25 March 2009 @ 09:06 am
Kriminālā personālija: Stirna  
Beidzot manā dzīvē noticis kas ekstraordinārs!

Vakar pirmo reizi dzīvē nonācu Policijas busiņā. Rakstīju paskaidrojumu, ņēmu nost cerpuri, lai ļautos fotogrāfiju jaukumiem un citādi izbaudīju ārpus likuma esoša indivīda piedzīvojumus.

Pēc lekcijām paliku skolā, lai rotaļātos ar visādiem projektiem. Kamēr es tur visādi bakstīju tastatūru, pie manis pienāca divi bijušie (klases)biedri Andis G. un Edgars S. ar mērķi paaicināt palīdzēt viņu antropoloģijas pētījumam. Tā kā esmu augstākā mērā jauks un atsaucīgs cilvēks, piedevām, slīkstu dziļā jūsmē par antropoloģiju kā akadēmisku disciplīnu, es ar lielu labpatiku nomainīju ekseļa tabulas un epastu rakstīšanas jaukumus pret kameru un rekvizītu daiļošanu.

Manu visnotaļ jauko paziņu mērķis bija vērot cilvēku reakciju pret diviem viegli krimināla paskata ļaudīm, kas pa Rīgu stiepj miskates maisā un mākslīgām asinīm noklātā palagā ietītu (papīra ruļļu) cilvēku.

Viss gāja lieliski. Lielākā daļa kā jau vairāk vai mazāk saprātīgas būtnes no šāda akta novērsās. Tūristi un tantuki pašausminājās un paklačojās. Nākot tuvāk centram, satraukms pieaugua un, visbeidzot, iepretim McDonaldam, mūs apturēja 5 policisti. Mūsu iebildumi par to, ka tā ir mulāža, augstskolas projekts un visādi citādi absolīti ar huligānismu un ļaunprātībām nesaistīts akts, uzklausīti netika.

Mūs iedzina busiņā, lika rādīt dokumentus, fotografēja, pārbaudīja personālijas, rakstīja paskaidrojumu, un, visbeidzot, secinot, ka tas tik tiešām ir tikai un vienīgi skolas projekts, lika pēdējo cerību uz aukstajiem ieročiem, ko es un mani cienījamie biedri, varētu būt paslēpuši savās jaciņās.

Visā visumā man laikam tomēr ir prieks, par to, ka bija kaut kādi ļaudis, kas zvanīja policijai. Varbūt vienaldzība tomēr iet mazumā. Vai vismaz ir pietiekami daudz nogarlaikoto ļaužu, kas gatavi izmantot katru iespēju zvanīt uz *svarīgiem* numuriem.

Citiem projektiem, kas uz ielām veica kriminālas performances zagšanas un fiziskas vardarbības formā, izspiest kaut jel kādu attieksmi no līdzcilvēkiem tomēr neizdevās.

Citāti:

Tūrists #1: Some kind of demostration. These latvians are like this.

Vecs tantuks: No kā viņš nomira? Nodzērās?
Anids G.: Nē nē, tas ir tikai skolas projekts.
Vecs tantuks. Ā. Hm. Nu žēl.

Policists telefonā: Jā, jā un tur bija ar asinīm notraipīta lupata
BMB: Nē! Tās ir mākslīgās asinis. Krāsa!
Policists telefonā: Jā, asinīm un bērniem liels šoks esot. Nav kāds punktiņš par sabiedriskā miera traucēšanu vai nepiedienīgu uzvedību, ne?

Policists, kas pirms tam runāja pa telefonu: Jums nav kādi ieroči - naži, šaujamie?
BMB & A.G & E.S: Nē!
Policists: Pogājieties vaļā
BMB: o_0?
[pogājamies]
Policists: Un kas ir tajā somiņā? [rādot uz maziņo kameras somiņu]
E.S: Kamera.
Policists: Nu, nu ka taisiet vaļā.

BMB: Ko mēs esam nodarījuši?
Policists: [Klusums]
/Pēc brītiņa/
BMB: Kad mēs varēsim iet?
Policists: [Klusums]
BMB: [Sigh]


Tags:
 
 
Forma: Slinks
Fons: -
 
 
( Post a new comment )
virus[info]virus on March 26th, 2009 - 11:12 am
Es esmu pret, teiksim, riteņu noskrūvēšanu invalīda ratiņam un tad skatīties, kā viņš tiek galā, jo tā ir ņirgāšanās par cilvēku. Bet konkrētais eksperiments ne tuvu nebija tik ļauns un tik personisks, nevienam tas līķis netika bāzts sejā, neviens netika nolietas ar tām asinīm un neviens neizģērbās musulmaņa priekšā. Tādēļ es nesaprotu, kādēļ tu pieņem, ka nui atbalstītajā eksperimentā galvenā sastāvdaļa ir bezjēdzīgs prikols, nevis zināma insight gūšana par sabiedrību? Jo, kamēr kāda guļamrajona generic skolas pamatskolnieki visticamāk nav spējīgi uz zinātni, lai kādus "eksperimentus" viņi taisītu, SSE studējošie manuprāt tomēr ir tiesīgi vismaz uz kādu pieņēmumu par viņu inteliģenci un spējam.

Vnk tavos argumentos daudz biežāk ir "havot fanu" kā tiešām argumenti par to, cik tālu drīkst iet eksperimenti un kas to drīkst noteikt. Kā arī argumenti par to, vai vispār eksistē tāds jēdziens kā drošs izziņas process vai zinātniskā jaunrade.

Man vnk nepatiktu pamosties sabiedrībā, kur, izejot no mājas, man burtiski jāstaigā uz pirkstgaliem, lai dies pasarg kādai nabaga dvēselei es neradītu emocionālu satricinājumu. Jo neiecietībai iemeslu vienmēr atradīs - pārāk iedomīgs vai pārāk uzcirties vai pārāk nesasukājies vai 3dienas neskuvies.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus: HA-HA![info]bacillus on March 26th, 2009 - 11:22 am
nu tad vēlreiz un īsāk:

1) eksmerimenti, kas saistīti ar dzīvu būtņu fiszisko vai psihisko stāvokli ir jāplāno vai jākonsultē kompetentiem speciālistiem
2) neieslīgsim banālos piemēros
3) jā - man, to visu eksperimenta gaitu lasot, radās iespaids, ka galvenais tajā visā bija parpiecāties par cilvēku reakciju. Ja manā rīcībā esošā informācija ir neprecīza un jaunieši tiešām to darīja neiedomājamu zinātnisku mērķu labā, tad, protams, es varu atzīt savu kļūdu saistībā ar dažiem novērtējuma momentiem, BET - skat 1)

:)

P.S.
lai Jums visiem radoša diena, es atslēdzos, lai pievērstos zinātnei savos lauciņos :))))
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
ishmaels[info]ishmaels on March 27th, 2009 - 01:48 pm
Dzīve vispār ir viena vienīga traumējoša pieredze. Vai kā teica Svētās Romas imperātors Maksimiliāns: "Dzīve ir īsa un skumju pilna." Nu tiešām, nabaga cilvēki uz ielām, viņu psihe ir kā trausls zieds.
Pāranalizēt šo studentu kapustņiku es neredzu jēgu. neviens nav cietis (izņemot mentus un Bembiju), zinātnidkās nozīmes šim pasākuma nav (tāpat kā visai sociālajai psiholoģijai kā nozarei vispār) ,bet tā ir nekaitīga studentu jautrība. Es studentu gados biju vel ne to dariju (un arī pēc tam).
(Reply) (Parent) (Link)
mdz_snifs[info]mdz_snifs on March 26th, 2009 - 11:24 am
Es gribētu redzēt pētījuma rezultātus.

Jo, manuprāt, tikai iepazīstoties ar tiem un izvērtējot iegūto informāciju mēs varētu objektīvi spriest par to kādā veidā šī informācija tika iegūta, kādā ziņā tā ir derīga un vērtīga.

Visādi citādi šis ir tikai studentu prikols ar, manuprāt, diezgan pasīvu policijas reakciju. Anyone can do that.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
bacillus: Bioterors[info]bacillus on March 26th, 2009 - 11:36 am
nu par to jau iet runa!!!

P.S.
tagad tiešām slēdzos nost, novēlēdams visiem jaunrades bagātu dienu :)))
(Reply) (Parent) (Link)
crescendo[info]crescendo on March 27th, 2009 - 11:26 am
Jo, kamēr kāda guļamrajona generic skolas pamatskolnieki visticamāk nav spējīgi uz zinātni, lai kādus "eksperimentus" viņi taisītu, SSE studējošie manuprāt tomēr ir tiesīgi vismaz uz kādu pieņēmumu par viņu inteliģenci un spējam.

Luuk shis viedoklis jau ir visnotalj biistams - pienjemt, ka maaciishanaas konkreetaa skolaa automaatiski nodroshina zinaamas privileegjijas un pieraada intelektuaalo paaraakumu _jebkuraa_ zinaatnes jomaa. zinaashanas par to, ko noziimee un kaa apreekjina opciju delta exposure, ko mums dienishkjajiem cilveekiem patiesiibaa noziimee CDS pret LVL veertiibas uzlekshana virs 1000 baazes punktiem nebuut nenodroshina kompetenci izveerteet kas ir un kas nav pieljaujams sabiedriibaa publiskaa vietaa un kas var un kas nevar izraisiit taalejoshas negatiivas sekas.

Personaam, kas ir speejiigas uz zinaatni tomeer vajadzeetu studeet atbilstosho zinaatni. Nevis ekonomikas zinaatni.


Ja nespeej saprast, kaadeelj vinja Tumshibnas un Andzheja komentaari tik izteikti pauzh attieksmi pret sho pasaakumu kaa 'phuna havoshanu' un 'studentu prikolu' - iesaku veelreiz paarlasiit Bembija visnotalj izklaideejoho aprakstu par notiekosho un pieveerst uzmaniibu izklaasta formai. Iespeejams, ka jums patieshaam ir stringi eksperimenta protokoli, nevis tikai izklaideejoshs apraksts - bet no shii raksta tas redzams nav. Liidz ar to apvainoties, ka komenteetaaji, kas iespaidu par juusu eksperimentu guvushi tikai no shii raksta, to nepamatoti uzskata par izklaideejoshu, ir diezgan absurdi.


par apgalvojumu 'nevienu tas netraumee'...
Juus apzinaati veicat eksperimentu par cilveeku reakciju ekstreemaa situaacijaa, nevis eksperimentu par to, vai shii situaacija ir vai nav ekstreema.
Jau juusu pashu eksperimenta hipoteezes premisas iekljauj paarlieciibu, ka situaacija ir potenciaali traumeejosha.

"Bet tas ir attaisnojams zinaatnes vaardaa".

Ja?
Es ljoti apshaubu, vai par shii eksperimenta rezultaatiem uzzinaas pietiekami buutiska zinaatnieku dalja, lai shis eksperiments paliidzeetu formeet muusdienu zinaatnisko domu par sabiedriibas reakciju potenciaali ekstreemaas situaacijaas. Nenoliedzu iespeeju, ka sho eksperimentu patieshaam ir kuureejis sociaali zinaatnju doktors, kas shii ruupiigi veiktaa eksperimenta preciizi dokumenteetos rezultaatus iekljaus zinaatniskaa publikaacijaa, lekcijaas un citaas zinaatnes apvaarshnja paplashinaashanas formaas.
Tachu shis raksts par to neliecina.
Peec shii raksta spriezhot eksperimenta veertiiba ir : *)Jauna, interesanta un veertiiga pieredze dazhiem jaunieshiem-eksperimenta daliibniekiem; *)Zinaamas sabiedriibas daljinjas uzmaniibas pieveershana un likshana aizdomaaties 'a kaa ES riikotos, ieraugot, ka kaads nes asinjainu body-bag' ?

Kopumaa 'sabiedriibas ieguvums' droshi vien ir lielaaks nekaa no vairuma studentu projektelju. Jo vairums projektelju nespeej pat ne tik daudz, kaa izraisiit shaadu diskusiju. Tas noteikti ir ienesis kripuciiti intereses dazhu cilveeku dziivees - pozitiivas, negatiivas, bet vismaz iislaiciigas paarmainjas. Taa kaa - droshi vien jau ar sho ieguvumu vien pilniigi pietiek visa pasaakuma iespeejamai attaisnoshanai.

Tikai nevajag meegjinaat pretendeet uz zinaatni. Vai uz to, ka iekljuushana un maaciishanaas kaadaa skolaa noziimee automaatisku 'instant right' bez taalaakas piepuulas konkreetajaa jomaa. Paaugsieties, kljuusiet vecaaki un praatiigaaki, varbuut sapratiisiet Andzheja un Tumshiibas viedokli - tas naak ar laiku un zinaamu personiibas briedumu - kas taadiem 20gadniekiem kaa juus nemaz arii nepiestaaveetu.


(Reply) (Parent) (Link)