Sat, Oct. 9th, 2021, 10:08 am

Ņemot vērā to, cik masveidīgi ir pedofilijas gadījumi katoļu baznīcā, mani interesē, vai garīdzniekiem ir kopīgs pamatojums, ar ko viņi šo attaisno? Šis nav sašutuma pilns jautājums, kuru gribu turpināt ar dusmu paušanu, mani tiešām interesē, vai tur apakšā ir kaut kāda "slepena" interpretācija par to, kādā veidā tas ir ok.

Sat, Oct. 9th, 2021, 06:56 pm
[info]ctulhu

Tad sanāk ka augstāka ranga RKB amatpersonām tomēr vajadzētu kaut kādus basic psiholoģijas/ psihoterapijas kursus iziet?

Sat, Oct. 9th, 2021, 07:20 pm
[info]avralavral

No mana skatu punkta, cenšoties nebūt ievirzītai, tas arī tiek darīts. Atlase ir labāka, medicīniskās problēmas labāk saprot un ņem vērā. Kopš iepriekšējā pāvesta Benedikta XVI ir sakārtots arī ziņošanas protokols; šobrīd priesteriem drošības pēc vispār neļauj būt vienatnē ar bērniem (vienmēr vēl viens cilvēks sēž telpā, kā arī ir vaļā durvis - par to var pārliecināties Rīgas katoļu ģimnāzijā, piemēram).
Bet vēlreiz, cenšoties nebūt ievirzītai, šīs ir komplicētas problēmas un ir ārkārtīgi grūti kādu atcelt un ļoti netaisni publiski apsūdzēt, ja ir tikai aizdomas, bet nav pierādījumu. Ir laba filma "Doubt" par šo: https://en.wikipedia.org/wiki/Doubt_(2008_film). Un vēl viena ne par reliģisko vidi: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hunt_(2012_film)
Tādi gadījumā kā šis varas samaitātais liekulis: https://en.wikipedia.org/wiki/Theodore_McCarrick ir traumējoši, un pārmetumi baznīcas hierarhijai līdz pat pāvestiem šeit ir dibināti - tieši tāpēc, ka tik ilgi nekas netika darīts, lai viņu aizvāktu. Es izlasīju visas 430 lappuses šajā Baznīcas iekšējā auditā par Makkariku: https://www.vatican.va/resources/resources_rapporto-card-mccarrick_20201110_en.pdf (iesaku, interesanta lasāmviela); sapratu visu labāk, bet rūgtums palika.
Savukārt tādi kā šis: https://en.wikipedia.org/wiki/George_Pell parāda, ka dažkārt tas ir sarežģīti. Vai viņš bija vainīgs? Kas to lai zina. Apelācijas tiesa viņu pilnībā attaisnoja, un pats gadījums ar sakristeju pēc svētdienas Mises tiešām izklausās tehniski neiespējami, t.i., ārkārtīgi mazticami. Bet nomazgāt no sevis šīs aizdomas Pelam diez vai jebkad izdosies.

Sat, Oct. 9th, 2021, 07:27 pm
[info]ctulhu

Jā izglītības iestādēs, arī augstākajās kur nestrādā ar bērniem ir šīs pašas rekomendācijas - nepalikt ar studentiem vienatnē un tml.

Bet nu mans atsevišķais viedoklis būtu ka baznīcas un bērni vispār nav laba kombinācija, tas ir ļoti līdzīgi kā ar seksu, pieaudzis cilvēks spēj izvēlēties vai un kādu reliģiju praktizēt un vai un kā nodarboties ar seksu. Bērns nespēj, prāts nav pietiekami attīstīts. Tāpēc abas šīs lietas labāk sevišķi ar bērniem nekombinēt, izņemot tīri aprakstoši izglītojošo aspektu, pasniegt bērniem nepieciešamos pamatus par dzimuma jautājumu un vispārēju apskatu par reliģijām, kādas viņas ir, kādi pamata pieņēmumi un tā. Bet praktizēt gan vienu gan otru labāk nu vismaz pēc 16.