smadzeņu darbības blakusprodukts
salna matos 
4th-Jun-2017 05:14 pm
Mani nezinātniskie novērojumi liecina, ka tumšmataini cilvēki sāk sirmot ātrāk. Es sākumā domāju, ka tas tamdēļ, ka tumšos matos vieglāk sirmumu pamanīt, bet izskatās, ka tā arī mūsu organisms rūpējas par mums.

Pigmenta ražošana šūnās ir oksidatīvs process, kurā var rasties kļūdas. Kļūdas oksidatīvā procesā dzīvās šūnās nozīmē brīvo radikāļu veidošanos, to pašu, ar ko jūs baida visas saules krēmu un antioksidantu reklāmas.

Jau kādu laiku atpakaļ cilvēki bija izmērījuši, ka sirmu matu folikulos (sīpoliņos) ir vairāk ūdeņraža peroksīda (H2O2), kā pigmentētos matos. Būtībā peroksidēto kodeļu īpašnieces ir pašas sevi nosirminājušas.

Atgriežoties pie labajiem sirmajiem matiem - tumšmatainiem cilvēkiem pigmenta ražošanās ir izteiktāka, līdz ar to arī risks savākties brīvos radikāļus matu saknēs. Brīvie radikāļi visu citu ļaunumu starpā var arī bojāt DNS un izraisīt mutācijas, nu un mutējušas pigmentu ražojošās šūnas melanotocīti var novest pie melanomas. Tad nu mūsu organismā pie noteikta daudzuma radikāļu matu saknēs mati nolemj, ka jābeidz šitās muļķības un jārubī melanotocīti ārā, kamēr vēl kas ļauns nav noticis. Labā ziņa ir tāda, ka sirmo matu sīpoliņos tiek vairāk aktivēti keratīnu ražojošie gēni un mati aug biezāki un ātrāk.
Comments 
4th-Jun-2017 06:47 pm
klau, varbūt arī epilēšana spalvas intensīvi sirmina?
4th-Jun-2017 06:57 pm
ja tas matiem sagādā stresu...
4th-Jun-2017 06:48 pm
super! made my day!
5th-Jun-2017 09:39 am
Super! Interesanti, bet kā ir ar nosirmošanu spēcīga stressa, baiļu, pārdzīvojumu sakarā? Vai tas ir taikai mīts?
5th-Jun-2017 10:08 am
Stress (kortizols etc) paaugstina ox stresu, tā kā, pavisam ārā no visa aprakstītā nekrīt.
20th-Sep-2017 08:55 am
Šis sortof izskaidro sirmo periodu pēc grūtniecības- ja pēc masīvā matkriša sirmie banāli ataug ātrāk. Ataugot pārējiem tomēr pašķīda vairāk.
This page was loaded Apr 27th 2024, 3:11 am GMT.