Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kad "tradicionālo vērtību aizstāvji" šausminās par viena vecāka ģimenēm un dēvē to par mūsdienu Rietumu civilizācijas nelaimi, viņi apliecina tikai savus nožēlojami nabadzīgos priekšstatus par vēsturi. Palasot pat nedaudz aizgājušo gadsimtu cilvēku dzīvesstāstu, kļūst skaidrs, ka viena vecāka ģimenes bijušas izplatītas vienmēr, iespējams, daudz biežāk nekā mūsdienās. Protams, pie vainas nebija laulības šķiršana, jo tādas tiešām bija daudzkārt retākas, taču abu dzimumu cilveku mirstība reproduktīvajā vecuma bija daudz, daudz augstāka nekā tagad. Sievietes mira dzemdībās, vīrieši krita karos un laupītāju uzbrukumos, abus dzimumus nesaudzēja infekcijas slimības. Rezultātā atraitnība bija ikdienišķa parādība, kā arī atkārtotās laulības, veidojoties ģimenēm ar pusbrāļiem un pusmāsām, kā arī apvienojoties abu vecāku - atraiņu bērniem no iepriekšējām laulībām.

Mēs neatklājam un neveidojam nekādus jaunus modeļus, tikai dumji šausmināmies par ierastām grūtībam, ar kurām tikuši galā visi mūsu senči iepriekšējās paaudzēs.
  • Tie 'vērtību aizstāvji' bieži mēdz ignorēt sociālo saišu nozīmību un to, ka viena vecāka ģimenes ne vienmēr ir tas pats, kas vientuļo vecāku ģimenes. Tāds "sleight of classificatory hand".
    • Tas arī, jā.
      Itin kā tēva neesamība ģimenē automātiski nozīmētu, ka ģimenē nav neviena piauguša vīrieša, vai mātes prombūtne nozīmētu, ka nav nevienas sievietes.
  • Nu ka lai Tev pasaka, mīļā... Tieši tāpēc, ka es viena uzaudzināju bērnu līdz pieaugušam vecumam, tb apzinos, ko nozīmē dzīve šādā izdzīvošanas ("tieku galā") režīmā, es vienmēr būšu "tradicionālo vērtību aizstāve". Un tieši tāpēc arī man ir tikai viens bērns, lai gan es noteikti būtu gribējusi vēl vismaz vienu:)
    • Domā, nebūtu izšķīrusies, jūs visi būtu laimīgāki?:)
      • Redz, Tu atkal visu apgriez no galvas uz kājām (lai gan ļoti labi saproti, par ko es rakstu). Runa jau nav par to, ka jebkāda divu vecāku ģimene ir labāka nekā viena vecāka ģimene. Runa ir par to, ka Norma ģimenei būtu divu mīlošu cilvēku savienība. Un uz to būtu jātiecas.
        Un runa ir par to, ka karš ir beidzies un mums nav obligāti jādzīvo kā kara laikā, jo mūsu vecmāmiņas, redz, toreiz spēja pārvarēt grūtības, spēja izdzīvot. Karš, mēris un katastrofas ir drīzāk anomālija un destrukcija, nevis dzīve, kādai tai būtu jābūt:)
        • Nesaprotu, pret ko Tu iebilsti?
          Ierakstā es tikai konstatēju, ka Tavs un citu ideālais modelis dabā visos laikmetos ir pastāvējis daudzkārt retāk, nekā pieņemts uzskatīt.
          Tas nekādi Tev (un citiem) netraucē uz to tiekties savos sapņos un darbībā.
          • Es iebilstu pret toni, pret tendenciozu vārdu izvēli, uzbrūkošu stilu, bet ok, Tu jau brīdināji, ka šis Tev būs grūts periods, tā ka - mieriņš:))))
        • bet tā kā divu mīlošu cilvēku savienību ar normatīviem paņēmieniem panākt ir grūti (es teiktu neiespējami - check out visas valstis, kur šķirties nav iespējams vai ir ļoti grūti iespējams), tad labāk negruzīt tos un meklēt līdzēt tiem, kuriem tā mīlestība nav izdevusies savienīga.

          pie ieraksta: pat ne 1 cilvēka ģimene, bet 'paplašinātā ģimene', kur saistības uzņemas tantes, onkuļi, māsīcas, brālēni un asinsradinieki ntajā paaudzē, kopā dzīvo vairākas paaudzes etc. iepretim 20.gs. vidus "nukleārajai ģimenei" ar tētis+mamma+bērns. tur tiešām vēstures nezināšanas un īsās atmiņas vaina - tikpat nesen 'dabiski vīrieši' bija kultūras trūkuma izpausme, nevis norma etc., etc.
        • offtopiks. Ja paskatāmies statistiku par pēzdīgiem 3000 gadiem, karš, bads, mēris un katastrofas ir norma, nevis miers, maijs, darbs un auksts alus.
          • Jā, tāpat arī norma pēdējos 300 gados sievietei būtu 16 gadu vecumā apprecēties, līdz 25 gadu vecumam būt dzemdējušai 8 bērnus, no kuriem izdzīvojuši trīs un 30 gadu vecumā palikt atraitnēs ar pieciem bērniem.:)
            Mēs te visu laiku s žiru besimsja.:)
            • ha, hā
              saskatīju aš līdzības
              ne gluzi astoņi, ne gluži kādi miruši, ne gluži atraitne - bet nu līdzības ir
            • Hem, man jāpastudē jautājums sīkāk, lai varētu tā informēti izrunāties. Jemsim par piemēru Krievijas impēriju.../pazūd kaut kur internetā/
            • Es te par matemātiku..

              Pardon, kā var palikt atraitnēs ar 5 bērniem, ja izdzīvo tikai 3? 2 jāņem no kaimiņiem vai vairākkārt jāprecas vai arī kā tas bija domāts?
          • Atsakos no tādas izdzīvošanas;P Pieņemsim, ka Tavam vecvectētiņam, vectētiņam un papucim nelaimes gadījumu rezultātā ir bijusi apskādēta kreisā roka. Vai Tu tādēļ dosies uz gateri un liksi pirkstus zem zāģa, lai tikai nebojātu ģimenes statistiku?;P
            • Tu kaut kur mani aicinājumu tā darīt?:)

              Es beidzot sapratu, par ko Tu uzskrūvējies. Nē, es nesludinu, ka vienīgais pareizais ģimenes modelis ir bērnu audzināšana šķirtā laulībā. Noteikti nē. Ja ir iespēja, ka ģimeni veido mīloši abu dzimumu cilvēki, tas noteikti ir veiksmīgāks variants.

              Gribēju tikai vērst uzmanību, ka šis veiksmīgais variants nebūt nav pārāk izplatīts ne vēsturiski, ne ģeogrāfiski, tāpēc drīzāk uzskatāms par laimīgu izņēmumu, nevis normu. Ir labi pēc tā tiekties, bet pilnīgi lieki šaustīt sevi un citus, vai vaimanāt par pagrimumu, ja tas neizdodas. Jebšu dažādu zemju un laikmetu pieredze liecina, ka izdzīvošanas un pat laimes iespējas citos variantos arīdzan ir pietiekami lielas.
              • Mīļā Krī, es neesmu uzskrūvējusies nevienā momentā! Sēžu un smīkņāju par šo visu. Es tikai gribētu (ja drīkst?), lai Tu tik bieži nelietotu vārdu "dumji", "dumjš" brīžos, kad saskaries ar viedokli, kas nesaskan ar Tavējo:)))
                Pirms 100 gadiem un senāk nebija ne TV, ne interneta, ne mobilo telefonu, tāpat mūsu vecvecvecmāmiņas šicik īsus brunčus nevalkāja, olīvas neēda un par lidmašīnām ij dzirdējušas nebija (vismaz manējā noteikti), bet vai tādēļ mēs ar Tevi no tā visa atsakāmies?;) Mums ir tiesības būt laimīgākām par mūsu sencēm, mums ir tiesības dzīvot, ne tikai IZ-dzīvot, tāpēc varbūt nevajadzētu ieciklēties uz "bet Romas impērija tā nebija"!:)
                • Man joprojām šķiet, ka Tu cīnies ar salmu vīru.:)

                  Resp., es neapgalvoju neko, kas būtu pretrunā ar Tavām postulētajām vēlmēm.

                  Savukārt atsaukšanos uz vēsturiskumu, vienlaikus ignorējot un sagrozot vēstures faktus, es tiešām uzskatu par dumju un arī turpmāk nevairīšos lietot šo vārdu. Peace.
                  • Nuuu, vēsture būtībā ir ļoti humanitāra zinātne (ja vispār zinātne) - ne mēs esam tur bijuši, ne redzējuši, un fakti... viens teiks tā, otrs citādi pat par 2 nedēļas senu tusiņu, kur nu vēl ko tālāku.:)
                    • :)
                      Tieši tāpēc visas runāšanas par vēsturiski nostabilizētajām dzimumu lomām vai ģimenes modeļiem utml., ir bulšits, kā es jau sākumā pieminēju. Āmen.
                      Ar šo es arī beigšu savu dalību šajā diskusijā.
              • (Anonīms)
                nu un vēsture/kultūra? īstā morāle un īstā pareizā rīcībā ir atemporāla.
          • Norma jau ir arī cilvēki, kuriem galīgi pie kājas, cik kuram bērnu, vīru vai sievu, nevis ""tradicionālo vērtību aizstāvji", kuri šausminās par viena vecāka ģimenēm un dēvē to par mūsdienu Rietumu civilizācijas nelaimi", šitos [info]krii atrod līdzīgā vīzē kā Putins - banderoviešus:))
        • Kāpēc divu? o.O pat skaitot māti-tēvu-bērnu, man sanāk vismaz trīs, bet, pieskaitot visu pārējo varzu... nu, teiksim, es kā savu ģimeni šobrīd skaitu 6 gab. pirmajā tuvinājumā un pēc tam vēl ~astoņus rokas stiepiena attālumā.

          Ar ko es negribu uzstāt, ka normai ir jābūt kādam konkrētam ciparam, drīzāk gan norādīt, ka būtiski svarīgā komponente ir mīlestība, un tā tad var pastāvēt, sākot ar diviem cilvēkiem un tālāk tad jau skatīsies.
          • Mīlestību gadienā neizdomāja spranču romānisti kaut kad nesen?
            • man šķiet, ka anglosakšu bruņinieki, bet neesmu speciālists. nu, vēsturē.

              bet es te atvēcināšos ar to, ka ne jau par tradicionālo ģimenes modeli spriedelēju, drīzāk par ideālo *kādu mēs to šobrīd saprotam.
          • Nu jautājums, protams, vai pieaugušiem bērniem viņu vecāki un vecvecāki skaitās ģimene?;) Redz, cik nācies novērot dzīvē: liela daļa problēmu starp mīļotajiem rodas dēļ tā, ka vīrietim/sievietei māmiņa un brālītis ir ģimene, kamēr gultas&dzīvesbiedrs tikai tāds svešs cilvēks - ienācējs;)
            • Nu, manā skatījumā šajā gadījumā vaina ir nevis pārāk plašā ģimenes definīcijā (tipa "labāk būtu, ja mamma/brālis nebūtu ģimene, bet gultasbiedrs būtu"), bet gan pārāk šaurā definīcijā (t.i., manā skatījumā mana vīra māsas vīrs ietilpst manā ģimenē, okei, ne pirmajā tuvinājumā un varbūt pat ne otrajā, bet principā jā).
              • es vispār nekādas definīcijas nekur nesaskatu
                es varu pierādīt, ka miljonāra atraitne var vienatnē daudz veiksmīgāk audzināt bērnu, nekā kašķīgs pāris, un tolks

                jātiecas ir nevis uz abstraktierm cipariem, bet konkrētu saticību ģimenē, tās vienīgā reālā vērtība arī ir savstarpējās attiecības, nevis matemātiskas formulas 1+1, etc

                kāds ir pamats uzskatam, ka, piemēram, vecā kaluma mormoņu ģimenes bija neveiksmīgākas par tradicionālajām^^ ģimenēm
                • Sk. augstāk manu komentāru; šī bija reakcija tikai uz iepriekšējo "āāā palīgā cilvēks neaizmirst savu ģimeni arī tad, kad dabū seksu no svešinieka!"
  • +1
    Turklāt, ja paskatās apkārt, realitātē - manuprāt, nukleārā ģimene ir pilnīgs mīts. Bērnu audzināšanā gandrīz vienmēr ir piesaistīti citi cilvēki, kas nav māte un tēvs - vecvecāki, citi radinieki, kas pieskata bērnus, aukles, vecāku draugu loks. Faktiski bērni tiek audzināti kolektīvi, pat ja neiet bērnudārzā.
    • Tieši tā. Nukleārā ģimene ar māti mājsaimnieci un tēvu-ģimenes apgādnieku ir ļoti īslaicīgs pilsonisko aprindu dzīves fenomens, un es nekādi nesaprotu, kāpēc tas tik biezi tiek propagandēts gandrīz kā vienīgais pastāvējušais ģimenes modelis.
  • imho, visas tās sērdienītes un ļaunās pamātes, kuras svieda pabērnus vilkiem apēšanai norāda, ka a)tādas lietas notikās un b)neizraisīja nekādu sajūsmu. Netradicionālas formas ģimene sucks, to mums māca latvju dainas.
    • Tdz.nav ideals avots petijumiem, bet te butu vieta pajautat, vai slikto serdienisu/pamasu naratovs ir saistiba ar gimenes iekartu vai saistiba ar darba organizaciju/ekonomiku, kur, nevarot nodrosinat iztiku, tiklidz vareja, bernus sutija stradat/macities amatu arpus majas. Atrisinats ar bernu tiesibam un bernu darba aizliegumu (20.gs.sakums)
      • imho, tur ir gan ekonomiskas, gan tīri emocionālas problēmas, otrajās vairāk saistītas ar to saucamo ģimenes iekārtu.
    • Visādi psihoanalītiķi (es gan viņiem parasti neticu):) esot izpētījuši, ka īstenībā ar ļaunās pamātes tēlu pasakās esot aizstāts sākotnējās versijās figurējušais biloloģiskās mātes tēls.
      • Tobiš, ideālais modelis (nopietni, es tādā variantā saskatu daudz plusu un neviena mīnusa) būtu bērnus pie dzemdībām noraut no mammas nost un fiksi aizvākt prom uz valsts bērnu fabriku.

        a)māte neiet bojā kā darbaspēks un jau pēc dažām dienām/nedēļām ir gatava no jauna stāties darba frontē.

        b)par bērnu rūpējas nevis nekvalificēts, darbā nodzinies vecāks, bet gan no galvas līdz kājām sertificēti pedagogi, psihologi un audzinātāji, kuri veidos harmoniskas, pilnvērtīgas personības.

        Vai nav jauki, ko?

        • Šādi varanti utopijās ir apteoretizēti bez sava gala, taču empīriski pārliecinājies neviens vēl nav. Attiecīgi -nevaru komentēt.:)
          • Kāpēc "empīriski pārliecinājies neviens vēl nav"? Bērnu namos taču bērnus audzina nevis vecāki bez speciālās izglītības, bet pedagogi un medicīnas darbinieki! Un cik esmu dzirdējusi/lasījusi ēdiena, rotaļlietu un apģērbu trūkuma viņiem nav (saziedo pietiekoši), varbūt pat vairāk kā vienā otrā ģimenē - lūk, arī Sirdnas pieminētās Valsts Bērnu Fabrikas;)))
            • Bet tā ir ļoti maza sabiedrības daļa, es sapratu, ka runa ir par vispārēju sabiedrības modeli, tipa, Hakslija "Jaunā pasaule" utt.
              • Nu bet par tendenci taču var spriest arī no zināmas sabiedrības daļas, vai tad ne? Der-neder; lietderīgs-nederīgs; utt.;)
          • vai ta padomjzemes pirmsākumos nemēģināja, man kaut kā atmiņā stāv stāsti par pēcdzemdību silītēm un mātēm darba varonēm
        • man šķiet, forši...it īpaši par harmoniskām, pilnvērtīgām personībām :)
        • Cerams, ka nakotne kka ta ari bus - bernkopiba ka profesija tiem, kas grib noderboties ar bernkopibu, nevis hobijs visiem, kam daba devusi iespeju apvairoties.
  • Nedaudz offtopics, bet esmu ievērojusi, ka daudzi "tradicionālo vērtību aizstāvji" uzbrukumus "liberastiem" sāk ar pieņēmumu, ka otrie, tāpat kā pirmie, vēlas tikai vienu vienīgu pareizo dzīvošanas modeli (viņi grib sagraut ģimeni un bērnus pataisīt par gejiem).
  • Maģiskā formula ir izvēlēties kaut kādu grupu, pie kuras tevi it kā pieskaitīt nevar, un tad par to šausmināties.
Powered by Sviesta Ciba