smadzeņu darbības blakusprodukts
pica turpinās 
31st-Jul-2018 06:14 pm
Turpinu rakstīt savu picas mīklas uzdevumu, nolēmu, ka mīklas plastiskumu var novērtēt ar to pašu metodi, kā mālsmilts/smiltsmāla augsnes sastāvu - jātaisa bumbiņa, desiņa un gredzentiņš. Pati par sevi bezgala lepna. 

  

Materiāls aizgūts no Džūkstes mazpulku nodarbības, bet desiņas viļā visi, kas augsnes bedres rok.

"Paņem nelielu daudzumu augsnes, samitrina līdz biezas pastas stāvoklim, starp plaukstām mēģina izveidot bumbiņu (1 cm diametrā), no kuras pēc tam stienīti, 3 mm diametrā, kuru liec gredzenā. Atkarībā no bumbiņas, stienīša, gredzena, nosaka augsnes granulometrisko sastāvu. 

Bumbiņa

Stienītis

Gredzentiņš

Granulometriskais sastāvs

Spīdīga, gluda

Noturīgs

Gluds

Māls

Spīdīga

Noturīgs

Nelielas plaisas

Smags smilšmāls

Matēta

Noturīgs

Ar dziļām plaisām

Vidējs smilšmāls

Nespodra

Paceļot aiz gala sadalās

Lūzt

Viegls smilšmāls

Nelīdzena

Nesaturīgs

Nevar izveidot

Mālsmilts

Irdena

Nevar izveidot

Nevar izveidot

Saistīga smilts

Nevar izveidot

Nevar izveidot

Nevar izveidot

Smilts


Māls, smags smilšmāls - šādas augsnes ir smagas, grūti apstrādājamas un vāji ūdens caurlaidīgas, kas var novest pie augsnes pastiprinātas sablīvēšanās, gaisa trūkuma saknēm, stāvoša ūdens (veidojas peļķes). Bet tās retāk ir jālaista, un vairāk sevī satur barības vielas. Lai uzlabotu šādu augsni svarīgākais ir palielināt organiskās vielas saturu augsnē (kūtsmēsli, komposts), tas gan irdinās gan uzlabos ūdens caurlaidību.  

Vidējs smilšmāls, viegls smilšmāls – Tev ir laimējies, šīs ir vislabākās augsnes, tās nodrošina vislabāko balansu starp ūdenscaurlaidību un barības vielu izskalošanos. Tomēr arī šīs augsnes būs pateicīgas ja tās bagātināsi ar organisko mēslojumu. 

Mālsmilts, saistīga smilts, smilts - lieliski laiž cauri ūdeni (nekad nestāvēs lieks ūdens), taču līdz ar ūdeni ātri izskalojas arī barības vielas, augsne ātri izžūst un tā ir ļoti bieži jālaista. Arī šādas augsnes uzlabošanai pats svarīgākais ir palielināt organiskās vielas saturu augsnē – bagātīgi lietot kūtsmēslus, kompostu, zaļmēslojumu u.c. tas palīdzēs ilgāk aizturēt ūdeni augsnē (tev būs retāk jālaista), pavairos augiem pieejamās barības vielas. Ļoti noderīga būs arī mulčēšana. 

Diemžēl Tavos spēkos nav mainīt augsnes granulometrisko sastāvu, bet Tu vari rīkoties gudri lai sasniegtu vislabāko rezultātu. Dažādi augi arī labāk aug dažādās augsnēs, piemēram, kāpostam labāk patīk mālaina augsne, bet burkānam smilšaina. Pacenties noskaidrot literatūrā, kāda augsne patīk Tavam dārzenim! "
Comments 
31st-Jul-2018 08:26 pm
kļuva mazliet skumji par smiltīm - viņas tādas kā nesekmīgās - nevar sataisīt ne stienīti, ne gredzentiņu un pat ne bumbiņu :(
31st-Jul-2018 08:34 pm
:(
31st-Jul-2018 08:50 pm
Bet cik daiļi viņas birst!
1st-Aug-2018 08:01 am
iedomājies māla pulksteni.
1st-Aug-2018 03:26 pm
Šitas gan ir kruti! Paldies!
This page was loaded Apr 19th 2024, 3:56 pm GMT.