smadzeņu darbības blakusprodukts
Atgriežoties pie publicētā 
14th-Aug-2016 10:27 am
Paldies par atbildēm! Protams, ka nekādu baiso pētījumu es neveicu, bet arī šīsdienas linki būs vairāk izklaidējoši, nekā superzinātniski un pusei nebūs precīzu atsauču, jo man ir slinkums dzenāt izejas publikācijas.

Pirmkārt, ja jūs atceraties skolā mācīto mēles karti, kur bija skaidri nošķirtas zonas, kurās mēs jūtam garšas, aizmirstiet to. Bildīte ir radusies 20. gs. sākumā neprecīzi tulkojot vācu zinātnisko publikāciju :)
Uz mēles ir reģioni, kas atbild par kādu noteiktu garšu, bet tie pārklājas


Ja saldas skābas un sāļas garšas radošām vielām receptori reaģē uz diezgan skaidriem signāliem - molekulas ar daudz -OH grupām, H+ joni, Na+ joni - tad rūgtu garšu mums rada daudz un dažādas vielas - dažādi alkaloīdi (hinīns kofeīns), L aminoskābes, MgSO4. Tā kā rūgtu garšu izsauc tik dažādas vielas, tad nav brīnums, ka rūgtas garšas uztvērēji - receptori ir vairāki. Cilvēkam ir identificēti vairāk kā 40 dažādi rūgtas garšas receptori. Daži no kuriem ir atrodami ne tikai uz mēles, bet arī plaušās un deguna ejā. (atsauce) Kāpēc mums vajag tik daudz rūgtās garšas - jo ar rūgtu garšu mēs "apzīmējam" visas indīgās vielas, tāpēc arī rūgtās garšas receptori ir atrodami visdziļāk pie mēles saknes, lai pirms norīšanas mēs varētu vēlreiz padomāt, "vai man to vajag".

Tā kā rūgtās garšas receptori ir dažādi, tad, ja daļa no tiem nestrādā vai ir mazāk jutīgi, mēs kā rūgtas uztversim dažādas lietas. Viens no šādiem rūgtuma avotiem ir krustziežu dzimtas dārzeņi (kāposti, brokoļi, redīsi utt.) Izskatās gan, ka manā aptaujā piedalījusies šaurā cibiņu populācija brokoļus nesagaršo kā rūgtus. Labā ziņa ir tāda, ka šie cibiņi visticamāk ēdīs vairāk dārzāju, jo tieši rūgtā dārzāju garša ir tas, kas bieži novērš pircējus no tiem (atsauce)

Ir vēl vairāki variabli rūgtās garšas receptori, pēc kuriem pētniekiem patīk dalīt cilvēku populāciju, jo tests ir supervienkāršs - iedod cilvēkam ar feniltiokarbamīdu piesūcinātu papīrīti un pieraksti, vai jūt rūgtu garšu. Vēlāk izprašņā par dažādiem šī cilvēka paradumiem un voila - datu masīvs, ar ko spēlēties. Kopumā izskatās, ka ja cilvēks sliktāk jūt rūgtu garšu, tad viņš ticamāk būs smēķētājs un vairāk dzers alkoholiskus dzērienus, jo ir cilvēki, kas arī alkoholam jūt rūgto komponenti. (meh atsauce, kaut kur bija labāki raksti, bet neatradu)

Par to vai smēķēšana notrulina garšu, šie džentelmeņi saka, ka jā, bet nemot vērā iepriekšējo atkāpi, varbūt arī nē, un vienkārši smēķē tie, kas jau nejūt rūgtumu. Ar cēloņsakarības virzienu bioloģijā ir dažreiz grūti.

Nu un noslēgumā - ja jums garšo visas rūgtās lietas, tad normāli jūs neesat, tā apgalvo šie kolēgi. Viņu pētījumā iezīmējas, ka cilvēki, kuriem garšo rūgtas lietas, personības testos ir ar izteiktāku noslieci uz psihopātiju, agresiju un sadismu. Kas ir arī izskaidrojams - ja rūgta garša nozīmē indi, tad priecīga ēdienu patērēšana, kas garšo rūgti, nav pareiza.

Tā lūk, bet tagad es iešu uztaisīt kafiju.
Fun fact, rūgtas lietas, tai skaitā alus, man sāka garšot ap/pēc 30. Moš pēc seno alu cilvēku pulksteņa es jau biju atstrādājusi visu savu bioloģisko potenciālu un varēju sākt iet indēties.

UPD. Lai nemulsinātu indīgums - daudzas bioloģiski aktīvas vielas mums arī šķiet rūgtas. Bet jūs jau zināt, ko Paracels teica.
Comments 
14th-Aug-2016 11:51 am
Fantastiski interesanti. Kā rūgtu garšu cienītājs varu priecāties ka neesmu kā visiTM :)
14th-Aug-2016 01:43 pm
vērmeles gluži negaršo, taču islandes ķērpja vai bērza lapu tēju labprāt dzeru ikdienā. bet nav tā, ka rūgtam būtu priekšroka, patīk sabalansētas garšas, lai nekas netrūkst.
14th-Aug-2016 03:19 pm
ļoti interesanti, autor, raksti vēl!
14th-Aug-2016 04:19 pm
aknu un žultspūšļa kaišu slimniekiem iesaka lietot visādas rūgtas lietas, piemēram, cigoriņu kafijas un pieneņu saknes, jo veicina žults sekrēciju. Kaut kas ar tām indēm nav līdz galam lāga:)
14th-Aug-2016 04:21 pm
Tikai, protams, ne šņabi:)) viena ārste man teica - kad esi saaukstējies, vēlams dzert rūgtas zāļu tējas
14th-Aug-2016 04:36 pm
daudzas zāles lielās dozās ir indes vai otrādi :)

drīzāk es domāju, ka rūgta garša ir evolucionāri piešķirta lielām vielu grupām, kas ir bioloģiski aktīvas un ne visas aktivitātes ir labas. Tad nu labāk visas noleiblot kā nederīgas, nekā krāmēties ar šauru robežu vilkšanu.

Bet to, ka maziem bērniem rūgtas lietas negaršo, taču nenoliegsi :)
14th-Aug-2016 06:25 pm
Skatoties, cik maziem;) Nezkādēļ rūgtās garšas kārpiņas bērniem attīstās pēdējās, pati esmu redzējusi, kā sīki grauž sīpolu kā ābolu (kaut gan sīpols ne velti ir vissaldākais dārzenis,ja pieminam cukura daudzumu tajā)
Bet jā, tā ir, ka rūgtas lietas iegaršojas uz..hmm..vecumu?.. briedumu? kaut kā tā, jā:)
14th-Aug-2016 05:06 pm
23andme un iespējams arī citas SNP testēšanas lapas testē(ja), cita skaitā, arī uz "brokoļu gēnu".
(Vispār es nesen rakstīju mazliet līdzīgas pārdomas.)
14th-Aug-2016 05:24 pm
nu labi, brokoļu gēnu var notestēt arī pēc fenotipa :)

bet vispār amerikas skolās to feniltiokarbamīda rūgtuma sajūtu izmanto kā vienu no mendelējošās iedzimtības piemēriem. un pāris gadus atpakaļ bija viens skolēnu ZPD, kur šī pazīme bija genotipēta latviešu populācijā.
14th-Aug-2016 07:54 pm
Interesanti! Bet kas ir ar tiem greipfrūtiem? :) Agrāk ēdu, bet ar gadiem kļūst aizvien grūtāk tos iedabūt sevī iekšā. Tie arī pieder pie indīgi noleibloto produktu klāsta?
14th-Aug-2016 08:08 pm
Viena no vielām, kas grepfrūtiem piešķir rūgto garšu ir naringīns. Naringīns savukārt spēj bloķēt mūsu aknās enzīmus, kas cīnās/detoksificē (man nepatīk šis vārds) ar svešām vielām, tai skaitā dažādām zāļu vielām. Tādēļ farmaceiti brīdina , ka lietojot zāles, jāpārbauda vai tās ir savietojamas ar greipfrūtu sulu
14th-Aug-2016 08:15 pm
paldies!

vispār interesants kopsavilkums Tev ir sanācis.
14th-Aug-2016 08:45 pm
Paldies, strādāt vienkārši ļoti negribas
This page was loaded Apr 23rd 2024, 4:10 pm GMT.