smadzeņu darbības blakusprodukts
Pūstošie banāni 
17th-May-2012 10:22 am
Pēdējā laikā ik pa brīdim sanāk saskarties ar apgalvojumiem par cilvēka veselību vai diētu, kas gluži neatbilst kanoniskajām bioloģijas patiesībām.

Ir ļaudis, kas apgalvo, ka vīrusi neeksistē un tas, kas ir redzams šūnās, kas slimo ar vīrusu saslimšanām, ir vienkārši sārņi no nepareizas barības. ( Linkijs , protams, aizraujošs, bet tendenci parāda)
Tāpat arī tikko izdotā ZvaigznesABC grāmata par skābo un sārmaino ēdienu ( linkijs )
Šī raksta komentāros bija šis burvīgais eksemplārs
"Grāmata nav slikta. Turu tagad rokās. Ir radikāli jāmaina ēšanas paradumi ... to var darīt, bet tas prasa megapiepūli mūsu apstākļos. Var šo to pasmelties un atteikties no saldētas pārtikas, saldinātiem dzērieniem u.tml. par augļiem man arī bija pārsteigums - bet tiešām, ja atstājam banānu uz galda uz vairākām dienām - TAS SAPŪST. tas pats notiek arī vēderā."

Mani izbrīnīja vairākas lietas - kāpēc visi zinātnieki, kas nodarbojas ar smalkām lietām, tiek saukti par mikrobiologiem. Cien. Juris Šteinbergs ik pa brīdim par to iesmīkņā, jo viņu bieži tā sauc. Tas pats R. Jangs arī rakstā nosaukts par mikrobiologu, lai gan aplūkojot viņa izglītību, tur dominē attālinātajā apmācībā apgūti kursi par uztura zinātni un bioķīmiju. Un vienīgais kur viņš izmanto mikroskopu ir asins analīzes.

Bet vēl vairāk mani ieinteresēja kādēļ visu šo cilvēku pārliecības man atsit pašrašanās teorijas un no kurienes tam visam "aug kājas".

Tad lūk, izrādās, ka 19. gadsimta beigās, 20. sākumā bija divas konkurējošas teorijas -
viena, kuras pazīstamākie aiztāvji bija L. Pastērs un kas rezultējās Koha postulātos (ja saslimšanu izraisa mikroorganisms, to jebkurā slimības stadijā var izdalīt no organisma un ar iegūto tīrkultūru var inficēt tālākos organismus), arī tika pieņemta par vadošo teoriju un no tās tālāk tika attīstiīta medicīna un mācību grāmatas

un otra, ka mikroorganismi var ieņemt dažādas formas, dažreiz pat pazust vispār un tie tiek sintezēti organismā nelabvēlīgu apstākļu ietekmē, no jebkurā organismā esošiem enzīmiem mikozīmiem. (Pazīstamākie pārstāvji Antoine Béchamp, Günther Enderlein un Albert Calmette)

Turpat man liekas ir arī ir kāda cibiņa nesen stāstītais stāsts par Oscilococciniumu. Kur franču ārsts redzēja oscilējošas baktērijas, kas spēja augt lielākas, sarauties un pazust pavisam. Pie tam šīs baktērijas viņš redzēja paraugos no cilvēkiem, kas slimoja ar dažādām slimībām. Zīmīgi, ka neviens cits šādas baktērijas nenovēroja. Lai pasargātu cilvēci no ligām tika izveidots medikaments, kas satur homeopātiskās devās atšķaidītas zosu aknas, kurās arī tās oscilējošās bakčas varēja redzēt.

Es domāju, ka vīri no 19. gadsimta būtu priecīgi, ka viņu teorijas atkal tiek atzītas un celtas saulītē.
Comments 
17th-May-2012 02:33 pm
oo, tad gan man tas būs jaunums, lai gan pašam ar Vīriņu darīšana bij' sen. Tikai iedomājos.
Tikmēr rezumē par grāmatu - ir vai nav vērts tērēt naudu?
17th-May-2012 02:37 pm
Nu, es jau teiktu, ka nē. Bet! grāmatu neesmu ne lasījusi, ne šķirstījusi. Tādēļ no izvērsta un pamatota viedokļa atturēšos. Posts ir vairāk par aizvien biežākām tendencēm, kuras es novēroju plašsaziņas līdzekļos.

Ja tev liekas, ka tu vari savu organismu pasārmināt graužot citronus - uz priekšu!
17th-May-2012 02:42 pm
Es jau par to pašu - i rokās neesmu dabūjis paturēt, taču tendenci par šāda rakstura grāmatu aiz vien biežāko nonākšanu līdz grāmatnīcu plauktiem manīju jau kādus gadus atpakaļ. Prātoju, vai nav vienkāršāk paņemt no kolēģa 'dzīvā ūdens' aparātu, mazlietiņ padzert sārmaino un paskatīties - ir kāda jēga vai nav. Tas vismaz būtu empīriski/empīriskĀK.
17th-May-2012 03:06 pm
Man, tā teikt, ir viedoklis par šo sistēmu, lai arī grāmatu pati nelasīju (atdevu dārgajam, viņš mīl iedziļināties visādās dīvainās ēšanas sistēmās un izmēģināt :))
Kā jau augstāk minēts, daudz kas no tā ir bullšits un autors ir visai apšaubāms tips. Kā tad izskaidrot reālos veiksmes stāstus? Elementāri, Mendelson - tiek radīta sistēma, kas ar dažādu reliģiska tipa priekšrakstu un aizliegumu palīdzību panāk, ka cilvēks ēd daudz zaļumu un dārzeņu, bet maksimāli maz cukura. Visādi našķi tiek padarīti par ļoti sarežģīti un dārgi pagatavojamiem (skat. pieļaujamo saldinātāju un miltu aizvietotāju sarakstus), biežākajiem grēkā krišanas objektiem (aka kafija ar bulciņu) tiek piedēvētas gluži velnišķīgas spējas, līdz ar to cilvēks nepaklūp uz "vienu jau var". Ja ir gatavība noticēt un paļauties, tad šī sistēma tiešām nostrādā :))

Btw, par to sārmainā ūdens dzeršanu - izturības sportisti močī iekšā sodas ūdeni, tas tiešām labāk palīdzot panest augstas slodzes.
17th-May-2012 08:41 pm
Pag, bet tad kāds efekts tiek iegūts - zaudēti liekie kilogrami, par cik uzturā netiek lietoti cukuri un tauki vai atskābināts organisms..?

Jebšu bullshits altogether?
18th-May-2012 02:44 pm
Nezinu, man nekādi kilogrami pazuduši nav :) Bet tīri loģiski - ja nomet baltos miltus un cukurus, bet palielina dārzeņus, tad cilvēks tiek gan pie vitamīniem un minerālvielām, gan šķiedrvielām līdz šim ēsto "tukšo" kaloriju vietā.
This page was loaded Jul 4th 2024, 2:45 am GMT.