izņemot mentus un Bembiju), zinātnidkās nozīmes šim pasākuma nav (tāpat kā visai sociālajai psiholoģijai kā nozarei vispār) ,bet tā ir nekaitīga studentu jautrība. Es studentu gados biju vel ne to dariju (un arī pēc tam).
(Reply) (Parent) (Link)
mdz_snifs[info]mdz_snifs on March 26th, 2009 - 11:24 am
Es gribētu redzēt pētījuma rezultātus.

Jo, manuprāt, tikai iepazīstoties ar tiem un izvērtējot iegūto informāciju mēs varētu objektīvi spriest par to kādā veidā šī informācija tika iegūta, kādā ziņā tā ir derīga un vērtīga.

Visādi citādi šis ir tikai studentu prikols ar, manuprāt, diezgan pasīvu policijas reakciju. Anyone can do that.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus: Bioterors[info]bacillus on March 26th, 2009 - 11:36 am
nu par to jau iet runa!!!

P.S.
tagad tiešām slēdzos nost, novēlēdams visiem jaunrades bagātu dienu :)))
(Reply) (Parent) (Link)
crescendo[info]crescendo on March 27th, 2009 - 11:26 am
Jo, kamēr kāda guļamrajona generic skolas pamatskolnieki visticamāk nav spējīgi uz zinātni, lai kādus "eksperimentus" viņi taisītu, SSE studējošie manuprāt tomēr ir tiesīgi vismaz uz kādu pieņēmumu par viņu inteliģenci un spējam.

Luuk shis viedoklis jau ir visnotalj biistams - pienjemt, ka maaciishanaas konkreetaa skolaa automaatiski nodroshina zinaamas privileegjijas un pieraada intelektuaalo paaraakumu _jebkuraa_ zinaatnes jomaa. zinaashanas par to, ko noziimee un kaa apreekjina opciju delta exposure, ko mums dienishkjajiem cilveekiem patiesiibaa noziimee CDS pret LVL veertiibas uzlekshana virs 1000 baazes punktiem nebuut nenodroshina kompetenci izveerteet kas ir un kas nav pieljaujams sabiedriibaa publiskaa vietaa un kas var un kas nevar izraisiit taalejoshas negatiivas sekas.

Personaam, kas ir speejiigas uz zinaatni tomeer vajadzeetu studeet atbilstosho zinaatni. Nevis ekonomikas zinaatni.


Ja nespeej saprast, kaadeelj vinja Tumshibnas un Andzheja komentaari tik izteikti pauzh attieksmi pret sho pasaakumu kaa 'phuna havoshanu' un 'studentu prikolu' - iesaku veelreiz paarlasiit Bembija visnotalj izklaideejoho aprakstu par notiekosho un pieveerst uzmaniibu izklaasta formai. Iespeejams, ka jums patieshaam ir stringi eksperimenta protokoli, nevis tikai izklaideejoshs apraksts - bet no shii raksta tas redzams nav. Liidz ar to apvainoties, ka komenteetaaji, kas iespaidu par juusu eksperimentu guvushi tikai no shii raksta, to nepamatoti uzskata par izklaideejoshu, ir diezgan absurdi.


par apgalvojumu 'nevienu tas netraumee'...
Juus apzinaati veicat eksperimentu par cilveeku reakciju ekstreemaa situaacijaa, nevis eksperimentu par to, vai shii situaacija ir vai nav ekstreema.
Jau juusu pashu eksperimenta hipoteezes premisas iekljauj paarlieciibu, ka situaacija ir potenciaali traumeejosha.

"Bet tas ir attaisnojams zinaatnes vaardaa".

Ja?
Es ljoti apshaubu, vai par shii eksperimenta rezultaatiem uzzinaas pietiekami buutiska zinaatnieku dalja, lai shis eksperiments paliidzeetu formeet muusdienu zinaatnisko domu par sabiedriibas reakciju potenciaali ekstreemaas situaacijaas. Nenoliedzu iespeeju, ka sho eksperimentu patieshaam ir kuureejis sociaali zinaatnju doktors, kas shii ruupiigi veiktaa eksperimenta preciizi dokumenteetos rezultaatus iekljaus zinaatniskaa publikaacijaa, lekcijaas un citaas zinaatnes apvaarshnja paplashinaashanas formaas.
Tachu shis raksts par to neliecina.
Peec shii raksta spriezhot eksperimenta veertiiba ir : *)Jauna, interesanta un veertiiga pieredze dazhiem jaunieshiem-eksperimenta daliibniekiem; *)Zinaamas sabiedriibas daljinjas uzmaniibas pieveershana un likshana aizdomaaties 'a kaa ES riikotos, ieraugot, ka kaads nes asinjainu body-bag' ?

Kopumaa 'sabiedriibas ieguvums' droshi vien ir lielaaks nekaa no vairuma studentu projektelju. Jo vairums projektelju nespeej pat ne tik daudz, kaa izraisiit shaadu diskusiju. Tas noteikti ir ienesis kripuciiti intereses dazhu cilveeku dziivees - pozitiivas, negatiivas, bet vismaz iislaiciigas paarmainjas. Taa kaa - droshi vien jau ar sho ieguvumu vien pilniigi pietiek visa pasaakuma iespeejamai attaisnoshanai.

Tikai nevajag meegjinaat pretendeet uz zinaatni. Vai uz to, ka iekljuushana un maaciishanaas kaadaa skolaa noziimee automaatisku 'instant right' bez taalaakas piepuulas konkreetajaa jomaa. Paaugsieties, kljuusiet vecaaki un praatiigaaki, varbuut sapratiisiet Andzheja un Tumshiibas viedokli - tas naak ar laiku un zinaamu personiibas briedumu - kas taadiem 20gadniekiem kaa juus nemaz arii nepiestaaveetu.


(Reply) (Parent) (Link)
A: āāāā!!![info]klusums on March 26th, 2009 - 05:54 pm
Es i sajūsmā! Nu par šādu projektu. :D Tiešām forši! :))

Lai arī nelasīju visus iebildumus šajos komentāros, man tomēr jāsaka, ka tāda akcija bija pat ļoti ok. Kādam radīja traumas? Nu jā... varētu būt, par to ka novērsās un pieklusināja savu sirdsapziņu. Tomēr der un vajag sabiedrībai un cilvēkiem šādos miermīlīgos veidos norādīt uz viņu tumšajām pusēm. Arī Milgrama eksperiments ir šāds - nekaunīgs, patiess un neērtību radošs.

Jebkurā gadījumā - labs! ;)
(Reply) (Thread) (Link)
virus[info]virus on March 26th, 2009 - 06:19 pm
Jā, man tas labais eksperiments arī nāca prātā. Dalībnieki pēc tam izteica prieku, ka piedalījušies šajā eksperimentā, lai gan mūsdienās "kompetentas personas" neko tamlīdzīgu neatļautu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
A[info]klusums on March 26th, 2009 - 07:38 pm
Oh, patiesi! Neiedomājos, bet taisnība - mūsdienās šāds eksperiments būtu nelikumīgs visticamāk! Kāds gan zaudējums patiesībai un zinātnei! :o
(Reply) (Parent) (Link)
crescendo[info]crescendo on March 27th, 2009 - 11:27 am
Milgrama eksperimentu pavisam nesen atkaartoja.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
andza_arrdh[info]andza_arrdh on March 27th, 2009 - 05:48 pm
Es esmu fascinēts par šo grandiozo diskusiju, kas ir izvērtusies. Manas vienīgās emocijas saistībā ar šo pasākumu, kad man to Stirna pavēstīja, bija oh, all right then. Tāpēc, ka, manuprāt, tas patiešām nav nekas īpašs. Kaut kāds neliels sociāls eksperiments, kurš balancē kaut kur pa vidu starp bezjēdzīgu huligānismu, potenciāli vērtīgu sabiedrības provokāciju un pētījumu. Uz kuru pusi tas vairāk nosliecas, man skaidrs viedoklis nav, bet es ticu, ka šis pasākums nav bijis ne mazākajā mērā ļaunprātīgs.


Turpretī, viena lieta gan man ir pilnīgi skaidra. Daudz lielāku rezonanci var iegūt, nevis stiepjot līķa mulāžu pa centru, bet gan ieblogojot par to savā cibā un pēc tam vērojot lielo ētikas krāniņu mērīšanās festu.
(Reply) (Link)
ishmaels[info]ishmaels on March 27th, 2009 - 11:27 pm
Ja tu studentu gados nenodarbojies ar huligānismu, tev nav sirds!!!
(Reply) (Link)
aivars_liepa[info]aivars_liepa on March 28th, 2009 - 12:30 am
Man šis 'funis' (un nui tas ir funis) atgādina pasen (gadi divi, trīs atpakaļ) rādītos īskadrus par cilvēku izņirgāšanu, nevis kkādu augstu mākslu un zinātnes sasniegumus...

Esat taču redzējuši - vīrietis lūdz palīdzību attaisīt mašīnu, kura izrādās nav viņējā, un aizbēg kad ieslēdzas signalizācija. Veikalā kāds tēlo apkopēju un laista pircējus ar netīru ūdeni. Puika parkā sien uz soliņiem sēdošo kājas kopā. Divi sanitāri tvarsta tipu trakokreklā. Parkā kāds lec ārā no krūmiem gorillas maskā. Tips bruņinieka kostīmā stāv, stāv, un tad piepeši sāk vēzēties pret tūristiem...

Smieklīgi?

Fonā skan rēcoša pūļa smiekli.

Man gan patika vislabāk tas viens gabals, kurā puisis sēdēja atkritumu kontenerā un meta atkal ārā visu to, ko cilvēki meta tur iekšā. Līdz atnāca tantuks ar spainīti un iegāza konteinerā ūdeni...
(Reply) (Link)