crescendo ([info]crescendo) wrote on March 27th, 2009 at 11:26 am
Jo, kamēr kāda guļamrajona generic skolas pamatskolnieki visticamāk nav spējīgi uz zinātni, lai kādus "eksperimentus" viņi taisītu, SSE studējošie manuprāt tomēr ir tiesīgi vismaz uz kādu pieņēmumu par viņu inteliģenci un spējam.

Luuk shis viedoklis jau ir visnotalj biistams - pienjemt, ka maaciishanaas konkreetaa skolaa automaatiski nodroshina zinaamas privileegjijas un pieraada intelektuaalo paaraakumu _jebkuraa_ zinaatnes jomaa. zinaashanas par to, ko noziimee un kaa apreekjina opciju delta exposure, ko mums dienishkjajiem cilveekiem patiesiibaa noziimee CDS pret LVL veertiibas uzlekshana virs 1000 baazes punktiem nebuut nenodroshina kompetenci izveerteet kas ir un kas nav pieljaujams sabiedriibaa publiskaa vietaa un kas var un kas nevar izraisiit taalejoshas negatiivas sekas.

Personaam, kas ir speejiigas uz zinaatni tomeer vajadzeetu studeet atbilstosho zinaatni. Nevis ekonomikas zinaatni.


Ja nespeej saprast, kaadeelj vinja Tumshibnas un Andzheja komentaari tik izteikti pauzh attieksmi pret sho pasaakumu kaa 'phuna havoshanu' un 'studentu prikolu' - iesaku veelreiz paarlasiit Bembija visnotalj izklaideejoho aprakstu par notiekosho un pieveerst uzmaniibu izklaasta formai. Iespeejams, ka jums patieshaam ir stringi eksperimenta protokoli, nevis tikai izklaideejoshs apraksts - bet no shii raksta tas redzams nav. Liidz ar to apvainoties, ka komenteetaaji, kas iespaidu par juusu eksperimentu guvushi tikai no shii raksta, to nepamatoti uzskata par izklaideejoshu, ir diezgan absurdi.


par apgalvojumu 'nevienu tas netraumee'...
Juus apzinaati veicat eksperimentu par cilveeku reakciju ekstreemaa situaacijaa, nevis eksperimentu par to, vai shii situaacija ir vai nav ekstreema.
Jau juusu pashu eksperimenta hipoteezes premisas iekljauj paarlieciibu, ka situaacija ir potenciaali traumeejosha.

"Bet tas ir attaisnojams zinaatnes vaardaa".

Ja?
Es ljoti apshaubu, vai par shii eksperimenta rezultaatiem uzzinaas pietiekami buutiska zinaatnieku dalja, lai shis eksperiments paliidzeetu formeet muusdienu zinaatnisko domu par sabiedriibas reakciju potenciaali ekstreemaas situaacijaas. Nenoliedzu iespeeju, ka sho eksperimentu patieshaam ir kuureejis sociaali zinaatnju doktors, kas shii ruupiigi veiktaa eksperimenta preciizi dokumenteetos rezultaatus iekljaus zinaatniskaa publikaacijaa, lekcijaas un citaas zinaatnes apvaarshnja paplashinaashanas formaas.
Tachu shis raksts par to neliecina.
Peec shii raksta spriezhot eksperimenta veertiiba ir : *)Jauna, interesanta un veertiiga pieredze dazhiem jaunieshiem-eksperimenta daliibniekiem; *)Zinaamas sabiedriibas daljinjas uzmaniibas pieveershana un likshana aizdomaaties 'a kaa ES riikotos, ieraugot, ka kaads nes asinjainu body-bag' ?

Kopumaa 'sabiedriibas ieguvums' droshi vien ir lielaaks nekaa no vairuma studentu projektelju. Jo vairums projektelju nespeej pat ne tik daudz, kaa izraisiit shaadu diskusiju. Tas noteikti ir ienesis kripuciiti intereses dazhu cilveeku dziivees - pozitiivas, negatiivas, bet vismaz iislaiciigas paarmainjas. Taa kaa - droshi vien jau ar sho ieguvumu vien pilniigi pietiek visa pasaakuma iespeejamai attaisnoshanai.

Tikai nevajag meegjinaat pretendeet uz zinaatni. Vai uz to, ka iekljuushana un maaciishanaas kaadaa skolaa noziimee automaatisku 'instant right' bez taalaakas piepuulas konkreetajaa jomaa. Paaugsieties, kljuusiet vecaaki un praatiigaaki, varbuut sapratiisiet Andzheja un Tumshiibas viedokli - tas naak ar laiku un zinaamu personiibas briedumu - kas taadiem 20gadniekiem kaa juus nemaz arii nepiestaaveetu.


 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: