Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kad "tradicionālo vērtību aizstāvji" šausminās par viena vecāka ģimenēm un dēvē to par mūsdienu Rietumu civilizācijas nelaimi, viņi apliecina tikai savus nožēlojami nabadzīgos priekšstatus par vēsturi. Palasot pat nedaudz aizgājušo gadsimtu cilvēku dzīvesstāstu, kļūst skaidrs, ka viena vecāka ģimenes bijušas izplatītas vienmēr, iespējams, daudz biežāk nekā mūsdienās. Protams, pie vainas nebija laulības šķiršana, jo tādas tiešām bija daudzkārt retākas, taču abu dzimumu cilveku mirstība reproduktīvajā vecuma bija daudz, daudz augstāka nekā tagad. Sievietes mira dzemdībās, vīrieši krita karos un laupītāju uzbrukumos, abus dzimumus nesaudzēja infekcijas slimības. Rezultātā atraitnība bija ikdienišķa parādība, kā arī atkārtotās laulības, veidojoties ģimenēm ar pusbrāļiem un pusmāsām, kā arī apvienojoties abu vecāku - atraiņu bērniem no iepriekšējām laulībām.

Mēs neatklājam un neveidojam nekādus jaunus modeļus, tikai dumji šausmināmies par ierastām grūtībam, ar kurām tikuši galā visi mūsu senči iepriekšējās paaudzēs.
  • Tu kaut kur mani aicinājumu tā darīt?:)

    Es beidzot sapratu, par ko Tu uzskrūvējies. Nē, es nesludinu, ka vienīgais pareizais ģimenes modelis ir bērnu audzināšana šķirtā laulībā. Noteikti nē. Ja ir iespēja, ka ģimeni veido mīloši abu dzimumu cilvēki, tas noteikti ir veiksmīgāks variants.

    Gribēju tikai vērst uzmanību, ka šis veiksmīgais variants nebūt nav pārāk izplatīts ne vēsturiski, ne ģeogrāfiski, tāpēc drīzāk uzskatāms par laimīgu izņēmumu, nevis normu. Ir labi pēc tā tiekties, bet pilnīgi lieki šaustīt sevi un citus, vai vaimanāt par pagrimumu, ja tas neizdodas. Jebšu dažādu zemju un laikmetu pieredze liecina, ka izdzīvošanas un pat laimes iespējas citos variantos arīdzan ir pietiekami lielas.
    • Mīļā Krī, es neesmu uzskrūvējusies nevienā momentā! Sēžu un smīkņāju par šo visu. Es tikai gribētu (ja drīkst?), lai Tu tik bieži nelietotu vārdu "dumji", "dumjš" brīžos, kad saskaries ar viedokli, kas nesaskan ar Tavējo:)))
      Pirms 100 gadiem un senāk nebija ne TV, ne interneta, ne mobilo telefonu, tāpat mūsu vecvecvecmāmiņas šicik īsus brunčus nevalkāja, olīvas neēda un par lidmašīnām ij dzirdējušas nebija (vismaz manējā noteikti), bet vai tādēļ mēs ar Tevi no tā visa atsakāmies?;) Mums ir tiesības būt laimīgākām par mūsu sencēm, mums ir tiesības dzīvot, ne tikai IZ-dzīvot, tāpēc varbūt nevajadzētu ieciklēties uz "bet Romas impērija tā nebija"!:)
      • Man joprojām šķiet, ka Tu cīnies ar salmu vīru.:)

        Resp., es neapgalvoju neko, kas būtu pretrunā ar Tavām postulētajām vēlmēm.

        Savukārt atsaukšanos uz vēsturiskumu, vienlaikus ignorējot un sagrozot vēstures faktus, es tiešām uzskatu par dumju un arī turpmāk nevairīšos lietot šo vārdu. Peace.
        • Nuuu, vēsture būtībā ir ļoti humanitāra zinātne (ja vispār zinātne) - ne mēs esam tur bijuši, ne redzējuši, un fakti... viens teiks tā, otrs citādi pat par 2 nedēļas senu tusiņu, kur nu vēl ko tālāku.:)
          • :)
            Tieši tāpēc visas runāšanas par vēsturiski nostabilizētajām dzimumu lomām vai ģimenes modeļiem utml., ir bulšits, kā es jau sākumā pieminēju. Āmen.
            Ar šo es arī beigšu savu dalību šajā diskusijā.
    • (Anonīms)
      nu un vēsture/kultūra? īstā morāle un īstā pareizā rīcībā ir atemporāla.
Powered by Sviesta Ciba