Sat, Oct. 9th, 2021, 10:08 am

Ņemot vērā to, cik masveidīgi ir pedofilijas gadījumi katoļu baznīcā, mani interesē, vai garīdzniekiem ir kopīgs pamatojums, ar ko viņi šo attaisno? Šis nav sašutuma pilns jautājums, kuru gribu turpināt ar dusmu paušanu, mani tiešām interesē, vai tur apakšā ir kaut kāda "slepena" interpretācija par to, kādā veidā tas ir ok.

Sat, Oct. 9th, 2021, 10:13 am
[info]dienasgramata

"Visi mēs esam grēcīgi.."

Sat, Oct. 9th, 2021, 10:18 am
[info]fedrs

Nez, kurš te cibā ir garīdznieks, un zinās atbildēt?

Sat, Oct. 9th, 2021, 11:43 am
[info]iive

Var jau arī to citādi padzirdēt.

Sat, Oct. 9th, 2021, 11:13 am
[info]helvetica

Dēmoni un sātans. Kurš gan cits.

Sat, Oct. 9th, 2021, 11:45 am
[info]iive

Domā as in "dēmmons pārņēma, neko nevarēju padarīt, cerēšu, ka nākamnedēļ atkal nepārņems"?

Sat, Oct. 9th, 2021, 11:53 am
[info]avralavral

muļķības. nekad nav attaisnota, arī tagad netiek attaisnota.
par "masveida" - nav un nav bijis arī "masveida". RKB apsūdzēto un tiesāto pedofilu skaits proporcionāli ir apmēram tikpat liels kā vispārējā populācijā. ja lasa tos šausminošos reportus "3000 priesteru kopš 1948. gada apsūdzēti tāda un tāda štata diecēzēs", jāsaredz arī, kāds procents tas ir. šobrīd pasaulē ir ap 500 000 aktīvu priesteru, kopā ar mūkiem un citām konsekrētām būtu vēl vairāk. Kopš minētā 1948. gada kopējais cilvēku skaits, kuri ir bijuši priesteri, ir miljonos. Pedofilijā notiesātie (vai apsūdzētie? neatceros to statistiku) ir 1.8%. Starp skolotājiem, bērnudārzu vadītājiem, sporta treneriem u.tml. ir apmēram tikpat.

Sat, Oct. 9th, 2021, 01:11 pm
[info]sirualsirual

man panaivs jautājums - vai tomēr nevajadzētu būt mazāk nekā vispārējā populācijā? ņemot vērā tādus štruntus kā celibāts un ticības saturs.

Sat, Oct. 9th, 2021, 03:29 pm
[info]avralavral

netā ir brīvpieejā vairākas Ričarda Sipa (Richard Sipe) grāmatas par baznīcu un seksuālajiem noziegumiem. viņš ir kritisks par RKB menedžmentu - manuprāt, brīžiem netaisni un pārspīlēti -, bet arī viņš nekonstatē nekādu korelāciju starp celibātu un seksuāliem noziegumiem.
tas, kas korelē savukārt: (1) līdz vismaz 1980. gadiem sagatavošana semināros dažās jomās nebija kvalitatīva un bīstamos postulantus nemācēja pietiekami labi izķert; tālāk, kad konstatēja riskus, ir pielaistas daudzas smagas kļūdas šo bīstamo personu vadīšanā un ārstēšanā; arī pārlieku uzticējās pedofilu ārstēšanai kā tādai utt.(2) noteikti ir tādi postulanti, kas liek cerības uz to, ka kļūšana par priesteri viņus izārstēs no kaut kādām slimīgām dziņām, ar kurām viņi paši netiek galā; šī cerība bieži neizpildās; kā arī: nevienu ar šādu slēpto motivāciju nekad nedrīkstētu ordinēt, jo tas ir pārpratums par to, kas ir aicinājums uz priesterību; (3) visas reliģijas visos laikos un jo īpaši tāda grandioza baznīca kā RKB ar visām savām misticisma tradīcijām utt. ir piesaistījušas cilvēkus, kas nav īsti veseli. tas neattiecas tikai uz seksualitāti. baznīcas piesaista arī cilvēkus ar šizofrēniskā spektra traucējumiem u.tml. tikko atnācu no baznīcas. jā, ir visādi. ir cilvēki, kuriem citur nekur nav kur iet, viņi citur nejūtas saprasti; tad viņi nāk uz baznīcu, bet īstenībā viņiem papildus vajadzētu iet arī pie terapeita vai vienkārši pie ģimenes ārsta. "mūsu" uzdevums nav viņus vest pie ārstiem, "mēs" varam tikai to ieteikt, rekomentēt, viņus pavadīt. "mēs" neesam hospitālis. nu, you get the point.

Sat, Oct. 9th, 2021, 06:56 pm
[info]ctulhu

Tad sanāk ka augstāka ranga RKB amatpersonām tomēr vajadzētu kaut kādus basic psiholoģijas/ psihoterapijas kursus iziet?

Sat, Oct. 9th, 2021, 07:20 pm
[info]avralavral

No mana skatu punkta, cenšoties nebūt ievirzītai, tas arī tiek darīts. Atlase ir labāka, medicīniskās problēmas labāk saprot un ņem vērā. Kopš iepriekšējā pāvesta Benedikta XVI ir sakārtots arī ziņošanas protokols; šobrīd priesteriem drošības pēc vispār neļauj būt vienatnē ar bērniem (vienmēr vēl viens cilvēks sēž telpā, kā arī ir vaļā durvis - par to var pārliecināties Rīgas katoļu ģimnāzijā, piemēram).
Bet vēlreiz, cenšoties nebūt ievirzītai, šīs ir komplicētas problēmas un ir ārkārtīgi grūti kādu atcelt un ļoti netaisni publiski apsūdzēt, ja ir tikai aizdomas, bet nav pierādījumu. Ir laba filma "Doubt" par šo: https://en.wikipedia.org/wiki/Doubt_(2008_film). Un vēl viena ne par reliģisko vidi: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hunt_(2012_film)
Tādi gadījumā kā šis varas samaitātais liekulis: https://en.wikipedia.org/wiki/Theodore_McCarrick ir traumējoši, un pārmetumi baznīcas hierarhijai līdz pat pāvestiem šeit ir dibināti - tieši tāpēc, ka tik ilgi nekas netika darīts, lai viņu aizvāktu. Es izlasīju visas 430 lappuses šajā Baznīcas iekšējā auditā par Makkariku: https://www.vatican.va/resources/resources_rapporto-card-mccarrick_20201110_en.pdf (iesaku, interesanta lasāmviela); sapratu visu labāk, bet rūgtums palika.
Savukārt tādi kā šis: https://en.wikipedia.org/wiki/George_Pell parāda, ka dažkārt tas ir sarežģīti. Vai viņš bija vainīgs? Kas to lai zina. Apelācijas tiesa viņu pilnībā attaisnoja, un pats gadījums ar sakristeju pēc svētdienas Mises tiešām izklausās tehniski neiespējami, t.i., ārkārtīgi mazticami. Bet nomazgāt no sevis šīs aizdomas Pelam diez vai jebkad izdosies.

Sat, Oct. 9th, 2021, 07:27 pm
[info]ctulhu

Jā izglītības iestādēs, arī augstākajās kur nestrādā ar bērniem ir šīs pašas rekomendācijas - nepalikt ar studentiem vienatnē un tml.

Bet nu mans atsevišķais viedoklis būtu ka baznīcas un bērni vispār nav laba kombinācija, tas ir ļoti līdzīgi kā ar seksu, pieaudzis cilvēks spēj izvēlēties vai un kādu reliģiju praktizēt un vai un kā nodarboties ar seksu. Bērns nespēj, prāts nav pietiekami attīstīts. Tāpēc abas šīs lietas labāk sevišķi ar bērniem nekombinēt, izņemot tīri aprakstoši izglītojošo aspektu, pasniegt bērniem nepieciešamos pamatus par dzimuma jautājumu un vispārēju apskatu par reliģijām, kādas viņas ir, kādi pamata pieņēmumi un tā. Bet praktizēt gan vienu gan otru labāk nu vismaz pēc 16.

Sat, Oct. 9th, 2021, 07:14 pm
[info]sirualsirual

paldies. mans points nebija muļķīgais (un cita jz tepat reproducētais) stereotips par celibāta saistību ar, nu, noviržu iznākšanu gaismā, bet gan varbūt citā veidā muļķīgais pieņēmums, ka idejiski jau stingrajam aizliegumam plus pilnīgi pretējai mācībai tieši vajadzētu iedarboties, samazinot izplatību. bet uz to jau atbildēji, ka acīmredzot neiedarbojas. es tikai tad, domāju, apzinoties, ka salīdzinājums nav delikāts, vai cita veida konversijas mēģinājumi, piemēram, nometnēs, arī nebūtu jāpārskata.

Sat, Oct. 9th, 2021, 07:51 pm
[info]avralavral

ja Tu domā geju konversijas nometnes (par kuru šausmām bija vairākas filmas Netflix tieši "Praida mēnesī"), ar to nodarbojas ASV evaņģelikāļi un citas protestantu grupas; RKB sludina šķīstību un mēģina palīdzēt šajā ceļā tiem, kas to grib (t.i., kuriem ir svarīgi būt komūnijā ar Baznīcu [neviens cilvēks ārlaulības attiecībās, t.i., bez baznīcā noslēgta laulības sakramenta nav komūnijā ar Baznīcu -- "seksuālajai orientācijai" ar to ir nulle sakara]). Piemēram, https://couragerc.org, https://revoice.us. Es nevaru pateikt par "rezultātiem" un "statistiku", bet pie pa pusei mistiskajiem apstākļiem, ka tas cilvēks saprot visa esošā pamata struktūru caur Kristus prizmu un arī ir emocionāli, intelektuāli un morāli nobriedis, tas ir 100%.

Sat, Oct. 9th, 2021, 10:58 pm
[info]iive

Āha, interesanti, jā, paldies. Par to proporciju, tas tiešām saistīts ar to, ka šie dati parasti netiek kontekstualizēti, tāpēc tur es tiku emocionāli tos interpretējusi, ka tas ir "masveidā". Par attaisnošanu es gan nepieņēmu, ka tiek attaisnoti, drīzāk domāju, vai var būt, ka tiek, ja šie gadījumi tiek turēti slepenībā. Te ļoti trāpīgi komentēja saccromycies.
Motivācija "kļūšu par priesteri, lai izdzītu no sevis šo grēku" šķiet cilvēciski saprotama, lai arī absolūti bīstama. Man gan tieši tādā pašā veidā bīstama šķiet doma, ka jebkādu grēku, īstu vai iedomātu, varētu izdzīt no sabiedrības, mēģinot to padarīt neredzamu un ievedot minētā garīdznieka situācijai līdzīgā ilūzijā potenciāli bīstamo cilvēku.

Sat, Oct. 9th, 2021, 05:19 pm
[info]begemots

man jau tā izskatījās -- ne velti vajadzēja saskaitļot par 70 gadiem, lai nonāktu pie 200'000.

Sat, Oct. 9th, 2021, 09:33 pm
[info]hedera

"Kopš minētā 1948. gada kopējais cilvēku skaits, kuri ir bijuši priesteri, ir miljonos. Pedofilijā notiesātie (vai apsūdzētie? neatceros to statistiku) ir 1.8%."

Vai atceries vismaz apmēram, no kurienes šī statistika ir ņemta?

Nesenā izmeklēšana Francijā atklāja, ka kopš 1950. gada "Katoļu baznīcas rindās darbojušies no 2900 līdz 3200 pedofilu, kas bija neliela daļa no kopējā garīdznieku skaita (ap 115 000)". T.i., 2.5 - 2.8% no kopējā garīdznieku skaita. Ja tu pareizi atceries to statistiku "1.8%", tas nozīmē, ka Francijas RKB ir ievērojami lielāka pedofīlu klātbūtne.

"Starp skolotājiem, bērnudārzu vadītājiem, sporta treneriem u.tml. ir apmēram tikpat."

Un no kurienes ir šīs ziņas? Apskatījos wiki, ka tādu konkrētu datu par sastopamību populācijā, iespējams, nemaz nav.

Sat, Oct. 9th, 2021, 12:23 pm
[info]ctulhu

Viena lieta ir interesanta, kāpēc tieši pedofilija? Ok, es saprotu celibāts un seksu gribas, bet to taču var atrisināt bez nozieguma pastrādāšanas, intīmservisi utt. kaut vai.

Sat, Oct. 9th, 2021, 12:30 pm
[info]saka_taisniibu2

1968. gada un geju lobija sekas RKB.

Sat, Oct. 9th, 2021, 06:49 pm
[info]ctulhu

jeb tomēr tāpēc ka celibāts? :)

Sat, Oct. 9th, 2021, 11:08 pm
[info]saka_taisniibu2

Daudziem protestantiem šis ir jau 500 gadus iecienīts arguments pret RKB, bet es par to šaubos. Celibātu var visādi kritizēt, bet novilkt tiešu cēlonisku saiti līdz pedofīlijai un viendzimuma tieksmēm - nezinu. Esmu dzirdējis versiju, ka tas ir antīkās pasaules pederastizēšanas tradīciju turpinājums sinkrētiskajā RKB, bet arī šaubos. Galvenais pamats šaubām - nekad iepriekš garajā baznīcas vēsturē pedofīlija nav bijusi atsevišķa tēma (ārlaulību bērni cita lieta), īpašs saasinājums ir tieši pēc II Vatikāna koncila un seksuālās "revolūcijas" 60tajos.

Sat, Oct. 9th, 2021, 11:44 pm
[info]ctulhu

Pēc seksuālās revolūcijas 60 jos drīzāk tā kā saasinājums jeb drīzāk šo organizāciju sāka rūpīgāk vērot?

Sun, Oct. 10th, 2021, 01:43 am
[info]saka_taisniibu2

Šo "organizāciju" "rūpìgi vēro" jau gandrīz 1800 gadus, varbūt pat vairāk.

Sun, Oct. 10th, 2021, 12:33 pm
[info]ctulhu

Nu senāk viņa bija dominējoša

Sun, Oct. 10th, 2021, 09:46 am
[info]hedera

Drīzāk jau tādēļ, ka pedofīlus sāka rūpīgāk vērot. Stingri definēta kā seksuāla novirze un iekļauta psihisko noviržu sarakstos pedofīlija tika 50.tajos gados.

Sun, Oct. 10th, 2021, 12:32 pm
[info]ctulhu

OK

Sat, Oct. 9th, 2021, 12:51 pm
[info]saccharomyces

drusku tangenss, bet: nesen lasīju kādu rakstu, kurā runa bija par to, ka galvenā atšķirība ir ne tik daudz izplatībā (salīdzinot ar sabiedrību kopumā) vai attaisnošanā, bet slēpšanā institucionālā līmenī, centienos noliegt.

un, protams, papildus tas aspekts, ka sabiedrībā noziegums liekas vēl sliktāks, ja to pastrādā kāds, kurš pārstāv it kā kādas īpaši cēlas vērtības, nevis random persona, kura nekad nav nekādas svētulības zvērējusi.

t.i., es pieļauju (šis viss ir minējums), ka varbūt arī nav nekāds īpaši lielāks normalizēšanas līmenis, bet tādēļ, ka nosodījuma līmenis institucionāli šķietami nav bijis krasi lielāks kā vispārēji, salīdzinoši liekas neadekvāti maigi.

Sat, Oct. 9th, 2021, 01:12 pm
[info]sirualsirual

+

Sun, Oct. 10th, 2021, 12:00 am
[info]helvetica

Ir, ir. Skolotājus arodbiedrība neaizstāvēs, ja šie seksuāla rakstura noziegumu pret bērnu būs izdarījusi. Baznīcās savi protokoli, izvairās nodot "laicīgajai tiesai" un savas struktūras ietvaros aizrotē prom u.c. "risina" (kas no malas izskatās, protams, pēc nozieguma slēpšanas)

Sat, Oct. 9th, 2021, 05:12 pm
[info]penny_lane

ozona filma par tēmu diezgan jauka. nu, ok, galīgi ne "jauka".